RaV22 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Uprzejmości na bok, zaczynam Was męczyć 1. czy przez pierwsze 3 dni (te bez odlewania) obracać mięso? 2. czy sól, która pozostała w misce, (po odlaniu), nałożyć na mięso?3. te 10 dni z odlewaniem to w lodówce czy na stryszek (na stryszku 12-13 stopni, ale jak uchylę okna to będzie chłodniej)?4. czy to normalne, że zanurzona w odcieku część mięsa zmienia kolor na szary?5. czy dodanie odrobiny saletry może zaszkodzić? Pozdrawiam świątecznieRafał. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Grudnia 2007 RaV22, -1 odlewaj, możesz obracać (ja teraz od razu stosuję nacisk) -2 nie -3po lodówce w przyrawy i na strych -4tak -5 nie wiem, nie stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Przypomnieliście mi o mojej dojrzewającej basturmie i musiałem popróbować co też wyszło, i tu zaskoczenie :shock: - jadana !! ( przynajmniej dla mnie :grin: ) , może brakuje 4-5 punktów :wink: do wyrobu Mistrza Andyego, ale to i tak lepiej niż się spodziewałem :grin: Andy, dzięki za wskazówki, które doprowadziły do szczęśliwego rozwiązania :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Grudnia 2007 przynajmniej dla mnie :grin: ) , może brakuje 4-5 punktów[ /quote] Jeśli chodzi Ci o braki w uzębieniu, to się Kolego nie stresuj .......cieniej trzeba kroić Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Jeszcze cieniej :shock: , już kroję tak, że można oglądać świat jak przez różowe okulary, a tu jeszcze cieniej :lol: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Grudnia 2007 By Cię fentek kaczka kopła! skąd się u Ciebie bierze ten dowcip na każdą sytuację? Pozdrawiam i by tego humoru Ci nie brakło! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Znalazłem kawałek basturmy, który ma tak z pół roku.Twardością przypomina zamrożone mięso.Nie da się jej pokroić. Co można z nią teraz zrobić? Zetrzeć na tarce jak parmezan?Parzyć w wodzie, żeby trochę namokła ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam Bardzo wyschnięte szynki można pomoczyć w zimnej wodzie wracają po części do normy . Być może i basturma w ten sposób . Nie praktykowałem lecz wyczytałem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Może włożyć do woreczka foliowego i "wpryskać" trochę wody? Taki zestaw po kilku dniach w lodówce może zmięknąć.Zastanawiałem się nad tym, jak przerwać proces suszenia gotowej basturmy, i odpowiednio wysuszoną mrożę w zamrażarce. Nie wiem jak taka smakuje (dopiero zacząłem takie experymenty), ale szwagier dostał odemnie taką, jadł z kolegami w pracy, chwalili, i mają się dobrze! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Wreszcie i ja zdecydowałem się popełnić bastrumę. Ładne dwa kilo wołowej szynki zostało nasolone i na dziś koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 18 Stycznia 2008 oj na basturme szykujemy delikatnijsze mięsko !!polędwice ,ligawe :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 18 Stycznia 2008 oj na basturme szykujemy delikatnijsze mięsko !! polędwice ,ligawe :blush:Może i z szyneczki wyjdzie? :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Wnuczek, na pewno wyjdzie, jeżeli tylko nie jest żylasta i z tłuszczem. Robiłem ze zrazówki i była bardzo dobra. Napisz co wyszło z szynki. A napisz jeszcze ile płaciłeś za mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Nie jest ani żylasta ani z tłuszczem. Kupłem jeden chudziutki mięsień. Cena nie była przystępna 18,90 zł za kilogram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Ceny, to tak jak ligawa i zrazówka u mnie. Wyjdzie na pewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Dzięki za słowa otuchy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Moja z ligawy (25 zł/kg!!!) wyszła rewelacyjna, może trochę za wiele czosnku.... Nie dałem kozieratki, bo nigdzie nie mogłem kupić. W pracy dostałem zamówienia na następną produkcję Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Stycznia 2008 No i tak trzymać. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie dałem kozieratki, bo nigdzie nie mogłem kupić.Bez problemu można kupić kozieratkę w aptece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ładne dwa kilo wołowej szynki zostało nasoloneChciałbym zobaczyć "szynkę" wołową? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie jestem biegły w nazewnictwie. Nazwałem to miesko tak samo jak się nazywa u prosiaczka. :blush: Obiecuję się podszkolić.Wg. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1069 To mięsko które nabyłem to część udzcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Lutego 2008 A dzisiaj ja nastawię basturmę :lol: Kupiłam ligawę ok 1,5kg (pani sprzedająca mówiła legawa :mam nadzieję że to to samo :shock: ) . Za około miesiąc zdam relację. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Lutego 2008 No to powodzenia Za miesiąc przyjadę do Zrębic na degustację. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Lutego 2008 Nie ma sprawa :lol: o ile tylko wyjdzie zjadliwa :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 10 Lutego 2008 Oto praska do basturmy wykonane przez mojego nieocenionego w takich pomysłach chłopa Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.