Skocz do zawartości

Kiełbasa podhalańska produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno za mną chodziła i wreszcie jest pierwsza próba. Wg 16 -stki

 

Receptura:

 

Wieprzowina II kl. peklowana - 1,5 kg

 

post-55133-0-25828000-1395170221_thumb.jpg

 

Baranina I kl. peklowana - 1 kg

 

post-55133-0-18119200-1395170217_thumb.jpg

 

Baranina II kl. peklowana - 2 kg

 

post-55133-0-42645200-1395170218_thumb.jpg

 

Tłuszcz twardy solony- 0,5 kg

 

post-55133-0-19341800-1395170219_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

 - użyte do peklowania:

 

peklosól 20 g/kg

 

 - użyte podczas produkcji:

 

sól 3 g/kg

pieprz ziołowy 0,5 g/kg

pieprz czarny 0,5 g/kg

majeranek 0,5 g/kg

ziele angielskie 0,5 g/kg

czosnek 1,5 g/kg

 

Peklowanie 48 h

 

Jelita wieprzowe 32 + 

 

Wieprzowina kl. II i tłuszcz rozdrobione na sitku 10 mm

 

Baranina I kl. rozdrobiona na sitku 13 mm

 

Baranina II kl. 2 x na sitku 2 mm

 

Skrót instrukcji:

 

Baraninę kl II mieli się ( kutruje) 2 razy przez sitko 2 mm z dodatkiem 20-30 % lodu lub wody i dodaje resztę soli i przyprawy. 

 

Baraninę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II aż masa nabierze kleistości, następnie dodaje się tłuszcz oraz wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników.

 

Osadzanie - w pomieszczeniu niechłodzonym 1 - 2 godzin. 

 

Wędzenie dymem gorącym 80-100 min. plus 30 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C

 

post-55133-0-23142000-1395170220_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł idziesz na mistrza ! 

Pełen szacunek. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł idziesz na mistrza ! 

Pełen szacunek. 

Dzięki ale przesadzasz. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To kwestia przyzwyczajenia się do forum.

Co nie znaczy, że mistrz może pomóc, pomimo krytyki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To kwestia przyzwyczajenia się do forum.

Co nie znaczy, że mistrz może pomóc, pomimo krytyki.

Zmieniłem zeznania  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko Chuck Norris wykonał amatorsko wysztkie przepisy z "16", coś czuje że ty wyrównasz jego rekord. :D  Podziwiam :clap:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chuck to cienias http://emotikona.pl/emotikony/pic/ninja.gif Pozdrawiam

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie w za niskiej temp, a wedzeniu w za wysokiej :-)

Po czym wnosisz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przeczytałem 80 - 100 stopni 30 minut i pieczenie w 68 stopniach

Tak sobie pomyślałem  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona.

Prosiłbym o nie pozostawianie bez odpowiedzi takich stwierdzeń.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Przyprawy:

 

 

sól 3 g/kg

pieprz ziołowy 0,5 g/kg

pieprz czarny 0,5 g/kg

majeranek 0,5 g/kg

ziele angielskie 0,5 g/kg

czosnek 1,5 g/kg

 

czy nie jest tu jakiś byk?

2,5g pieprzu czarnego

2,5g pieprzu ziołowego

2,5g majeranku

2,5g ziela angielskiego

7,5g czosnku

 

to nie za mało na 5kg kiełbasy?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zerknij do 16 -stki ale chyba się nie pomyliłem przy obliczeniach.


post-55133-0-13988900-1400265195_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to nie za mało na 5kg kiełbasy?
Kurp 16tka jest bardzo dobra co do składów kiełbas,procesu produkcji i technologi wykonania oraz doboru przypraw.Gramatury peklosoli i przypraw trzeba dobrać samemu. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja dałem jak napisałem na 10kg farszu:

5g pieprzu czarnego

5g pieprzu ziołowego

5g majeranku

5g ziela angielskiego

tylko czosnku dałem 10g zamiast 15g (to raptem jeden ząbek mniej)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurp 16tka jest bardzo dobra co do składów kiełbas,procesu produkcji i technologi wykonania oraz doboru przypraw.Gramatury peklosoli i przypraw trzeba dobrać samemu. 

Tak dla potomnych, jak to rozumieć? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalnie przepis z 16 traktujesz jako bazę a następnym razem zmniejszasz lub zwiększasz ilość konkretnej przyprawy w funkcji indywidualnych upodobań ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak dla potomnych, jak to rozumieć?
Nie wiem Pawle czego nie rozumiesz ?,napisałem tylko ze przepisy z 16tki to wzorzec, nasza tradycja ,tylko co do gramatury ilości peklosoli i przypraw ,można ją zmieniać. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tak dla potomnych, jak to rozumieć?
Nie wiem Pawle czego nie rozumiesz ?,napisałem tylko ze przepisy z 16tki to wzorzec, nasza tradycja ,tylko co do gramatury ilości peklosoli i przypraw ,można ją zmieniać. 

W pierwszym zdaniu napisałeś, że jest bardzo dobra pod względem przypraw a w następnym że trzeba je dobierać samemu. To wydało mi się niejasne. A jeśli nawet, to na jakiej podstawie można zmieniać? To gdzieś jest napisane na końcu książki?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

na jakiej podstawie można zmieniać?

 PAweljack, to chodzi aby zmienic do wlasniego smaku.  Nie kazdy lubi kazda przyprawe, lub jej intensywnosc w danym produkcie czy potrawie. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.