Jump to content

Recommended Posts

Tutaj będę zamieszczać swoje osiągnięcia i porażki w dziedzinie wyrobu trunków. Dziś rozlałam do butelek ostatnią partię nalewek nastawionych jesienią.

post-53395-0-09790100-1393023585_thumb.jpg

Od lewej nalewka korzenna- miodowa, ratafia, wiśniówka, wiśniówka na agrestówce.

Jutro pokażę miętówkę ... jak na razie nie nadaje się do konsumpcji, ponieważ ma 60% :facepalm: i wymaga rozcieńczenia.

 
 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/
Share on other sites

  • Replies 137
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

Od lewej nalewka korzenna- miodowa, ratafia, wiśniówka, wiśniówka na agrestówce.

:clap:  :clap:  :clap:  Aniu nie mogę się doczekać!!!

 

 

ponieważ ma 60%

yhym.. tylko złą emotkę po tym stwierdzeniu dałaś :P

powinna być :w00t:  :frantics: Pozdrawiam i całuję rączki :)  

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-335481
Share on other sites

A kiedy mi polejesz? :cool:

 

Za dwa lata ... niech nabierze mocy :cool:

 

Aniu nie mogę się doczekać!!!

 

Musisz poczekać do zlotu :tongue: chociaż jeszcze nie ma mnie na liście :facepalm:

A to obiecana wczoraj miętóweczka

post-53395-0-89538500-1393060647_thumb.jpg

połowa jest wytrawna ... w razie gdyby ktoś potrzebował na różne dolegliwości.

I to mi zostało po nalewce wiśniowej.

post-53395-0-68258900-1393061935_thumb.jpg

 

Stoi w lodówce już 1,5 roku i brak mi pomysłu na zużytkowanie tego. Owoce były zalane 60% eliksirem ;) Mają niezłą moc. Do ciasta użyć nie bardzo, bo trzeba by je przepłukać wodą, ponieważ jeden kawałek takiego wypieku mógłby spowodować nieoczekiwane rezultaty. Może ktoś ma pomysł na przetworzenie tych owoców.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-335495
Share on other sites

do lodow  :) do dekoracji np tortow czekoladowych.

Edited by electra
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-335496
Share on other sites

Zasyp to cukrem na gęsto a jak się zozpuści zagotuj w lekkim syropie cukrowym z dodatkiem kwasu cytrynowego (zapobieganie krystalizacji) gorący gęsty lekko kwaskowy syrop z owocami do słoików i masz gotowca do Panna Cotty lub lodów czy deserów ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-335504
Share on other sites

 

 

Może ktoś ma pomysł na przetworzenie tych owoców.

albo jak znawcy napisali - deserowo.. albo alkoholowo :D

możesz jak Alltid zalać to winem jakimś nie za drogim i będzie wzmocnione winko wiśniowe..

albo zalej to wódeczką i niech stoi sobie :) w razie potrzeby będziesz miała wiśniową wódkę na zawołanie hehe Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-335519
Share on other sites

  • 1 month later...

Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach... bardziej klarowna powstała na bazie obranych z cytryn skórek (cytryny były niewoskowane) a druga jest połączeniem soku, który się wytworzył z cytryn zasypanych cukrem a następnie połączyłam to z 70% alkoholem. Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie.

Skórki również zostaną wykorzystane.. pokrojone będą dodatkiem do ciasta. Natomiast cytryny z dodatkiem cukru i kilku plastrów ananasa stworzyły pyszny dżem. Nic się nie zmarnowało :)

 

post-53395-0-43663800-1397324349_thumb.jpg

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346072
Share on other sites

 

 

Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach

To wiesz Aniu, pakuj towar w siatkę i do Lubomierza, zagryzać będzie czym :D:angel:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346105
Share on other sites

 

Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach

To wiesz Aniu, pakuj towar w siatkę i do Lubomierza, zagryzać będzie czym :D:angel:

 

Zbójaszku ... ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu :tongue: w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy :D dołączy do reszty napitków

W siatkę włożę inną i do Lubomierza będę podążać .. zapach wędzonek Twoich mnie doprowadzi do celu :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346110
Share on other sites

 

 

Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie.

