Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czy śliwa smoli ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Władys

Władys

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 01 wrz 2007 - 08:39

Witam

Do tej pory kiełbasy zawsze wędziłem olchą i dębem i wychodziły bardzo ładne i dobre. A ostatnio dodałem do wędzenia trochę śliwy i brzoskwini. Kiełbasy pokryły się czarnym smolistym nalotem bardzo brudzącym ręce.Nasuwa się wniosek iż śliwa lub brzoskwinia
(a może obydwa gatunki) nie nadają się do wędzenia.
Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć tym spostrzeżeniom?
A może była jakaś inna przyczyna?

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 wrz 2007 - 08:42

Najprawdopodobniej drewno było mokre. :cry:

#3 Władys

Władys

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 01 wrz 2007 - 08:51

Olcha i dąb były suche, śliwa ścięta w tamtym roku , brzoskwinia miesiąc temu-może była za mokra. Drewno miało grubość 4-6cm może za dużo kory?

#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 wrz 2007 - 08:56

Mogło tak być.
Może wędzonki nie były wystarczająco obsuszone, a wędzarnia niezbyt wygrzana? Może ciąg podczas wędzenia był za słaby?
Drewno z drzew owocowych jest z natury bardzo dobre do wędzenia.
Jesli nic nie pomoże, to po prostu brzoskwinie przeznacz na ognisko, a Ty uzywaj już przez siebie wypróbowanego, którym wędziłeś z dobrym skutkiem.

#5 Władys

Władys

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 01 wrz 2007 - 09:02

Dzięki Maxell - tak zrobię. Nie ma co nadmiernie eksperymentować.

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 wrz 2007 - 14:18

Władys,
Ja bym tam nie paliła drewna brzoskwiniowego na ognisku. Wysusz je a przekonasz się, jaki daje wspaniały aromat i piekny, złoty odcień wedzonek. Sama wędze takim drewnem i prawdę mówiąc oszczedzam je do co lepszych wyrobów.
Do rozgrzania wedzarni (w przypadku murowanych jest to dłuzszy proces) można użyć innego, bardziej dostępnego drewna, niż drewno z drzew owocowych.
Niestety, nie mam zadnych doswiadczeń z drewnem ze śliwy i jego przydatnością do wedzenia.

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 wrz 2007 - 14:24

śliwa ścięta w tamtym roku , brzoskwinia miesiąc temu-może była za mokra

no i chyba sam odpowiedziałeś sobie na pytanie :cool:

#8 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 01 wrz 2007 - 16:08

Wiem zaraz zostane skrytykowany ale przedstawie swoje przemyślenia.
- jeśli mamy długi kanał dymny wędzimy drewnem suchym.
- jeśli kanał dymny jest krótki lepiej stosować drewno mokre, nie trzeba tak pilnować.
Drewno mokre wbrew powszechnym opiniom nie daje gorszych wędzonek.

#9 Domin12439

Domin12439

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćRudaŚląska

Napisano 01 wrz 2007 - 16:59

Przy drewnie ze śliwy trzeba szczególnie uważać na sęki gdzie jest mnóstwo żywicy.
Czasem nawet kora zawiera jej znaczne ilości.
A żywica jest przyczyną osmoleń i gorzkiego smaku.
Osobiście dodaję do wędzenia trochę suchych kawałków śliwy i nie narzekam.

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 wrz 2007 - 18:46

Wnuczku, nie chodzi o krytykę. My po prostu wędzimy z przyjemnością i czas spędzony przy wędzarni nie jest czasem straconym. :wink:
To nie chodzi o kolor wedzonek - chodzi o to ile i jakiego świństwa przyjma w trakcie wędzenia.
Technologia wędzenia zaleca wędzenie drewnem suchym.
Dym powstaje na skutek spalania materiału palnego. Jest to produkt tzw, niecałkowitego spalania. Znaczy to, iż czym bardziej materiał palny jest bardziej suchy i podatny na spalanie, tym mniej szkodliwych związków zawartych w dymie sie wydziela. Mozna to bardzo prosto sprawdzić. Zapal kawałek suchego drewienka i drugi mokrego (jesli się zapali). Zobaczysz jaka będzie róznica koloru i gęstości dymu. A powinno całkiem Cie przekonać proste doświadczenie. Nad palącymi sie drewienkami umieśc kawałek np. jasnej blachy.
Zresztą. jak wspominał Nasz Dziadek, wystarczy sobie popatrzeć na brzegi garnka, w którym parzone były wyroby uwedzone prawidłowo i te np. mokrym drewnem.

