Feederman Posted February 10, 2014 Report Share #1 Posted February 10, 2014 Druhowie, do mnie odwołały się z prośbą przerobić tuszę łosia i parę prosiaków. Ja w zmieszaniu. Co by poradziły? Interesuje kiełbasiane ukierunkowanie. Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/ Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 10, 2014 Report Share #2 Posted February 10, 2014 Co prawda nic nie robiłem z łosia . Wydaje mi się że to mięso należy potraktować ja mięso wołowe i tak samo używać je do kiełbas jako dodatek . a z czego się da zrobić trochę wędzonek, wzorując się na recepturach produktów z wołowiny. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332831 Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted February 10, 2014 Author Report Share #3 Posted February 10, 2014 Co prawda nic nie robiłem z łosia . Wydaje mi się że to mięso należy potraktować ja mięso wołowe i tak samo używać je do kiełbas jako dodatek . a z czego się da zrobić trochę wędzonek, wzorując się na recepturach produktów z wołowiny.Oto odczuwa się fachowiec! Nie dać - nie wziąć. Nic szczególnego nie zawiadomił, a oczy mi rozpłaszczył, na drogę prawdziwą nastawił. Dziękuje ci serdeczne dziadek! Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332839 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 10, 2014 Report Share #4 Posted February 10, 2014 (edited) Feederman - słynne i wykwintne miały być chrapy łosia.Jak chcesz poszukam w dostępnych mi przepisach.No, następne pytanie to będzie chyba o łapy niedźwiedzia pozdrawiam Edited February 10, 2014 by Geronimo Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332856 Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted February 10, 2014 Author Report Share #5 Posted February 10, 2014 @Geronimo, dobry dowcip. Bądź dobry jeśli znajdziesz że ciekawego podziel się. Dziękuje.A niedźwiedzi u nas nie ma, może gdzie w Moskwie? Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332874 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 10, 2014 Report Share #6 Posted February 10, 2014 Feederman , ile bedziesz musiał do jednego łosia dodac wieprzowiny , ? jak zrobisz pochwal sie Trzymam kciuki.Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332877 Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted February 10, 2014 Report Share #7 Posted February 10, 2014 (edited) Tak, dla rozrywki "Łosia polędwica"Polędwica z łosia nie może być dobrą, dopóki naszpikowana nie wymoknie przez trzy najmniéj godziny; wtenczas dopiéro będzie krucha. Ocet tak się przyprawia: Do octu kładzie się liść bobkowy, kilka listków rozmarynu, kilka goździków, angielskiego całego pieprzu i estragonu; zagotowawszy to wszystko dobrze, wystudza się ocet - i zalewa się łosina. Wystrzegać się należy, aby naczynie do tego nie było miedziane, lub z sosnowego drzewa; lecz gliniane, olchowe lub dębowe. Tak przygotowana łosina wybiéra się na pokrywę wyłożoną włoszczyzną; dodaje się oliwy pół butelki, szklankę octu, i stawia się na godzinę do gorącego pieca, gdy się opiecze, wyjmuje się i kładzie do rądla, podlawszy pół butelki wina, nieco octu, oliwy pół butelki, dodać suchego bulonu, goździków, cytryny; dodaje się smak przecedzony, w którym się piekła pieczeń; i to wszystko tuszy się pod szczélną pokrywą do miękka, aby sos był krótki, poczém układa się na półmisek i zalewa sosem, który się na niéj trzymać powinien. Taka pieczeń smaczna jest na gorąco, ale na zimno, gdy zupełnie ostygnie, nierównie lepsza. Za: "Kuchnia myśliwska. Czyli na łowach: dla uśmierzenia głodu, dogadzając oraz najdelikatniejszemu smakowi; z dodaniem rad i przepisów, do urządzenia ubitej zwierzyny czworonożnej lub ptastwa, tudzież przygotowana naprędce posiłku, z wybranych