Jump to content

Recommended Posts

Ratafia się robi ..kolejne owoce będą zanurzać się w słoju. i wiśnióweczka też się robi

U mnie ratafia z zeszłego roku jeszcze nie zlana, wiśniówka zlana, ale nic nie wypite, co się dzieje, co się dzieje?  :cool:

Abstynencja kolego Pis ... abstynencja :laugh: trzeba zwołać Walne Zgromadzenie ... i po kłopocie :facepalm::tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
  • Replies 137
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

to u was z zeszlego a u mnie chyba jeszcze z 2011 stoi i nie wypita ,a ja nastawilam naleweczke z bialych porzeczek mam nadzieje ze bedzie super bo taka mi zawsze najlepsza wychodzi ( moze dlatego ze zawsze jest jej najmniej) :)

• 1 month later...

Dzisiaj rozlałam do butelek aroniówkę z przepisu Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7171-nalewka-z-aronii-halusi/

Wierzcie mi ... ma moc :cool:

Degustacja po 18 -ej http://emoty.blox.pl/resource/223.gif

post-53395-0-49818300-1409836391_thumb.jpg

Jutro z reszty zebranych owoców będzie dżem aroniowo - gruszkowy http://emoty.blox.pl/resource/th_cooking.gif

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Anus dobrze ze mi przypomnialas :thumbsup: ja musze tez pozlewac moje nalewki ...musze tylko jaki dzien wolny znalesc ,nie obejdzie sie bez degustacji a  po niej to i roboty juz zadnej nie bedzie  :)

Anus dobrze ze mi przypomnialas :thumbsup: ja musze tez pozlewac moje nalewki ...musze tylko jaki dzien wolny znalesc ,nie obejdzie sie bez degustacji a  po niej to i roboty juz zadnej nie bedzie  :)

Electra ... dlatego ja to robiłam dzisiaj, bo jutro mam wolne :laugh: reszta musi poczekać... bo na raz nie dam rady :facepalm::laugh:

• 10 months later...

Nie tylko przetwory latem robię. To moje nalewki .. od lewej truskawkowa, zaczątki ratafii i malinowa. jest jeszcze listkówka z czarnej porzeczki. Wstawiłam ją dość dawno ;) do lodówki i zapomniałam o niej. Są może pomysły, aby ją wykorzystać. Z góry dziękuję :) W ratafii chyba za dużo wlałam % i teraz kolejnych owoców będę musiała dodać mniej.. mam nauczkę ;)

post-53395-0-13622400-1438005491_thumb.jpg

Na listkówce to koniecznie Smorodinę rób. Jest szalona różnica jak się robi na listkówce zamiast na czystej wódce...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Dzisiaj rozlałam do butelek aroniówkę z przepisu Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7171-nalewka-z-aronii-halusi/

Wierzcie mi ... ma moc :cool:

Obiektywnie to ta nalewka nie ma "mocy".

W przepisie jest: 

- 1,5 kg aronii

- 3 l. wody

- 2 kg cukru 

- 1 l spirytusu.

To skąd ta "moc"?

Smaczna ta nalewka pewnie jest ale, jesli chodzi o procenty czyli "moc" to cieniutka okrutnie !

Edited by leszcz

Z wyrazami szacunku

Stanisław Leszczyński

Obiektywnie to ta nalewka nie ma "mocy".

Bo to spiryt z sokiem.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Na listkówce to koniecznie Smorodinę rób. Jest szalona różnica jak się robi na listkówce zamiast na czystej wódce...

Dzięki Tusiaczku .. u mnie na działce  już czarna porzeczka oberwana, ale może od kogoś jeszcze zdobędę.  happy.png

Naprawdę Aniu warto bo Smorodina na mojej liście The Best of The Best jest na trzecim miejscu zaraz za pigwówką i nalewką z rajskich jabłuszek  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Smaczna ta nalewka pewnie jest ale, jesli chodzi o procenty czyli "moc" to cieniutka okrutnie !

Nie potrzebuję nalewek o mocy 50%, taką jaką ma moja to mi wystarczy. :) chętnie jednak przeczytam i obejrzę Twoje nalewki, bo pewnie masz spore w tym doświadczenie skoro się wypowiadasz, ;) przy takiej aktywności Twojej na forum ... cztery wejścia na 3 lata, ... zajeb..sta aktywność,  ;)  to może jeszcze w tym roku Cię  zobaczę  ;):tongue:

Bo to spiryt z sokiem.

Z Mistrzem nie dyskutuję :tongue:

Edited by Anuś

To rozumiem, a poważnie to może coś na wrzesień zostaw tej wódy, będzie do kawy w Warszawie. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

To rozumiem, a poważnie to może coś na wrzesień zostaw tej wódy, będzie do kawy w Warszawie. :)  

Załatwione  :D 

Jak to u nas powiadaja sila tkwi w smaku a nie w %, moim zdaniem jak mam chec sie uwalic to kielonek 98 % :P

@leszcz masz rację, 20% to nie nalewka tylko mocne wino. Doświadczenie mam spore.

Skoro masz w tym temacie doświadczenie, to bardzo proszę podaj przepis na dobrą nalewkę z aronii. :) nie ma w mojej prośbie żadnej złośliwości :) chętnie zrobię z innego przepisu i porównam, choć moje doświadczenie w tym temacie jest niewielkie. :)

jak mam chec sie uwalic to kielonek 98 %

Electra .. ja dwa o takim stężeniu i pas ... :D

Ja robię najprostsze nalewki bez dodatków czyli owoce,cukier,alkohol.

Dziękuję za przepis :)

Ja robię według takiego przepisu i wychodzi super

Nalewka z Aronii

• 2 l wody,

• 300 liści(młodych) z wiśni

• 2 kg zamrożonej aronii

Wszystko gotować na małym ogniu 40 minut. Po tym czasie przecedzić i dodać 1,1 kg cukru , 2 łyżeczki kwasku cytrynowego wszystko wymieszać i ostudzić.Gdy całość ostygnie dodać 1 litr wódki

Oj, to musi być bardzo słabiutkie  :(

Coś u Anuś ostatnio same wódki z sokiem się trafiają.  ;)

Miłego dnia.