Jump to content

Recommended Posts

Możesz zamówić na alledrogo mleko jeśli chcesz, bo tam sprzedają, albo kupić w mlekomacie, a w którymś wątku Pani reklamowała mleko od jerseyek, wprawdzie kosztuje ono 5 zł za litr, ale jest jak 2 litry normalnego. Możesz z takiego mleka pozyskać bardzo dużo śmietany na masło.

  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Niedawno obejrzałam bardzo ciekawą rozmowę , bodajże z jakiejś niezależnej tv na którymś z forów i teraz nie potrafię odnaleźć go ponownie. Była tam mowa o leczących właściwościach masła ze zbieranej śmietany. Proszę Was o pomoc w odnalezieniu w/w.

Dziękuję , właśnie o to mi chodziło. Jesteś wielki! Pozdrawiam serdecznie.

Teraz bardziej świadomie podejdę do produkcji masła dla mojej rodziny, zwłaszcza,że pogoda sprzyja.

Edited by szeptucha

@szeptucha

 

 Wystarczyło przewinąć parę wątków do góry i jest tam link który podała EAnna o tej samej treści.

 

 

  @akmis978

 

Dziekuję Tobie za podpowiedzi. Niestety u mnie nie ma mlekomatów, ale juz znalazłam nowe miejsce na mleko i teraz dopiero bede miała zagrychę.

 

Podejrzewam, że jakiś urobek czyli chociaż trochę masła dobrego zrobię. Muszę sie dobrze przyjrzeć wątkom o maśle to dam kurczę radę :facepalm:

 

Mleko za parę dni będzie dostępne to popraktykuję :D

 

Pozdrawiam serdecznie

  • 1 month later...

Popraktykowałam no i WYSZŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

W końcu mam dostep do mleka i prawdziwej śmietanki.

 

Pierwsze co zrobiłam to nastawiłam mleko na zsiadłe. Później to już tak jak wszystko doczytałam na forum.

Z 5 litrów mleka, wyszła mi dość spora bryła sera. Niestety przez gapiostwo zapomniałam zważyć serek. Z tego została jeszcze pyszna serwatka.

 

Drugi produkt to śmietanka. Kupiłam 1 litr.

 

Ze smietanki wyszło mi 432gr. masełka, do tego jeszcze ok 450ml maślanki. Wszystko wg instrukcji z forum. Poczytałam solidnie no i dałam radę :)

 

Nie wiem tylko czy takie masło można np. zamrozić?  Podobno śmietanka będzie tylko do końca maja :mellow: 

 

Pozdrawiam serdecznie

post-60338-0-48692400-1398798895_thumb.jpg

post-60338-0-43677100-1398798907_thumb.jpg

 

 

Nie wiem tylko czy takie masło można np. zamrozić?

Ja mam w zamrażarce masło sprzed ponad roku. Zamrożone było świeżutkie. Po rozmrożeniu nie wykazuje jakichkolwiek zmian.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Czy mogę jeszcze wiedzieć w co najlepiej pakować to masło?

W sreberka Basiu.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Tylko warunek: musi być świeżutkie i staraj się zużytkować je jak najszybciej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie masła, które kolejny raz dzisiaj zrobiłam. Śmietana 4 dniowa, bez pasteryzacji, z jednego litra aż 465 gr masła, około 400mll maślanki. Nie jestem pewna czy ja za długo nie ubijam mikserem. Chmmmm......teraz doczytałam, że to zmaślanie ma mieć formę kulek. Natomiast ja zmaślam do uzyskania już formy bryły. Czy ja przypadkiem nie psuję wartości masła tym sposobem? Oczywiście płuczę to masło i wygniatam, jest dobry smak i zapach, smarowność super ale męczy mnie czy przypadkiem nie przedobrzyłam konsystencji? Strasznie mnie wciągnęło to robienie masła, dlatego proszę o rozjaśnienie mi drogi w tym temacie :facepalm:

 

Pozdrawiam serdecznie

Moja teściowa, robiąc masło, bardzo delikatnie te kuleczki maślane zbijała w bryłę. Bardzo delikatnie. 

Koleżanka EAnna jest naszą specjalistka od wyrobów nabiałowych, więc kiedy tylko będzie na forum, na pewno zaraz Ci odpowie, jak powinno to się robić fachowo.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kiedyś jej pomagałem i kazała mi uważać, kiedy zaczną się robić grudki. Od tego momentu miałem uderzać (masło robione, jak każe tradycja, w kierzance) bardzo delikatnie i tylko o powierzchnię, by delikatnie zbijać grudki. 

Grudki masła zobaczysz w maślance na rozchlapanych obrzeżach naczynia. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

No to kurczę przedemną niezłe wyzwanie. Jutro robie masło z 2 literków no i teraz dostałam do myślenia. Chyba się domyślam o jaki moment chodzi, ale wtedy jakoś jeszcze tej maślanki nie widać. Czy to oznacza, że ta maślanka powstanie z ugniatania już tych kulek? Bo ja ubijam do momentu powstania przepysznej maślanki :D

Basiu, kiedy robisz maslo nie ubijaj smietany na wysokich obrotach, tylko na tych najwolniejszych wledy powstana kuleczki i latwo je wylapiesz.   JA wtedy odlewam zawsze pierwszy raz maslanke.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dziękuję ANNAM, ja robiłam na największych obrotach a na koniec na wolniejszych bo by mi kuchnię zachlapało. Ale zastosuję sie do Twojej rady jutro. Obroty miałam największe i masło tworzyło się na trzepaczkach to wtedy przestawałam i resztę łączyłam łyżką. Ufffff, dobre masło zrobić to też sztuka :) , zrobię jutro fotki tego co mi wyjdzie.

 

Pozdrawiam serdecznie

Basiu, kup kierzankę (maselnicę) i zrobisz bez problemu. na pewno nie przekroczysz "obrotów". :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Wiesz, ja kiedys tez robilam na wysokich i zakladalam taka trzepaczne do biszkoptow, a pozniej zmienilam na koncowke w ksztalecie liscia( mam kenwood) , koncowka do ciast ucieranych i na niskich obrotach. Trwa to dluzej, ale wg mnie lepiej wychodzi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

@ ANNAM, mam inny mikser i nie da rady tak moim miksować, ale dziękuję za podpowiedzi, zawsze to pomoc fachowa jest.

 

 

@Maxell kupię kierzankę, jak sprawdzę czy to masło nie walnęło mojej Połóweczce cholesterolu. Tymczasem zaczekam jeszcze na werdykt EAnny, czyli znawcy tematu bez wątpienia. ANNAM też dobrze mi doradza w tej kwestii.

 

Pozdrawiam serdecznie

Edited by Basia285

 

 

Chyba się domyślam o jaki moment chodzi

Jak maślanka zacznie chlupotać to jest ten moment.

Tradycyjnie gospodynie zbijały wtedy wolnymi ruchami grudki masła w jedną bryłę i potem tę bryłę wygniatały w zimnej wodzie.

Lepszą metodą z punktu widzenia smaku i trwałości masła jest odcedzenie maślanki na sicie tak, aby masło pozostało w grudkach. Takie grudki przemywamy wodą z prysznica. Jest to płukanie w ziarnie o wiele skuteczniejsze niż płukanie przy okazji wygniatania. Tak robią również w mleczarniach.

Po wypłukaniu w ziarnie zbijamy całość do jednej grudy i zaczynamy wygniatanie. Metoda ta pozwala na lepsze wypłukanie resztek serwatki i zastąpienie jej czystą wodą w przestrzeniach międzyziarnowych.

Ostatnia woda z wygniatania powinna być krystalicznie czysta. Tak zrobione masło nie ma posmaku obory, ma orzechowy smak  i jest trwałe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ja robię masło przy pomocy tego urządzenia http://allegro.pl/maselnica-elektryczna-do-ubijania-masla-maslobojka-i4194550684.html , niestety obrotów nie można regulować - zawsze są szybkie :( . Wyprodukowałam już ogromne ilości masła, ale ciągle coś mnie zaskakuje. To nawet fajne jest.

Edited by szeptucha

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.