Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa słoikowa pieczona.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 16 mar 2014 - 16:35

Zostało trochę farszu na kiełbasę, więc postanowiłem zrobić kiełbasę słoikową.

 

Jak przygotować.

 

Napełnione farszem słoiki umieszczamy w zimnym piekarniku, na brytfannie ze szmatką + nalewamy wodę.

Słoiki trzymamy przez 45-60 min w temperaturze 170 C, aż zawartość zacznie się gotować.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 C i "pieczemy" przez około 2 h.

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i po około 4-6 h można już kosztować.

 

Tak wyglądały słoiczki w piekarniku:

 

Załączony plik  kiełbasa-słoikowa.jpg   72,04 KB   25 Ilość pobrań



#2 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 280 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 16 mar 2014 - 18:46

A powiedz, różni się czymś od gotowanej w wodzie? Bo jeśli nie, to chyba prościej włożyć do garnka z wodą i postawić na gaz. Daj znać proszę czy są różnice i jeśli tak to jakie :)



#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 mar 2014 - 19:56

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.



#4 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 280 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 16 mar 2014 - 21:44

DZIADKU, czy aby nie po to jest to natychmiastowe chłodzenie, aby uniemożliwić rozwój bakterii, dla których ciepło jest sprzyjającymi warunkami? Można zostawiać w cieple jedynie wtedy, gdy kolejny raz będziemy wybijać bakterie...



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 17 mar 2014 - 08:10

Napisałem wczoraj posta i go wcięło :hmm:

Dziadku, kiełbasę robiłem z przepisu, z internetu.

Kolega w pracy opowiadał o takim wyrobie, który pamięta dzieciństwa i chcieliśmy go odtworzyć.

Jeśli masz przepis na taką kiełbasę, będę wdzięczny.

 

 



#6 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 17 mar 2014 - 08:14

Znajoma podobnie robi smalec. Wkłada zmieloną słoninę przyprawy co tam potrzeba do słoików i do piekarnika :)



#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 mar 2014 - 10:22

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne  z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki . A tak swoją stroną każda kiełbasa ma jakąś nazwę skład i wygląd . Czy farsz obojętnie na jaką  kiełbasę jest kiełbasą . Jest to tylko masa mięsna odpowiednio zmielona przyprawiona i wymieszana, by stać się kiełbasą to jeszcze musi przejść kilka procesów.  Czy usmażony  farsz  kiełbasy np. toruńskiej uformowany w kształt kotleta - jest kotletem czy kiełbasą .


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 17 mar 2014 - 10:23


#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 17 mar 2014 - 11:15

Nazwałem ją tak, ponieważ takiej nazwy używali dziadkowie kolegi.

Pytanie, czy spotkałeś się z takim wyrobem i czy ewentualnie możesz podać przepis.

 

Pozdrawiam.



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 mar 2014 - 13:22

 

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

 

A to nie popęka? Bo w drugą stronę, czyli do gotowania wszędzie jest napisane, żeby wkładać słoiki do wody max 40 st.  



#10 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 mar 2014 - 14:12

Pasteryzowane w wodzie nie pękają . Strumień zimnej wody nie kierujemy bezpośrednio na słoiki .



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 17 mar 2014 - 14:42

Dziadku, przypomnę się ...masz przepis ?



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 17 mar 2014 - 19:53

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

 

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

 

Załączony plik  konserwa_sloikowa_pieczona1.jpg   134,7 KB   17 Ilość pobrań

 

 


Użytkownik miro edytował ten post 17 mar 2014 - 19:54


#13 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 mar 2014 - 20:21

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki

Przecież jasno napisałem.



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 17 mar 2014 - 20:45

Chyba się nie rozumiemy.

Nie chodzi mi o dzisiejsze kiełbasy w słoiku i chwyty marketingowe.

Pytałem czy spotkałeś się w dzieciństwie z wersją pieczoną farszu na kiełbasę ?

To chcieliśmy odtworzyć.

 

Mam wiele niejasności, a przepis z internetu na nie nie odpowiada.

Słoki są pieczone i teraz czy mogą być z uszczelką, tak jak kiedyś bywało, czy nakrętka też może być ?

Czy 170 C, a potem 140 i ostygnięcie jest dobrym kierunkiem ?

 

Wyrób jest dobry, smak ok, ale .... pozostaje.


Użytkownik miro edytował ten post 17 mar 2014 - 20:47


#15 krzysiek B-B

krzysiek B-B

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 93 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 mar 2014 - 21:37

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

 

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

 

attachicon.gifkonserwa_sloikowa_pieczona1.jpg

Miro ale z masełkiem to już rozpusta , ogórek ok. ładnie wygląda .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 18 mar 2014 - 21:43

No tak prawdę powiedziawszy, nie wiem po co masło dałem ?

Chyba z przyzwyczajenia.  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych