lesniak Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2014 Bułeczki mleczne w/g przepisu mojej babci Pelagii.Składniki:5 dag świeżych drożdży ½ kg mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej do podsypki. 2 jaja duże ¼ kostki masła 1 szklanka mleka4 - 5 łyżek cukru Szczypta soli Jajo do smarowania, Mak Wykonanie:Rozczyn - Do miski wlać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 6 łyżek mąki. Wszystko wyrobić na jednolitą masę przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 min.Masło stopić i odstawić do wystygnięcia, dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier i roztrzepane jajka. Do miski z rozczynem wsypać mąkę wlać pozostałe składniki i posolić, wyrobić wszystko na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.Następnie formować kulki wielkości ok. 6 cm układać na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, ok 15 - 20 min. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 190 - 200 stopni na środkową półkę, aż bułeczki będą rumiane. Wychodzi ok 20 bułek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2014 Super bułeczki Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2014 Az slinka leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2014 Bułeczki mleczne w/g przepisu mojej babci Pelagii. Krzysiek... Bułeczki pięknej urody... a czy smaczne to sam najlepiej wiesz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2014 Bardzo apetyczne bułeczki :clap: , chętnie skorzystam z przepisu. Wnusie zapewne sie ucieszą Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2014 Bardzo apetyczne bułeczki :clap: , chętnie skorzystam z przepisu. Wnusie zapewne sie ucieszą Pozdrawiam serdecznie Witam.Ja wnusi niestety jeszcze nie mam, nad czym ubolewam przeokropnie. Sam się ucieszę tymi bułeczkami. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Października 2016 Może nie w temacie, ale proszę wybaczyć.Dzieci miały przyjechać, więc postanowiłem upiec mini hot dogi (ale nazwa) czyli bułeczki z kiełbaską.Podsmażyłem cebulkę, mini kiełbaski, keczup pikantny z Włocławka, ser, ciasto drożdżowe. Jak pokazały wnuczęta te małe bułeczki były bardzo smaczne no i wielkość odpowiednia dla małych rączek. Dzieci sąsiadów też się załapały. Piekłem już kilka razy i za każdym razem więcej. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Października 2016 Swietny pomysl i chyba nie tylko dla dzieciakow sama bym zjadla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Października 2016 Bardzo mi się podobają Twoje hot dogi. Muszę sie rozejrzeć za takimi mini parówkami . :clap: Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Września 2019 Drożdżowa rozeta, która miała być z nutellą, ale jest z powidłami (słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Września 2019 (słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty ) Dobrze że tak się stało ..... powidła są bardziej przyjazne . Super ta rozeta wygląda . :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Września 2019 Dziękuję , na pewno mniej słodka, ale to już rzecz gustu ...... ja wolę słodkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Września 2019 Upiekłem kiedyś podobną, jest trochę zabawy ale efekt końcowy jest taki jak powinien być czyli ochy i achy tych co "załapali się" na degustację Przyznam się bez bicia - żona kręciła te warkoczyki. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Września 2019 ale jest z powidłami (słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty ) Jak dobrze , że słoik okazał się pusty ciociu https://motywatordietetyczny.pl/2017/01/nutella-i-produkty-ferrero-wycofywane-z-europejskiej-sprzedazy-olej-palmowy-kancerogenny/?fbclid=IwAR0rmdmX4bnZoNSujX7Mui-s-EvVoEZ0icTgwRzpWaJxfPl3cGPcvqikSe4 Drożdżowa rozeta, Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Września 2019 Drożdżowa rozeta Piekna - szkoda tylko ,że nie z boczusia Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Września 2019 Ta dla tych co kochają słodkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Września 2019 Ta dla tych co kochają słodkie I nie mają '' boczków '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Września 2019 ale jest z powidłami (słoik z nutellą okazał się ....prawie pusty ) Jak dobrze , że słoik okazał się pusty ciociu https://motywatordietetyczny.pl/2017/01/nutella-i-produkty-ferrero-wycofywane-z-europejskiej-sprzedazy-olej-palmowy-kancerogenny/?fbclid=IwAR0rmdmX4bnZoNSujX7Mui-s-EvVoEZ0icTgwRzpWaJxfPl3cGPcvqikSe4 Drożdżowa rozeta, Halinko, od dziś będę już piekła tylko z powidłami [Dodano: 16 wrz 2019 - 20:59] Drożdżowa rozetaPiekna - szkoda tylko ,że nie z boczusia Nie wiadomo od czego większe boczusie urosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Września 2019 od dziś będę już piekła tylko z powidłami Polecam z nadzieniem makowym.Kiedyś taką rozetę zrobiła Hania (Radka) z Bukowiny.Wyjątkowo pięknie z makiem się prezentuje.Poza tym do maku można dodać sporo żółtek, pół kostki masła i wiele innych dobroci.Poprawia się dzięki temu bilans B:T:W.Bardzo starannie wykonana ta Twoja rozeta Reniu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Września 2019 Tak,wzbogacone nadzienie makowe zmniejszy ilość węglowodanów!!!!! kosztem białka i tłuszczu......zwłaszcza wskazane w czasie Świąt Bożego Narodzenia .[Dodano: 16 wrz 2019 - 21:38]Upiekłem kiedyś podobną, jest trochę zabawy ale efekt końcowy jest taki jak powinien być czyli ochy i achy tych co "załapali się" na degustację Przyznam się bez bicia - żona kręciła te warkoczyki. Wbrew pozorom trudne , wystarczy w miarę równo ponacinać...i przekręcać po dwa razy (raz w lewo, raz w prawo)....i gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.