neron37 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jak długo parzyć wędliny, a może jest na to sposób - otóż załóżmy że wędzę wędliny o wadze jednej średnio ok 1,2 kg. Pytanie - może ktoś poda przybliżony czas parzenia baleronu, szynki, schabu, boczku, piersi indyczych aby były dobrze sparzone i nie surowe w środku. Za pomoc serdecznie dziękuję za siebie i olbrzymią brać początkujących zadymiarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Od dłuższego czasu zastanawiam się jak długo parzyć wędliny, a może jest na to sposób Jest wsadzic termometr w miecho Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron37 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 no właśnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałem bo nie każdy posiada termometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 @neron37, Wisz brachu jakoś nie wyobrażam sobie parzenia bez termometru bo temperatura wewnątrz wyrobu to jedno a wody to drugie, o czym wiesz. Starzy praktycy a ja do nich się nie zaliczam mają swoje sposoby,wiedzieć to jedno a jak przekazać, więc bez obrazy, ale nie bardzo widzę możliwość uzyskania odpowiedzi na forum. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zacznij od zakupu termometru np. takihttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/Poczytaj też http://wedlinydomowe.pl/obrobka-cieplna/sposoby-parzenia/196-obrobka-cieplna Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zacznij od zakupu termometru np. taki http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ niech kupi od razu dwie sztuki - jedna do pomiaru temperatury wody, drugi do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron37 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Serdeczne Bóg zapłać za pomoc, ale to co napisaliście wielmożni "fachowcy" to wiedziałem i wcześniej. Tak to bywa w Polsce ale na pomoc nie licz. Fakt po co większości ułatwić jak lepiej wymalować własne mądrości. Poczekam może ktoś mądrzejszy od was napisze krótko zwięźle i na temat. Z lektury Dziadka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie w sekcji gotowanie jest wiele odpowiedzi na moje pytanie aczkolwiek nie na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 ale to co napisaliście wielmożni "fachowcy" to wiedziałem i wcześniej. no chyba cię gościu poje... znaczy pogięło dostajesz praktyczne porady doświadczonych forumowiczów i jeszcze śmiesz dziamgotać? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nie denerwuj się .Na każdym forum [a uczestniczę w wielu] jest tak ,ze początkujących odsyła się do lektury ,i nie koniecznie złośliwie Warto tą podstawową wiedzę posiadać.Dziadek chyba jasno wyjaśnia podstawowe kwestie .Czego jeszcze nie doczytałeś ?-moze postaram Ci pomóc choć tak jak koledzy wspomnieli wcześniej -termometr -przydatna rzecz.Na czuja tez zrobisz ,ale albo wyjdą ciut za twarde ,albo za miękki.np Każdy kg mięsa parzymy średnio 50-60min,ale ważna jest ta temp. wewnątrz kiełbasy , czy mięsa ,wtedy wiesz dokładnie kiedy wyjąć.Szynkę generalnie wkładamy do wyzszej temp,i parzymy ja 0k.10min ,potem dolewamy ciut zimnej wody .,polędwiczki wkładamy do wody o temp.70 stopni i parzymy krócej [i tu przydaje się termometr -do 60-62 stopni w srodku i wyjmujemy.To tak na szybko co mi się nasunęło. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron37 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 No dobrze skoro podobno nie da się inaczej więc zakupiłem termometr, więc teraz kolejne pytanie - podajcie temperatury dla baleronu, szynki, schabu, boczku, piersi indyczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Bez termometru polecamy parzyć 10 minut na 1 cm przekroju wyrobu, woda w granicach 75 CJednak od kiedy używam termometru, parzenia na czas już nie praktykuję.Szynkę, baleron, parzę w wodzie o podobnej temperaturze do osiągnięcia w środku około 65-68 C, polędwicę łososiową, czyli taką na miękko do 60 C w środku i i od razu chłodzę wyroby w ciepłej a następnie coraz zimniejszej wodzie. (dolewam zimną z kranu)Kiełbasy około 20-30 minut. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mirek łososiowej sensu stricto sie wogóle nie parzy a a`la łososiową wystarczy wędzić w 55-60st C Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Wędzę tylko do uzyskania koloru, resztę załatwiam parzeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) polędwicę łososiową, czyli taką na miękko do 60 C w środku Coś kolega chyba pomylił ? .Polędwicy łososiowej się nie parzy . Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez LP57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja zawsze się mylę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja zawsze się mylę. Ależ Miro,każdy ma prawo do pomyłki.Nie mylą się tylko Ci, co nic nie robią, choć to truizm jest Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) każdy ma prawo do pomyłki. Zwłaszcza jak się szuka haka w każdym szczególe.Ale pisać: Ja tak robię bo lubię, to można. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jak długo parzyć wędliny, a może jest na to sposób - otóż załóżmy że wędzę wędliny o wadze jednej średnio ok 1,2 kg. Pytanie - może ktoś poda przybliżony czas parzenia baleronu, szynki, schabu, boczku, piersi indyczych aby były dobrze sparzone i nie surowe w środku. Za pomoc serdecznie dziękuję za siebie i olbrzymią brać początkujących zadymiarzy.Mnie, na początku mojej "kariery" zadymiacza pewien stary wędzarz powiedział, że kilo szynki parzy się przez godzinę, czyli w proporcji 1 kg=1 godz. Ale faktycznie o wiele bardziej precyzyjny jest termometr, więc polecałbym jego zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Maja 2014 Witam,,Szynkę, baleron, parzę w wodzie o podobnej temperaturze do osiągnięcia w środku około 65-68 C". Moje pytanie dotyczy wymienionego zdania. Czyli jak np szynka osiągnie w środku np. 65 stopni to od razu wyciągam tą szynkę i chłodzę czy jakiś czas należy jeszcze parzyć tą szynkę w tej temperaturze 65 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Maja 2014 pewien stary wędzarz powiedział, że kilo szynki parzy się przez godzinę, czyli w proporcji 1 kg=1 godz. i ja to słyszałem i praktykowałem bo moja mamcia takie info dostała od starego masarza, i to w czasach kiedy nie było termometrów, supermarketów, i większości rzeczy, a mięcho do miasta przywoził chłop ze wsi na bryczce(bez lodówki, tak na marginesie) i zawsze tak przyliśmy wędliny, zanim kupiłem kilka termometrów (6szt), i wychodziło całkiem nieźle, tak więc możesz spróbować i przyjąć 0,6minuty na 1dkg. wędliny(jeśli masz wagę) i woda ma jedynie "jeno mrugać", tak jak przy gotowaniu rosołu, jeden mały bombelek raz na jakiś czas. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Maja 2014 Hmmm a jak ma się 4kg kiełbasy do 4-o kilogramowej szynki z nogą w funkcji tego czasu ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Hmmm a jak ma się 4kg kiełbasy do 4-o kilogramowej szynki z nogą w funkcji tego czasu ?Roger, racja !!!zapomniałem dopisać że ta "metoda" dotyczyła tylko wędlin typu, boczek, baleron, szynka, polędwica, ale w tamtych czasach w moim domu nikt nie pomyślał nawet o wyrobie własnej kiełbasy,nie było jelit, nadziewarek, soli peklowej, a kiełbasę kupowało się gotową od chłopa (ciekawe jak on sobie wtedy radził ??) no chyba że mowa o kiełbasie w słoiku to już prędzej, albo weki babci dla taty na wyjazdy za granicę.... co to był za smak !?! Edytowane 30 Maja 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.