paweljack Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2014 Receptura Surowiec Wieprzowina I kl. z rozbioru łopatek – 1 kg Wieprzowina III kl. – 1 kg Wołowina I kl. – 1,5 kg Podgardle – 1,5 kg Przyprawy: Użyte do peklowania: Peklosól – 20 g/kg Peklowanie 48h Użyte podczas produkcji: Sól - 1 g/kgCukier – 2 g/kgGałka muszkatołowa – 0,4 g/kg Pieprz czarny – 0,8 g/kgWoda – 40% ( wołowina kl. I plus wieprzowina kl. III) Materiały pomocnicze: Jelita baranie oraz osłonki kolagenowe 19 mm http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-kolagenowe-c-43.html Wszystkie rodzaje rozdrobnione raz na siatce 4 mm i raz na siatce 2 mm + blender, mieszanie. Parówki odkręcane w odcinki długości 12-14 cm Osadzanie 30 min. Osuszanie w temp. 50 st. – 20 min Wędzenie w temp. 60 st. – 60 min. Parzenie w temp 65 st. – 10 min. Studzenie zgodnie z instrukcją. Receptura pochodzi z PW 16 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) cytat ,,Receptura pochodzi z PW 16''Receptura surowca może i tak ,ale osłonki.? W takich osłonkach to może to kiełbaski parówkowe. Edytowane 10 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) To fakt, osłonek kolagenowych nie ma w recepturze. Zabrakło mi baranich. Edytowane 10 Lutego 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2014 Wieprzowina I kl. z rozbioru łopatek – 1 kg Wieprzowina III kl. – 1 kg Wołowina I kl. – 1,5 kg Podgardle – 1,5 kg Oj twarde i gumiaste bestie będą. A wyglądają na pierwszy rzut oka jak prawdziwe parówki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2014 Oj twarde i gumiaste bestie będą. A wyglądają na pierwszy rzut oka jak prawdziwe parówki. To co radzisz, bo po raz kolejny piszesz, że robię byle jakie, czy zwyczajne? A ja oczekiwałbym od forumowicza tej rangi, że podpowie jak robić lepsze. na tym chyba powinno to polegać. Ale jak widać, mylę się. No i trzeba całym rzeszom Polaków współczuć, że musieli przez lata całe jeść takie gumiaste. Wydawało mi się, że po to przypominacie tu na forum te stare receptury, bo były dobre. Ale widać, że jakość też przeszkadza i to już mnie dziwi.Nie proponuj tylko drobiu jako lepsze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2014 za chude po prostu Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2014 To co radzisz, bo po raz kolejny piszesz, że robię byle jakie, czy zwyczajne? A ja oczekiwałbym od forumowicza tej rangi, że podpowie jak robić lepsze. na tym chyba powinno to polegać. Ale jak widać, mylę się. No i trzeba całym rzeszom Polaków współczuć, że musieli przez lata całe jeść takie gumiaste. To są gumowate czy nie? Nie proponuj tylko drobiu jako lepsze Widzisz jest drób i drób. że po to przypominacie tu na forum te stare receptury, bo były dobre. Były dobre, ale musisz zwrócić uwagę na genotyp ówczesnych świń(1959). W jakim kierunku poszło doskonalenie ras, jakie jest obecnie mięso, jakie było wtedy? Nie biorąc pod uwagę tych zmian zrobiłeś kiełbasę, nie mówię, że jest zła. Ale parówek raczej nie przypomina, za mało tłuszczu, za mało wody. Jednym słowem ... za chude po prostu Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2014 ....Były dobre, ale musisz zwrócić uwagę na genotyp ówczesnych świń(1959). W jakim kierunku poszło doskonalenie ras, jakie jestobecnie mięso, jakie było wtedy? No właśnie! Dlaczego tak mało się o tym pisze i mówi! Ja widzę o zgrozo! Co się z tymi świniami dzieje! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2014 i jakie są w te parówki w subiektywnym odbiorze? może trzeba było dać wieprzowinę kl II / III 60% i 40% podgardla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2014 paweł możesz wstawić przekrój parówki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2014 i jakie są w te parówki w subiektywnym odbiorze? może trzeba było dać wieprzowinę kl II / III 60% i 40% podgardlaParówki są bardzo dobre.paweł możesz wstawić przekrój parówki ?No właśnie nie zrobiłem zdjęć a reszta popakowana. Ale po co mam dziury pokazywać? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2014 Były dobre, ale musisz zwrócić uwagę na genotyp ówczesnych świń(1959). W jakim kierunku poszło doskonalenie ras, jakie jestobecnie mięso, jakie było wtedy? Może trzeba gdzieś dopisać, że świnie "schudły" przez 50 lat o X% i robiąc wg PW 16 trzeba X% tłuszczu dodać Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misik Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2014 paweljack jestes wielki .Parówki dziś robiłem i wyszły pyszne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) paweljack jestes wielki .Nie pisz takich rzeczy Ważne, że parówki dobre.Może to poprawić jakoś trzeba zanim ktoś zobaczy? Edytowane 22 Lutego 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lutego 2014 @paweljack, czy skorzystałeś z uwagi kolegi pis67 , i dodałeś wiecej podgarla do parówkowej ?: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lutego 2014 @paweljack, czy skorzystałeś z uwagi kolegi pis67 , i dodałeś wiecej podgarla do parówkowej ?: Na razie jeszcze nie zjadłem tych parówek a parówkowej nie robiłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2014 Rozumiem , ze wazniejsze od technologii jest nazewnictwo, nie kierowałem sie nazwą ,ale pytałem o Twoje doświadczenie , jesli skorzystałeś z rady pis' a , wnioskuję , ze ponownie parówkowej nie robiłeś ( tu jest autorytetem Dziadek, po analizie wątku . )Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2014 Rozumiem , ze wazniejsze od technologii jest nazewnictwo, nie kierowałem sie nazwą ,ale pytałem o Twoje doświadczenie , jesli skorzystałeś z rady pis' a , wnioskuję , ze ponownie parówkowej nie robiłeś ( tu jest autorytetem Dziadek, po analizie wątku . )Pozdrawiam Po prostu jeszcze nie robiłem kojelny raz a jak będę robił, to tak samo. Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2014 Dziekuje .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glodek Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Lutego 2014 Wyglądają wyśmienicie czas zabrać się za coś nowego dzięki za recepturę Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Paweljack, z przyjemnością bym jadł twoje parówki. Ładne mięsko, tradycyjnie przyprawione, i nie wiem dlaczego muszą być tłuste? Parówki sprzedawane u nas w sklepach mają smak trocin w mętnym szmalcu, i tez muszę kiedyś zrobić swoje. Edytowane 26 Lutego 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Lutego 2014 Wyglądają wyśmienicie czas zabrać się za coś nowego dzięki za recepturę Udanego wyrobu. Paweljack, z przyjemnością bym jadł twoje parówki. Ładne mięsko, tradycyjnie przyprawione, i nie wiem dlaczego muszą być tłuste? Miło mi to czytać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glodek Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Lutego 2014 Dzięki napewno skorzystam Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2019 Ja też muszę spróbować zrobić parówki według tego przepisu. Ciekawi mnie jak smakują w porównaniu do tych kupnych z zawartością papieru toaletowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Marca 2019 witam ,papier toaletowy nie opłacalne i raczej nie możliwe Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.