EAnna Posted July 8, 2014 Report Share #76 Posted July 8, 2014 A mogłabyś podpowiedzieć jak zrobić masło solone? Masło solone może zawierać max 2% soli.Słabo solone zawierają 0,5-1%.Ponieważ w maśle jest ok. 15% wody (reszta to białka i laktoza), możesz je wygniatać w osolonej wodzie.Aby te 15% wody dało zasolenie 0,5%, powinna to być solanka 3,5 %. Solanka 7% da zasolonie ok. 1%.Drugą metodą jest dodatek soli do gotowego masła i utarcie mieszanki. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360854 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 9, 2014 Report Share #77 Posted July 9, 2014 Witam.Ponieważ narobiliście mi ochoty na zrobienie masełka zapytam-u nas na targu można kupić śmietanę bardzo gęstą [jak ser ]-rozumiem,że jest ona już ukwaszona skoro ma taką konsystencję??Czy z takiej śmietany mogę robić masło bezpośrednio po przyniesieniu jej do domu ,czy mam ją schłodzić ,potem ocieplić i dopiero robić ???[ Sorki za te moze proste pytania ,ale w temacie masła jestem zupełnie zielona] Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360964 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 9, 2014 Report Share #78 Posted July 9, 2014 Czy z takiej śmietany mogę robić masło bezpośrednio po przyniesieniu jej do domu ,czy mam ją schłodzić ,potem ocieplić Ta śmietana na pewno została już schłodzona.Po powrocie z targu zmierz jej temp. i od razu rób masło. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360966 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 9, 2014 Report Share #79 Posted July 9, 2014 (edited) Dzięki .Jutro jak namierzę jakiś słoik litrowy to biorę sie do roboty -lepiej mikserem,czy w szejkerze [mam taki 0,5l,ale to by trzeba było na trzy razy robić...]A i jeszcze przy okazji zapytam-czym różni się gotowy wyrób ze śmietany spasteryzowanej od tego z niepasteryzowanej -chodzi mi generalnie o smak. Edited July 9, 2014 by beatag Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360976 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 10, 2014 Report Share #80 Posted July 10, 2014 Masełko wyszło extra. Smakowo bardzo dobre. Nie jestem w stanie określić czy lepsze czy gorsze od robionego ze śmietanki spasteryzowanej. Z niecałych 4 litrów śmietanki wyszło 600-650 g masła. Chyba troszkę mało.... Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361002 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted July 10, 2014 Author Report Share #81 Posted July 10, 2014 Masło z niepasteryzowanej jest zdrowsze. A smakowo jest też bogatsze. A i jak robisz to mikserem, albo w butelce/słoiku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361003 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 10, 2014 Report Share #82 Posted July 10, 2014 Robiłem w Thermomixie. Jest tam taki motylek do ubijania masła. Obroty 4 i po jakichś 5 minutach ubijania ziarno gotowe. Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361004 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted July 10, 2014 Report Share #83 Posted July 10, 2014 Poprostu Thermomix to rewelka !!! Nie nalezy zapominać, że krowy nie doji. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361020 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 10, 2014 Report Share #84 Posted July 10, 2014 Dyzio oczywiście że doi... kieszeń nabywcy bo bydle tanie nie jest Ale to chyba jedyny minus tego ustrojstwa Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361026 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted July 10, 2014 Report Share #85 Posted July 10, 2014 Dyzio oczywiście że doi... kieszeń nabywcy bo bydle tanie nie jest Ale to chyba jedyny minus tego ustrojstwa Nie kruszmy kopii o te parenaście złotych. Ważne, że masło robi ! I na dodatek zaklina węże i krawaty więże. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361034 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 11, 2014 Report Share #86 Posted July 11, 2014 Witam .Właśnie skończyłam wyrabianie masełka,Śmietanę ubijałam mikserem.Nie wiem,czy obroty mają tu znaczenie ,ale trwało to dosyć długo [dobrych kilka minut] zanim śmietana zamieniła się w ziarno maślane.Z 1l śmietany kupionej na targu wyszło mi 32dkg masła...-chyba niewiele?,czy to taki średni wynik?Jak rozpoznać dobrą ,tłustą smietanę??-Niektórzy tu chwalili się wynikiem 50dkg z 1l !! Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361199 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted July 11, 2014 Author Report Share #87 Posted July 11, 2014 Masz dobrą śmietanę ok. 32% tłuszczu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361209 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 12, 2014 Report Share #88 Posted July 12, 2014 Masz dobrą śmietanę ok. 32% tłuszczu. Chyba drobny błąd sie wkradł w obliczenia @akmisku,32 dkg masła zawiera ok. 26dkg tłuszczu.Jeżeli Beata zrobiła je z 1l śmietany, to była ona 26%-27%. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361261 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted July 12, 2014 Author Report Share #89 Posted July 12, 2014 A przepraszam bardzo Eanno. Nie uwzględniłem wody w maśle. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361272 Share on other sites More sharing options...
