Aksamit97 Posted March 22, 2014 Author Report Share #26 Posted March 22, 2014 Możesz zamówić na alledrogo mleko jeśli chcesz, bo tam sprzedają, albo kupić w mlekomacie, a w którymś wątku Pani reklamowała mleko od jerseyek, wprawdzie kosztuje ono 5 zł za litr, ale jest jak 2 litry normalnego. Możesz z takiego mleka pozyskać bardzo dużo śmietany na masło. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342117 Share on other sites More sharing options...
szeptucha Posted March 25, 2014 Report Share #27 Posted March 25, 2014 Niedawno obejrzałam bardzo ciekawą rozmowę , bodajże z jakiejś niezależnej tv na którymś z forów i teraz nie potrafię odnaleźć go ponownie. Była tam mowa o leczących właściwościach masła ze zbieranej śmietany. Proszę Was o pomoc w odnalezieniu w/w. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342584 Share on other sites More sharing options...
Fazi Posted March 25, 2014 Report Share #28 Posted March 25, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=tIOb5A-EYKgCzy chodziło Ci o to?Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342586 Share on other sites More sharing options...
szeptucha Posted March 25, 2014 Report Share #29 Posted March 25, 2014 (edited) Dziękuję , właśnie o to mi chodziło. Jesteś wielki! Pozdrawiam serdecznie.Teraz bardziej świadomie podejdę do produkcji masła dla mojej rodziny, zwłaszcza,że pogoda sprzyja. Edited March 25, 2014 by szeptucha Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342589 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted March 25, 2014 Report Share #30 Posted March 25, 2014 @szeptucha Wystarczyło przewinąć parę wątków do góry i jest tam link który podała EAnna o tej samej treści. @akmis978 Dziekuję Tobie za podpowiedzi. Niestety u mnie nie ma mlekomatów, ale juz znalazłam nowe miejsce na mleko i teraz dopiero bede miała zagrychę. Podejrzewam, że jakiś urobek czyli chociaż trochę masła dobrego zrobię. Muszę sie dobrze przyjrzeć wątkom o maśle to dam kurczę radę Mleko za parę dni będzie dostępne to popraktykuję Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342606 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted April 29, 2014 Report Share #31 Posted April 29, 2014 Popraktykowałam no i WYSZŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W końcu mam dostep do mleka i prawdziwej śmietanki. Pierwsze co zrobiłam to nastawiłam mleko na zsiadłe. Później to już tak jak wszystko doczytałam na forum.Z 5 litrów mleka, wyszła mi dość spora bryła sera. Niestety przez gapiostwo zapomniałam zważyć serek. Z tego została jeszcze pyszna serwatka. Drugi produkt to śmietanka. Kupiłam 1 litr. Ze smietanki wyszło mi 432gr. masełka, do tego jeszcze ok 450ml maślanki. Wszystko wg instrukcji z forum. Poczytałam solidnie no i dałam radę Nie wiem tylko czy takie masło można np. zamrozić? Podobno śmietanka będzie tylko do końca maja Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349284 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 29, 2014 Report Share #32 Posted April 29, 2014 Nie wiem tylko czy takie masło można np. zamrozić? Ja mam w zamrażarce masło sprzed ponad roku. Zamrożone było świeżutkie. Po rozmrożeniu nie wykazuje jakichkolwiek zmian. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349286 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted April 29, 2014 Report Share #33 Posted April 29, 2014 Super, dzieki za info tak zrobię, bo Pani ma sporo tej śmietanki ale jak pisałam termin jest ograniczony to ja sobie zamrożę i bedzie jak znalazł. Czy mogę jeszcze wiedzieć w co najlepiej pakować to masło? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349289 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 29, 2014 Report Share #34 Posted April 29, 2014 Czy mogę jeszcze wiedzieć w co najlepiej pakować to masło?W sreberka Basiu. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349291 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 29, 2014 Report Share #35 Posted April 29, 2014 Tylko warunek: musi być świeżutkie i staraj się zużytkować je jak najszybciej. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349294 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted April 29, 2014 Report Share #36 Posted April 29, 2014 Ok Dzięki Pawle i Maxellu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349295 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 5, 2014 Report Share #37 Posted May 5, 2014 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie masła, które kolejny raz dzisiaj zrobiłam. Śmietana 4 dniowa, bez pasteryzacji, z jednego litra aż 465 gr masła, około 400mll maślanki. Nie jestem pewna czy ja za długo nie ubijam mikserem. Chmmmm......teraz doczytałam, że to zmaślanie ma mieć formę kulek. Natomiast ja zmaślam do uzyskania już formy bryły. Czy ja przypadkiem nie psuję wartości masła tym sposobem? Oczywiście płuczę to masło i wygniatam, jest dobry smak i zapach, smarowność super ale męczy mnie czy przypadkiem nie przedobrzyłam konsystencji? Strasznie mnie wciągnęło to robienie masła, dlatego proszę o rozjaśnienie mi drogi w tym temacie Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350270 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 5, 2014 Report Share #38 Posted May 5, 2014 (edited) Moja teściowa, robiąc masło, bardzo delikatnie te kuleczki maślane zbijała w bryłę. Bardzo delikatnie. Koleżanka EAnna jest naszą specjalistka od wyrobów nabiałowych, więc kiedy tylko będzie na forum, na pewno zaraz Ci odpowie, jak powinno to się robić fachowo. Edited May 5, 2014 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350271 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 5, 2014 Report Share #39 Posted May 5, 2014 Dziękuję Maxellu No właśnie trudno mi znaleźć tą granicę zmaślania. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350274 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 5, 2014 Report Share #40 Posted May 5, 2014 Kiedyś jej pomagałem i kazała mi uważać, kiedy zaczną się robić grudki. Od tego momentu miałem uderzać (masło robione, jak każe tradycja, w kierzance) bardzo delikatnie i tylko o powierzchnię, by delikatnie zbijać grudki. Grudki masła zobaczysz w maślance na rozchlapanych obrzeżach naczynia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350277 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 5, 2014 Report Share #41 Posted May 5, 2014 No to kurczę przedemną niezłe wyzwanie. Jutro robie masło z 2 literków no i teraz dostałam do myślenia. Chyba się domyślam o jaki moment chodzi, ale wtedy jakoś jeszcze tej maślanki nie widać. Czy to oznacza, że ta maślanka powstanie z ugniatania już tych kulek? Bo ja ubijam do momentu powstania przepysznej maślanki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350278 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 5, 2014 Report Share #42 Posted May 5, 2014 Basiu, kiedy robisz maslo nie ubijaj smietany na wysokich obrotach, tylko na tych najwolniejszych wledy powstana kuleczki i latwo je wylapiesz. JA wtedy odlewam zawsze pierwszy raz maslanke. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350282 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 5, 2014 Report Share #43 Posted May 5, 2014 Dziękuję ANNAM, ja robiłam na największych obrotach a na koniec na wolniejszych bo by mi kuchnię zachlapało. Ale zastosuję sie do Twojej rady jutro. Obroty miałam największe i masło tworzyło się na trzepaczkach to wtedy przestawałam i resztę łączyłam łyżką. Ufffff, dobre masło zrobić to też sztuka , zrobię jutro fotki tego co mi wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350284 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 5, 2014 Report Share #44 Posted May 5, 2014 Basiu, kup kierzankę (maselnicę) i zrobisz bez problemu. na pewno nie przekroczysz "obrotów". Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350286 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 5, 2014 Report Share #45 Posted May 5, 2014 Wiesz, ja kiedys tez robilam na wysokich i zakladalam taka trzepaczne do biszkoptow, a pozniej zmienilam na koncowke w ksztalecie liscia( mam kenwood) , koncowka do ciast ucieranych i na niskich obrotach. Trwa to dluzej, ale wg mnie lepiej wychodzi. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350287 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 5, 2014 Report Share #46 Posted May 5, 2014 (edited) @ ANNAM, mam inny mikser i nie da rady tak moim miksować, ale dziękuję za podpowiedzi, zawsze to pomoc fachowa jest. @Maxell kupię kierzankę, jak sprawdzę czy to masło nie walnęło mojej Połóweczce cholesterolu. Tymczasem zaczekam jeszcze na werdykt EAnny, czyli znawcy tematu bez wątpienia. ANNAM też dobrze mi doradza w tej kwestii. Pozdrawiam serdecznie Edited May 5, 2014 by Basia285 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350290 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 5, 2014 Report Share #47 Posted May 5, 2014 No jasne. Życzę udanego masełka. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350293 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 5, 2014 Report Share #48 Posted May 5, 2014 @Maxell Dziękuję bardzo, myślę że masło będzie bardzo udane. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350295 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 5, 2014 Report Share #49 Posted May 5, 2014 Chyba się domyślam o jaki moment chodzi Jak maślanka zacznie chlupotać to jest ten moment.Tradycyjnie gospodynie zbijały wtedy wolnymi ruchami grudki masła w jedną bryłę i potem tę bryłę wygniatały w zimnej wodzie.Lepszą metodą z punktu widzenia smaku i trwałości masła jest odcedzenie maślanki na sicie tak, aby masło pozostało w grudkach. Takie grudki przemywamy wodą z prysznica. Jest to płukanie w ziarnie o wiele skuteczniejsze niż płukanie przy okazji wygniatania. Tak robią również w mleczarniach.Po wypłukaniu w ziarnie zbijamy całość do jednej grudy i zaczynamy wygniatanie. Metoda ta pozwala na lepsze wypłukanie resztek serwatki i zastąpienie jej czystą wodą w przestrzeniach międzyziarnowych.Ostatnia woda z wygniatania powinna być krystalicznie czysta. Tak zrobione masło nie ma posmaku obory, ma orzechowy smak i jest trwałe. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350302 Share on other sites More sharing options...
szeptucha Posted May 6, 2014 Report Share #50 Posted May 6, 2014 (edited) Ja robię masło przy pomocy tego urządzenia http://allegro.pl/maselnica-elektryczna-do-ubijania-masla-maslobojka-i4194550684.html , niestety obrotów nie można regulować - zawsze są szybkie . Wyprodukowałam już ogromne ilości masła, ale ciągle coś mnie zaskakuje. To nawet fajne jest. Edited May 6, 2014 by szeptucha Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350340 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.