Skocz do zawartości

Ilości przypraw jakie używacie do kiełbasy białej ? Biała kiełbasa do żurku


świadziu

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym mrozila bez tego wycieku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

na czasie :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Białe w trakcie przygotowań to i temat na wierzch  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Białe w trakcie przygotowań to i temat na wierzch  ;)

Dzięki temu przeczytałem cały od początku :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przeczytałem cały
:clap: i masz wiedzy więcej  ;)  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka ostatnich moich

Pieprz 3-3,5 g

Czosnek 4-5 g

Majeranek 3,5 g

Czasem z garści gorczycę żółtą

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka ostatnich moich

To już wiadomo, kto robi tę statystykę   :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja będę napychał białą jutro wieczorem - Przyprawy klasycznie : Czosnek 5g/kg (niestety z biedry to może dam więcej)  pieprz z hurtowni więc śmiało 4g i majeranek 1,5g/kg bo mam swój i jest b.aromatyczny. Dam sól morską i 15% peklosoli.  Do rozdysponowania zostało mi 10kg szynki i 5 kg karkówki , podgardla mam jakieś 2kg - może się uda ;). Po klasyfikacji   pomielę -   I kę -13ką , II kę -8ką , III-3ką i podgardle na 6. Ot taki plan.

Sugestie mile widziane :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja daję następujące przyprawy do białej kiełbasy:

Pieprz naturalny              2,5 g/kg

Czosnek świeży              4 g/kg

Majeranek                       5 g/kg

Sól /peklosól   50/50    17 g /kg

Mięso:

Wp. kl. I

Wp. kl. II

wp. kl. III lub wołowina kl.II

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witt, uważaj aby Twoja k. Biała przy ilości majeranku 5g/kg nie zrobiła się zielona :tongue: .

 

Pozdrowienia świąteczne ślę :) .

 

I zrobi ;) Moja pierwsza biała - w smaku dobra choć baaaaardzo majerankowa - zawierała właśnie 5g/kg majeranku i do tego 5g/kg czosnku... ;) a jaki był zapach w domu... :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jak kolejnego roczku ...dla przypomnienia  :D  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku zmieniłem nieco skład przypraw i kiełbasa biała wyszła smakowo bardzo dobra. 

Chyba z wiekiem zmienia się również smak  :)

 

Pieprz naturalny   3,5 g

Czosnek               3 g

Majeranek            3 g

Sól daję 17 g

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku bedzie  troche inaczej skład /1kg:

pieprz 3g

czosnek 3g

majeranek 3g

gorczyca żółta drobna - 1g

sól - 17g

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może przyzwyczaiłem rodzinę ,że biała oprócz tego ,że ma byc pyszna jest jeszcze aromatyczna - i specjalnie nie ma odwrotu - sam z reszta taką lubię  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Odświeżę temat, ale skoro mowa o przyprawach to czuje się niejako wywołany do tablicy :) Mianowicie ja używam niezależnie czy to do białej, czy do wędzonej i parzonej znaczne ilości przypraw. Może jestem dziwny, ale mimo, że mam pewność co do używanych surowców z jakich robię kiełbasę to musi być ona aromatyczna, i musi być czuć przyprawy. Jakbym chciał czuć tylko mięso to bym sobie zmielił kawałek i po prostu zjadł na żywca bez żadnego doprawiania, ale to wtedy nie byłaby kiełbasa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To fakt.

O gustach się nie dyskutuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.