Skocz do zawartości

Bułeczki mleczne


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Bułeczki mleczne w/g przepisu mojej babci Pelagii.

Składniki:

5 dag świeżych drożdży 
½ kg mąki pszennej 
1 szklanka mąki pszennej do podsypki. 
2 jaja duże 
¼ kostki masła 
1 szklanka mleka
4  - 5 łyżek cukru 
Szczypta soli 
Jajo do smarowania, 
Mak

 

Wykonanie:

Rozczyn - Do miski wlać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 6 łyżek mąki. Wszystko wyrobić na jednolitą masę przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 min.
Masło stopić i odstawić do wystygnięcia, dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier i roztrzepane jajka. 
Do miski z rozczynem wsypać mąkę wlać pozostałe składniki i posolić, wyrobić wszystko na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.
Następnie formować kulki wielkości ok. 6 cm układać na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, ok 15 - 20 min. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 190 - 200 stopni na środkową półkę, aż bułeczki będą rumiane. Wychodzi ok 20 bułek.

post-41085-0-29203900-1395222364_thumb.jpg

post-41085-0-03158800-1395222430_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo apetyczne bułeczki :clap: :clap: :clap: , chętnie skorzystam z przepisu. Wnusie zapewne sie ucieszą :)

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Witam.

Ja wnusi niestety jeszcze nie mam, nad czym ubolewam przeokropnie. Sam się ucieszę tymi bułeczkami.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Może nie w temacie, ale proszę wybaczyć.

Dzieci miały przyjechać, więc postanowiłem upiec mini hot dogi (ale nazwa) czyli bułeczki z kiełbaską.

Podsmażyłem cebulkę, mini kiełbaski, keczup pikantny z Włocławka, ser, ciasto drożdżowe.

 

post-39697-0-35367000-1475490506_thumb.jpg

 

post-39697-0-29485200-1475490511_thumb.jpg

 

post-39697-0-98759000-1475490515_thumb.jpg

 

post-39697-0-53885700-1475490521_thumb.jpg

 

post-39697-0-19058700-1475490526_thumb.jpg

 

post-39697-0-39665200-1475490531_thumb.jpg

 

post-39697-0-55901900-1475490536_thumb.jpg

 

Jak pokazały wnuczęta te małe bułeczki były bardzo smaczne no i wielkość odpowiednia dla małych rączek. Dzieci sąsiadów też się załapały. Piekłem już kilka razy i za każdym razem więcej.

 

post-39697-0-23965300-1475490541_thumb.jpg

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swietny pomysl i chyba nie tylko dla dzieciakow :clap: sama bym zjadla :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi się podobają Twoje hot dogi.  Muszę sie rozejrzeć za takimi mini parówkami . :clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

 

 

(słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty :facepalm: )

 

 

Dobrze że tak się stało ..... powidła są bardziej przyjazne .  Super ta rozeta  wygląda . :thumbsup::clap: :clap: :clap: 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upiekłem kiedyś podobną, jest trochę zabawy ale efekt końcowy jest taki jak powinien być czyli ochy i achy tych co "załapali się" na degustację  :) Przyznam się bez bicia - żona kręciła te warkoczyki. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale jest z powidłami (słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty )

 

 

Jak dobrze , że słoik okazał się pusty ciociu  :facepalm:   https://motywatordietetyczny.pl/2017/01/nutella-i-produkty-ferrero-wycofywane-z-europejskiej-sprzedazy-olej-palmowy-kancerogenny/?fbclid=IwAR0rmdmX4bnZoNSujX7Mui-s-EvVoEZ0icTgwRzpWaJxfPl3cGPcvqikSe4

 

 

Drożdżowa rozeta,

 

 

:clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drożdżowa rozeta
Piekna - szkoda tylko ,że nie z boczusia :facepalm:  :D  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ale jest z powidłami (słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty )

 

 

Jak dobrze , że słoik okazał się pusty ciociu  :facepalm:   https://motywatordietetyczny.pl/2017/01/nutella-i-produkty-ferrero-wycofywane-z-europejskiej-sprzedazy-olej-palmowy-kancerogenny/?fbclid=IwAR0rmdmX4bnZoNSujX7Mui-s-EvVoEZ0icTgwRzpWaJxfPl3cGPcvqikSe4

 

 

Drożdżowa rozeta,

 

 

:clap:

 

Halinko, od dziś będę już piekła tylko z powidłami :)

[Dodano: 16 wrz 2019 - 20:59]

 

Drożdżowa rozeta
Piekna - szkoda tylko ,że nie z boczusia :facepalm:  :D  :clap: 

 

Nie wiadomo od czego większe boczusie urosną :D  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

od dziś będę już piekła tylko z powidłami

Polecam z nadzieniem makowym.

Kiedyś taką rozetę zrobiła Hania (Radka) z Bukowiny.

Wyjątkowo pięknie z makiem się  prezentuje.

Poza tym do maku można dodać sporo żółtek, pół kostki masła i wiele innych dobroci.

Poprawia się dzięki temu bilans B:T:W.

Bardzo starannie wykonana ta Twoja rozeta Reniu  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:)  :) Tak,wzbogacone  nadzienie makowe   zmniejszy ilość węglowodanów!!!!! kosztem białka i tłuszczu......

zwłaszcza wskazane  w czasie Świąt Bożego Narodzenia :facepalm:  :facepalm: .


[Dodano: 16 wrz 2019 - 21:38]

Upiekłem kiedyś podobną, jest trochę zabawy ale efekt końcowy jest taki jak powinien być czyli ochy i achy tych co "załapali się" na degustację  :) Przyznam się bez bicia - żona kręciła te warkoczyki. 

 

 

:)  Wbrew pozorom trudne :)  , wystarczy w miarę równo ponacinać...i  przekręcać po dwa razy (raz w lewo, raz w prawo)....i gotowe!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.