Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czosnek niedźwiedzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 kwi 2014 - 12:31

@electra,

Ślicznie dziękuję za przepis. Zaraz robię, bo czosnek jest t jajka z "nawsi" również :D 



#22 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 279 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 17 kwi 2014 - 14:20

Ja owy czosnek dodaję do kiełbasy :)  Na podstawie kiełbasy z połcia takim sposobem powstała kiełbasa niedźwiedzia :)  



#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 kwi 2014 - 15:43

@EAnna,nie ma za co ,mam nadzieje ze posmakuja ,

widzialam tez takiego typu marynowane w occie po buraczkach :)  



#24 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1176 postów

Napisano 17 kwi 2014 - 17:34

A co z niego robisz?

Wiesz co ja pierwszy raz idę na zbiory ale moja koleżanka co roku zbiera, dodaję go do zupy, na kanapki, ja myślałam żeby go dodać do korycińskiego.

A przepis na jajka super, akurat na święta.



#25 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 17 kwi 2014 - 19:51

Dopiero w ubiegłym roku odkryłem, że istnieje taka roślinka. Zakupiłem 25 cebulek i ...czekam. Widać, że niektóre cebule już się podzieliły ale na zbiory w pełnym tego słowa znaczeniu narazie nie mam co liczyć. Podskubuję delikatnie listki do bezpośredniego spożycia. Boję się jednak ogołocić "plantację" aby nie "zamordować" roślinek :hmm:.

Stan "plantacji"  :D  na dzień 17.04.14:

Załączony plik  20140417_103314.jpg   159,67 KB   9 Ilość pobrań

 

Jeszcze jedno ...co masz na myśli Wujaszku? Czosnek niedźwiedzi nijak szczypioru nie przypomina.

 

Posiadam w formie szczypioru ;)

 

 



#26 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 17 kwi 2014 - 22:31

eszcze jedno ...co masz na myśli Wujaszku? Czosnek niedźwiedzi nijak szczypioru nie przypomina.
 

 JA w takim raziem nie mam czosnku niedzwiedziego tez, tylko taki szczypiorek czosnkowy 

https://www.google.c...ko.html;600;600



#27 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 kwi 2014 - 08:02

Czosnek bulwiasty (Allium tuberosum)
Synonimy: szczypiorek czosnkowy, szczypiorek chiński, czosnek chiński

A fee, chiński :devil: :D



#28 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 kwi 2014 - 10:04

Mikami, moze sam czosnek sprowadzany teraz z Chun jest nie za bardzo w smaku. Jednak jesli jest cos co nosi  w nazwie slowo " chinski" nie zawsze jest  

A fee, chiński

A co do zastosowania jego, ma wieksze niz w chinskiej kuchni zastosowanie w koreanskiej , japonskiej czy indyjsiej. TAkze popularny jest w malezyjskiej. 

 

 Ale szczerze powiem,ze bylam przekonana ze to ten niedzwiedzi. A co najciekawsze ten wlasnie ponoc rosnie u nas gdzies dziko. Bede musialam poszukac



#29 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 18 kwi 2014 - 14:55

jest sporo odmian o różnych kolorach
zapytam jeszcze nieśmiało Andrzeja czy to napewno o niedźwiedzim?

#30 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12009 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 kwi 2014 - 15:49

zapytam jeszcze nieśmiało Andrzeja czy to napewno o niedźwiedzim?

 

 

 Witaj

 

 Miałem na myśli kolor kwiatostanu . Teraz już mam taki mętlik że sam nie wiem co mam . Może szczypiorek czosnkowy to jest . :facepalm: :)  .

 

 Jak poszukam w ogrodzie to zrobię fotkę .

 

 Pozdrawiam



#31 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 16:32

Czosnek niedźwiedzi ma liście  przypominające kształtem konwalię  i kwitnie na biało  - zbiera się tylko liście .



#32 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 18 kwi 2014 - 16:52

zbiera się tylko liście

skąd to twierdzenie :blush: ?

 

http://luczaj.com/jadalne.htm

 

"Jego szerokie liście są bardzo smaczne na surowo (podobnie jak i cebule) i nadają się świetnie jako dodatek do kanapek i sałatek.(...)Czosnek niedźwiedzi wypuszcza liście z ziemi już na przedwiośniu. Kwitnie w maju, liście kwitnących osobników stają się łykowate i mniej smaczne. Liście obumierają w czerwcu i nie pozostaje po nich ani śladu, dla tego chcąc wykopywać cebule w lecie lub jesieni trzeba znać miejsce jego masowego występowania."

 

 

A tutaj jeszcze o jadalności  kwiatów:

 

W maju roślina wypuszcza piękne, białe kwiaty, które także są jadalne – można je dodawać np. do sałatek  (informację o jadalnośći kwiatów cytuję za chyba najbardziej doświadczoną zielarką w U.K, Jekką Mc Vicar – w PL spotkałam się z informacją, że kwiaty nie są jadalne, ale powiedzmy, że wierzę osobie z trzydziestoletnim stażem zielarskim, której książka jest akceptowana przez British Royal Herb Society). - See more at: http://ziolowyzakate...h.wPqD9TA5.dpuf

Użytkownik waldeman edytował ten post 18 kwi 2014 - 17:00


#33 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 17:09

chudziak, dnia 18 Kwie 2014 - 17:32, napisał: zbiera się tylko liście skąd to twierdzenie :blush: ?

 

Może niezbyt jasno wyraziłam się. Nie chodziło mi o to ,że "cebulki" są niejadalne tylko o to ,że czosnek niedźwiedzi uprawiamy właśnie  dla  liści .



#34 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 18 kwi 2014 - 17:21

 

chudziak, dnia 18 Kwie 2014 - 17:32, napisał: zbiera się tylko liście skąd to twierdzenie :blush: ?

 

Może niezbyt jasno wyraziłam się. Nie chodziło mi o to ,że "cebulki" są niejadalne tylko o to ,że czosnek niedźwiedzi uprawiamy właśnie  dla  liści .

 

Wszystko zależy chudziaku czym dysponujemy. Przy moim areale ;) niestety pozostanę również przy liściach i to w skromnych ilościach. Próbowałem cebulek i są rewelacyjne taka  ostra "czosnkowa rzodkiewka". Niektórzy jednak, jak wcześniej czytałem dysponują takimi możliwościami, że grzech nie chrupać cebulek.



#35 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 kwi 2014 - 15:17

Zebrałam w tym roku sporo liści czosnku niedźwiedziego.

Przerobiłam je różnymi sposobami aby maksymalnie i bez strat je zakonserwować.

 

1. Ugotowałam ok. 4 litrów bazy do zupy czosnkowej. Poszła w porcjach do zamrażarki.

 

2. Niewielką ilość liści czosnku zostawiłam do sałatek na świeżo:

Załączony plik  DSC01507.JPG   89,79 KB   6 Ilość pobrań

 

3. Zamarynowałąm jajka z czosnkiem wg przepisu @elektry:

Załączony plik  DSC01502.JPG   96,2 KB   5 Ilość pobrań

 

4. Zakisiłam kilka słoików:

Załączony plik  DSC01511.JPG   81,57 KB   5 Ilość pobrań

 

5. Jeden słoik to nalew 45% - na lekarstwo:

Załączony plik  DSC01513.JPG   122,17 KB   5 Ilość pobrań

 

6.Połowa liści została przerobiona na pastę i poszła w porcjach do zamrażarki.

Na zdjęciu pokazuję resztkę  z bieżącej porcji. Pasta jest przepyszna.:

Załączony plik  DSC01514.JPG   34,66 KB   5 Ilość pobrań Załączony plik  DSC01516.JPG   52,42 KB   5 Ilość pobrań



#36 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12009 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 kwi 2014 - 15:23

Witaj Aniu .

 

 No to troszkę tego przerobiłaś  . :thumbsup:  :)

 

 Pozdrawiam



#37 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1876 postów

Napisano 21 kwi 2014 - 22:04

.Połowa liści została przerobiona na pastę i poszła w porcjach do zamrażarki.

EAnno możesz napisać jak zrobiłaś tą pastę ? Będę wdzięczna za wskazówki :)



#38 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 kwi 2014 - 22:24

jak zrobiłaś tą pastę ?

Wg przepisu na pesto klasyczne (przepis dostałam od Włocha w wersji bazyliowej)

50dkg liści 

0,5l oliwy 

15 dkg orzechów piniowych (dałam nerkowce bo u nas nie ma dobrych o. piniowych)

25dkg sera typu parmezan.

 

Orzechy delikatnie zrumienione mielemy/trzemy na drobnej tarce

Liście drobno kroimy (ogonki przeznaczam na zupę, mają więcej włókien)

Liście i orzechy miksujemy dodając stopniowo oliwę. Na końcu dodajemy starty ser.

Pasta powinna być gładka i mieć konsystencję majonezu.

Przechowuje się w lodówce kilka tygodni. Większe ilości zamrażam w pojemnikach po serkach.

Wyśmienity i zdrowy dodatek do pieczywa, wędlin, makaronu, omletów.

Ta pasta jest przepyszna. Można nią smarować krakersy jako wytrawną przekąskę do C2H5OH


Użytkownik EAnna edytował ten post 21 kwi 2014 - 22:25


#39 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3204 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 kwi 2014 - 09:40

takie pesto inniejsze



#40 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 22 kwi 2014 - 15:50

Ja robię "pesto" z oberwanych z czosnku pędów kwiatowych :D  z tym ,że używam orzeszków ziemnych i na starcie daję nieco majonezu i octu balsamicznego, soli  miksuję a potem powolutku dolewam olej lub oliwę :)  Co do tych pędów to trzeba wyczuć od którego miejsca jest twardy i tylko wziąć ten kwiat z miękką częścią pędu .

Z bazylii robię podobnie -aha dodaję jeszcze nieco miodu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych