paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2014 Dawno za mną chodziła i wreszcie jest pierwsza próba. Wg 16 -stki Receptura: Wieprzowina II kl. peklowana - 1,5 kg Baranina I kl. peklowana - 1 kg Baranina II kl. peklowana - 2 kg Tłuszcz twardy solony- 0,5 kg Przyprawy: - użyte do peklowania: peklosól 20 g/kg - użyte podczas produkcji: sól 3 g/kgpieprz ziołowy 0,5 g/kgpieprz czarny 0,5 g/kgmajeranek 0,5 g/kgziele angielskie 0,5 g/kgczosnek 1,5 g/kg Peklowanie 48 h Jelita wieprzowe 32 + Wieprzowina kl. II i tłuszcz rozdrobione na sitku 10 mm Baranina I kl. rozdrobiona na sitku 13 mm Baranina II kl. 2 x na sitku 2 mm Skrót instrukcji: Baraninę kl II mieli się ( kutruje) 2 razy przez sitko 2 mm z dodatkiem 20-30 % lodu lub wody i dodaje resztę soli i przyprawy. Baraninę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II aż masa nabierze kleistości, następnie dodaje się tłuszcz oraz wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników. Osadzanie - w pomieszczeniu niechłodzonym 1 - 2 godzin. Wędzenie dymem gorącym 80-100 min. plus 30 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2014 20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2014 Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona.Dlaczego ? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2014 Paweł idziesz na mistrza ! Pełen szacunek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Paweł idziesz na mistrza ! Pełen szacunek. Dzięki ale przesadzasz. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Edytowane 18 Marca 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2014 To kwestia przyzwyczajenia się do forum.Co nie znaczy, że mistrz może pomóc, pomimo krytyki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2014 To kwestia przyzwyczajenia się do forum.Co nie znaczy, że mistrz może pomóc, pomimo krytyki.Zmieniłem zeznania Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2014 20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona. Dlaczego ? Może lubi słone Jeszcze do tego kiełbasa podpiekana musi być ostro doprawiona na słoność ale o gustach się nie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2014 ale o gustach się nie.......To nie gusta tylko receptura. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Marca 2014 Tylko Chuck Norris wykonał amatorsko wysztkie przepisy z "16", coś czuje że ty wyrównasz jego rekord. Podziwiam Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2014 Chuck to cienias http://emotikona.pl/emotikony/pic/ninja.gif Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2014 Pieczenie w za niskiej temp, a wedzeniu w za wysokiej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2014 Pieczenie w za niskiej temp, a wedzeniu w za wysokiej :-)Po czym wnosisz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2014 aaa tam co ślepemu po oczach "Wędzenie dymem gorącym 80-100 min. plus 30 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C" przeczytałem 80 - 100 stopni 30 minut i pieczenie w 68 stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2014 przeczytałem 80 - 100 stopni 30 minut i pieczenie w 68 stopniachTak sobie pomyślałem Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) 20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona.Prosiłbym o nie pozostawianie bez odpowiedzi takich stwierdzeń. Edytowane 20 Marca 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Maja 2014 Przyprawy: sól 3 g/kgpieprz ziołowy 0,5 g/kgpieprz czarny 0,5 g/kgmajeranek 0,5 g/kgziele angielskie 0,5 g/kgczosnek 1,5 g/kg czy nie jest tu jakiś byk?2,5g pieprzu czarnego2,5g pieprzu ziołowego2,5g majeranku2,5g ziela angielskiego7,5g czosnku to nie za mało na 5kg kiełbasy? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Maja 2014 Zerknij do 16 -stki ale chyba się nie pomyliłem przy obliczeniach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Maja 2014 to nie za mało na 5kg kiełbasy? Kurp 16tka jest bardzo dobra co do składów kiełbas,procesu produkcji i technologi wykonania oraz doboru przypraw.Gramatury peklosoli i przypraw trzeba dobrać samemu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2014 to ja dałem jak napisałem na 10kg farszu:5g pieprzu czarnego5g pieprzu ziołowego5g majeranku5g ziela angielskiegotylko czosnku dałem 10g zamiast 15g (to raptem jeden ząbek mniej) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2014 Kurp 16tka jest bardzo dobra co do składów kiełbas,procesu produkcji i technologi wykonania oraz doboru przypraw.Gramatury peklosoli i przypraw trzeba dobrać samemu. Tak dla potomnych, jak to rozumieć? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Maja 2014 Normalnie przepis z 16 traktujesz jako bazę a następnym razem zmniejszasz lub zwiększasz ilość konkretnej przyprawy w funkcji indywidualnych upodobań Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2014 Tak dla potomnych, jak to rozumieć? Nie wiem Pawle czego nie rozumiesz ?,napisałem tylko ze przepisy z 16tki to wzorzec, nasza tradycja ,tylko co do gramatury ilości peklosoli i przypraw ,można ją zmieniać. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2014 Tak dla potomnych, jak to rozumieć?Nie wiem Pawle czego nie rozumiesz ?,napisałem tylko ze przepisy z 16tki to wzorzec, nasza tradycja ,tylko co do gramatury ilości peklosoli i przypraw ,można ją zmieniać. W pierwszym zdaniu napisałeś, że jest bardzo dobra pod względem przypraw a w następnym że trzeba je dobierać samemu. To wydało mi się niejasne. A jeśli nawet, to na jakiej podstawie można zmieniać? To gdzieś jest napisane na końcu książki? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2014 na jakiej podstawie można zmieniać? PAweljack, to chodzi aby zmienic do wlasniego smaku. Nie kazdy lubi kazda przyprawe, lub jej intensywnosc w danym produkcie czy potrawie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.