Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ilości przypraw jakie używacie do kiełbasy białej ? Biała kiełbasa do żurku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#1 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 17 kwi 2014 - 19:02

Witaski,

zrobiłem dwa tygodnie temu swoją pierwszą białą kiełbasę dodając poniższe przyprawy:

Pieprz mielony gruboziarnisty - 2 gr / 1 kg
Czosnek – 3  gramów / 1 kg 
Majeranek – 1 gram / 1 kg

Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd. Szukam informacji jak Wy robicie swoją białą kiełbasę.

Poniżej jak mój przepis na kiełbasę białą: http://www.grzegorzs.../04-04-2014/437  - smakuje OK, ale nie wyczuwam przypraw :(

 

Mam pytanie jakich przypraw i w jakich ilościach używacie ?

 

Czy duża różnica jest w smaku jeśli kiełbasą najpierw sparzę i zamrożoną dodam do żurku lub podpiekę z cebulą a taką którą surową dodam do żurku lub usmażę - nie wiem ile tracimy w smaku podczas parzenia kiełbasy ( woda nam odbiera przyprawy, sól, itd. ) a robiąc to samo z kiełbasą surową.

Jeśli surową kiełbasę białą zamrożę i chciałbym dodać ją do żurku to jak z nią postępować - odmrozić i dodać do zurku i parzyć, po odmrożeniu sparzyć i potem dodać do żurku, inne propozycje bardzo mile widziane :)

Pozdrówka

 



#2 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 17 kwi 2014 - 21:28

Moje proporcje przypraw to: pieprz (do wszystkich kiełbas daję grubo mielony) 2,5 gr/kg

                                             czosnek 5 gr/kg

                                             majeranek 3 gr/kg

do żurku idzie kiełbaska wcześniej sparzona bo zostaje ze śniadania ale daję ją pokrojoną do gotowego żurku.



#3 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3192 postów

Napisano 17 kwi 2014 - 21:34

Każdy ma swoje proporcje.:)

Moje to pieprz ziarnisty świeżo mielony tuż przed doprawianiem - 2g/kg

czosnek 6g/kg

majeranek 2g/kg



#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7237 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 kwi 2014 - 21:44

Grzesiu jak parzysz a nie zwiększyłeś ilości soli to w małej ilosci wody i krócej, majeranku i czosnku możesz spokojnie podwoić (marjanek jak babcia mówiła nawet x3 bo to biała) a pieprz to zależnie od pieprzu i gustu od 2-4g ;) PS Do takiej kiłbasy nie daję żadnych innych przypraw papryki również ;) Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Użytkownik roger edytował ten post 17 kwi 2014 - 21:46


#5 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 819 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 17 kwi 2014 - 22:09

Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd.
A jak powinno być poprawnie?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę



#6 Jojo

Jojo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1011 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 17 kwi 2014 - 22:14

Ja dzisiaj zrobiłem białą z taką ilością przypraw :
- pieprz czarny 3g/kg,
- majeranek 4 g/kg,
- czosnek 4g/kg (czasami daję 5),
- sól kłodawska 20g/kg.
Taka mi smakuje i tutaj przyprawy czuć bardzo dobrze.
Ja białą parze w rosole na żurek. Później kroje w plastry i podsmażam razem z cebulą i boczkiem i dodaje do żurku.

#7 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 17 kwi 2014 - 22:22

 

Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd.
A jak powinno być poprawnie?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

 

Z tego co wyczytałem tu na Forum i jak ja robię to 20-25 minut w wodzie o temperaturze 70-75 st. Kiełbasa w jelitach o kalibrze 28-30


Użytkownik Hektor edytował ten post 17 kwi 2014 - 22:25


#8 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7589 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 05:21

Mam pytanie jakich przypraw i w jakich ilościach używacie ?

 

To jeszcze ja od siebie "dwa" słowa :cool:

 

Grześ, z przyprawami to tak jak pisał roger.

Ja osobiście jak robię białą to już daję przyprawy na oko, rodzaj przypraw to ni mniej nie więcej tylko jak 16-tka zapodaje.

Czosnku daję dużo bo lubię, 3-4g, a nawet 5 g/kg farszu.

Jak dasz więcej przypraw, kiełbasę zamrozisz i prawidłowo odmrozisz to smak troszkę ucieknie, ale nie za dużo, zależy też jak długo będzie mrożona :D

Ja kiełbasy sporadycznie mrożę nieparzone, mrożę raczej już parzone, lub wędzono/parzone, w zamrażarce długo nie leżą więc można już gotową wpierwej dobrze wychłodzić w lodówce i do zamrożenia.



