Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tłusty boczek - problem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 338 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 10 kwi 2014 - 06:55

Witam.

Kupiłem wczoraj boczek - wydawał się bardzo ładny, po przekrojeniu niestety okazał się bardzo tłusty.

Zapeklowałem go na mokro bo miał być wędzony przed świętami.

Dziś byłem w sklepie i kupiłem kolejny tym razem bardzo ładny :)

I tu moje pytanie czy ten boczek zapeklowany wczoraj na mokro mogę przeznaczyć na kiełbasy, które będę robił w środę?

Jeśli tak to czy zostawić go w solance?  



#2 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 10 kwi 2014 - 09:00

Naginajka, 

wyjmij ten boczek, dobrze osusz i możesz wykorzystac do kiełbasy. Zasadniczo nie pekluje się mięsa na mokro do kiełbasy. Jesli ma sie do kiełbasy dodać wodę, dasz trochę mniej tej wody i już. Do kiełbasy mięso zawsze pekluj na sucho. :cool:

 

Pozdrawiam serdecznie



#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 10 kwi 2014 - 09:04

Zostaw ten boczek w solance niech się pekluje resztę wsadu do kiełbasy zapekluj jak Bóg przykazał na sucho w funkcji wagi wszystkiego oprócz boczku bo ten już będzie słony. jak zaczniesz kombinować wyjmować osuszać to z solą nie utrafisz ;)



#4 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 338 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 10 kwi 2014 - 09:12

Dzięki za podpowiedzi.

Basiu wiem, że na mokro to nie bardzo do kiełbasy ;)

Problem w tym, że w sumie miałbym 12 kg boczku (a po co to mrozić po wędzeniu) z czego połowa bardzo tłusta, a tak to wykorzystam np. do białej na święta.

Zrobię tak jak roger radzi.



#5 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 10 kwi 2014 - 22:27

Zawsze solanka na samej peklosoli, zawsze smakuje Ale w takim razie będę musiał spróbować na samej soli. Hektor chodzi o walory smakowe, zdrowotność, czy po prostu o to, że się nie używa peklosoli do boczku?  Z tego co widzę na forum to albo peklosól lub sól/peklosól 50/50

 Boczek jak by nie było to w 80% tłuszcz a tłuszczu się nie pekluje tylko soli.Na ogół boczek zasalam na 48h przed wędzeniem i robię to tak,że wysypuje na blachę/brytfankę sól(oczywiście nie jodowaną) i obtaczam cały kawałek boczku równocześnie ugniatając,potem do pojemnika i do lodówki. na 2 godziny przed wędzeniem dokładnie myję zimną woda i zawieszam do ocieknięcia. 

Co do proporcji peklosól/sól, ja stosuję 40/60,50/50 zależy co robię. 


Jeżeli chodzi o nazewnictwo to :  peklujemy  peklosolą a solą solimy .

Ja o tym wiem, chciałem się upewnić co kolega stosuje. 



#6 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 17 kwi 2014 - 23:33

W świetle przedstawionych dowodów na  ...

Chciałem sprostować moje wypowiedzi na temat _nie_peklowania_boczku_ do_ wędzenia_ tylko_ solenia_.

Według receptur się pekluje i  tak powinno się robić !!!

Stosowanie samej soli w tym przypadku jest _moim_ kaprysem_ i nikogo nie namawiam do tego sposobu przygotowywania boczku do wędzenia.



#7 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 338 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 18 kwi 2014 - 11:35

Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu ;)



#8 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 18 kwi 2014 - 13:14

Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu ;)

A nie szkoda? Uparzyć i masz wywar na żur,a boczuś z chrzanikiem konsumować.

Zapodaj fotkę przekroju tego tłustego boczku. 



#9 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 338 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 23 kwi 2014 - 20:02

Nie zaglądałem tu przez święta i fotki nie zrobiłem, podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :P



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 24 kwi 2014 - 07:50

 podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :P

Widzisz!? Panika jest gorsza od faszyzmu :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych