Skocz do zawartości

Kiełbasa dębowiecka produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

To była pierwsza gruba kiełbasa, jaką robiłem i do dziś robię z tym, że z małymi zmianami.  Recepturę znalazłem u beiota: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/02/Kielbasa-Debowiecka-8211-na-exsport-1978r.html

W związku z tym, że na początku nie wiedziałem co to wp. III kl. to zrobiłem bez i do dzisiaj tak robię.

Rozdrabnianie też trochę inaczej:

Wp I kl. 13 mm

Wp II kl. 2 mm

 

post-55133-0-10502600-1393952097_thumb.jpg

 

Nie mam też zimnego dymu, więc wędzenie raz. Czasami pieczona, czasami parzona.

 

post-55133-0-39764100-1393952096_thumb.jpgpost-55133-0-67464400-1393952097_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

super; jako niedoświadczony w sztucznych flakach muszę zapytać; czy te osłonki moczysz przed napełnieniem? czy na sucho? i czy są potrzebne do tego jakieś mega maceracje, czuwanie?

Osłonki karmelowe moczę 10-15 min w ciepłej wodzie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, nie zapominaj o roztworze soli przy moczeniu osłonek !

Jest bardzo ważna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, nie zapominaj o roztworze soli przy moczeniu osłonek !

Jest bardzo ważna.

Tego nie wiedziałem, a dlaczego?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sól zmiękcza włókna kolagenowe z których wyprodukowane są osłonki, ale poza tą funkcją zabezpiecza osłonkę przed bakteriami.

Namocz kiedyś osłonkę białkową bez soli i pozostaw w ciepłym miejscu.

Pokryje się pleśnią w dwa, trzy dni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sól zmiękcza włókna kolagenowe z których wyprodukowane są osłonki, ale poza tą funkcją zabezpiecza osłonkę przed bakteriami.

Namocz kiedyś osłonkę białkową bez soli i pozostaw w ciepłym miejscu.

Pokryje się pleśnią w dwa, trzy dni.

Dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-15% i około 15 minut moczenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dawno nie robiłem tej kiełbasy, nadszedl czas aby spróbować w nowej, prawidłowej wersji.

 

post-55133-0-51799800-1469185155_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.