lesniak Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Rumpoć - Pałucka potrawa regionalna Danie jedno garnkowe wykonywane z tego co było pod rękom a wiec wersji tyle ile gospodyń...Składniki:1 szklanka groszku zielonego2 marchwieKawałek selera1 pietruszka1 mały brokół1 kg mięsa z biodrówki0,5 kg boczku wędzonego1 mały kalafior1 mały por część piała.1 cebula3 ziemniaki ½ małej młodej główki kapusty2 łyżki mąkiNatka pietruszki i seleraWodaSól, pieprz,tymianek,pieprz ziołowy,bazylia.Wykonanie:Mięso pokroić w dużą kostkę i podsmażyć tak samo zrobić z boczkiem. Do wody włożyć umyte i oskrobane i pokrojone warzywa, opaloną na gazie cebulę i ugotować do miękkości wyjąć warzywa pokroić w kostkę a do garnka dodać podsmażone mięso i boczek ugotować do miękkości dodać warzywa zagotować doprawić przyprawami i solą, do smaku. Mąkę przesmażyć na lekko złoty kolor i dodać do zupy. Zagotować dodać natkę pietruszki i selery.Rada kapust, kalafiora, brokuł. i porę dodać pod koniec gotowania aby się nie rozgotowała. Edytowane 3 Marca 2014 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Rumpu%C4%87 Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2014 Na ostatnim Grzybozlocie był gotowany przez kolegę jacinto Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2014 Kol. Leśniak, jako że poczta u Kol. nie działa, muszę na ogóle.Jak już Kol. Ted50 w odnośniku podpowiedział, proponuję poprawić pisownię dania. Ein to jeden, topf to garnek.Taka mała dygresja. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2014 Ein Topf to jednak po mojemu troszkę inne dania mistrzami w tym są kraje bałkańskie i azjatyckie ... A zupę tak czy inaczej zawsze robię w jednym garze Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2014 Kol. Leśniak, jako że poczta u Kol. nie działa, muszę na ogóle.Jak już Kol. Ted50 w odnośniku podpowiedział, proponuję poprawić pisownię dania. Ein to jeden, topf to garnek.Taka mała dygresja.Nie użyłbym takiej dygresji,otóż nie każdy znać musi język niemiecki kolego dyzio Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2014 Ańtop jest gęsty. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2014 Na ostatnim Grzybozlocie był gotowany przez kolegę jacinto I była bardzo smaczna Nie użyłbym takiej dygresji,otóż nie każdy znać musi język niemiecki kolego dyzio Znać nie trzeba,ale dobrze wiedzieć Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2014 Kol. Leśniak, jako że poczta u Kol. nie działa, muszę na ogóle.Jak już Kol. Ted50 w odnośniku podpowiedział, proponuję poprawić pisownię dania. Ein to jeden, topf to garnek.Taka mała dygresja.I własnie nie zgadzam się bo w moim terenie ta potrawa jest Aintopf lub Ajntop tak figuruje w przekazach regionalnych i tego będę się trzymał...Dodaje skan z książki aby potwierdzić...Grażyny Szelągowskiej ,,Kuchnia z rodowodem''Ein Topf to jednak po mojemu troszkę inne dania mistrzami w tym są kraje bałkańskie i azjatyckie ...A zupę tak czy inaczej zawsze robię w jednym garze Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Roger to danie pochodzi z kuchni Wielkopolskiej a z tego co wiem jest z odmianą dania z kuchni Niemieckiej i jest pisane zawsze razem. To tak jak z Czarniną, jest nazwa Czernina, Czornina, Czarna polewka, Czarnina, Czorno zupa i jeszcze parę innych. Wszystkie potrawy które aktualnie publikuje są konsultowane etnografem bo jest mi taka wiedza potrzebna, są to potrawy z rejonu Pałuk, Kujaw, Kociewia i Wielkopolski. Ańtop jest gęsty. Wersje są różne bo tak jak napisałem była to potrawa przynajmniej na Pałukach