Skocz do zawartości

Trunki Anuś


Anuś

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

nalewką z rajskich jabłuszek :)

Szukałam w Twoich ''napitkach wszelakich'' ale przepisu na to nie znalazłam. :D  Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis  ;) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 miesiące temu...

Wczorajsze popołudnie spędziłam przy obieraniu ... czynność ta to jak kara dla skazańców ;) przed obróbką było tego 8,3 kg. Trochę odłożyłam do suszenia i w efekcie końcowym zostało prawie 6 kg. Zaleję % .. mam sporo w zapasie tego płynu. :cool:

post-53395-0-42933200-1444977261_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis   
Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. Jabłuszka kroimy na pół, razem z pestkami wrzucamy do baniaka i zalewamy 60% spirytusem w proporcjach 1 litr na 1 kilogram. Trzymamy tak ze dwa tygodnie (po jabłuszkach widać kiedy gotowe - tracą kolor) i zlewamy. Owoce jakie zostały posypujemy cukrem w proporcjach 300-400 g cukru na kilogram owoców (zależy jakie kto lubi słodkie). Jak cukier się rozpuści i wyciągnie resztkę soku i alkoholu z owoców zlewamy i łączymy oba nalewy. Filtrujemy i do flaszek. Im starsze tym lepsze ale i na świeżo jest mniodzio :)

I byłbym zapomniał... jak owoce się macerują w alkoholu to dodaję około 1 laski wanilii na 1 litr i kawałek kory cynamonu :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. J

Dziękuję za przepis .. jak będę w pracy to uzbieram i zrobię :) teraz muszę walczyć z pigwą :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalane %  .. postoi .. nabierze smaku :cool: trochę chyba z ilością przesadziłam ;)

post-53395-0-40403000-1445199940_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zalane % .. postoi .. nabierze smaku

Cukier był czy tylko %? :cool:

 

Poczytałam tutaj opinii innych i zrobiłam inaczej niż zawsze .. czyli dałam tylko na razie same % (ponad 70 volt)  a później po ich zlaniu zasypie owoce cukrem i niech puszczą  sok .. i połączę  to wszystko :) ... się okaże co z tego wyjdzie ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest nas dwoje - wczoraj pigwowca potraktowałem śliwowicą łącką, bo spirytu nie miałem.... :cool: Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... :cool: W maju będziemy razem smakować..... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... :cool: W maju będziemy razem smakować..... :cool:

 

Tak myślałam że około miesiąca :) tylko jaki miód .. aby nie spartolić ? mam lipowy .. akacjowy i rzepakowy

Posmakujemy ... oj posmakujemy :D

Teraz mi się przypomniało, że mam jeszcze jeden słoik i trochę zrobiłam do herbaty na zimę ;) trzeba się przygotować na mrozy  ;)

post-53395-0-38360100-1445200899_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja gdzieś wyczytałem że podobno pigwówka na śliwowicy to jest dopiero rarytas...  :cool:

Aaaa już wiem, u niejakiego Pilipiuka  :facepalm:

Sam chciałem spróbować ale z braku dobrej śliwowicy jak na razie odkładam to na kiedyś tam...   :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie tam pigwa na śliwowicy tyłka nie urywa :( - może dlatego że nie lubię śliwowicy a ta Łącka "handlowa" to w ogóle dla mnie podła berbelucha :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I dlatego piszę z całą świadomością, że  owoce pigwowca z krzaczka zerwałem i podłą  Łącką berbeluchą zalałem, z braku innego trunku,  na koniec miodu zadawszy, będę oczekiwał na smak, który mnie zadowoli lub nie....   :cool:  Degustacja maj 2016 zlot W-M.  :cool:     

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

będę oczekiwał na smak, który mnie zadowoli lub nie

Słusznie prawisz   :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Degustacja maj 2016 zlot W-M.

A gdzież to uchować do tego czasu ;) wszak nabiera już zapachu .. a co będzie za miesiąc ;)

i jeszcze pytanko ... mam tego sporo jak widać na zdjęcie .. część po zlaniu % zasypie cukrem a część zaleję miodem .. tylko czy mam rozpuścić ten miód w kąpieli wodnej? .. bo on już przybrał postać stałą... czy on się sam rozpuści w tych owocach ?

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiaj przelana do butelek :cool: nalewka z pigwa. Na razie w butelkach, które wyprosiłam od sąsiadki :D mają jedną wadę, są z naklejkami.. czego nie jestem w stanie znieść  :devil:  po świętach będą już w odpowiednim szkle :cool: Klarowność nie jest stuprocentowa , ale to chyba z powodu obecności miodu akacjowego. 

post-53395-0-33646300-1450603970_thumb.jpg    post-53395-0-35638800-1450603994_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

naklejki zawsze mozna usunac.. :) ladny zapasik  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bajeczne Święta się zapowiadają

Dwie butelki poczekają .. na zlot w Gąsiorowie :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwie butelki poczekają .. na zlot w Gąsiorowie :cool:

 

:D Cudna !!!! AnuśTy chyba masz specjalną półkę "Gąsiorowa 2016" i odkładasz tam Twoje cuda. Nie wiem czy Twój samochód to wszystko pomieści ;). Nasza pigwa jeszcze cały czas w spirytusie tylko. I postoi tak do wiosny :D

Uwielbiam pigwową naleweczkę ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.