Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Co decyduje o "smarowności " masła

....Decyduje o tym również resztka wody: masło chudsze jest gorzej smarowne.

Naturalne  cząstki tłuszczu mlecznego ulegają w czasie zmaślania licznym przemianom. 

Są opracowane procedury technologiczne o dosyć wąskich parametrach, jak odpowiednie dojrzewanie, temperatury zmaślania, które skutkują największa zawartością czastek oleistych w maśle a więc największą jego smarownością.

Rolę odgrywa również pora roku oraz żywienie krów.

 

Czasami "dostaję" od sąsiadki masło wiejskie, które jest kruche nawet w temperaturze pokojowej. Dopiero jak w maselniczce pogniotę je łyżeczką to można posmarować kromkę chleba.  Czyżby to masło miało niską zawartość tłuszczu? 

 

 

Czyżby to masło miało niską zawartość tłuszczu? 

Może tak być jeżeli jest za słabo wygniecione.  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

EAnno przede wszystkim gratuluję pomysłu, wywiadu i fajnej rodzinki :thumbsup:

Odnośnie samej treści, to mam jedno pytanie. To ew. solenie to jak robić? Solić masło, wodę?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

 

gratuluję pomysłu, wywiadu i fajnej rodzinki

Pomysł był mojej córci. Jest propagatorką  naturalnego, aktywnego biologicznie żywienia.

Specjalizuje się w programach dietetycznych dla dzieci z problemami neurologicznymi oraz psychodietetyce.

Kiedyś słynny ksiądz Klimuszko powiedział: "Boża apteka jest wokół nas, należy ją tylko dostrzec..."

Obecnie tylko bardzo zdeterminowani rodzice chorych dzieci stosują (w miarę możliwości) naturalne i różnorodne produkty w żywieniu swojej rodziny.

Jest to niestety zwielokrotniony, długotrwały wysiłek wobec alternatywy zakupu żywności przetworzonej dostępnej w sklepach.

Jest to jednak wysiłek opłacalny.

 

To ew. solenie to jak robić? Solić masło, wodę?

Soli się na etapie wygniatania masła. Czyli można posolić ostatnią wodę. Nie jest to absolutnie konieczne niemniej można to zrobić, warto spróbować.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

EAnna , pytanie moje nie jest związane bezpośrednio z masłem , ale w końcu... a właściwie na początku :D , powstaje ono z mleka ...

Podpowiedz proszę , co zrobić ze świeżym mlekiem prosto od krowy , żeby pozbyć się wszystkich zbędnych smaków i zapachów , bez wielkiego uszczerbku dla mleka ?

Żebym mógł robić białe szaleństwo z mleka od sąsiadki i w gotowym produkcie nie poczuł niewłaściwego smaku...

 

 

co zrobić ze świeżym mlekiem prosto od krowy , żeby pozbyć się wszystkich zbędnych smaków i zapachów , bez wielkiego uszczerbku dla mleka ?
 

Znajdź trochę czasu i przesłuchaj nagrania. Starałam się to wyczerpująco omówić w wywiadzie.

Link w poście #98.

W wielkim skrócie: posłużyć się bakteriami  LAB w funkcji biobójczej  i odpowiednio masło  płukać w ziarnie a następnie wygniatać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Zacząłem już wcześniej słuchać  , ale brak czasu i musiałem przerwać...

Dosłuchałem o wygniataniu masła , założyłem , że jest tylko o maśle ...

Chodzi mi też o picie takiego mleka , zbieranie śmietany , robienie twarożków i jogurtów ...

Zaraz odsłucham całość  i wracam .

 

 

Chodzi mi też o picie takiego mleka , zbieranie śmietany , robienie twarożków i jogurtów ...

Mleko musi być czysto pozyskiwane i natychmiast po udoju umieszczone w innym pomieszczeniu, bez obcych zapachów oraz schłodzone. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

"Przeczytałem" :) , to co mówiłaś ... dzięki za cenne info o produkcji masełka .

Co do mleka ...  nie mam wpływu na jakość pozyskania i nikt dla mnie specjalnie nie zmieni sposobu udoju mleka .

Jedyne co mogę zrobić , to iść do sąsiadki i samemu wydoić krowę ... :D  nie żartuję , kilka razy w życiu to robiłem - ze 23 lata wstecz :facepalm:  , ale jestem pewien , że dam radę :frantics:.

Mogę też bez problemu pójść do sąsiada i dostać mleko prosto z rury , zabrać i uciekać do domu ... ale czy to zaspokoi moje zachcianki ... ?

Muszę spróbować :yes: .

 

 

Mogę też bez problemu pójść do sąsiada i dostać mleko prosto z rury ,

Bierz pod koniec dojenia. Instalacja jest myta agresywną chemią i pierwsze litry mleka mogą zawierać jej resztki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Bierz pod koniec dojenia. Instalacja jest myta agresywną chemią i pierwsze litry mleka mogą zawierać jej resztki

 

..... i natychmiast po udoju umieszczone w innym pomieszczeniu, bez obcych zapachów oraz schłodzone.

I tak też zrobię , bardzo dziękuję za wsparcie .

  • 1 year later...

Przeglądając filmiki na YT trafiłam na ten, o maśle, wspomniany przeze mnie w poście #98 tego wątku.

 

Jak i z czego zrobić wiejskie masło bez oborowego posmaku - do posłuchania ("mama" w wywiadzie to ja  :frantics: )

https://www.youtube.com/watch?v=XYXwxpKY1b4

 

Omówiona jest rola ważnego etapu w produkcji domowej masła a mianowicie płukanie w ziarnie.

Pominięcie go skutkuje uwięzieniem resztek maślanki w maśle, która szybko ulega zepsuciu dając słynny "oborowy zapach".

Muszę się przyznać, że masła sama nie robię, ponieważ mogę je kupić w pewnym gospodarstwie na obrzeżach Tychów.

Kilkanaście lat temu zakupiłam testowo na targu kostkę masła, przy okazji zakupu doskonałego mleka.

Masło mnie jednak rozczarowało swoim "oborowym" zapachem. W owym czasie masło to nie cieszyło się dużym wzięciem co martwiło gospodynię. Omówiłam z nią sprawę od strony technologicznej więc poprosiła o szkolenie "na miejscu", czyli w gospodarstwie.

Przyczyną wad masła były błędy omówione w filmiku, czyli brak płukania w ziarnie.

Od najbliższej produkcji masło zmieniło się radykalnie i już od lat - aby dostać kostkę tego doskonałego masła - należy ustawić się w kolejce sporo przed przyjazdem dostawcy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.