Aksamit97 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2014 Chciałem zapytać Was o coś drodzy forumowicze.Mianowicie, jeśli mam śmietanę wiejską i chcę z niej zrobić masło, to czy przed ukwaszeniem muszę ją pasteryzować? Chciałem zrobić masło z całym bogactwem enzymów, ale nie wiem czy złe bakterie zawarte w śmietance nie spowodują jego wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2014 Akmis978 wlewaj do butelki i telep do zrobienia się masła albo bierz mikser i kręć. Ja masło robię( jak mam możliwość) ze świeżej śmietany zebranej z mleka albo ze śmietany zakupionej w sklepie 30% Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2014 Ale powstałe masło nie ma później niewłaściwego smaku? Nie pasteryzujesz i nie zakwaszasz śmietany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2014 Prawdę mówiąc nigdy tego nie robiłem, chyba że zakupiona śmietana była pasteryzowana . A masło nie zdąży poleżeć bo tak szybko schodzi z chlebem świeżo pieczonym , chyba że robisz ilości hurtowe masła ale zawsze jest jeszcze możliwość zamrożenia Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2014 Mianowicie, jeśli mam śmietanę wiejską i chcę z niej zrobić masło, to czy przed ukwaszeniem muszę ją pasteryzować? Jeśli wiesz, że twoja śmietanka jest dobrej jakości mikrobiologicznej to, rób bez pasteryzacji. Jak poznać, czy jest dobra? Pozostawić w temp . otoczenia i robić degustację. Jeśli szybko (12-24 godz.) zgorzknieje lub "zdobędzie" innych złych cech to, następna dostawa-pasteryzacja.Przy czym, nie rób pasteryzacji śmietany tylko śmietanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2014 Dziękuję bardzo za pomoc, jeśli ktoś jeszcze chce to może się wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2014 mam śmietanę wiejską i chcę z niej zrobić masło, to czy przed ukwaszeniem muszę ją pasteryzować? Chciałem zrobić masło z całym bogactwem enzymów, ale nie wiem czy złe bakterie zawarte w śmietance nie spowodują jego wad. Nie musisz a nawet nie powinieneś.Pod pewnymi jednk warunkami.Śmietanka musi się dobrze, czysto ukwasić.Nie znam Twojego mleka ale jeżeli samo nie uwasza się dość szybko to powinieneś do śmietanki dodać zakwasu. Tak uzyskaną śmietanę należy przechłodzić w lodówce (dojrzewanie) a następnie lekko ogrzać do temp. 12 st.C i ubić masło.Aby było trwałe i smaczne przepłucz je zimną wodą na sicie z ziarnie (najlepiej prysznicem aby nie rozbijać ziarna) a potem ugniataj w zimnej wodzie wielokrotnie ją zmieniając. Ostatnie dwie wody powinny być krysztalowo czyste. To resztki serwatki w maśle powodują jego szybkie psucie się i wprowadzają obce zapachy.Tak uzyskane, surowe masło ma właściwości lecznicze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2014 A mogę zamiast śmietany dodać kultur alpha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2014 A mogę zamiast śmietany dodać kultur alpha?Możesz. Kultura ta zawiera bakterie kwaszące oraz aromatyzujące.Ale lepiej byłoby, gdybyś wcześniej zrobił matkę na mleku i dodał do śmietanki.Jak tylko się zsiądzie to przestaw śmietankę do lodówki do dojrzewania. Przed rozpoczęciem ubijania masła usuń z powierzchni warstewkę, która stykała się z powietrzem. Możesz ją dać mamie do zaprawienia zupy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2014 A w jakim celu najpierw robić matkę (kulturę)?W jakiej temperaturze powinna dojrzewać śmietana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2014 w jakim celu najpierw robić matkę (kulturę)? Bakterie ożywią się i rozmnożą. Dodanie takiego zakwasu do większej ilości surowca pozwoli równo je rozprowadzić i szybciej zainicjuje proces kwaszenia. W jakiej temperaturze powinna dojrzewać śmietana? W lodówkowej. Najlepiej ok. 4st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 2014 Bardzo dziękuję, a jaka powinna być temperatura kwaszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) jaka powinna być temperatura kwaszenia?W innym wątku napisałeś: Trzeba trochę myśleć.Czy już wiesz, w jakiej temperaturze nastawia się mleko/śmietankę na zsiadłe?