rozmaitych drobnych cząstek zwierzyny, przez Jana Szyttlera"Wilno, 1845 (przedruk: Hubertus Classic, W-wa 1990) Jakby co, to z łosia są jeszcze m.in.: flaki, Pieczeń łosia, Chrapy łosie, Polskie zrazy zawijane z łosia, Chrapy łosie ze szczawiem lub soczewicą, Zupa z chrap łosich, Pieczeń z łosia po huzarsku, Mózgi łosie, lub innych zwierząt, smażone... Edited February 10, 2014 by ryszpak Quote Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332896 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 10, 2014 Report Share #8 Posted February 10, 2014 http://www.niam.pl/pl/produkty/5108-mieso_losiaTak piszą o tym mięsie. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332902 Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted February 10, 2014 Author Report Share #9 Posted February 10, 2014 Feederman , ile bedziesz musiał do jednego łosia dodac wieprzowiny , ? jak zrobisz pochwal sie Trzymam kciuki.Pozdrawiam Wojciech, tu myślę bez stada nie obejść się. Dziękuje za wsparcie! Tak, dla rozrywki "Łosia polędwica"Polędwica z łosia nie może być dobrą, dopóki naszpikowana nie wymoknie przez trzy najmniéj godziny; wtenczas dopiéro będzie krucha. Ocet tak się przyprawia: Do octu kładzie się liść bobkowy, kilka listków rozmarynu, kilka goździków, angielskiego całego pieprzu i estragonu; zagotowawszy to wszystko dobrze, wystudza się ocet - i zalewa się łosina. Wystrzegać się należy, aby naczynie do tego nie było miedziane, lub z sosnowego drzewa; lecz gliniane, olchowe lub dębowe. Tak przygotowana łosina wybiéra się na pokrywę wyłożoną włoszczyzną; dodaje się oliwy pół butelki, szklankę octu, i stawia się na godzinę do gorącego pieca, gdy się opiecze, wyjmuje się i kładzie do rądla, podlawszy pół butelki wina, nieco octu, oliwy pół butelki, dodać suchego bulonu, goździków, cytryny; dodaje się smak przecedzony, w którym się piekła pieczeń; i to wszystko tuszy się pod szczélną pokrywą do miękka, aby sos był krótki, poczém układa się na półmisek i zalewa sosem, który się na niéj trzymać powinien. Taka pieczeń smaczna jest na gorąco, ale na zimno, gdy zupełnie ostygnie, nierównie lepsza. Za: "Kuchnia myśliwska. Czyli na łowach: dla uśmierzenia głodu, dogadzając oraz najdelikatniejszemu smakowi; z dodaniem rad i przepisów, do urządzenia ubitej zwierzyny czworonożnej lub ptastwa, tudzież przygotowana naprędce posiłku, z wybranych rozmaitych drobnych cząstek zwierzyny, przez Jana Szyttlera"Wilno, 1845 (przedruk: Hubertus Classic, W-wa 1990) Jakby co, to z łosia są jeszcze m.in.: flaki, Pieczeń łosia, Chrapy łosie, Polskie zrazy zawijane z łosia, Chrapy łosie ze szczawiem lub soczewicą, Zupa z chrap łosich, Pieczeń z łosia po huzarsku, Mózgi łosie, lub innych zwierząt, smażone... ryszpak, dziękuje!Jeszcze należy zorientować się z mięsem. Mi przywiozły trzy niedźwigowe miednice z zamrożonym mięsem.(blisko 250 kg z kośćmi ) Ja jak pomyślę o tym - mi źle stawać, lecz ... czynić trzeba. http://www.niam.pl/pl/produkty/5108-mieso_losiaTak piszą o tym mięsie. "Johanseny" rozumieją się w mięsie. Dziękuje DZIADEK! Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332912 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 10, 2014 Report Share #10 Posted February 10, 2014 (edited) Feederman -przepis na chrapy łosia na zimno ,,Polska kuchnia myśliwska" Hanna Szymanderska Chrapy łosia,300 g.kości wołowych,2 nóżki cielęce,włoszczyzna,1 cebula,po 6-8 goździków,ziele angielskie ,pieprz,otarta skórka z cytryny,2 listki laurowe,1 szklanka białego wytrawnego wina,sól, 1 białko z jajka ,ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny do galarety. Wszystkie składniki (oprócz wina) włożyć do rondla,zalać wodą i zagotować.Miękkie chrapy wyjąć , ostudzić,pokroić na plastry.Wywar