Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Trunki Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 22 lut 2014 - 00:04

Tutaj będę zamieszczać swoje osiągnięcia i porażki w dziedzinie wyrobu trunków. Dziś rozlałam do butelek ostatnią partię nalewek nastawionych jesienią.

Załączony plik  P1030399.JPG   53,77 KB   18 Ilość pobrań

Od lewej nalewka korzenna- miodowa, ratafia, wiśniówka, wiśniówka na agrestówce.

Jutro pokażę miętówkę ... jak na razie nie nadaje się do konsumpcji, ponieważ ma 60% :facepalm: i wymaga rozcieńczenia.

 
 

 



#2 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6912 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 22 lut 2014 - 00:07

utro pokażę miętówkę ... jak na razie nie nadaje się do konsumpcji, ponieważ ma 60% :facepalm: i wymaga rozcieńczenia.

 

A kiedy mi polejesz? :cool:



#3 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 22 lut 2014 - 09:05

Od lewej nalewka korzenna- miodowa, ratafia, wiśniówka, wiśniówka na agrestówce.

:clap:  :clap:  :clap:  Aniu nie mogę się doczekać!!!

ponieważ ma 60%

yhym.. tylko złą emotkę po tym stwierdzeniu dałaś :P

powinna być :w00t:  :frantics: Pozdrawiam i całuję rączki :)  



#4 Szostek

Szostek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 175 postów

Napisano 22 lut 2014 - 10:36

Anuś nie powiem ale dobre rzeczy że Hej !!!

Gratuluję !!!



#5 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 22 lut 2014 - 10:42

A kiedy mi polejesz? :cool:

 

Za dwa lata ... niech nabierze mocy :cool:

 

Aniu nie mogę się doczekać!!!

 

Musisz poczekać do zlotu :tongue: chociaż jeszcze nie ma mnie na liście :facepalm:
A to obiecana wczoraj miętóweczka

Załączony plik  P1030406.JPG   28,14 KB   8 Ilość pobrań

połowa jest wytrawna ... w razie gdyby ktoś potrzebował na różne dolegliwości.

I to mi zostało po nalewce wiśniowej.

Załączony plik  P1030408.JPG   37,95 KB   8 Ilość pobrań

 

Stoi w lodówce już 1,5 roku i brak mi pomysłu na zużytkowanie tego. Owoce były zalane 60% eliksirem ;) Mają niezłą moc. Do ciasta użyć nie bardzo, bo trzeba by je przepłukać wodą, ponieważ jeden kawałek takiego wypieku mógłby spowodować nieoczekiwane rezultaty. Może ktoś ma pomysł na przetworzenie tych owoców.



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lut 2014 - 10:43

do lodow  :) do dekoracji np tortow czekoladowych.


Użytkownik electra edytował ten post 22 lut 2014 - 10:45


#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 22 lut 2014 - 11:05

Zasyp to cukrem na gęsto a jak się zozpuści zagotuj w lekkim syropie cukrowym z dodatkiem kwasu cytrynowego (zapobieganie krystalizacji) gorący gęsty lekko kwaskowy syrop z owocami do słoików i masz gotowca do Panna Cotty lub lodów czy deserów ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

#8 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 22 lut 2014 - 11:54

Może ktoś ma pomysł na przetworzenie tych owoców.

albo jak znawcy napisali - deserowo.. albo alkoholowo :D

możesz jak Alltid zalać to winem jakimś nie za drogim i będzie wzmocnione winko wiśniowe..

albo zalej to wódeczką i niech stoi sobie :) w razie potrzeby będziesz miała wiśniową wódkę na zawołanie hehe Pozdrawiam 



#9 mtomaszko

mtomaszko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • Miejscowośćmałopolskie

Napisano 22 lut 2014 - 12:25

:clap:



#10 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 18:41

Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach... bardziej klarowna powstała na bazie obranych z cytryn skórek (cytryny były niewoskowane) a druga jest połączeniem soku, który się wytworzył z cytryn zasypanych cukrem a następnie połączyłam to z 70% alkoholem. Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie.

Skórki również zostaną wykorzystane.. pokrojone będą dodatkiem do ciasta. Natomiast cytryny z dodatkiem cukru i kilku plastrów ananasa stworzyły pyszny dżem. Nic się nie zmarnowało :)

 

Załączony plik  P1030455.JPG   35,84 KB   1 Ilość pobrań

 

 

 



#11 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 kwi 2014 - 19:57

Nic się nie zmarnowało

 

Najważniejsze żeby płyn się nie zmarnował :D



#12 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6993 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 20:04

Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach

To wiesz Aniu, pakuj towar w siatkę i do Lubomierza, zagryzać będzie czym :D :angel:



#13 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 20:15

 

Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach

To wiesz Aniu, pakuj towar w siatkę i do Lubomierza, zagryzać będzie czym :D :angel:

 

Zbójaszku ... ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu :tongue: w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy :D dołączy do reszty napitków

W siatkę włożę inną i do Lubomierza będę podążać .. zapach wędzonek Twoich mnie doprowadzi do celu :)



#14 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 20:18

Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie.

 

No nie bądź taka tajemnicza :) Zdradź autora tej mikstury :tongue:



#15 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2011 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 12 kwi 2014 - 20:28

 

Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie.

 

No nie bądź taka tajemnicza :) Zdradź autora tej mikstury :tongue:

 

i przepis ... :rolleyes:



#16 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 21:26

No nie bądź taka tajemnicza :) Zdradź autora tej mikstury :tongue:

 

To kolega plipek1 :)

 

i przepis ..

 

Gwizdek .. nie wiem czy nie ma go na forum, ale skoro prosisz to chętnie podam :) Napiszę jak ja to zrobiłam.

Cytrynówka

16 cytryn

2 litry alkoholu 50%

2,5 szklanki cukru

Na początku sparzam cytryny. Do gotującej wody wrzucam je na 5-8 sekund. Następnie wyjmuję i wycieram do sucha. Zbyt długie parzenie powoduje, że barwnik ''uchodzi'' nam zabarwiając wodę, chociaż ona i tak będzie troszeczkę żółta. Cukier dodajesz do wody, którą będziesz rozcieńczać spirytus.

Cytryny obrać ze skórki, bez albedo. Następnie włożyć je do słoja i zalać alkoholem. Maceracja ma trwać tylko 5-6 godzin, jak będzie dłużej to nalewka będzie miała smak goryczki.

Część tej nalewki użyłam do zrobienia tej drugiej, gdzie użyłam jako dodatku soku z cytryn ... ale to już była pełna improwizacja. :)



#17 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 kwi 2014 - 21:55

Na początku sparzam cytryny. Do gotującej wody wrzucam je na 5-8 sekund.

Co daje takie sparzenie ?



#18 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 22:03

Co daje takie sparzenie ?

Bazyl ... zawsze sparzam cytryny :) i tak też było  przepisie ... podejrzewam, że wykonuję się tą czynność po to, aby usunąć substancje konserwujące (mimo, że moje były niewoskowane) i aby skórka cytryn była bardziej miękka, co ułatwia obieranie.



#19 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 13 kwi 2014 - 17:50

Bazyl ... zawsze sparzam cytryny i tak też było  przepisie ...

ma to zasadnicze znaczenie, wbrew pozorom.. bez tego może wszystko goryczą sztuczną przejść..

w dressingach tego doświadczyłem już.. choć nadal zawsze cytryn nie sparzam wrzątkiem zawsze ;) ot .. leń!

Aniu wszystko ładnie, pięknie..  tylko testera potrzebujesz :D a jak z Plipkiem naszym kochanym uzgadniasz, choćby temperaturę serwowania trunku.. to zyskuje on 100 albo i 200 procent na wartości i smaku :) 

ale to już była pełna improwizacja.

kochana... :D i tak trzymać!!! Pozdrawiam!  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6912 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 13 kwi 2014 - 17:56

. ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu :tongue: w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy

 

Przypominam Ci, że zlot w Gąsiorowie 23-25 maja, wytrwa? :cool:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych