Jump to content

Recommended Posts

A mogłabyś podpowiedzieć jak zrobić masło solone?

Masło solone może zawierać max 2% soli.

Słabo solone zawierają 0,5-1%.

Ponieważ w maśle jest ok. 15% wody (reszta to białka i laktoza), możesz je wygniatać w osolonej wodzie.

Aby te 15% wody dało zasolenie 0,5%, powinna to być solanka 3,5 %. Solanka 7% da zasolonie ok. 1%.

Drugą metodą jest dodatek soli do gotowego masła i utarcie mieszanki.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witam.

Ponieważ narobiliście mi ochoty na zrobienie masełka zapytam-u nas na targu można kupić śmietanę bardzo gęstą [jak ser ]-rozumiem,że jest ona już ukwaszona skoro ma taką konsystencję??Czy z takiej śmietany mogę robić masło bezpośrednio po przyniesieniu jej do domu ,czy mam ją schłodzić ,potem ocieplić i dopiero robić ???

[ Sorki za te moze proste pytania ,ale w  temacie masła jestem zupełnie zielona]

beata

Czy z takiej śmietany mogę robić masło bezpośrednio po przyniesieniu jej do domu ,czy mam ją schłodzić ,potem ocieplić

Ta śmietana na pewno została już schłodzona.

Po powrocie z targu zmierz jej temp. i od razu rób masło.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzięki .Jutro jak namierzę jakiś słoik litrowy to biorę sie do roboty -lepiej mikserem,czy w szejkerze [mam taki 0,5l,ale to by trzeba było na trzy razy robić...]

A i jeszcze przy okazji zapytam-czym różni się gotowy wyrób ze śmietany spasteryzowanej od tego z niepasteryzowanej -chodzi mi generalnie o smak.

Edited by beatag
beata

Masełko wyszło extra. Smakowo bardzo dobre. Nie jestem w stanie określić czy lepsze czy gorsze od robionego ze śmietanki spasteryzowanej. Z niecałych 4 litrów śmietanki wyszło 600-650 g masła. Chyba troszkę mało.... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Robiłem w Thermomixie. Jest tam taki motylek do ubijania masła. Obroty 4 i po jakichś 5 minutach ubijania ziarno gotowe.

Tatuś Muminka

Poprostu Thermomix to rewelka !!!

Nie nalezy zapominać, że krowy nie doji.  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Dyzio oczywiście że doi... kieszeń nabywcy bo bydle tanie nie jest  :cry: Ale to chyba jedyny minus tego ustrojstwa  :cool:

Tatuś Muminka

Dyzio oczywiście że doi... kieszeń nabywcy bo bydle tanie nie jest  :cry: Ale to chyba jedyny minus tego ustrojstwa  :cool:

Nie kruszmy kopii o te parenaście złotych. Ważne, że masło robi !

I na dodatek zaklina węże i krawaty więże. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Witam .Właśnie skończyłam wyrabianie masełka,Śmietanę ubijałam mikserem.Nie wiem,czy obroty mają tu znaczenie ,ale trwało to dosyć długo [dobrych kilka minut] zanim śmietana zamieniła się w ziarno maślane.Z 1l śmietany kupionej na targu wyszło mi 32dkg masła...-chyba niewiele?,czy to taki średni wynik?Jak rozpoznać dobrą ,tłustą smietanę??-Niektórzy tu chwalili się wynikiem 50dkg z 1l !!

beata

Masz dobrą śmietanę ok. 32% tłuszczu.

Chyba drobny błąd sie wkradł w obliczenia @akmisku,

32 dkg masła zawiera ok. 26dkg tłuszczu.

Jeżeli Beata zrobiła je z 1l śmietany, to była ona 26%-27%.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

• 4 weeks later...

mam śmietanę wiejską i chcę z niej zrobić masło, to czy przed ukwaszeniem muszę ją pasteryzować?  Chciałem zrobić masło z całym bogactwem enzymów, ale nie wiem czy złe bakterie zawarte w śmietance nie spowodują jego wad.

Nie musisz a nawet nie powinieneś.

Pod pewnymi jednk warunkami.

Śmietanka musi się dobrze, czysto ukwasić.

Nie znam Twojego mleka ale jeżeli samo nie uwasza się dość szybko to powinieneś do śmietanki dodać zakwasu. 

Tak uzyskaną śmietanę należy przechłodzić w lodówce (dojrzewanie) a następnie lekko ogrzać do temp. 12 st.C i ubić masło.

Aby było trwałe i smaczne przepłucz je zimną wodą na sicie z ziarnie (najlepiej prysznicem aby nie rozbijać ziarna) a potem ugniataj w zimnej wodzie wielokrotnie ją zmieniając. Ostatnie dwie wody powinny być krysztalowo czyste. To resztki serwatki w maśle powodują jego szybkie psucie się i wprowadzają obce zapachy.