#11 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 01 wrz 2007 - 18:58

Jeśli chodzi o garnek w którym parzyłem to zgadza się w zupełności. Po wyrobach wędzonych mokrym drzewem garnek w środku jest poprostu brudny po suchym drewnie tego nie ma. Kwestia szkodliwości nie jestem w stanie sprawdzić. Ale smak o tym się nie dyskutuje, to rzecz gustu.
Jako ciekawostka w moich stronach gdy powiedziałem o wędzeniu suchym drewnem uznali mnie za wariata. Od jednego dziadka usłyszałem "tak się nie robi".
Lokalny koloryt. Nikt też nie chciał wierzyć, że można wędzić jakimś płynem lub krócej niż 6 godzin.

#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 wrz 2007 - 19:05

Jesli chodzi o szkodliwość - mogę Cię zapewnić że ilośc np. formaldehydów w dymie z drewna mokrego jest kilkadziesiąt razy wieksza, niz tych, do wedzenia, których uzyto drewna suchego. A to tylko jeden ze składników dymu...
W wolnej chwili rzuc okiem na dział wędzenia na stronie głównej.
Poza tym, drewno mokre zawiera dużo wilgoci, która jest idealnym środowiskiem dla gwałtownego rozwoju wszelakich bakterii. Jak poczytasz np. Akademię Dziadka, zobaczysz ile trudu wkłada w osuszanie wyrobu i przygotowanie do własciewgo wędzenia.

#13 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 01 wrz 2007 - 19:09

Witam
Wnuczek wędzonki Ci wyszły osmolone powodem jest złe osuszenie.
Wędzimy suchym drzewem, aby uzyskać kolor, jaki my chcemy a nie, jakie nam wyjdzie
I na tym polega wędzenie-drzewo owocowe nie smoli.Pozdrawiam

#14 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 01 wrz 2007 - 19:53

Dawniej wędziłem tylko mokrym drewnem. Od czasu gdy trafiłem na tą stronkę i forum robie próby z suchym i innymi gatunkami drewna. Dawniej tylko olcha. Człowiek całe życie się uczy.
Pozdrawiam.

#15 Władys

Władys

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 02 wrz 2007 - 11:19

Dominik napisał:

Przy drewnie ze śliwy trzeba szczególnie uważać na sęki gdzie jest mnóstwo żywicy.
Czasem nawet kora zawiera jej znaczne ilości.


Śliwa której użyłem była sękata i miała grubą korę, więc bardzo możliwe, że to było przyczyną smolistości wędzonek.
Ztąd wniosek że muszę bardziej starannie dobierać drewno do wędzenia, a nie pakować jak leci :blush:

Dzięki Dominik

Pozdrawiam

#16 JOHAN7

JOHAN7

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • Miejscowośćślask

Napisano 23 gru 2017 - 13:21

Mam pytanie.

Czy olcha też może smolić?

Kupiłem bardzo duże olchy rosnące przy rzece,ścięte wysuszone.

Jak wędzę to wszystko jest osmolone.

Czy to wina olchy czy coś innego?


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 23 gru 2017 - 13:49
ort.


#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 23 gru 2017 - 14:16

Olcha nie smoli. To najczęściej stosowane drewno do wędzenia.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 gru 2017 - 14:34

 

Czy to wina olchy czy coś innego?

Jeżeli tak  jak piszesz jest sucha , to raczej sposób (technika) wędzenia jest  przyczyną. Napisz więcej jak wędzisz(jaka wędzarnia)  i kiedy to smolenie ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych