Skocz do zawartości

Kiełbasa chłopska produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura na 5 kg

 

Karkówka - 4 kg

Boczek - 1kg

 

Każdy wie jak wyglądają. Po zmieleniu wyglądają tak:

 

post-55133-0-09306100-1392629501_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

Sól/peklosól 18 g/kg (50/50)

Majeranek 1,5 g/kg

Pieprz 1,5 g/kg

Czosnek 2g /kg

Cukier 2 g/kg

Woda 5% (mięszanie rozgniecionego czosnku i przypraw)

 

Sitko 8 mm

 

Długość batonów w oryginale nie jest określona.

 

Wędzenie ciepłym dymem 4 h

 

post-55133-0-12069900-1392629500_thumb.jpg

 

Parzenie 20 min. w temp. 75 st.

 

post-55133-0-22327700-1392629499_thumb.jpg

 

Oryginał znajduje się tu: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopska

 

i tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kielbasa-chlopska/?hl=%20kie%C5%82basa%20%20ch%C5%82opska

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmm takie kielbaski lubie najbardziej ..i tak katowac mnie jeszcze przed sniadaniem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Popraw na kg.

Dzięki.

Tak jakby na zdjęciach oryginał normalnie, a Twoja chłopska jakby przewędzona. :cool:

Ale, że co?

hmm takie kielbaski lubie najbardziej ..i tak katowac mnie jeszcze przed sniadaniem :)

To dobrze Ci, skoro śniadanko w południe prawie :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja juz od 6.45 na nogach jestem tylko czasu nie mam na jedzenie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja juz od 6.45 na nogach jestem tylko czasu nie mam na jedzenie ;)

Tak się mówi.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pis67 napisał-dał do zrozumienia ;), że za długo wędziłeś - może lubisz taką ?

 

Zazwyczaj wędzi się ok 1,0 do 2 godz.

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone

Nie wiem dlaczego podałeś ten link, bo akurat te kiełbasy wędzi się długo. Natomiast jeśli chodzi o zazwyczaj, to gorącym dymem a autor Szczepan każe ciepłym 4 h. Tak zrobiłem. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakąś godzinkę temu gadałem z kumplem co to razem z Tobą na kursie był i bardzo chwalił sobie chyba :rolleyes: chłopską wg Twojego wykonania :D

I coś tam jeszcze próbował i też chwalił :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakąś godzinkę temu gadałem z kumplem co to razem z Tobą na kursie był i bardzo chwalił sobie chyba :rolleyes: chłopską wg Twojego wykonania :D

I coś tam jeszcze próbował i też chwalił :D

Wojskową z 1952 r. , gravad laxa i białą wielkopolską. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojskową z 1952 r

A może i o wojskową się rozchodziło, pewnie coś pomyliłem :facepalm: o łososiu też coś wspominał, że dobry :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wojskową z 1952 r

A może i o wojskową się rozchodziło, pewnie coś pomyliłem :facepalm: o łososiu też coś wspominał, że dobry :D

 

Cieszę się że kolegom smakowało.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na kursie był i bardzo chwalił sobie chyba :rolleyes: chłopską wg Twojego wykonania :D

I coś tam jeszcze próbował i też chwalił :D

 

     ależ oczywiście  smak tej wojskowej  kiełbasy  mam jeszcze na ustach przepyszna w smaku , :tongue: jako że siedziałem najbliżej półmiska z jej zawartoscią jakoś  dziwnię mi tak ręka chodziła ,miała w sobie taki smak,którego ja od dłuższego czasu  oczekuję w swoich  eksperymentach z kiełbasami,A biała? w smaku również wyborna,świetna z tą zawartoscią przypraw (jak dla mnie) :thumbsup:

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.