plesniak Posted August 9, 2014 Report Share #90 Posted August 9, 2014 (edited) mam śmietanę wiejską i chcę z niej zrobić masło, to czy przed ukwaszeniem muszę ją pasteryzować? Chciałem zrobić masło z całym bogactwem enzymów, ale nie wiem czy złe bakterie zawarte w śmietance nie spowodują jego wad.Nie musisz a nawet nie powinieneś.Pod pewnymi jednk warunkami.Śmietanka musi się dobrze, czysto ukwasić.Nie znam Twojego mleka ale jeżeli samo nie uwasza się dość szybko to powinieneś do śmietanki dodać zakwasu. Tak uzyskaną śmietanę należy przechłodzić w lodówce (dojrzewanie) a następnie lekko ogrzać do temp. 12 st.C i ubić masło.Aby było trwałe i smaczne przepłucz je zimną wodą na sicie z ziarnie (najlepiej prysznicem aby nie rozbijać ziarna) a potem ugniataj w zimnej wodzie wielokrotnie ją zmieniając. Ostatnie dwie wody powinny być krysztalowo czyste. To resztki serwatki w maśle powodują jego szybkie psucie się i wprowadzają obce zapachy.Tak uzyskane, surowe masło ma właściwości lecznicze. Witam, tu się nie zgodzę ponieważ śmietankę należny ZAWSZE pasteryzować .W ok 72 st zawarte w niej bakterie z grupy Coli wyginą. wraz z tłuszczem zawsze oddziela nam się syf, w zależnosci od metody ściągania śmietanki jest go mniej lub więcej, śmietankę należy pasteryzować. Co nam to daje?. Bakterie z grupy Coli mogą prowadzić do wielu chorób układu pokarmowego. dwa masło z śmietanki surowej szybko zrobi się jełkie. Edited August 9, 2014 by Kruszynka pisownia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365186 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted August 9, 2014 Report Share #91 Posted August 9, 2014 bakterie z gr Coli moga prowadzic do wielu chorob ukladu pokarmowego Wyjałowiona żywność też prowadzi do wielu chorób układu pokarmowego. Myślę, że troszkę przesadzasz z tą bezwzględną koniecznością pasteryzacji. Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365190 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted August 9, 2014 Author Report Share #92 Posted August 9, 2014 No to jeśli szybko jełczeje to trzeba szybko zjadać. Poza tym w innym wątku pisałeś Pleśniak, że sery lepiej robić z mleka niepasteryzowanego, więc masło też lepiej tak robić - nie pasteryzując śmietanki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365213 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 9, 2014 Report Share #93 Posted August 9, 2014 (edited) masło z śmietanki surowej szybko zrobi się jełkie.Starannie wypłukane w ziarnie masło a następnie wygniatane w zmienianej wodzie aż do jej czystości, wcale szybko nie jełczeje.Pisze o maśle wytwarzanym z kwaśnej, surowej śmietany.Bakterie kwasu mlekowego działają prawdopodobnie stabilizująco i redukują bakterie kwasu masłowego.Zupełnie inaczej mają się sprawy z masłem ubijanym ze śmietanki.Zgadzam się z tym, co napisałeś o szybkim jełczeniu takiego masła. @akmis978 pisał wyraźnie o śmietanie , stąd moja odpowiedź.Nie wszyscy lubią masło z surowej, kwaśnej smietany.Dla mnie jest ono najlepsze w świecie Takie masło zawiera bogactwo różnorodnych kwasów tłuszczowych, które pasteryzacja niestety redukuje. Surowe masło jest lecznicze: pisała i mówiła o tym dr. Kempisty.Robiono dla niej specjalne badania takiego tłuszczu w Instytucie Chemii Organicznej Politechniki Wrocławskiej. Edited August 9, 2014 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365257 Share on other sites More sharing options...
