Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czosnek niedźwiedzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#61 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7600 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 kwi 2018 - 13:47

Dzisiaj poszedł do przeróbki drugi kosz liści.

 

Załączony plik  IMG_1422.JPG   127,65 KB   6 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_1423.JPG   186,12 KB   5 Ilość pobrań

 

Część zalałam spirytem 50% aby było czym skruszać i doprawiać mięsko.

Zmiksowane i oliwą liście są świetnym składnikiem sosów przeznaczonych do mięś i pierogów z nadzieniem mięsnym.

Klasyczne pesto z orzechami i serem + makaron jest samodzielnym daniem, któremu trudno się oprzeć :D



#62 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5166 postów

Napisano 25 kwi 2018 - 15:06

Klasyczne pesto z orzechami
uwielbiam-  :thumbsup: 

#63 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7600 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 kwi 2018 - 17:15

uwielbiam-

Ja też Waldku.

Pesta, jakie by nie były, znikją u mnie błyskawicznie.

Poza mięsem to jedyne słodycze, które lubię.

Dzisiaj rozprowadziłam łychę zmiksowanego z oliwą czosnku ze śmietaną i sosem spod karkówki.

 I oto zwykłe sznycle z karkówki zamieniły się w ekskluzywne danie.

Sos był gęsty i intensywnie zielony.



#64 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5166 postów

Napisano 25 kwi 2018 - 18:11

Sos był gęsty i intensywnie zielony.
mamy kilka krzaczków - za mało na takie przetwory - kupuję takie pesto w sklepie lasów państwowych -jako produkt eko  200 ml - 9,9 zł

#65 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 485 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 kwi 2018 - 19:16

Czosnek niedźwiedzi, pychota i samo zdrowie. Zazdroszczę takich ilości do przerobu.



#66 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7600 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 kwi 2018 - 19:28

Zazdroszczę takich ilości do przerobu.

Przerób był trochę pracochłonny.  Ale się opłaciło :D

1kg przenaczyłam na nalewkę, z 4kg zrobiłam półprodukt (liście+oliwa) a z pozostalego kg pełne pesto (liście, oliwa, orzechy i parmezan).

Dzisiaj na obiad był makaron konopno-orkiszowy z pesto.

Proste, odżywcze i smaczne.

W południowych województwach czosnek niedżwiedzi jest pod tzw. częściową ochroną.

Znaczy to, że nie można pozyskiwać więcej niż 25% liści i nie wolno naruszać cebulek.



#67 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4828 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 kwi 2018 - 11:43

makaron konopno-orkiszowy

czy robisz sama czy kupny? ,jesli jest domowy to chetnie bym skozystala z przepisu jak robisz taki makaron. :thumbsup:  



#68 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7600 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 kwi 2018 - 12:05

robisz sama czy kupny?

Ten był kupny.

Zakupiłam z ciekawości i nawet byłam pozytywnie zaskoczona.

Spróbuję zrobić sama, bo mam mąkę płaskurkę i ziarna konopii, które zmielę.

Konopie mają aż 20% białka.

Nie wiem jak będzie z kleistością.

Sprawdziłam skład tego makaronu:

Mąka orkiszowa typ 550 - 75%

Mąka konopna - 25%

Woda.

sól 



#69 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4812 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2018 - 18:17

EAnno,ja zamienilabym ta wode na same zoltka, ewentualnie na jajka.



#70 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4828 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 maj 2018 - 15:09

Popieram Annam jak makaron domowy to tylko zoltka bez wody :thumbsup:



#71 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3054 postów

Napisano 01 maj 2018 - 15:31

jak makaron domowy to tylko zoltka bez wody

I nie inaczej!!! Babcia pozwalała mi uczestniczyć w niedzielnej produkcji makaronu i tak właśnie było.



#72 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4828 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 maj 2018 - 15:36

@dyzio, ja lubialam z babcia tez robic ..skladalam paski do krojenia .babcia tez robila takie szesze kluski  do truskawek czy jagoi  :D



#73 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2254 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 maj 2018 - 15:50

Anna jak przechowujesz pesto z czosnku niedźwiedziego? Bo nalewke to pewnie w butelce i kredensie 😀

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 01 maj 2018 - 15:50


#74 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7600 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 maj 2018 - 08:44

jak przechowujesz pesto z czosnku niedźwiedziego?

Gotowe pesto, czyli liście+oliwa+orzechy+ser wkładam do wyparzonych słoików, zalewam dodatkową łyżką oliwy i przechowuję w lodówce.

Niestey, po ok. 3 miesiącach zaczyna się fermentacja. Podobno można czasami przechować takie pesto dłużej ale nie należy zapominać, że wszystkie składniki są surowe, więc żyja własnym życiem.

Lepiej więc, przy większych zapasach pesto zamrozić.

W tym roku zrobiłam na przechowanie półprodukt, czyli rozdrobnione liście zmiksowane tylko z oliwą w proporcji: 300g liści + 150ml oliwy.

Słoiki włożyłam do zamrażarki. W miarę potrzeby półprodukt zużyję do zrobienia pesto albo do sosów czy omletów.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#75 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2254 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 maj 2018 - 10:14

Dzięki za info . Mam na oku miejsce gdzie rośnie może się uda nazbierać ..






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych