Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Trunki Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1232 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 28 lip 2015 - 22:37

Każdy robi wg swojego smaku i uznania :)

Ważne żeby Tobie Anuś smakowało :)

A to czy ma 20% czy 32,5% to już inną kwestia :)

#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 lip 2015 - 08:20

Jak to u nas powiadaja sila tkwi w smaku a nie w %, moim zdaniem jak mam chec sie uwalic to kielonek 98 % :P



#43 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 29 lip 2015 - 22:01

@leszcz masz rację, 20% to nie nalewka tylko mocne wino. Doświadczenie mam spore.

Skoro masz w tym temacie doświadczenie, to bardzo proszę podaj przepis na dobrą nalewkę z aronii. :) nie ma w mojej prośbie żadnej złośliwości :) chętnie zrobię z innego przepisu i porównam, choć moje doświadczenie w tym temacie jest niewielkie. :)

jak mam chec sie uwalic to kielonek 98 %

Electra .. ja dwa o takim stężeniu i pas ... :D



#44 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 lip 2015 - 23:02

Skoro masz w tym temacie doświadczenie
 

;)  :D



#45 okeramo

okeramo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćDuszniki-Zdrój

Napisano 30 lip 2015 - 00:16

Ja robię najprostsze nalewki bez dodatków czyli owoce,cukier,alkohol.

 

Nalewka aroniowa

 

1kg     aronii (przemrożonej)

0,5kg  cukru

1l   alkoholu 55%

 

Wszystko razem  4 tygodnie, a po zlaniu jeszcze pół roku.



#46 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 30 lip 2015 - 05:50

Ja robię najprostsze nalewki bez dodatków czyli owoce,cukier,alkohol.

 

I dobrze wchodzą i szybko się na zlotach kończą :laugh: :laugh: :laugh: :clap:


#47 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 31 lip 2015 - 21:42

Ja robię najprostsze nalewki bez dodatków czyli owoce,cukier,alkohol.

Dziękuję za przepis :)



#48 ginta19

ginta19

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćLeszczyny

Napisano 05 sie 2015 - 13:13

Ja robię według takiego przepisu i wychodzi super

 

Nalewka z Aronii

  • 2 l wody,

  • 300 liści(młodych) z wiśni

  • 2 kg zamrożonej aronii

Wszystko gotować na małym ogniu 40 minut. Po tym czasie przecedzić i dodać 1,1 kg cukru , 2 łyżeczki kwasku cytrynowego wszystko wymieszać i ostudzić.Gdy całość ostygnie dodać 1 litr wódki



#49 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 sie 2015 - 13:36

Oj, to musi być bardzo słabiutkie  :(



#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 05 sie 2015 - 13:38

Oj, to musi być bardzo słabiutkie  :(

Coś u Anuś ostatnio same wódki z sokiem się trafiają.  ;)



#51 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 06 sie 2015 - 09:22

nalewką z rajskich jabłuszek :)

Szukałam w Twoich ''napitkach wszelakich'' ale przepisu na to nie znalazłam. :D  Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis  ;) 



#52 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6078 postów

Napisano 06 sie 2015 - 09:36

Z Wielkiej Księgi Nalewek:

 

 

Załączony plik  Nalewka z rajskich jabłek 1.jpg   53,85 KB   5 Ilość pobrań

 

 



#53 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 16 paź 2015 - 07:35

Wczorajsze popołudnie spędziłam przy obieraniu ... czynność ta to jak kara dla skazańców ;) przed obróbką było tego 8,3 kg. Trochę odłożyłam do suszenia i w efekcie końcowym zostało prawie 6 kg. Zaleję % .. mam sporo w zapasie tego płynu. :cool:

Załączony plik  P1040472.JPG   57,7 KB   5 Ilość pobrań

 



#54 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5436 postów

Napisano 16 paź 2015 - 12:56

Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis   
Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. Jabłuszka kroimy na pół, razem z pestkami wrzucamy do baniaka i zalewamy 60% spirytusem w proporcjach 1 litr na 1 kilogram. Trzymamy tak ze dwa tygodnie (po jabłuszkach widać kiedy gotowe - tracą kolor) i zlewamy. Owoce jakie zostały posypujemy cukrem w proporcjach 300-400 g cukru na kilogram owoców (zależy jakie kto lubi słodkie). Jak cukier się rozpuści i wyciągnie resztkę soku i alkoholu z owoców zlewamy i łączymy oba nalewy. Filtrujemy i do flaszek. Im starsze tym lepsze ale i na świeżo jest mniodzio :)

I byłbym zapomniał... jak owoce się macerują w alkoholu to dodaję około 1 laski wanilii na 1 litr i kawałek kory cynamonu :)



#55 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 16 paź 2015 - 13:03

Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. J

Dziękuję za przepis .. jak będę w pracy to uzbieram i zrobię :) teraz muszę walczyć z pigwą :)



#56 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 18 paź 2015 - 21:26

Zalane %  .. postoi .. nabierze smaku :cool: trochę chyba z ilością przesadziłam ;)

Załączony plik  P1040495.JPG   69,79 KB   2 Ilość pobrań

 



#57 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 paź 2015 - 21:27

Zalane % .. postoi .. nabierze smaku


Cukier był czy tylko %? :cool:

#58 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 18 paź 2015 - 21:33

 

Zalane % .. postoi .. nabierze smaku


Cukier był czy tylko %? :cool:

 

Poczytałam tutaj opinii innych i zrobiłam inaczej niż zawsze .. czyli dałam tylko na razie same % (ponad 70 volt)  a później po ich zlaniu zasypie owoce cukrem i niech puszczą  sok .. i połączę  to wszystko :) ... się okaże co z tego wyjdzie ;)



#59 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 paź 2015 - 21:35

To jest nas dwoje - wczoraj pigwowca potraktowałem śliwowicą łącką, bo spirytu nie miałem.... :cool: Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... :cool: W maju będziemy razem smakować..... :cool:

#60 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 18 paź 2015 - 21:42

Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... :cool: W maju będziemy razem smakować..... :cool:

 

Tak myślałam że około miesiąca :) tylko jaki miód .. aby nie spartolić ? mam lipowy .. akacjowy i rzepakowy

Posmakujemy ... oj posmakujemy :D

Teraz mi się przypomniało, że mam jeszcze jeden słoik i trochę zrobiłam do herbaty na zimę ;) trzeba się przygotować na mrozy  ;)

Załączony plik  P1040496.JPG   73,75 KB   2 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych