Anuś Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) Choć to nie sezon na przetwory, jednak zostałam wywołana do tablicy. ANNAM ma teraz sezon na przetwory. Podaję przepis na ogórki, które podobno są dobre. Zawsze tak robiła moja Babcia i ja tak robię odkąd pamiętam.Zawsze są twarde, jędrne i ''strzelają'' kiedy je się ugryzie. pewnie wiele osób tak robi jak ja.Ogórki zrywam z krzaków zawsze wcześnie rano, kiedy jeszcze nie jest gorąco. Wkładam do zimnej, wręcz lodowatej wody na około 2 godz i tak sobie w niej pływają.Do każdego słoika wkładam liście z winogrona, liście z dębu, czarnej porzeczki i z wiśni.Taki ''misz-masz'' Łodygi kopru razem z baldachem też są świeże. Nie używam suszonego kopru. Czosnek też mam swój. Daję go sporo, kilka ząbków na słoik. i chrzan. Układam ogórki w słoikach i zalewam wodą z dodatkiem soli- jedna łyżka soli na 1 litr wody, którą biorę prosto z kranu. Nie gotuję jej, daję taką surową. Odstawiam słoiki nie do końca zakręcone na dwa dni w kuchni. Kiedy woda lekko zrobi się już ''mętna'' dokręcam je i wynoszę do piwnicy. I to cały przepis Te, które wkładam do beczki dębowej robię tak samo, z tą tylko różnicą,że beczka loduję na zimę w stawie u znajomych.W tym roku jednak zima była dość łagodna i ogórki trzeba było wy.jąć wcześniej niż zawsze.Takim sposobem przetrzymywałam je niekiedy do kwietnia. Na zupę ogórkową robię podobnie, tylko wcześniej ścieram ogórki na tarce jarzynowej i takie surowe razem z dodatkami wkładam do słoików. Dalej postępuję jak wyżej.Kto je spróbuję w Gąsiorowie to oceni. Edytowane 7 Marca 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Marca 2015 Mmmm przepis pójdzie na produkcję jak tylko ogóreczki się pokażą. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Marca 2015 Kto je spróbuję w Gąsiorowie to oceni. Pierwszy piszę się na degustację Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Marca 2015 kto spróbuje ten spróbuje - do Gąsiorowa daleko, a po drodze mają podobno przejechać przez Warszawę ... wiele może się jeszcze wydarzyć Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Marca 2015 Robię prawie tak samo - z małą różnicą.... odnośnie temp. wody i ilości soli.... w Gąsiorowie.... postraszymy ogórkami.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) odnośnie temp. wody i ilości soli.... w Gąsiorowie... To co w Gąsiorowie sól i woda są inne Kąpałem się w jeziorze w Gąsiorowie woda taka jak wszędzie, rzadka i mokra trza umiec pływac Ponoc w Morzu Martwym można pływac nie umiejąc pływać, nie byłem nie wiem czy to prawda Edytowane 7 Marca 2015 przez chudziak Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Marca 2015 Prawda , zdjecia z Morza Martwego to potwierdzaja ,ze ludzie pływaja nikt z nich nie manifestuje umiejetności pływania - człowiek ktory nie umie plywac nie utrzyma sie na wodzie wpadnie w panikę , w gazetach pisza by zobaczyć Morze Martwe trzeba się spiszyć , gdyz coraz bardziej wysycha i moze juz niedługo zostanie tylko sadzawka. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Marca 2015 w gazetach pisza by zobaczyć Morze Martwe trzeba się spiszyć , gdyz coraz bardziej wysycha i moze juz niedługo zostanie tylko sadzawka. Więcej soli łatwiej pływac Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Marca 2015 Zatapianie beczek z ogórkami to stara i dobra metoda konserwacji,bo nawet w duże mrozy woda na dnie stawu będzie miała powyżej 0 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Marca 2015 Kochani, dobre ogórki to robią .... bakterie, ... tak, tak, bakterie, a nie jakieś tam tajemne receptury. Bez odpowiedniej flory bakteryjnej w kuchni niewiele zdziałamy Emigranci coś o tym wiedzą Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) kto spróbuje ten spróbuje - do Gąsiorowa daleko, a po drodze mają podobno przejechać przez Warszawę ... wiele może się jeszcze wydarzyć Kluczyk od bagażnika będzie u mnie Kochani, dobre ogórki to robią .... bakterie, ... tak, tak, bakterie, a nie jakieś tam tajemne receptury. Bez odpowiedniej flory bakteryjnej w kuchni niewiele zdziałamMaad ... mam czyściutko w kuchni wiem.. wiem o co chodzi Edytowane 8 Marca 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Sezon na robienie przetworów uważam za otwarty. Na początek dżem truskawkowy... i truskawkowo-rabarbarowy. Zostało mi trochę zamrożonej dyni pieczonej, dołożyłam cytryn i tak powstał dżem. Nie wiem czy mi starczy cierpliwości przy ozdabianiu słoików przy takiej ilości przetworów jakie robię co roku.Następne słoiki już się zapełniają .. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nie wiem czy mi starczy cierpliwości przy ozdabianiu słoików przy takiej ilości przetworów jakie robię co roku.Rób, rób. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Anus wspaniale wygladaj, rob a cierpliwosc przyjdzie z kazda parta Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 19 Czerwca 2015 :clap: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nie wiem czy mi starczy cierpliwości przy ozdabianiu słoików przy takiej ilości przetworów jakie robię co roku. No Ci się Anuś Kochana nie dziwię przecież Ty przetwarzasz jak mały "kombinat" Przecudnej urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Prawdziwa spiżarnia! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Anuś widać, że spiżarnia to Twój konik :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Prawdziwa spiżarnia! Nooooo tylko od półeczki którą sobie już kiedyś wcześniej upatrzyłem z daleka proszę .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Nooooo tylko od półeczki którą sobie już kiedyś wcześniej upatrzyłem z daleka proszę ....Robert .. z poprzedniego roku to nie upatruj sobie żadnej półeczki , bo w styczniu już były tylko puste słoiki wszystko rozdane teraz nowy sezon, to śmiało rezerwuj sobie Dzisiaj tak na szybko .. dostałam około 10 kg ogórków, od życzliwego starszego Pana .. uprawia je w szklarni, na własne potrzeby.. Ze swojej uprawy przeznaczę na kiszenie. Postanowiłam je zrobić po żydowsku.. tyle tylko, że nie kroiłam w grube plasterki, tylko dałam w całości. Cześć zrobiona będzie jeszcze z kurkumą i selerem. Kocham patrzeć jak słoiki zapełniają się Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Anuś czy te ogórki po żydowsku to maja nazwę z przypadku czy sa orginalnym przepisem , a może ich nazwa to taka sama gafa jak znaleziony w internecie przepis na " Karkówka po żydowskuGotuj z Cukiereczkiem...Pyszna karkówka zapiekana pod pierzynką z ogórków i papryki, całość zalana sosem na bazie zalewy z ogórków - to wspaniała propozycja na domowy obiad. Składniki: 1 kg karkówki, 3 cebule, 5 ogórków konserwowych, 1/2 szklanki zalewy z ogórków, 500g pieczarek, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 3 łyżki... " znalezione na forum |:http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/ogorki-po-zydowsku, " . Piszę o tym gdyz rodowici Żydzi chyba juz nie mają siły prostować i publikować zasad jakich przestrzegaja w swoim menu , a takze patrzec na nadużywanie ci tradycji , jeśli sie myle to mój post sprostój , w dostepnych moich własnych ksiazkach o kuchni żydowskiej, nie znalazłem tego przepisu , ale moge sie mylić. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Anuś czy te ogórki po żydowsku to maja nazwę z przypadku czy sa orginalnym przepisem , a może ich nazwa to taka sama gafa jak znaleziony w internecie przepis na " Karkówka po żydowsku Pacan Wojchiech.. jak się mają ogórki Anuś do Karkówki po zydowsku... nie rozumiem Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Anuś czy te ogórki po żydowsku to maja nazwę z przypadku czy sa orginalnym przepisem , a może ich nazwa to taka sama gafa jak znaleziony w internecie przepis na " Karkówka po żydowsku Pewnie nazwa z przypadku .. nie mam tego przepisu w swoich starych książkach kucharskich. Mam ją zmienić ? na jaką nazwę? to nie mój przepis, więc co mam napisać? proszę mnie ''oświecić'' takich przypadków jest wiele .. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 28 Czerwca 2015 ale masz Pacan Wojciechu problemy zrób według przepisu, zjedz ... smakuje? zrób jeszcze raz ... nie smakuje? poszukaj sobie czegoś innegopo co sobie komplikować życie Anuś, podobają mi się Twoje zdjęcia - ostre, kolorowe, dużo światła ... Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zdjecia i wyrób mi sie podobają , nazwa natomiast nie , dlatego napisałem o tym ,gdyż uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje , Maad cóż są forumowicze " z felerami " . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.