paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2014 To była pierwsza gruba kiełbasa, jaką robiłem i do dziś robię z tym, że z małymi zmianami. Recepturę znalazłem u beiota: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/02/Kielbasa-Debowiecka-8211-na-exsport-1978r.htmlW związku z tym, że na początku nie wiedziałem co to wp. III kl. to zrobiłem bez i do dzisiaj tak robię.Rozdrabnianie też trochę inaczej:Wp I kl. 13 mmWp II kl. 2 mm Nie mam też zimnego dymu, więc wędzenie raz. Czasami pieczona, czasami parzona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2014 Piękny widok, szkoda że nie mogę posmakować. Gratulacje! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2014 super; jako niedoświadczony w sztucznych flakach muszę zapytać; czy te osłonki moczysz przed napełnieniem? czy na sucho? i czy są potrzebne do tego jakieś mega maceracje, czuwanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2014 super; jako niedoświadczony w sztucznych flakach muszę zapytać; czy te osłonki moczysz przed napełnieniem? czy na sucho? i czy są potrzebne do tego jakieś mega maceracje, czuwanie?Osłonki karmelowe moczę 10-15 min w ciepłej wodzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2014 Paweł, nie zapominaj o roztworze soli przy moczeniu osłonek !Jest bardzo ważna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2014 Paweł, nie zapominaj o roztworze soli przy moczeniu osłonek !Jest bardzo ważna.Tego nie wiedziałem, a dlaczego? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2014 Sól zmiękcza włókna kolagenowe z których wyprodukowane są osłonki, ale poza tą funkcją zabezpiecza osłonkę przed bakteriami.Namocz kiedyś osłonkę białkową bez soli i pozostaw w ciepłym miejscu.Pokryje się pleśnią w dwa, trzy dni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2014 Cenna rada, też nie wiedziałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2014 Sól zmiękcza włókna kolagenowe z których wyprodukowane są osłonki, ale poza tą funkcją zabezpiecza osłonkę przed bakteriami.Namocz kiedyś osłonkę białkową bez soli i pozostaw w ciepłym miejscu.Pokryje się pleśnią w dwa, trzy dni.Dzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2014 A jak mocna ma być solanka? Dzięki za podpowiedź bo wcześniej tylko moczyłem w ciepłej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2014 A jak mocna ma być solanka? 10 % Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2014 10-15% i około 15 minut moczenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Marca 2014 Miro przecież w mięsie jest peklosól, więc nie rozumiem. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lipca 2016 Dawno nie robiłem tej kiełbasy, nadszedl czas aby spróbować w nowej, prawidłowej wersji. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lipca 2016 Pawel jak bedzie gotowa to prosze zapodaj fotke po przekrojeniu! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.