Tak uzyskane, surowe masło ma właściwości lecznicze. 

Witam, tu się nie zgodzę ponieważ  śmietankę należny ZAWSZE pasteryzować .W ok 72 st zawarte  w niej bakterie z grupy Coli wyginą.  wraz z tłuszczem zawsze oddziela nam się syf, w zależnosci od metody ściągania śmietanki jest go mniej lub więcej, śmietankę należy pasteryzować. Co nam to daje?. Bakterie z grupy Coli mogą prowadzić do wielu chorób układu pokarmowego. dwa masło z śmietanki surowej szybko zrobi się jełkie.

Edited by Kruszynka
pisownia

bakterie z gr Coli moga prowadzic do wielu chorob ukladu pokarmowego

Wyjałowiona żywność też prowadzi do wielu chorób układu pokarmowego. Myślę, że troszkę przesadzasz z tą bezwzględną koniecznością pasteryzacji.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

No to jeśli szybko jełczeje to trzeba szybko zjadać. Poza tym w innym wątku pisałeś Pleśniak, że sery lepiej robić z mleka niepasteryzowanego, więc masło też lepiej tak robić - nie pasteryzując śmietanki.

masło z śmietanki surowej szybko zrobi się jełkie.

Starannie wypłukane w ziarnie masło a następnie wygniatane w zmienianej wodzie aż do jej czystości, wcale szybko nie jełczeje.

Pisze o maśle wytwarzanym z kwaśnej, surowej śmietany.

Bakterie kwasu mlekowego działają prawdopodobnie stabilizująco i redukują bakterie kwasu masłowego.

Zupełnie inaczej mają się sprawy z masłem ubijanym ze śmietanki.

Zgadzam się z tym, co napisałeś o szybkim jełczeniu takiego masła.

@akmis978 pisał wyraźnie o śmietanie , stąd moja odpowiedź.

Nie wszyscy lubią masło z surowej, kwaśnej smietany.

Dla mnie jest ono najlepsze w świecie :D

Takie masło zawiera bogactwo różnorodnych kwasów tłuszczowych, które pasteryzacja niestety redukuje. 

Surowe masło jest lecznicze: pisała i mówiła o tym dr. Kempisty.

Robiono dla niej specjalne badania takiego tłuszczu w Instytucie Chemii Organicznej Politechniki Wrocławskiej.

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

• 3 years later...

Masło w niskiej temperaturze jest twarde. Dodatki olejów i utwardzonych wodorem olejów dodane do masła powodują, że ta mieszanina jest miększa i się lepiej rozsmarowuje.

Smietana od krów karmionych kiszonką z liści buraczanych jest najgorsza i masło z niej zrobione jest miększe.

Co decyduje o "smarowności " masła

Masło ma przewagę tłuszczów nasyconych jednak zawiera nieznaczne ilości jednonienasyconych (jak oliwa) i wielonienasyconych.

Własnie te nieznaczne domieszki zwiększają smarowność masła w niższych temperaturach - duże kulki tłuszczu nasyconego ślizgają się w cząstkach oleistych.

Decyduje o tym również resztka wody: masło chudsze jest gorzej smarowne.

Naturalne  cząstki tłuszczu mlecznego ulegają w czasie zmaślania licznym przemianom. 

Są opracowane procedury technologiczne o dosyć wąskich parametrach, jak odpowiednie dojrzewanie, temperatury zmaślania, które skutkują największa zawartością czastek oleistych w maśle a więc największą jego smarownością.

Rolę odgrywa również pora roku oraz żywienie krów.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

• 1 year later...

Jak i z czego zrobić wiejskie masło bez oborowego posmaku - do posłuchania ("mama" w wywiadzie to ja  :frantics: )

https://www.youtube.com/watch?v=XYXwxpKY1b4

Omówiona jest rola ważnego etapu w produkcji domowej masła a mianowicie płukanie w ziarnie.

Pominięcie go skutkuje uwięzieniem resztek maślanki w maśle, która szybko ulega zepsuciu dając słynny "oborowy zapach".

Edited by EAnna
uzup.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

mama" w wywiadzie to ja 

Super wywiad Aniu :clap:

a słuchając Twojego sugestywnego głosu,

opowiadającego o pachnącym śmietanką masełku,

zrobiłam się taka głodna, że natychmiast kromeczkę smarowałam :D  :facepalm:

Niby to wszystko wiedziałam ale teraz wiem dodatkowo

jak ważny jest każdy etap tej ''produkcji''

Dziękuę