przecedzić przez sito,zagotować ,dodać wino,doprawić do smaku solą,pieprzem,ew. szczyptą cukru,sklarować białkiem,przelać przez sito.Pokrojone chrapy ułożyć na głębokim półmisku,zalać przecedzoną galaretą,ostudzić.Podawać na zimno z ostrymi sosami. Ja bym sobie darował to klarowanie białkiem bo nawet jak nie będzie krystaliczne to smaku nie pogorszy.Jest jeszcze przepis na mózg łosia i flaki z łosia.Jest przepis na chrapy z jabłkami pozdrawiam Edited February 10, 2014 by Geronimo Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332939 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 10, 2014 Report Share #11 Posted February 10, 2014 Henio- czy to co zamieściłes ma coś wspólnego z łosiem ???pozdrawiam Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332942 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted February 10, 2014 Report Share #12 Posted February 10, 2014 Witaj w Polsce Jak to nasze, to w Polsce łoś jest pod ochroną Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332943 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted February 10, 2014 Report Share #13 Posted February 10, 2014 (edited) Tak , bo to u nas ŁOŚ jest objęty całkowitą ochroną , Nie denerwuj się aż tak Henio bo nie masz racji i w Polsce łoś jest już od wielu lat zaliczony do zwierzyny łownej.Inna sprawa że obowiązuje moratorium na odstrzał łosia.Całkowitą ochroną to w parkach narodowych. http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,14823041,Kilkunastu_rolnikow_wygralo_proces_o_odszkodowania.html http://www.tvp.pl/bialystok/aktualnosci/inne/trwa-wielkie-polowanie-na-losia/3418165 Edited February 10, 2014 by Geronimo Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-332946 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted September 9, 2014 Report Share #14 Posted September 9, 2014 Potrzebuję jakiś sprawdzony przepis(y) z wykorzystaniem mięsa łosia. Np. na gulasz z łosia, czy na jakąś pieczeń lub wędlinę. Z góry dziękuję. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-369986 Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted September 10, 2014 Author Report Share #15 Posted September 10, 2014 Co prawda nic nie robiłem z łosia . Wydaje mi się że to mięso należy potraktować ja mięso wołowe i tak samo używać je do kiełbas jako dodatek . a z czego się da zrobić trochę wędzonek, wzorując się na recepturach produktów z wołowiny. Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370042 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 10, 2014 Report Share #16 Posted September 10, 2014 https://www.google.pl/webhp?hl=pl&tab=Xw#hl=pl&q=potrawy+z+losia Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370046 Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted September 10, 2014 Report Share #17 Posted September 10, 2014 (edited) Todek, poszukaj na www.lowiecki.pl. Jest tam sporo ludzi, którzy zęby pozjadali na dziczyźnie. Powinieneś coś znaleźć.Przykład:http://forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=10196&t=10187 Edited September 10, 2014 by ryszpak Quote Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370064 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted September 10, 2014 Report Share #18 Posted September 10, 2014 Dzięki za podpowiedzi. To nie to, że nie szukałem, szukałem i znalazłem kilka przepisów. A zapytałem dlatego, że chodziło mi jakieś sprawdzone przepisy, bo sami wiecie jak to czasami jest z przepisami. