Skocz do zawartości

Prosze o szybko pomoc...


mero9

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj powinieneś odszukać odpowiedzi na swoje pytania. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20

Jesli nie, pytaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz obróbke jelit robi sie prawie w 100% maszynowo, więc chodziło pewnie o jelita z zawartością. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z zawartoscia...i co trzeba zrobic zeby byly wytrzymale zeby nie pekaly na maszynie.Chodzi mi o jelita baranie.Czy moze byc to wina tlustego g...a?Jesli tak to co trzeba zrobic z tym g....m zeby nie dopuscic do rwania sie i oczywisice chodzi o dziury..Jak temu zaradzic?? Dziekuje za stronke spoko Pozdrawiam...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie wpływ na jakość jelit ma proces żywienia jak również głodówka przed ubojowa. Rozmawiałem z dawnym mistrzem oddz. jeliciarni .i według jego relacji najczęściej przyczyną dziur w jelitach ,był piach i niestrawiona ostra śruta i jeszcze gdy jelita poskręcają się już na maszynach podczas procesów opróżniania .gniecenia i wygniatania śluzu i innych. Z wszystkich dostępnych materiałów wynika że natychmiastowe opróżnienie z treści pokarmowej jak i szybka dalsza obróbka wpływa na jakość jelit. Co do jelit baranich to podczas opuszczania nie możemy na nich pozostawiać żadnego łoju. Następnie opróżniane były ręcznie i dalszy proces odbywał się na maszynach.Jakość tych jelit była dobra. Pytanie jest tak postawione że można się domyślać że należy użyć jakiegoś tryku. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie jaki trik ?! Jeslibysmy zaczeli sciagac recznie łoj z jelit przed wpuszczeniem do maszyny to bylby bardzo dobry pomysl ale ? Chodzi o to ze nie ma zbytnio czasu na ta dodatkowa prace.Wiadomo ze zalezy takiej firmie na dobrej jakosci materialu jak i na czasie wyrobienia jego...Moim zdaniem taka firma moze zatrudnic dodatkowych ludzi..Ale teraz sprawa jest zwiazana z piaskiem?!Mozna zrobic w taki sposob ze jedna osoba wyciaga jelita z pojemnika wyciskajac łoj pozniej wsadzajac go spowrotem do drugiego pojemnika z woda ktora poniekat oczysci je z pasku a druga osoba wsadzi do maszyny ??Jak uwazacie ?? Dziekuje za pomoc ''Dziadkowi'' Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przenicować ( chyba tak to sie nazywa ) jelito na drugą stronę, wypłukać i do maszyny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest opisane w http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613

należy dokładnie to przeczytać i przeanalizować . Z tego wnioski że żadnego triku tutaj nie ma a najważniejszą sprawą jest szybkie opróżnianie jelit z treści pokarmowej by nie zaszły procesy gnilne zakażające jelita jak również osłabiające je ,co nie raz zdarza się że jelita rozłażą się podczas nakładania na lejek lub podczas nadziewania.Przy jelitach wołowych i baranich pospiech uzasadniony jest jeszcze tym że łój otokowy bardzo szybko zastyga i wtedy jest problem .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.