Sound Posted January 9, 2018 Report Share #94 Posted January 9, 2018 Co decyduje o "smarowności " masła Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583600 Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted January 9, 2018 Report Share #95 Posted January 9, 2018 Masło w niskiej temperaturze jest twarde. Dodatki olejów i utwardzonych wodorem olejów dodane do masła powodują, że ta mieszanina jest miększa i się lepiej rozsmarowuje. Smietana od krów karmionych kiszonką z liści buraczanych jest najgorsza i masło z niej zrobione jest miększe. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583614 Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted January 9, 2018 Report Share #96 Posted January 9, 2018 smakoszek-aktualnie zabronione jest podawanie krowom liści buraczanych , także kiszonych - Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583617 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 9, 2018 Report Share #97 Posted January 9, 2018 Co decyduje o "smarowności " masła Masło ma przewagę tłuszczów nasyconych jednak zawiera nieznaczne ilości jednonienasyconych (jak oliwa) i wielonienasyconych.Własnie te nieznaczne domieszki zwiększają smarowność masła w niższych temperaturach - duże kulki tłuszczu nasyconego ślizgają się w cząstkach oleistych.Decyduje o tym również resztka wody: masło chudsze jest gorzej smarowne.Naturalne cząstki tłuszczu mlecznego ulegają w czasie zmaślania licznym przemianom. Są opracowane procedury technologiczne o dosyć wąskich parametrach, jak odpowiednie dojrzewanie, temperatury zmaślania, które skutkują największa zawartością czastek oleistych w maśle a więc największą jego smarownością.Rolę odgrywa również pora roku oraz żywienie krów. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583626 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 4, 2019 Report Share #98 Posted December 4, 2019 (edited) Jak i z czego zrobić wiejskie masło bez oborowego posmaku - do posłuchania ("mama" w wywiadzie to ja )https://www.youtube.com/watch?v=XYXwxpKY1b4 Omówiona jest rola ważnego etapu w produkcji domowej masła a mianowicie płukanie w ziarnie.Pominięcie go skutkuje uwięzieniem resztek maślanki w maśle, która szybko ulega zepsuciu dając słynny "oborowy zapach". Edited December 4, 2019 by EAnna uzup. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-648365 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted December 5, 2019 Report Share #99 Posted December 5, 2019 mama" w wywiadzie to ja Super wywiad Aniu a słuchając Twojego sugestywnego głosu,opowiadającego o pachnącym śmietanką masełku,zrobiłam się taka głodna, że natychmiast kromeczkę smarowałam Niby to wszystko wiedziałam ale teraz wiem dodatkowojak ważny jest każdy etap tej ''produkcji''Dziękuę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-648444 Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted December 5, 2019 Report Share #100 Posted December 5, 2019 A ja pamiętam masło i bułki maślane mojej Babci z początku lat siedemdziesiątych. smak nie zapomniany. Masło było robione w takiej drewnianej bańce. Quote MIRKON Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-648508 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.