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370108 Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 10, 2014 Report Share #19 Posted September 10, 2014 Tak mi się przewinęło przed oczami, że gdzieś czytałem o chrapach po staropolsku .. Chrapy łosia na sposób polskiChrapy jest to najdelikatniejsza cząstka w tym zwierzu. Prawidłowo przyrządzona rozpływa się w ustach, a jej subtelny smak przewyższa najdoskonalszą nawet cielęcinę. Świeże chrapy nalezy oczyścić i umyć jak najstaranniej. Wrzucić do garnka, i gotować do miękkości w osolonej wodzie, wraz z wołowymi koścmi, włoszczyzną, jaką w zwyczaju jest do rosołu dawać, korzeniami, jakie kto lubi, oraz octem i butelką wina. Gdy się ugotuje, wyjąć, w cząstki pokrajać, i do półmisków ułozyć. A wywar gotować, aż przy próbie nie zrobi się galareta. Gdy to się stanie, zalać chraby wywarem i dać się ściąć w chłodnym miejscu.Do tego robi się sos z chrzanu tartego, dobrej oliwy, cukru, i soku z cytryny. Ozór z łosia Chociaż chrapy, bez wątpienia delikatnością swoją niezrównane są wobec innych części tego zwierza, to ozór przewyższa je bogactwem smaku, a i delikatnością gdy dobrze przyrządzony, z chrapami może często iść w zawody.Sekretem doskonałego ozora jest marynata, z octu się składająca, wody i korzeni. Przygotowana sposobem, jak to zwyczajnie do marynowania grzybów.W tej marynacie ozory tylko w wodzie wymyte układa się na kilka dni. Po tym czasie wyjmuje się ozory, oczyszcza jak zwyczajnie i do wywaru warzywnego wrzuca, aby do miękkości się gotowały. po ugotowaniu ozór obiera się ze skórki, kraje wzdłuż na porcje. Do tego masło z mąką zrumienić na zasmażkę. Rozprowadzić wywarem spod ozorów, dodać prawdziwków drobno uciekanych, chrzanu nieco, i śmietany, a kto chce winem może podlać. Wszystko zagotować i doprawić. Dodać ozory i zapiec lub poddusić czas jakiś. Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370117 Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted September 10, 2014 Report Share #20 Posted September 10, 2014 robiłem kiełbasę z łosia posługując się recepturą benoita na kiełbasę z jelenia. ( moim zdaniem łoś to coś pośredniego między wołowiną a jeleniem - na mój gust) Wyrób " zniknął ' byskawicznie. Robiłem na prosbę kolegi z jego surowca (ok. 10 kg mięsa z szynki i trochę łopatki), a dla mnie dostało sie to co było podarowane.Na typowa kiełbasę z łosia nie trafiłem, słyszałem tylko, że można uzyć mieso z daniela. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370122 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 10, 2014 Report Share #21 Posted September 10, 2014 (edited) A kiedy robiłeś bo w Polsce od 11 lat jest moratorium na polowanie na łosia. Edited September 10, 2014 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370135 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 10, 2014 Report Share #22 Posted September 10, 2014 Arkadiuszu, jest niestety sporo wypadków, w których, ze skutkiem śmiertelnym, uczestniczą łosie (sam byłem ostatnio świadkiem jednego w okolicach Torunia, jadąc nad morze). Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370141 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 10, 2014 Report Share #23 Posted September 10, 2014 U nas toc wszedzie tego po ulicach biega Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370142 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 10, 2014 Report Share #24 Posted September 10, 2014 Arkadiuszu, jest niestety sporo wypadków, w których, ze skutkiem śmiertelnym, uczestniczą łosie (sam byłem ostatnio świadkiem jednego w okolicach Torunia, jadąc nad morze). Łosia po wypadku zgodnie z prawem firma utylizacyjna powinna zutylizować a nie przerabiać na kiełbasę. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370145 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 10, 2014 Report Share #25 Posted September 10, 2014 Powinna.... Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9407-%C5%82o%C5%9B/#findComment-370166 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.