Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@szeptucha

 

Dziękuję za linka, jednak ja wolę swoją tradycyjną metodę czyli mikserek. Nie robię masła aż tak dużo a ta metoda co ja robię, sprawia mi wielką frajdę. Trochę byś się pochwaliła jakimiś fotkami jak tak profesjonalnie dużo robisz, może coś podpatrzę :)

 

@Skarus

 

Takie robienie masła jest dobre, dla tych co mają sporo mleka, wtedy popatrz, popatrz, czego to ludzie nie wymyślą.

Każda metoda dobra, byle była skuteczna. Fajnie, że są ludzie jak Ty, z poczuciem humoru, ja już się widziałam przez moment jak zasuwam przy myciu tej pralki ;):thumbsup:

 

@EAnna

 

Kolejny raz podziękowania za okazana pomoc :):flowers: :flowers:

 

Bardzo się pilnowałam i chyba jeszcze ciut za długo miksowałam, nie wiem czy to był ten moment, ale zdaje sie trochę to ziarno jakby już się samo zbijało. Załączyłam foto, może będzie można określić czy to ten moment. Resztę robiłam tak jak napisałaś i powiem szczerze jestem bardzo ale to bardzo zadowolona. Zrobiłam wszystko jak trzeba według Twojej instrukcji. Końcowa kapiel w lodowatej wodzie, która była już idealnie czysta. Anno, dzięki Twojej pomocy zrobiłam dzisiaj SUPER MASEŁKO BASI, OD MILUTKIEJ ŁACIATEJ. Dzisiejsze masełko super pachnące i mięciutkie z 1 litra śmietanki, ważyło aż 477gr, maślanka 300mll. Jeden litr pozostał na jutro, ponieważ druga śmietanka była mało zakwaszona jeszcze.

 

Pozdrawiam serdecznie

post-60338-0-73890000-1399403727_thumb.jpg

post-60338-0-49598500-1399403730_thumb.jpg

post-60338-0-52953500-1399403733_thumb.jpg

post-60338-0-54409800-1399403736_thumb.jpg

post-60338-0-64331000-1399403739_thumb.jpg

post-60338-0-90776800-1399403742_thumb.jpg

post-60338-0-79186300-1399403745_thumb.jpg

post-60338-0-69595700-1399403748_thumb.jpg

post-60338-0-72481600-1399403751_thumb.jpg

 

 

nie wiem czy to był ten moment, ale zdaje sie trochę to ziarno jakby już się samo zbijało.

@Basia285,

to jest to !!!

Uzyskałaś piękne ziarno o prawidłowej wielkości.

W takiej postaci (zdjęcie 5 i 6.) wypłukanie resztek serwatki bieżącą wodą w postaci prysznica jest najbardziej wydajne.

Dobre wypłukanie i wygniecenie masła znacznie poprawia jego smak nawet, jak użyty surowiec, czyli śmietana, nie jest najwyższej jakości.

Twoja śmietana jest bardzo tłusta, ok. 40% 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dziękuję za odpowiedź, skrzydła mi urosły, ale jescze nie tak całkowicie. Rzeczywiście długo płukałam na sicie, siódme zdjęcie to jeszcze nie ugniecione masło w lodowatej wodzie, tej wody nie widać na zdjęciu, ale była idealnie czysta woda, filtrowana oczywiście.

Dzisiaj nie robiłam masła bo wnuki sie usiadły i połowę śmietany wyjadły, no to jutro niech sobie dokończą dzieła :)

W sobotę nastepna dostawa to już zacieram ręce. Śmietana jest super, płacę po 10 zł za litr, to nie jest wcale drogo za tak dobry surowiec. Ciekawa jestem, czy to dobrze czy nie za bardzo, że ta śmietana jest taka tłusta? Cały czas mam pomroczność tego cholesterolu :devil:

 

Pozdrawiam serdecznie

 

 

Cały czas mam pomroczność tego cholesterolu :devil:

 

 

 Jeżeli chodzi o spożywanie śmietany i masła swojej roboty  to zapomnij że jest coś takiego jak cholesterol .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

@akmis987

@andrzej k

 

Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Mocno postaram się przestać bać straszenia tym cholesterolem, przez to robię swoje co tylko mogę a jeszcze do tego robię jakieś postępy, co mnie mobilizuje do dalszego twórczego działania.

 

Pozdrawiam serdecznie

 

 

przez to robię swoje co tylko mogę a jeszcze do tego robię jakieś postępy, co mnie mobilizuje do dalszego twórczego działania.

 

 

 I to jest właściwa droga :D:clap:

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 1 month later...

 

 

Tak uzyskaną śmietanę należy przechłodzić w lodówce (dojrzewanie) a następnie lekko ogrzać do temp. 12 st.C i ubić masło.

Mam pytanie ile godzin mogę przetrzymywać taką śmietanę po ukwaszeniu, a przed robieniem masła?

Wczoraj wieczorem zebrałem śmietankę, do dzisiejszego wieczora myślę że się ukwasi,potem mam zamiar ją wstawić do lodówki a jutro ok. godz.16. zrobić masło , czy nie będzie za długo w lodówce?, może lepiej zostawić ją do rana i dopiero rano wstawić do lodówki?