(Nie każ wątpić w Twoje talenty ) Edytowane 18 Marca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Dziękuję. Edytowane 18 Marca 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeptucha Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2014 Czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie : w jakim celu to " dojrzewanie" śmietany? Ja spróbowałam zrobić maslo ze świeżej śmietanki tj. ranny udój przepuściłam przez wirówkę, schłodziłam smietankę w potoku i po obiedzie do maśnicy- wyszło masło jak należy. Może coś ze śmietanką jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2014 Czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie : w jakim celu to " dojrzewanie" śmietany? Bonp. jako odpad masz wspanial maslanke , maslo tez ma duzo lepszy smak. Zrob dla porownania a zobaczysz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Marca 2014 Witam.Ja mam watpliwości, dlatego takie pytanko odnośnie masła.Kupiłam dzisiaj masło firmy Ekołukta. BIO MASŁO EXTRA 82%Skład ekologiczna śmietanka, czyste kultury bakterii mlekowych i to wszystko. Koszt 9,80 zł 200g.Nie znam się więc moje pytanko brzmi: czy to masło nie podwyższy mi cholesterolu? Czy to jest to dobre masło?Nie wiem czy pasteryzowane czy nie więc uprzejmie proszę ZNAWCÓW , FACHOWCÓW o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Marca 2014 czy to masło nie podwyższy mi cholesterolu? Masło i inne tłuszcze zwierzęce nie podwyższają cholesterolu.Problemy z gospodarką tłuszczową powoduje nadmierna konsumpcja węglowodanów. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Marca 2014 czy to masło nie podwyższy mi cholesterolu?Cholesterolu nie ale dziwię się, że ciśnienia Ci nie podniosło Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Marca 2014 Nie masło nie podwyższy Ci cholesterolu, ale czy warto kupować za tyle kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Marca 2014 ale czy warto kupować za tyle kasy? Na dobry jakościowo towar nigdy nie żałuje się kasy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Marca 2014 No taniej już wyjdzie kupić mleko krowie, zdjąć śmietanę i zmaślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Marca 2014 @ Maad, paweljacj, akmis978 Panowie, litości ja to wszystko wiem. Pewnie, że jak dodam jeszcze do tego dżemu to bedzie wielkie bum!!!!.Mleka nie kupię bo nie mam możliwości. Mi chodziło o to, czy to masło jest tym lepszym bez tzw przetwarzania, czy jest przetworzone, czyli homogienizowane które jest już do kitu bo pozbawione głównych wartości. EAnna pisała w którymś z wątków o wyższości masła surowego nad przetworzonym. Dlatego chciałam wiedzieć do jakiego gatunku takie masło zalicza się. Pozdrawiam serdecznie@karolszymczak Zgadzam się z Tobą, za dobry wyrób trzeba dobrze zapłacić. Ja też bym nie chciała za darmo tyrać. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Marca 2014 Ekołukta. BIO MASŁO EXTRA 82% Info z netu:Masło zawiera minimum 82% tłuszczu i nie więcej niż 16% wody. Produkowane jest wyłącznie z ekologicznej śmietanki. Charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, szczególnie z grup A, D, E i K.Opis produktuNaturalne masło o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin. Należy do najcenniejszych produktów spożywczych. Charakteryzuje się wyśmienitym śmietankowym smakiem i zapachem.Informacje dodatkoweEkologiczne produkty mleczarskie wytwarzane w Mleczarni EkoŁukta produkowane są z mleka pasteryzowanego. Surowiec pochodzi wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zlokalizowanych na czystych terenach Warmii i Mazur. Mleko ekologiczne nie zawiera zanieczyszczeń GMO, oraz pozostałości pestycydów, których stosowanie jest wykluczone w rolnictwie ekologicznym.W procesie produkcji nie są stosowane syntetyczne dodatki i substancje wspomagające jak barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające i inne. Produkty wytwarzane są wyłącznie ze składników naturalnych. Nie jest to surowe masło, bo robione z pasteryzowanej śmietanki.Polskie ustawodawstwo nie zezwala na produkcję wyrobów nabiałowych (poza regionalnymi - np. oscypki) bez pasteryzacji surowca.Na pewno jest to jedno z najlepszych maseł produkowanych przez polskie mleczarnie ale nie jest to masło surowe, które można zrobić wyłącznie z surowego mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Marca 2014 Dziękuję bardzo EAnno, o to własnie mi chodziło. To jest profesjonalna odpowiedź na którą czekałam.No cóż, nic innego mi nie pozostaje jak zaczekać na mleczko, które dadzą krówki jak przestaną karmić cielaczki. Masło jakoś zjem, ale więcej nie kupię Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.