Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa chłopska produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 lut 2014 - 11:02

Receptura na 5 kg

 

Karkówka - 4 kg

Boczek - 1kg

 

Każdy wie jak wyglądają. Po zmieleniu wyglądają tak:

 

Załączony plik  Chłopska po zmieleniu.jpg   88,6 KB   53 Ilość pobrań

 

Przyprawy:

 

Sól/peklosól 18 g/kg (50/50)

Majeranek 1,5 g/kg

Pieprz 1,5 g/kg

Czosnek 2g /kg

Cukier 2 g/kg

Woda 5% (mięszanie rozgniecionego czosnku i przypraw)

 

Sitko 8 mm

 

Długość batonów w oryginale nie jest określona.

 

Wędzenie ciepłym dymem 4 h

 

Załączony plik  Chłopska po wędzeniu.jpg   70,02 KB   57 Ilość pobrań

 

Parzenie 20 min. w temp. 75 st.

 

Załączony plik  Chłopska przekrój.jpg   57,41 KB   56 Ilość pobrań

 

Oryginał znajduje się tu: http://wedlinydomowe...elbasa-chlopska

 

i tu: https://wedlinydomow...łbasa chłopska


Użytkownik paweljack edytował ten post 17 lut 2014 - 11:19


#2 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6938 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 17 lut 2014 - 11:13

Receptura na 5 g


Popraw na kg.


Oryginał znajduje się tu


Tak jakby na zdjęciach oryginał normalnie, a Twoja chłopska jakby przewędzona. :cool:

#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 lut 2014 - 11:16

hmm takie kielbaski lubie najbardziej ..i tak katowac mnie jeszcze przed sniadaniem :)



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 lut 2014 - 11:25

 

Popraw na kg.

Dzięki.


Tak jakby na zdjęciach oryginał normalnie, a Twoja chłopska jakby przewędzona. :cool:

Ale, że co?


hmm takie kielbaski lubie najbardziej ..i tak katowac mnie jeszcze przed sniadaniem :)

To dobrze Ci, skoro śniadanko w południe prawie :)  



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 lut 2014 - 11:30

ja juz od 6.45 na nogach jestem tylko czasu nie mam na jedzenie ;)



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 lut 2014 - 11:31

ja juz od 6.45 na nogach jestem tylko czasu nie mam na jedzenie ;)

Tak się mówi.  ;)



#7 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 lut 2014 - 21:22

Pis67 napisał-dał do zrozumienia ;), że za długo wędziłeś - może lubisz taką ?

 

Zazwyczaj wędzi się ok 1,0 do 2 godz.

 

http://wedlinydomowe...ltrwale-wedzone



#8 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 17 lut 2014 - 21:56

E tam, wcale nie jest przewędzona. Ładnie wyglada. Nie sadzę żeby wszystkim dogodzić można było, ale ja tam bym taką zjadła i to teraz.

 

 

Pozdrawiam serdecznie



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 lut 2014 - 22:00

Pis67 napisał-dał do zrozumienia ;), że za długo wędziłeś - może lubisz taką ?

 

Zazwyczaj wędzi się ok 1,0 do 2 godz.

 

http://wedlinydomowe...ltrwale-wedzone

Nie wiem dlaczego podałeś ten link, bo akurat te kiełbasy wędzi się długo. Natomiast jeśli chodzi o zazwyczaj, to gorącym dymem a autor Szczepan każe ciepłym 4 h. Tak zrobiłem. 


Użytkownik paweljack edytował ten post 17 lut 2014 - 22:01


#10 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7085 postów

Napisano 31 mar 2014 - 10:27

Jakąś godzinkę temu gadałem z kumplem co to razem z Tobą na kursie był i bardzo chwalił sobie chyba :rolleyes: chłopską wg Twojego wykonania :D

I coś tam jeszcze próbował i też chwalił :D



#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 31 mar 2014 - 10:47

Jakąś godzinkę temu gadałem z kumplem co to razem z Tobą na kursie był i bardzo chwalił sobie chyba :rolleyes: chłopską wg Twojego wykonania :D

I coś tam jeszcze próbował i też chwalił :D

Wojskową z 1952 r. , gravad laxa i białą wielkopolską. 


Użytkownik paweljack edytował ten post 31 mar 2014 - 10:49


#12 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7085 postów

Napisano 31 mar 2014 - 10:53

Wojskową z 1952 r

A może i o wojskową się rozchodziło, pewnie coś pomyliłem :facepalm: o łososiu też coś wspominał, że dobry :D



#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 31 mar 2014 - 11:05

 

Wojskową z 1952 r

A może i o wojskową się rozchodziło, pewnie coś pomyliłem :facepalm: o łososiu też coś wspominał, że dobry :D

 

Cieszę się że kolegom smakowało.  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 riccardo47

riccardo47

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćlubin

Napisano 31 mar 2014 - 12:47

na kursie był i bardzo chwalił sobie chyba :rolleyes: chłopską wg Twojego wykonania :D

I coś tam jeszcze próbował i też chwalił :D

 

     ależ oczywiście  smak tej wojskowej  kiełbasy  mam jeszcze na ustach przepyszna w smaku , :tongue: jako że siedziałem najbliżej półmiska z jej zawartoscią jakoś  dziwnię mi tak ręka chodziła ,miała w sobie taki smak,którego ja od dłuższego czasu  oczekuję w swoich  eksperymentach z kiełbasami,A biała? w smaku również wyborna,świetna z tą zawartoscią przypraw (jak dla mnie) :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych