Anuś Opublikowano 30 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Września 2014 postanowiłem dać mu więcej czasu i wróciłem do niego w Niedzielę, czyli po 4 dniach, jak woda nieco zmętniała, Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża. kalafiorek słony i do tego zrobił się kwaskowy, jak to kiszonka, a do tego ta chrupkość… przyjemna rzecz nie ma co, na 100-wę zrobię go jeszcze nie raz, czy dwa, To mnie cieszy osobiście bardziej smakuje wersja ostrzejsza, ta z papryczką chili Dzięki za podpowiedź Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowo Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża.zgadzam się w 100% zwłaszcza że mieszkamy teraz w domku, gdzie pali się w piecu, i w dzień jest ciepło, a w nocy jak nikt nie podkłada, to robi się zimno i dlatego czas kiszenia się wydłużył. Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowoa jak zielona zabarwi ci go na zielono ?! u mnie nic się nie zabarwiło, więc śmiało możesz dac czerwoną. Edytowane 30 Września 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Października 2014 ... Żeby nie było, że całe lato nic nie robiłam Zostały tylko do zrobienia kiszonki ... z kalafiora, brokuła, brukselki oraz kiszenie białej i czerwonej kapusty... ale to za kilka dni. Jakość zdjęć może nie powala, ale mam takie oświetlenie w piwnicy. Ostatnie zdjęcie nieco okrojone z kawałka, ale szafka była przeszkodą. Słoików nieco ponad 300 chyba starczy. Wszystkie warzywa z działki, owoce też oprócz gruszek i jabłek i truskawek... dostałam je od znajomych, którzy narzekali na ''klęskę urodzaju'' .. a jeszcze paprykę też kupiłam. Jak ktoś nie wie co znajduję się w słoikach, to proszę pokazać palcem a ja napisze co to za mój ''wytwór'' Kolejne półki a na koniec wszystkie razem. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Października 2014 Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Października 2014 Cóż tu więcej można napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Października 2014 Moc pracy się pochowała w tych regałach. Jestem pełen podziwu. U nas w rodzinie robienie takich przetworów skończyło się na babci.Brawo !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Października 2014 Anus bardzo bogata ta Twoja spizarnia :clap: , musze sie i ja pochwalic tez moja.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Października 2014 Eli, at flaszki to nie powinny leżakować ??? No a reszta godna podziwu. Panie, zazdroszczę Wam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Października 2014 dyzio nie wiem czy powinny lezakowac , moj maz jak przyniesie to zawsze postawi i tak stoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Października 2014 Anuś dałaś czadu Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Października 2014 Teraz tylko po cichutku wybierać))Super.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Października 2014 Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... Roger ... chyba się zdziwisz, co prawda w tym miejscu nie ma słoików tylko pod ostatnią półką stoi skrzyneczka z nalewkami .. nie pokazywałam jej bo aparat i tak by wszystkiego nie ogarnął . Skąd Ty masz takiego ''czuja'' ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Października 2014 Hahaha ... lata praktyki i "czerwony nochal" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Października 2014 Powtórka z kiszenia kalafiora, brokuła i ... brukselki Dwa pierwsze warzywa zalane solanką, której przepis jest w moim kąciku. Natomiast brukselka została wcześniej poddana blanszowaniu przez około 5 minut. Schłodzona zalaną zalewą taką jak robię na ogórki kiszone ... na litr wody 1 łyżka soli niejodowanej, a dodatkowo dałam pół łyżeczki cukru. Oczywiście sporo czosnku 4-5 ząbków na jeden słoik , koper, oraz ostra czerwona papryka i chrzan.Istnieją opinie, że można zalewać brukselkę wodą pozostałą po kiszonych ogórkach... nie próbowałam, więc trudno mi ocenić czy smak jest ok. Za kilka dni chwila prawdy w przypadku degustacji brukselki Warzywo to ma chyba więcej przeciwników, jak zwolenników zobaczymy. Jeden słoik zostanie otwarty na ''próbę'' .. reszta do mojej piwniczki Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Października 2014 Wow ale masz pancerne zapasy U nas tyle nie ma ale chociaż kto wie ????Ciężko mi pyknąć fotkę w piwnicy, bo malutki grajdołek, ale nie tyle zapasów to my nie mamy Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Października 2014 Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Października 2014 Anus napisz jak smak brukselki jak juz bedzie dobra ,ja zajadam kalafiorka ,z tym ze ja robie na bierzaco bo nie mam gdzie przechowywac,dzis bylam na jesiennym targu u nas i kupilam glowe kapuchy to zakisze i bedzie bigosik A jeszcze mam selera to moze tez by zakisic ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Października 2014 Ciężko mi pyknąć fotkę w piwnicy, bo malutki grajdołek, u mnie też czasami tak bywa.... Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła. Oj tam ... oj tam młodość może i minęła ale uwielbienie do brukselki zostało A jeszcze mam selera to moze tez by zakisic ? Electra .. Ty chyba czytasz w moich myślach .. też mi świta taki pomysł w głowie, ale moje bulwy selera są jeszcze w ziemi na działce ostatnio ciągle pada i nie ma kiedy wykopać. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Anuś wymiatasz z tą swoją spiżarnią! Kurcze ale mi smaka robisz, ta brukselka hmmmm musi być pyszna. Rób więcej takich pyszności a zawitam głodny w okolice Łodzi:) Edytowane 17 Października 2014 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Października 2014 Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła.Oj tam ... oj tam młodość może i minęła ale uwielbienie do brukselki zostało For ever ! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Października 2014 Kurcze ale mi smaka robisz, ta brukselka hmmmm musi być pyszna. SIVON i jest pyszna może nie taka jędrna jak kalafiory, ale za to ten smak... wyczuwa się posmak czosnku ( dałam kilka ząbków na słoik) ostrość ( posłuchałam rad kolegi osid) i dodałam kawałki ostrej papryki. Zjadamy ją na bieżąco, bo przecież jest cały czas dostępna i można ją w każdej chwili zakisić. Robiłam z niej surówkę, ale zdarza się, że jem ją również do kanapki. Natomiast brokuły są również smaczne... ale w smaku ostre ... rzekłabym bardzo ostre Do przyrządzania sałatki lub surówki muszą być nieco pokrojone. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Października 2014 Te kiszonki wyglądają zachęcająco -ja kisiłam tylko kalafiora ,pominąwszy zapach to bardzo nam smakował .Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Października 2014 -ja kisiłam tylko kalafiora ,pominąwszy zapach to bardzo nam smakował Przyznaję, że zapach rzekłabym jest z lekka ''skarpetkowy'' dopóki kalafior nie ukiśnie, ale wszystkie warzywa mi smakują i cieszę się, że Tobie też Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek . Zapraszam dwie godziny śmigasz autkiem i jesteś Każdy może wpaść i spróbować, a i spiżarnie moją odwiedzi przy okazji. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Października 2014 a i spiżarnie moją odwiedzi przy okazji. Nie kuś nie kuś .... bo niechcący może gość zostać dłużej po takim zwiedzaniu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Listopada 2014 Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek . Oooo ty to masz jak kamieniem rzucić. Drogą Edwarda pare minut i degustujesz do woli. Nie kuś nie kuś Ha ha to jakbyś lisa do kurnika zapraszała Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.