#9 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 280 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 18 kwi 2014 - 07:40

frapio, ja również jak Hektor - jelita 28-30 25 minut od wrzucenia kiełbasy, jelita 32+ 30-35 minut (jak to ktoś kiedyś powiedział, lepiej brzmi: "zjem jedną" niż "zjem trzy" :D ;) )  

 

świadziu, ja dodaję na kg:

 

sól - 17 g

pieprz czarny drobno mielony - 1,5 g

czosnek - 4 g

majeranek - 2 g (mam własny, bardzo aromatyczny)

 

U Ciebie pewnie rozchodzi się o zbyt małą ilość majeranku i przez to wydaje Ci się, że nie czuć przypraw ;)  Zauważyłem, że czasem wystarczy zwiększyć ilość jednej z nich, a już gotowa kiełbasa smakuje zupełnie inaczej uwydatniając też inne przyprawy :)


Użytkownik Pulek edytował ten post 18 kwi 2014 - 07:41


#10 matys

matys

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćIława

Napisano 18 kwi 2014 - 09:11

U mnie wszyscy w rodzinie lubią mocno przyprawione kiełbasy.

 3gr/kg - pieprz grubo mielony

 3gr/kg - majeranek

20gr/kg - sól

czosnku nie podam bo mnie wariatem okrzykniecie ;)


Użytkownik matys edytował ten post 18 kwi 2014 - 09:13


#11 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 kwi 2014 - 09:28

Co się łamiesz? Wariat też człowiek, ja kiedyś dałem 9g/kg i żonka stwierdziła że wcale nie za dużo :D .

 

Zdrowych i wesołych świąt.



#12 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 18 kwi 2014 - 09:32

Co się łamiesz? Wariat też człowiek, ja kiedyś dałem 9g/kg i żonka stwierdziła że wcale nie za dużo :D .

 

 

Pewnie był chiński  :D



#13 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3358 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 18 kwi 2014 - 09:32

Dwa lata temu dałem do białej 7 g majeranku na kg i była bardzo dobra do tego 3 g czosnku i 3 g pieprzu.

Majeranek był sklepowy i dlatego tak dużo. Teraz robię z własnego i daję połowę.



#14 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1661 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 kwi 2014 - 09:37

A ja tam nigdy nie wiem ile ostatecznie przypraw dodaje do białej:). Mi zawsze za mało, ważę dokładnie sól, majeranek, pieprz i czosnek, doprawiam smakuję no i dosypuję i dosypuję i .... smakuję no może być. Skręcam na szybko parę sztuk, parzę zjadam i albo doprawiam albo zostawiam. Czosnek musowo polski ma być, biała z dużą ilością majeranku to jest to.



#15 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 347 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 18 kwi 2014 - 11:12

Wczoraj do białej dodałem:

 

sól - 21 gr/kg

pieprz czarny drobno mielony - 4 gr/kg

czosnek - 5 gr/kg

majeranek - 4 gr/kg

 

Kiełbasa smaczna, aromatyczna tylko trochę z pieprzem jak dla mnie przesadzone albo... przepieprzone ;)



#16 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3358 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 18 kwi 2014 - 12:44

Przepieprzone i chyba przesolone   :)



#17 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 742 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 13:04

i chyba przesolone

dlaczego przesolone ??

ja wczoraj robiłem po raz pierwszy białą posiłkując się przepisem ze strony głównej i tu jest soli po przeliczeniu 22gr/kg.:

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/kacik-dietetyczny/481-kielbasa-biala-surowa

 

u mnie wyszło  tak (na kg.) :

sól (u mnie morska) 20gr 

majeranek 1gr

czosnek 7gr. ( ja dałem 5 ząbków średnich :devil: na 1,25kg. farszu)

pieprz 1gr.

jak wyszła nie wiem bo do żuru przeznaczona, dziś popróbuję :tongue:



#18 zbychu...

zbychu...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 18 kwi 2014 - 15:43

ja się zawsze trzymam takiej receptury:

sól -2%

pieprz -0,5%

czosnek granulowany -0,5%

majeranek -0,15%

 

Dziś wykręciłem dokładnie 50kg. jaki śliczny mam w domu zapach :)

Wesołych Świąt



#19 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 18 kwi 2014 - 16:03

Ja również dzisiaj zrobiłem białą wg. przepisu ze strony głownej.

Przyprawy trochę zmieniłem i tak :

- sól - 22g/kg

- pieprz - 1,5g/kg

- majeranek - 2g/kg

- czosnek - 3g/kg ( polski )

- lubczyk - mała czubata łyżeczka na 3,2kg

- woda wg. przepisu za strony

Skład mięsny :

I wp. z szynki 0,6kg

II wp. 2,2kg z łopatki i boczku w proporcji 50/50

III wp. z golonki oraz resztki ścięgien z łopatki - 0,4kg

 

wg. mnie przyprawy w sam raz dopasowane.

 

zdrowych i pogodnych Świąt dla wszystkich


Użytkownik jpionka edytował ten post 18 kwi 2014 - 16:06


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6042 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 kwi 2014 - 16:14

 Ja do mojej dzisiejszej dalam 

20 g /sol. ( 50/50 bo moja jest na bialo)

2.5 g /kg majeranek

4g/kg czosnek

3g/kg pieprz






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych