Skarus Posted May 6, 2014 Report Share #51 Posted May 6, 2014 30lat temu widziałem u sołtysa na kaszubach 2 franie. Spytałem po co ci dwie pralki.Odpowiedział: jedna do prania, druga do robienia masła Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350359 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 6, 2014 Report Share #52 Posted May 6, 2014 @szeptucha Dziękuję za linka, jednak ja wolę swoją tradycyjną metodę czyli mikserek. Nie robię masła aż tak dużo a ta metoda co ja robię, sprawia mi wielką frajdę. Trochę byś się pochwaliła jakimiś fotkami jak tak profesjonalnie dużo robisz, może coś podpatrzę @Skarus Takie robienie masła jest dobre, dla tych co mają sporo mleka, wtedy popatrz, popatrz, czego to ludzie nie wymyślą.Każda metoda dobra, byle była skuteczna. Fajnie, że są ludzie jak Ty, z poczuciem humoru, ja już się widziałam przez moment jak zasuwam przy myciu tej pralki @EAnna Kolejny raz podziękowania za okazana pomoc :flowers: Bardzo się pilnowałam i chyba jeszcze ciut za długo miksowałam, nie wiem czy to był ten moment, ale zdaje sie trochę to ziarno jakby już się samo zbijało. Załączyłam foto, może będzie można określić czy to ten moment. Resztę robiłam tak jak napisałaś i powiem szczerze jestem bardzo ale to bardzo zadowolona. Zrobiłam wszystko jak trzeba według Twojej instrukcji. Końcowa kapiel w lodowatej wodzie, która była już idealnie czysta. Anno, dzięki Twojej pomocy zrobiłam dzisiaj SUPER MASEŁKO BASI, OD MILUTKIEJ ŁACIATEJ. Dzisiejsze masełko super pachnące i mięciutkie z 1 litra śmietanki, ważyło aż 477gr, maślanka 300mll. Jeden litr pozostał na jutro, ponieważ druga śmietanka była mało zakwaszona jeszcze. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350503 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 7, 2014 Report Share #53 Posted May 7, 2014 nie wiem czy to był ten moment, ale zdaje sie trochę to ziarno jakby już się samo zbijało. @Basia285,to jest to !!!Uzyskałaś piękne ziarno o prawidłowej wielkości.W takiej postaci (zdjęcie 5 i 6.) wypłukanie resztek serwatki bieżącą wodą w postaci prysznica jest najbardziej wydajne.Dobre wypłukanie i wygniecenie masła znacznie poprawia jego smak nawet, jak użyty surowiec, czyli śmietana, nie jest najwyższej jakości.Twoja śmietana jest bardzo tłusta, ok. 40% Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350740 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 7, 2014 Report Share #54 Posted May 7, 2014 Dziękuję za odpowiedź, skrzydła mi urosły, ale jescze nie tak całkowicie. Rzeczywiście długo płukałam na sicie, siódme zdjęcie to jeszcze nie ugniecione masło w lodowatej wodzie, tej wody nie widać na zdjęciu, ale była idealnie czysta woda, filtrowana oczywiście.Dzisiaj nie robiłam masła bo wnuki sie usiadły i połowę śmietany wyjadły, no to jutro niech sobie dokończą dzieła W sobotę nastepna dostawa to już zacieram ręce. Śmietana jest super, płacę po 10 zł za litr, to nie jest wcale drogo za tak dobry surowiec. Ciekawa jestem, czy to dobrze czy nie za bardzo, że ta śmietana jest taka tłusta? Cały czas mam pomroczność tego cholesterolu Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350755 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted May 8, 2014 Author Report Share #55 Posted May 8, 2014 Basiu, masło z niepasteryzowanej śmietany nie podnosi cholesterolu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350810 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 8, 2014 Report Share #56 Posted May 8, 2014 Cały czas mam pomroczność tego cholesterolu Jeżeli chodzi o spożywanie śmietany i masła swojej roboty to zapomnij że jest coś takiego jak cholesterol . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350813 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted May 8, 2014 Report Share #57 Posted May 8, 2014 @akmis987 @andrzej k Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Mocno postaram się przestać bać straszenia tym cholesterolem, przez to robię swoje co tylko mogę a jeszcze do tego robię jakieś postępy, co mnie mobilizuje do dalszego twórczego działania. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350926 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 8, 2014 Report Share #58 Posted May 8, 2014 przez to robię swoje co tylko mogę a jeszcze do tego robię jakieś postępy, co mnie mobilizuje do dalszego twórczego działania. I to jest właściwa droga Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-350941 Share on other sites More sharing options...
Romano82 Posted July 6, 2014 Report Share #59 Posted July 6, 2014 Tak uzyskaną śmietanę należy przechłodzić w lodówce (dojrzewanie) a następnie lekko ogrzać do temp. 12 st.C i ubić masło. Mam pytanie ile godzin mogę przetrzymywać taką śmietanę po ukwaszeniu, a przed robieniem masła?Wczoraj wieczorem zebrałem śmietankę, do dzisiejszego wieczora myślę że się ukwasi,potem mam zamiar ją wstawić do lodówki a jutro ok. godz.16. zrobić masło , czy nie będzie za długo w lodówce?, może lepiej zostawić ją do rana i dopiero rano wstawić do lodówki? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360427 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted July 6, 2014 Author Report Share #60 Posted July 6, 2014 Wstawiam tu kawałek artykułu koleżanki Eanny:"Dojrzewanie śmietanki Jest to proces przetrzymania śmietanki schłodzonej do 5-6st.C przez co najmniej 6godzin latem i 4 godz. zimą, najlepiej 8-12h. Ma on na celu zapobieżenie miękkiej, mazistej konsystencji masła i strat tłuszczu, który przechodzi do maślanki w czasie zmaślania. Jednak zbyt długie przetrzymywanie śmietanki w niskich temperaturach powoduje powstawanie wad masła, a mianowicie łojowatość, gruboziarnistość i kruchość konsystencji. " Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360439 Share on other sites More sharing options...
Romano82 Posted July 6, 2014 Report Share #61 Posted July 6, 2014 Wiec chyba zrobię tak że jutro rano wstawię śmietanę do lodówki, mam nadzieje ze będzie ok. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360449 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 6, 2014 Report Share #62 Posted July 6, 2014 do dzisiejszego wieczora myślę że się ukwasi,potem mam zamiar ją wstawić do lodówki a jutro ok. godz.16. zrobić masło , czy nie będzie za długo w lodówce?, Jak tylko śmietanka się zsiądzie od razu wstaw ją do lodówki.Z takiej "młodej" śmietany masło jest najlepsze.Gdybyś dłużej potrzymał ją w temp. pokojowej to przy obecnych upałach szybko ulegnie przekwaszeniu. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360552 Share on other sites More sharing options...
Romano82 Posted July 7, 2014 Report Share #63 Posted July 7, 2014 (edited) No to pierwsze koty za płoty. Śmietana postała do rana w temp. pokojowej, rano próbowałem nie była bardzo kwaśna , wstawiłem do lodówki . ok.15 wyciągnąłem z lodówki i poczekałem aż ogrzeje się do 12°C .Po ogrzaniu zacząłem ją "huśtać" ręcznie w słoiku, trwało to może 5min, i tutaj chyba był to zbyt długo bo masło zbiło się już w większe grudki a nie było w ziarnie.Powinienem przerwać chyba jak zaczęło chlupotać, następnym razem tak zrobię..Uzyskane w ten sposób masło wypłukałem dokładnie pod zimna wodą i potem trochę uformowałem, co nie wyszło mi najładniej ale nie ma to wpływu na smak .Podsumowując jestem zadowolony z tego co udało mi się zrobić.Śmietankę zebrałem z 5L mleka, było jej ok.700ml, masła wyszło 325g, a maślankę wciągnąłem na raz .Dziękuje za podpowiedzi.Pozdrawiam. Edit. Masło w rzeczywistości ma bardzo intensywną żółtą barwę , czego zdjęcie niestety nie oddaje. Edited July 7, 2014 by Romano82 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360628 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted July 7, 2014 Author Report Share #64 Posted July 7, 2014 Według moich obliczeń wychodzi, że masz mocno tłustą śmietanę. Wyszło mi ok 38 %. A sam wyrób... Gratuluję, to jest prawdziwe wiejskie masło. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360660 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 7, 2014 Report Share #65 Posted July 7, 2014 Uzyskane w ten sposób masło wypłukałem dokładnie pod zimna wodą i potem trochę uformowałem, Po płukaniu w ziarnie powinno nastąpić tzw. wygniatanie masła.Robi się to w coraz bardziej zimnej wodzie zmieniając ją tak długo, aż oststatnia woda będzie idealnie przeźroczysta.W procesie wygniatania zastępuje się resztki maślanki obecne miedzy ziarnami masła czystą wodą.Zwiększa to znacznie trwałość masła i gwarantuje długotrwale dobry smak i aromat. potem trochę uformowałem, co nie wyszło mi najładniej Najprostszą metodą formowania masła jest wyłożenie porcelanowej miseczki lub czarki cienką, spożywczą folią i zapełnienie tej miseczki ubitym masłem.Po odwróceniu mamy idealną, gładką powierzchnię w kształcie miseczki. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360663 Share on other sites More sharing options...
Romano82 Posted July 7, 2014 Report Share #66 Posted July 7, 2014 Według moich obliczeń wychodzi, że masz mocno tłustą śmietanę. Wyszło mi ok 38 %. A sam wyrób... Gratuluję, to jest prawdziwe wiejskie masło Może to zaleta mleka od Jersey, następnym razem zmierzę dokładnie ilość śmietany. Robi się to w coraz bardziej zimnej wodzie zmieniając ją tak długo, aż oststatnia woda będzie idealnie przeźroczysta wodę jak najbardziej zmieniałem tylko nie stopniowałem jej temperatury,ale następnym razem wprowadzę poprawki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360684 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 7, 2014 Report Share #67 Posted July 7, 2014 wodę jak najbardziej zmieniałem Pytanie, czy wygniatałeś masło.Robi się to ręką, przy małych ilościach można się pomęczyć łyżką. Wyrabia się jak ciasto. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360712 Share on other sites More sharing options...
Romano82 Posted July 8, 2014 Report Share #68 Posted July 8, 2014 Wygniatałem łyżką, ale następnym razem spróbuje "ryncami" Dziękuje za kolejna podpowiedź Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360811 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 8, 2014 Report Share #69 Posted July 8, 2014 (edited) Wczoraj nastawiłem śmietanę na masło. Kierując się radą EAnny tym razem jednak jej nie spasteryzowałem... Zakwasiłem kulturami Alpha 3 i teraz na noc do lodówki. Jutro ogrzeję do około 11`C i zobaczymy Edited July 8, 2014 by tusiaczek Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360839 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 8, 2014 Report Share #70 Posted July 8, 2014 zobaczymy Sama jestem ciekawa, jak ocenisz rezultat.Masło z surowej śmietany ma właściwości zdrowotne.Prawdopodobnie odgrywa rolę minimalna ilość kwasu masłowego.Pisze i mówi o tym dr. Kępisty oraz Różański.Jak znajdę to wkleję linki.Naturalne masło ma ponad 400 różnych frakcji tłuszczowych.Zarówno obróbka termiczna jak i mechaniczna niszczą część tych kwasów tłuszczowych.Jednak nie wszystkim odpowiada smak i zapach naturalnego masła.Mogą się one znacznie różnić w zależności od zasiedlonych mikroorganizmów. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360842 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 8, 2014 Report Share #71 Posted July 8, 2014 No własnie nawet zapach śmietanki jest teraz inny... konsystencja też jakaś tak delikatnie inna, z pasteryzowanej śmietanki była taka jakby gładka kremowa, tutaj nie A mogłabyś podpowiedzieć jak zrobić masło solone? Takie jak się kiedyś w takich blokach kupowało. Aż mi ślinka cieknie na takie masełko W niedzielę nowa dostawa mleka więc i masełka i maślanki przybędzie Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360843 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted July 8, 2014 Report Share #72 Posted July 8, 2014 Smaczności . Oj ślinka cieknie... Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360845 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 8, 2014 Report Share #73 Posted July 8, 2014 To weź do tego dodaj jeszcze pajdę swojskiego chlebka.... http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360846 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted July 8, 2014 Author Report Share #74 Posted July 8, 2014 Możesz to masło po zrobieniu i wygnieceniu włożyć do słabej solanki, lub dodać trochę soli w czasie ubijania. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360848 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 8, 2014 Report Share #75 Posted July 8, 2014 Słaba to jaka? 8-10% ? A opcja z ubijaniem teoretycznie chyba łatwiejsza ale maślanka słona pewnie z tego będzie... Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/3/#findComment-360849 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.