Anuś Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2014 Tutaj będę zamieszczać swoje osiągnięcia i porażki w dziedzinie wyrobu trunków. Dziś rozlałam do butelek ostatnią partię nalewek nastawionych jesienią.Od lewej nalewka korzenna- miodowa, ratafia, wiśniówka, wiśniówka na agrestówce.Jutro pokażę miętówkę ... jak na razie nie nadaje się do konsumpcji, ponieważ ma 60% i wymaga rozcieńczenia. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2014 utro pokażę miętówkę ... jak na razie nie nadaje się do konsumpcji, ponieważ ma 60% i wymaga rozcieńczenia. A kiedy mi polejesz? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2014 Od lewej nalewka korzenna- miodowa, ratafia, wiśniówka, wiśniówka na agrestówce. Aniu nie mogę się doczekać!!! ponieważ ma 60% yhym.. tylko złą emotkę po tym stwierdzeniu dałaś :Ppowinna być Pozdrawiam i całuję rączki Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2014 Anuś nie powiem ale dobre rzeczy że Hej !!!Gratuluję !!! Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lutego 2014 A kiedy mi polejesz? Za dwa lata ... niech nabierze mocy Aniu nie mogę się doczekać!!! Musisz poczekać do zlotu chociaż jeszcze nie ma mnie na liście A to obiecana wczoraj miętóweczkapołowa jest wytrawna ... w razie gdyby ktoś potrzebował na różne dolegliwości.I to mi zostało po nalewce wiśniowej. Stoi w lodówce już 1,5 roku i brak mi pomysłu na zużytkowanie tego. Owoce były zalane 60% eliksirem Mają niezłą moc. Do ciasta użyć nie bardzo, bo trzeba by je przepłukać wodą, ponieważ jeden kawałek takiego wypieku mógłby spowodować nieoczekiwane rezultaty. Może ktoś ma pomysł na przetworzenie tych owoców. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) do lodow do dekoracji np tortow czekoladowych. Edytowane 22 Lutego 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zasyp to cukrem na gęsto a jak się zozpuści zagotuj w lekkim syropie cukrowym z dodatkiem kwasu cytrynowego (zapobieganie krystalizacji) gorący gęsty lekko kwaskowy syrop z owocami do słoików i masz gotowca do Panna Cotty lub lodów czy deserów Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lutego 2014 Może ktoś ma pomysł na przetworzenie tych owoców. albo jak znawcy napisali - deserowo.. albo alkoholowo możesz jak Alltid zalać to winem jakimś nie za drogim i będzie wzmocnione winko wiśniowe..albo zalej to wódeczką i niech stoi sobie w razie potrzeby będziesz miała wiśniową wódkę na zawołanie hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lutego 2014 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach... bardziej klarowna powstała na bazie obranych z cytryn skórek (cytryny były niewoskowane) a druga jest połączeniem soku, który się wytworzył z cytryn zasypanych cukrem a następnie połączyłam to z 70% alkoholem. Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie.Skórki również zostaną wykorzystane.. pokrojone będą dodatkiem do ciasta. Natomiast cytryny z dodatkiem cukru i kilku plastrów ananasa stworzyły pyszny dżem. Nic się nie zmarnowało Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Nic się nie zmarnowało Najważniejsze żeby płyn się nie zmarnował Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjach To wiesz Aniu, pakuj towar w siatkę i do Lubomierza, zagryzać będzie czym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Dzisiaj rozlałam do butelek cytrynówkę w dwóch wersjachTo wiesz Aniu, pakuj towar w siatkę i do Lubomierza, zagryzać będzie czym Zbójaszku ... ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy dołączy do reszty napitkówW siatkę włożę inną i do Lubomierza będę podążać .. zapach wędzonek Twoich mnie doprowadzi do celu Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie. No nie bądź taka tajemnicza Zdradź autora tej mikstury Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Przepis dostałam od kolegi z forum, którego ową nalewkę miałam okazję spróbować na zlocie. No nie bądź taka tajemnicza Zdradź autora tej mikstury i przepis ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 No nie bądź taka tajemnicza Zdradź autora tej mikstury To kolega plipek1 i przepis .. Gwizdek .. nie wiem czy nie ma go na forum, ale skoro prosisz to chętnie podam Napiszę jak ja to zrobiłam.Cytrynówka 16 cytryn2 litry alkoholu 50%2,5 szklanki cukruNa początku sparzam cytryny. Do gotującej wody wrzucam je na 5-8 sekund. Następnie wyjmuję i wycieram do sucha. Zbyt długie parzenie powoduje, że barwnik ''uchodzi'' nam zabarwiając wodę, chociaż ona i tak będzie troszeczkę żółta. Cukier dodajesz do wody, którą będziesz rozcieńczać spirytus.Cytryny obrać ze skórki, bez albedo. Następnie włożyć je do słoja i zalać alkoholem. Maceracja ma trwać tylko 5-6 godzin, jak będzie dłużej to nalewka będzie miała smak goryczki.Część tej nalewki użyłam do zrobienia tej drugiej, gdzie użyłam jako dodatku soku z cytryn ... ale to już była pełna improwizacja. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Na początku sparzam cytryny. Do gotującej wody wrzucam je na 5-8 sekund. Co daje takie sparzenie ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Co daje takie sparzenie ? Bazyl ... zawsze sparzam cytryny i tak też było przepisie ... podejrzewam, że wykonuję się tą czynność po to, aby usunąć substancje konserwujące (mimo, że moje były niewoskowane) i aby skórka cytryn była bardziej miękka, co ułatwia obieranie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Bazyl ... zawsze sparzam cytryny i tak też było przepisie ... ma to zasadnicze znaczenie, wbrew pozorom.. bez tego może wszystko goryczą sztuczną przejść..w dressingach tego doświadczyłem już.. choć nadal zawsze cytryn nie sparzam wrzątkiem zawsze ot .. leń!Aniu wszystko ładnie, pięknie.. tylko testera potrzebujesz a jak z Plipkiem naszym kochanym uzgadniasz, choćby temperaturę serwowania trunku.. to zyskuje on 100 albo i 200 procent na wartości i smaku ale to już była pełna improwizacja. kochana... i tak trzymać!!! Pozdrawiam! Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 . ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy Przypominam Ci, że zlot w Gąsiorowie 23-25 maja, wytrwa? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Anuś, dzięki za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 . ta cytrynówka ma wytrwać do zlotu w barku postoi dwa tygodnie, a później do piwnicy Przypominam Ci, że zlot w Gąsiorowie 23-25 maja, wytrwa? Pis .. wytrwa i to nawet dłużej Wiem, kiedy jest zlot w Gąsiorowie, ale nie mogę w nim w tym roku uczestniczyć Dziękuję, że mnie zapraszasz i będę o tym pamiętać na przyszłym roku Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 i będę o tym pamiętać na przyszłym roku My do przyszłego roku nie będziemy czekać, kolejny we wrześniu - tzw. roboczo-szkoleniowo-grzybowy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Ratafia się robi ..kolejne owoce będą zanurzać się w słoju. i wiśnióweczka też się robi Teraz tylko czekać Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Ratafia się robi ..kolejne owoce będą zanurzać się w słoju. i wiśnióweczka też się robi U mnie ratafia z zeszłego roku jeszcze nie zlana, wiśniówka zlana, ale nic nie wypite, co się dzieje, co się dzieje? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.