wykonywana w różnych wersjach w zależności co miała gospodyni. U mnie w domu robiono ja własnie tak, a sąsiadka robiła na samych warzywach bez mięsa i tyko krosiła smalcem skwarkowym z mąka Podstawy języka niemieckiego znam...ale ja muszę trzymać się w tej chwili bo mam takie a nie inne wymogi (ale o tym już niebawem) nazwy regionalnej a to nie zawsze idzie w parze z językiem...A by zakończyć niepotrzebną dyskusje proszę moderatorów o usunięcie całego tematu i niech ktoś wstawi PRZEPIS I NAZWĘ WŁAŚCIWA BO JA NIE ZMIENIĘ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2014 Kolego ja nie twierdzę że takiej potrawy nie ma, ja po prostu napisałem że emtymologia tej nazwy jest nielogiczna Jest to spolszczona pisownia niemieckiego ein topf czyli dania "jednogarnkowego" czyli po polsku warzywa wszelakie z ziemniakami, mięsiwa wszelakie jak mówiła moja babcia z dolnego śląska "ales cuzamen do kupy" (pisownia celowo taka a nie inna bo zawsze dbała o polskość) i do gara, to na wolnym ogniu sie dusiło razem przejmując swoje aromaty. Podobnie jest z tzw kociolkiem bo to też "jednogarnkowiec" czy bułgarską kawermą czy gawermą (wersja z owocami morza) tak czy inaczej zawsze to była gęsta zawiesista potrawa pełna sosów własnych a nie zupka czy polewka I tylko tyle. W przywołanym przepisie nie ma gramatury składników a w szczególności wody mogła być szklanka mogły dwa litry, ze szklanką bardziej pasowałoby do nazwy. Oczywiście chwała Ci za to że starsze się pielęgniwać tradycję. Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2014 Kolega Leśniak zgłosił temat do usunięcia w całości. Myślę jednak, że powinien pozostać, a sprawę wyjaśnienia nazwy uznajmy za załatwioną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2014 Powinien post zostaćW moich stronach jest tak jak Leśniak pisze. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2014 Ależ oczywiście że powinien zostać ... Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2014 Oczywiście że powinien zostać.Gdyby usuwać wszystkie posty dyskusji np.o żurku to by niewiele zostało. Tyle,że post Dyzia moim zdaniem nie miał charakteru pouczenia a wyjaśnienia skąd się wzięło pojęcia eintopfu.Nazwa potrawy jednogarnkowej jest popularna na ziemiach dawnego Zaboru Pruskiego a w Kongresówce /w/g mojej wiedzy/ nie funkcjonuje.Do listy Leśniaka dodam jeszcze Kaszuby.Dodam jeszcze wspomnienie z mojej służby wojskowej.W czasie pobytu na ćwiczeniach UW w NRD / Peenemünde / nasi marynarze śmiali się że u Niemców to tylko eintpof czyli "dzisiaj zupa,jutro drugie" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Marca 2014 Dodam też od siebie , że pływając "u Niemca" eintopf to było obowiązkowe danie w sobotę . Były to zupy co to łyżka w nich stała z dużą ilością kiełbasy , mięsa ( tygodniowy przegląd lodówki) a wypełniaczami były w każdą sobotę inne warzywa , raz fasola , raz groch , lub kapusta . Zupy były bardzo smaczne i treściwe . Niemiaszek przez cały tydzień zup nie jadał , ale w sobotę tak. Obecnie takie jednogarnkowe dania można u nich dostać w litrowych puszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2014 Były to zupy co to łyżka w nich stała z dużą ilością kiełbasy , mięsa U moich dziadków było dokładnie tak samo, to o czym pisze @roger to z południa raczej gulasze są nie zupy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Marca 2014 Skoro ma zostać temat niech tak będzie.A żeby zakończyć wyjaśnienie nazwy do końca wklejam zdjęcia ze Słownika gwary pałuckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.