Wstawiam tu kawałek artykułu koleżanki Eanny:

"Dojrzewanie śmietanki 

 
Jest to proces przetrzymania śmietanki schłodzonej do 5-6st.C przez co najmniej 6godzin latem i 4 godz. zimą, najlepiej 8-12h. Ma on na celu zapobieżenie miękkiej, mazistej konsystencji masła i strat tłuszczu, który przechodzi do maślanki w czasie zmaślania. Jednak zbyt długie przetrzymywanie śmietanki w niskich temperaturach powoduje powstawanie wad masła, a mianowicie łojowatość, gruboziarnistość i kruchość konsystencji. "

 

 

do dzisiejszego wieczora myślę że się ukwasi,potem mam zamiar ją wstawić do lodówki a jutro ok. godz.16. zrobić masło , czy nie będzie za długo w lodówce?,

Jak tylko śmietanka się zsiądzie od razu wstaw ją do lodówki.

Z takiej "młodej" śmietany masło jest najlepsze.

Gdybyś dłużej potrzymał ją w temp. pokojowej to przy obecnych upałach szybko ulegnie przekwaszeniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

No to pierwsze koty za płoty. :D

Śmietana postała do rana w temp. pokojowej, rano próbowałem nie była bardzo kwaśna , wstawiłem do lodówki . ok.15 wyciągnąłem z lodówki i poczekałem aż ogrzeje się do 12°C .

Po ogrzaniu zacząłem ją "huśtać" ręcznie w słoiku, trwało to może  5min, i tutaj chyba był to zbyt długo bo masło zbiło się już w większe grudki a nie było w ziarnie.Powinienem przerwać chyba jak zaczęło chlupotać, następnym razem tak zrobię..Uzyskane w ten sposób masło wypłukałem dokładnie pod zimna wodą i potem trochę uformowałem, co nie wyszło mi najładniej :laugh: ale nie ma to wpływu na smak :tongue: .

Podsumowując jestem zadowolony z tego co udało mi się zrobić.

Śmietankę zebrałem z 5L mleka, było jej ok.700ml, masła wyszło 325g, a maślankę wciągnąłem na raz ;).

Dziękuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

 

Edit. Masło w rzeczywistości ma bardzo intensywną żółtą barwę , czego zdjęcie niestety nie oddaje.

post-52510-0-20574000-1404744067.jpg

Edited by Romano82

 

 

Uzyskane w ten sposób masło wypłukałem dokładnie pod zimna wodą i potem trochę uformowałem,

Po płukaniu w ziarnie powinno nastąpić tzw. wygniatanie masła.

Robi się to w coraz bardziej zimnej wodzie zmieniając ją tak długo, aż oststatnia woda będzie idealnie przeźroczysta.

W procesie wygniatania zastępuje się resztki maślanki obecne miedzy ziarnami masła czystą wodą.

Zwiększa to znacznie trwałość masła i gwarantuje długotrwale dobry smak i aromat.


 

 

potem trochę uformowałem, co nie wyszło mi najładniej

Najprostszą metodą formowania masła jest wyłożenie porcelanowej miseczki lub czarki cienką, spożywczą folią i zapełnienie tej miseczki ubitym masłem.

Po odwróceniu mamy idealną, gładką powierzchnię w kształcie miseczki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Według moich obliczeń wychodzi, że masz mocno tłustą śmietanę. Wyszło mi ok 38 %. A sam wyrób... Gratuluję, to jest prawdziwe wiejskie masło

Może to zaleta mleka od Jersey, następnym razem zmierzę dokładnie ilość śmietany.

 

 

Robi się to w coraz bardziej zimnej wodzie zmieniając ją tak długo, aż oststatnia woda będzie idealnie przeźroczysta

wodę jak najbardziej zmieniałem tylko nie stopniowałem jej temperatury,ale następnym razem wprowadzę poprawki.

 

 

wodę jak najbardziej zmieniałem

Pytanie, czy wygniatałeś masło.

Robi się to ręką, przy małych ilościach można się pomęczyć łyżką. Wyrabia się jak ciasto.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Wczoraj nastawiłem śmietanę na masło. Kierując się radą EAnny tym razem jednak jej nie spasteryzowałem... Zakwasiłem kulturami Alpha 3 i teraz na noc do lodówki. Jutro ogrzeję do około 11`C i zobaczymy  :rolleyes:

Edited by tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

 

 

zobaczymy

Sama jestem ciekawa, jak ocenisz rezultat.

Masło z surowej śmietany ma właściwości zdrowotne.

Prawdopodobnie odgrywa rolę minimalna ilość kwasu masłowego.

Pisze i mówi o tym dr. Kępisty oraz Różański.

Jak znajdę to wkleję linki.

Naturalne masło ma ponad 400 różnych frakcji tłuszczowych.

Zarówno obróbka termiczna jak i mechaniczna niszczą część tych kwasów tłuszczowych.

Jednak nie wszystkim odpowiada smak i zapach naturalnego masła.

Mogą się one znacznie różnić w zależności od zasiedlonych mikroorganizmów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

No własnie nawet zapach śmietanki jest teraz inny... konsystencja też jakaś tak delikatnie inna, z pasteryzowanej śmietanki była taka jakby gładka kremowa, tutaj nie  :cool:

A mogłabyś podpowiedzieć jak zrobić masło solone? Takie jak się kiedyś w takich blokach kupowało. Aż mi ślinka cieknie na takie masełko  :)  :)

W niedzielę nowa dostawa mleka więc i masełka i maślanki przybędzie  :frantics:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

To weź do tego dodaj jeszcze pajdę swojskiego chlebka.... http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Słaba to jaka? 8-10% ? A opcja z ubijaniem teoretycznie chyba łatwiejsza ale maślanka słona pewnie z tego będzie...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.