Skocz do zawartości

Wędzony czosnek


ANNAM

Rekomendowane odpowiedzi

 Ostatnio bylo odrobine na forum, o czosnku, ktory zaczyna kielkowac. A tutaj jest informacja o wedzonym czosnku, polecam, bo widac wedzenie zanim oczywiscie zacznie kielkowac, pomaga przetrzymac dluzej czosnek i smak jest wspanialy. jedno co , to zalecenia sa aby trzymac go bardzo szczelnie zamknietym, inaczej wszystko bedzie mialo zapach wedzonego czosnku :laugh:

http://www.chefstip.com/pl/product.php?id=8

 Na stronach australijskich znalazma informacje, ze ow czosnek wedzi sie zimnym dymem przez okolo 5 godzin najlepiej drewnem z debu lub jabloni. 

 Jest u nas rowniez w sprzedazy, ale jak wiem w Polsce macie w sprzedazy czosnek wedzony z Francji.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzę czosnek od pewnego czasu. W zimnym trzymam ok 12/15 godz, w chłodnym ok 5/7 godz w zależności od wielkości główek.

Przechowuję w lodówce z słoiczku, doskonały do sałatek czy sosów. Zapach jaki wydziela przypomina 2 letnią czosnkówkę ;)

post-49340-0-50288200-1396218805_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Cale glowki czosnku to zawsze na grila kladlem
3

też tak robię z tym że ja przecinam główki w poprzek na pół, polewam oliwą i odrobinkę solę, zawijam w folię alu i na grila do chlebka pieczonego z rusztu...mmmm, moja LP potrafi 2 główki zjeść o czosnku nie pomyślałem, a teraz sezon się zaczyna na świeży czosnek ja lubię taki surowy na świeży chlebek z masełkiem, duuużo czosnku, naszego, Polskiego, ale mnie ochota naszła, jutro piątek to będzie można się objeść, takie rzeczy to tylko w weekend, bo potem zapaszek przez 3 dni  a uwędzić też spróbuję

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

też tak robię z tym że ja przecinam główki w poprzek na pół, polewam oliwą i odrobinkę solę, zawijam w folię alu i na grila do chlebka pieczonego z rusztu...mmmm, moja LP potrafi 2 główki zjeść o czosnku nie pomyślałem, a teraz sezon się zaczyna na świeży czosnek ja lubię taki surowy na świeży chlebek z masełkiem, duuużo czosnku, naszego, Polskiego, ale mnie ochota naszła, jutro piątek to będzie można się objeść, takie rzeczy to tylko w weekend, bo potem zapaszek przez 3 dni  a uwędzić też spróbuję

 Nie zawijaj w folie, tylko poloz ta przecieta strona na blache czy grill. Tez bardzo dobre. JA jesli juz zawijam to w papier do pieczenia. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli w papierze robie, to klade na plyte( mam bbq i sa 3 rozne kawalki, plyta, grill i gleboka forma ) . Mozesz jakis mietalowy ( nie aluminiowy ) podklad wymyslic na grilla.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to zar przesun na jedna strone gryla a czosnek poloz na druga 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.