sverige2 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Ja nie dyskutuję o mleku UHT."Piksiak,a jak sobie radzili jak nie było UHT? Pasteryzowali, lub czasami nawet nie."Eanno, jeżeli ktoś kto pisze tego rodzaju "teorie" ,to jego wiedza którąstarasz się tak mocno podkreślić jest dla mnie przynajmniej mocno wątpliwa.Nie chcę dyskutować o zaletach czy wadach mleka UHT. Ps. Specjaliści w branży, w owych czasach o których pisze kol. Akmis, zalecali najzwyklejsze surowe mleko przegotować i następnie schłodzić do właściwej temperatury, a następnie zaszczepiać do owego przegotowanego schłodzonego, najzwyklejszego sklepowego mleka, odpowiednie kultury, np. jogurtowe czy kefirowe etc. Edytowane 24 Marca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Marca 2014 Sverige, przestań proszę zaśmiecać nam temat.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Marca 2014 Sverige, zbastuj nieco Kolego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Podałem tylko przepis, przecież jak komuś nie pasuje mleko UHT to nawet śmietną może sobie je zastąpić, nic mi do tego Mi mleko UHT nie przeszkadza i nie uważam je za trujące a w jogurcie wydaje mi się bardziej chodzi o żywe kultury niż wartości odżywcze. Edytowane 24 Marca 2014 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) wydaje mi się bardziej chodzi o żywe kultury niż wartości odżywcze. Właśnie dokładnie o to chodzi Piksiak, masz całkowitą rację, i aby tak właśnie było to "podkład" powinien być czysty i wyjałowiony z niepotrzebnych "śmieci". http://pl.wikipedia.org/wiki/Jogurt Edytowane 24 Marca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Sverige: Jest pewna różnica między mlekiem przegotowanym, a mlekiem UHT, jednak nie będę jej tutaj omawiał. Jak chcesz to poczytaj sobie o sposobach utrwalania mleka. W mleku, jak i jego pochodnych ważne są zarówno bakterie, ale także podkład, czyli całe bogactwo białek, składników itd.A co do mojej wiedzy i doświadczenia... Jeżeli nie znasz drugiego użytkownika, to nie wypowiadaj się w tej kwestii, ponieważ możesz mieć niemiłą niespodziankę, kiedy trafisz na osoby bardziej obyte w temacie. Ja popieram swoją wiedzę ponad dwuletnią praktyką serowarską i proszę, nie zarzucaj mi tutaj, że jestem niekompetentny. Edytowane 24 Marca 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Marca 2014 Sverige: Jest pewna różnica między mlekiem przegotowanym, a mlekiem UHT, Z tym się akurat całkowicie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griftersik Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ,teraz tylko kupuję w biedronce jogurt bałkański EL GREGOR dzięki za konkrety! Jutro o świcie jadę po mleko do mojej Pani od krówek i do Biedronki . Przy okazji robienia "scypków" z mleka krowiego (fajną nazwę podałaś EANNO) zrobię jogurcik wg. przepisu EL GREGORA:) Jak wyjdzie, zdam fotorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 My robiliśmy z bałkańskiego i wychodził bardzo fajny. Ale że ja za bardzo za bałkańskim nie przepadam zrobiłem ostatnio z Zotta. Wyszedł bardzo dobry, w naszym odczuciu lepszy niż bałkański. I co ciekawe ostatnim razem robiłem także z Zotta, dokładnie tak samo jak poprzednio (z mlekiem w proszku i mleczkiem skondensowanym) a jogurt wyszedł jakiś taki kwaskowaty... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griftersik Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zastanawiam się tylko, czy dodawać mleko w proszku do bałkańskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Do bałkańskiego nie dodawałem bo i tak był gęsty że łycha stoi. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszatekmiodek Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Lipca 2017 Jeżeli interesujesz się tematem bakterii jogurtowych to zapraszam do lektury na http://www.grzybowo3d.pl/pisze-wypracowanie-o-bakteriach-jogurtowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.