 

No nie bądź taka tajemnicza :) Zdradź autora tej mikstury :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346113
Share on other sites

No nie bądź taka tajemnicza :) Zdradź autora tej mikstury :tongue:

 

To kolega plipek1 :)

 

i przepis ..

 

Gwizdek .. nie wiem czy nie ma go na forum, ale skoro prosisz to chętnie podam :) Napiszę jak ja to zrobiłam.

Cytrynówka

16 cytryn

2 litry alkoholu 50%

2,5 szklanki cukru

Na początku sparzam cytryny. Do gotującej wody wrzucam je na 5-8 sekund. Następnie wyjmuję i wycieram do sucha. Zbyt długie parzenie powoduje, że barwnik ''uchodzi'' nam zabarwiając wodę, chociaż ona i tak będzie troszeczkę żółta. Cukier dodajesz do wody, którą będziesz rozcieńczać spirytus.

Cytryny obrać ze skórki, bez albedo. Następnie włożyć je do słoja i zalać alkoholem. Maceracja ma trwać tylko 5-6 godzin, jak będzie dłużej to nalewka będzie miała smak goryczki.

Część tej nalewki użyłam do zrobienia tej drugiej, gdzie użyłam jako dodatku soku z cytryn ... ale to już była pełna improwizacja. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346130
Share on other sites

 

 

Co daje takie sparzenie ?

Bazyl ... zawsze sparzam cytryny :) i tak też było  przepisie ... podejrzewam, że wykonuję się tą czynność po to, aby usunąć substancje konserwujące (mimo, że moje były niewoskowane) i aby skórka cytryn była bardziej miękka, co ułatwia obieranie.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346143
Share on other sites

 

 

Bazyl ... zawsze sparzam cytryny i tak też było  przepisie ...

ma to zasadnicze znaczenie, wbrew pozorom.. bez tego może wszystko goryczą sztuczną przejść..

w dressingach tego doświadczyłem już.. choć nadal zawsze cytryn nie sparzam wrzątkiem zawsze ;) ot .. leń!

Aniu wszystko ładnie, pięknie..  tylko testera potrzebujesz :D a jak z Plipkiem naszym kochanym uzgadniasz, choćby temperaturę serwowania trunku.. to zyskuje on 100 albo i 200 procent na wartości i smaku :) 

 

 

ale to już była pełna improwizacja.

kochana... :D i tak trzymać!!! Pozdrawiam!  

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346313
Share on other sites

 

 

. ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu :tongue: w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy

 

Przypominam Ci, że zlot w Gąsiorowie 23-25 maja, wytrwa? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346315
Share on other sites

 

. ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu :tongue: w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy

 

Przypominam Ci, że zlot w Gąsiorowie 23-25 maja, wytrwa? :cool:

 

Pis .. wytrwa i to nawet dłużej :) Wiem, kiedy jest zlot w Gąsiorowie, ale nie mogę w nim w tym roku uczestniczyć :(

Dziękuję, że mnie zapraszasz i będę o tym pamiętać na przyszłym roku :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346391
Share on other sites

 

 

i będę o tym pamiętać na przyszłym roku

 

My do przyszłego roku nie będziemy czekać, kolejny we wrześniu - tzw. roboczo-szkoleniowo-grzybowy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-346396
Share on other sites

  • 3 months later...

Ratafia się robi ..kolejne owoce będą zanurzać się w słoju. i wiśnióweczka też się robi  :cool:

post-53395-0-84557600-1406920742_thumb.jpg

Teraz tylko czekać :)

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-364285
Share on other sites

 

 

Ratafia się robi ..kolejne owoce będą zanurzać się w słoju. i wiśnióweczka też się robi

 

U mnie ratafia z zeszłego roku jeszcze nie zlana, wiśniówka zlana, ale nic nie wypite, co się dzieje, co się dzieje?  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/#findComment-364299
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.