Skocz do zawartości

Kuchnia regionalna - Ajntop, Rumpoć.


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Rumpoć - Pałucka potrawa regionalna 

 

Danie jedno garnkowe wykonywane z tego co było pod rękom a wiec wersji tyle ile gospodyń...

Składniki:
1 szklanka groszku zielonego
2 marchwie
Kawałek selera
1 pietruszka
1 mały brokół
1 kg mięsa z biodrówki
0,5 kg boczku wędzonego
1 mały kalafior
1 mały por część piała.
1 cebula
3 ziemniaki 
½ małej młodej główki kapusty
2 łyżki mąki
Natka pietruszki i selera
Woda
Sól, pieprz,tymianek,pieprz ziołowy,bazylia.

Wykonanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę i podsmażyć tak samo zrobić z boczkiem. Do wody włożyć umyte i oskrobane i pokrojone warzywa, opaloną na gazie cebulę i ugotować do miękkości wyjąć warzywa pokroić w kostkę a do garnka dodać podsmażone mięso i boczek ugotować do miękkości dodać warzywa zagotować doprawić przyprawami i solą, do smaku. Mąkę przesmażyć na lekko złoty kolor i dodać do zupy. Zagotować dodać natkę pietruszki i selery.
Rada kapust, kalafiora, brokuł. i porę dodać pod koniec gotowania aby się nie rozgotowała.

post-41085-0-64074300-1393861922_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kol. Leśniak, jako że poczta u Kol. nie działa, muszę na ogóle.

Jak już Kol. Ted50 w odnośniku podpowiedział, proponuję poprawić pisownię dania. Ein to jeden, topf to garnek.

Taka mała dygresja.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ein Topf to jednak po mojemu troszkę inne dania :( mistrzami w tym są kraje bałkańskie i azjatyckie ...

A zupę tak czy inaczej zawsze robię w jednym garze ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kol. Leśniak, jako że poczta u Kol. nie działa, muszę na ogóle.

Jak już Kol. Ted50 w odnośniku podpowiedział, proponuję poprawić pisownię dania. Ein to jeden, topf to garnek.

Taka mała dygresja.

Nie użyłbym takiej dygresji,otóż nie każdy znać musi język niemiecki kolego dyzio

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na ostatnim Grzybozlocie był gotowany przez kolegę jacinto

I była bardzo smaczna :)

 

 

Nie użyłbym takiej dygresji,otóż nie każdy znać musi język niemiecki kolego dyzio

Znać nie trzeba,ale dobrze wiedzieć :D:angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kol. Leśniak, jako że poczta u Kol. nie działa, muszę na ogóle.

Jak już Kol. Ted50 w odnośniku podpowiedział, proponuję poprawić pisownię dania. Ein to jeden, topf to garnek.

Taka mała dygresja.

I własnie nie zgadzam się bo w moim terenie ta potrawa jest Aintopf lub Ajntop  tak figuruje w przekazach regionalnych i tego będę się trzymał...Dodaje skan z książki aby potwierdzić...

Grażyny Szelągowskiej ,,Kuchnia z rodowodem''

Ein Topf to jednak po mojemu troszkę inne dania :( mistrzami w tym są kraje bałkańskie i azjatyckie ...

A zupę tak czy inaczej zawsze robię w jednym garze ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Roger to danie pochodzi z kuchni Wielkopolskiej a z tego co wiem jest z odmianą dania z kuchni Niemieckiej i jest pisane zawsze razem. To tak jak z Czarniną, jest nazwa Czernina, Czornina, Czarna polewka, Czarnina, Czorno zupa i jeszcze parę innych. Wszystkie potrawy które aktualnie publikuje są konsultowane etnografem bo jest mi taka wiedza potrzebna, są to potrawy z rejonu Pałuk, Kujaw, Kociewia i Wielkopolski. 

Ańtop jest gęsty.  :)

Wersje są różne bo tak jak napisałem była to potrawa przynajmniej na Pałukach wykonywana w różnych wersjach w zależności co miała gospodyni. U mnie w domu robiono ja własnie tak, a sąsiadka robiła na samych warzywach bez mięsa i tyko krosiła smalcem skwarkowym z mąka 

Podstawy języka niemieckiego znam...ale ja muszę trzymać się w tej chwili bo mam takie a nie inne wymogi (ale o tym już niebawem) nazwy regionalnej a to nie zawsze idzie w parze z językiem...

A by zakończyć niepotrzebną dyskusje proszę moderatorów o usunięcie całego tematu i niech ktoś wstawi PRZEPIS I NAZWĘ WŁAŚCIWA BO JA NIE ZMIENIĘ...

post-41085-0-79470700-1393875551_thumb.jpg

post-41085-0-27423400-1393875646_thumb.jpg

post-41085-0-74595200-1393875687_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego ja nie twierdzę że takiej potrawy nie ma, ja po prostu napisałem że emtymologia tej nazwy jest nielogiczna :(

Jest to spolszczona pisownia niemieckiego ein topf czyli dania "jednogarnkowego" czyli po polsku warzywa wszelakie z ziemniakami, mięsiwa wszelakie jak mówiła moja babcia z dolnego śląska "ales cuzamen do kupy" (pisownia celowo taka a nie inna bo zawsze dbała o polskość) i do gara, to na wolnym ogniu sie dusiło razem przejmując swoje aromaty. Podobnie jest z tzw kociolkiem bo to też "jednogarnkowiec" czy bułgarską kawermą czy gawermą (wersja z owocami morza) tak czy inaczej zawsze to była gęsta zawiesista potrawa pełna sosów własnych a nie zupka czy polewka ;)

I tylko tyle.

W przywołanym przepisie nie ma gramatury składników a w szczególności wody :( mogła być szklanka mogły dwa litry, ze szklanką bardziej pasowałoby do nazwy.

Oczywiście chwała Ci za to że starsze się pielęgniwać tradycję.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega Leśniak zgłosił temat do usunięcia w całości. Myślę jednak, że powinien pozostać, a sprawę wyjaśnienia nazwy uznajmy za załatwioną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że powinien zostać.Gdyby usuwać  wszystkie posty dyskusji np.o żurku to by niewiele zostało. :) Tyle,że post Dyzia moim zdaniem nie miał charakteru pouczenia a wyjaśnienia skąd się wzięło pojęcia eintopfu.Nazwa potrawy jednogarnkowej jest popularna na ziemiach dawnego Zaboru Pruskiego a w Kongresówce /w/g mojej wiedzy/ nie funkcjonuje.Do listy Leśniaka dodam jeszcze Kaszuby.

Dodam jeszcze wspomnienie z mojej służby wojskowej.W czasie pobytu na ćwiczeniach UW w NRD / Peenemünde / nasi marynarze śmiali się że u Niemców to tylko eintpof czyli "dzisiaj zupa,jutro drugie" :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam też od siebie  , że pływając "u Niemca" eintopf to było obowiązkowe danie w sobotę . Były to zupy co to łyżka w nich stała z dużą ilością kiełbasy , mięsa ( tygodniowy przegląd lodówki) a wypełniaczami były w każdą sobotę inne warzywa , raz fasola , raz groch  , lub kapusta . Zupy były bardzo smaczne i treściwe . 

Niemiaszek przez cały tydzień zup nie jadał , ale w sobotę tak. Obecnie takie jednogarnkowe dania można u nich dostać w litrowych puszkach. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Były to zupy co to łyżka w nich stała z dużą ilością kiełbasy , mięsa 

U moich dziadków było dokładnie tak samo, to o czym pisze @roger to z południa raczej gulasze są nie zupy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.