Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ilości przypraw jakie używacie do kiełbasy białej ? Biała kiełbasa do żurku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#21 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 kwi 2014 - 16:25

Zrobiłem białą dziś, smakować nie będę, Wielki Piątek , ale czosnek mam swój- 1,5g/kg, pieprz niezwietrzały świeżo mielony-2g/kg, majeranek aromatyczny - 1,5g/kg

i mięsa nie kupuję z promocji, jego smaku wtedy nie trzeba "zabijać" przyprawami.  :cool:



#22 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 442 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 18 kwi 2014 - 17:44

Moja rodzinka uwielbia dużo majeranku w białej i z tego powodu przekraczam normę trzykrotnie. Czosnku nie ważę, daję dwa ząbki na kilogram. Reszta wg. przepisu.



#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 18:02



i mięsa nie kupuję z promocji, jego smaku wtedy nie trzeba "zabijać" przyprawami.  :cool:

0wink.gif  Wesołych Świąt!



#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 18:10

To znaczy mam rozumieć, że każdy sypie według własnego uznania ?



#25 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 kwi 2014 - 18:18

A czego się spodziewaleś ... teoria sobie a życie sobie ;)
A tak całkiem na poważnie różnice są w czosnku i pieprzu bo każdy jest inny a że biała specyficzną jest to i "marjanka" się nie żałuje

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 18:26

No a co z normami ?



#27 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 18:32

No a co z normami ?
Z jakimi normami ? te ilości przypraw  z 16 są dla mnie nie do przyjęcia,chodzi mi oczywiście o ilość,ja daję z 60tki i jest ok. 

#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 18:33

Temu pytam co z przepisami i normami dawkowania przypraw do kiełbasy białej ?

Każdy robi jak mu smakuje ?



#29 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 kwi 2014 - 18:33

No a co z normami ?

Normy są to wytyczne  uśrednione, a w niektórych pisze - na życzenie klienta można zwiększyć lub zmniejszyć .A że dzisiaj wszystko jest inne jak było kiedyś, no to macie takie problemy, które możemy rozwiązać prosto dawkuję tak jak lubi moja rodzina a znaczyć to może że nie tak jak ja lubię .


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 18 kwi 2014 - 18:41


#30 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 19:08

Z jednej strony każdy niech sobie dodaje ile chce, choć to ewidentny brak smaku, czy też utrata, zmiana smaku, bo wydaje się, że ciągle mało. Pewnie co roku o gram więcej. Tylko czy biała z 5-6 gramami czosnku np, czy to jeszcze "kiełbasa biała surowa"? czy biała Kazia, Henia, Krzysia? A może biała czosnkowa?  :)

DZIADEK ma rację ale najczęściej chyba jest mowa o czosnku, tyle, że nie o kilka razy, bo w białej o 1 g/kg albo pieprzu ziołowym zamiast czarnego ale też dwa razy więcej nie 5.

Z okazji Świąt, życzę wszystkim smacznych białych. :)


P.S. Kiedyś mama podesłała mi artykuł oczywiście, chodzi o białą. Zobaczcie jak poszalał dziennikarz albo kucharz, który nie chciał zdradzić ile powinno być. 

To był ogień  :devil:  ale wszyscy jedli, bo swojska.

 

http://www.pomorska....SZCZ01/21356461



#31 login

login

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • Miejscowośćkuj-pom

Napisano 18 kwi 2014 - 19:14

Widać, że każdy robi białą jak chce, ale manownik wyszscy mają wspólny - każdy wykonał ją sam irodzince smakuje!

Świadziu przepraszam, że zapytam w Towim wątku, ale koledzy napiszcie mi ile wasza kiełbasa biała wyszła za kilogram??? Pytam bo przeglądając gazetki z Biedronki (gdzie o dziwo była najdroższa) ok 7 zł za kilogram, Polomarket i Lidl 5 zł za kilogram białej.

Moja gdzie mięso kupiłem na straganie - łopatka, boczek bez skóry, kawałek łopatki wołowej - razem ponad 7 kg = 95zł. Do tego przyprawy, jelita. Wyszła smaczna chodź może jak na pierwszy raz trochę za chuda - przypraw dałem że tak powiem, "średnia tego forum"



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 19:25



Świadziu przepraszam, że zapytam w Towim wątku, ale koledzy napiszcie mi ile wasza kiełbasa biała wyszła za kilogram??? 

Szynka, łopatka, II wp. II wołowa. 14,87/kg z przyprawami  :D Bez wody do zmywania, prądu i czasu. :D  Z tym policzyłem zamawiającym dyszkę więcej. 0dirol.gif  Mam nadzieję, że 25 za białą, tradycyjną, domową to nie zdzierstwo z mojej strony.  :)



#33 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 442 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 18 kwi 2014 - 19:46

Miro, ja myślę że biała jest takim wyjątkiem od reguły. Powodem tego jest (moim zdaniem) to że jest najpopularniejszą kiełbasą robioną w gospodarstwach domowych na święta. (I nie tylko). Przepisy często przechodziły z ojca na syna.



#34 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 18 kwi 2014 - 19:52

paweljack

:) Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy   :facepalm: to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej "



#35 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 kwi 2014 - 19:52

Koszt łatwo obliczyć . Do  kosztu zakupu doliczamy,  60-65% z tej sumy . Sumując to i dzieląc przez ilość kg zakupionego mięsa uzyskujemy cenę 1 kg wyrobu . Przybliżone dane dotyczą kosztu wyprodukowania surowca bez zysku o przybliżonej wydajności gotowego surowca ok 100%.

 Miro wybacz ale nie ten czas i ta pora by prowadzić  dalej z Tobą dysputę, po to tylko  by temat trafił do najbardziej poczytnej części forum .


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 18 kwi 2014 - 19:57


#36 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 18 kwi 2014 - 19:57

Moje koszty były następujące...

 

I  wp. z szynki - 16.40/kg ( tzw. kulka )

II wp. z łopatki 14,50/kg ( b/k )

II wp. z boczku 16,20 ( b/k , z/s)

III wp. 10,80/kg  z golonki tzw. gulaszowe

 

Dobra biała niestety tania nie jest.

 

Ilość przypraw to z reguły ich jakość( pomijając sól ) i pewnie stąd te różnice...


Użytkownik jpionka edytował ten post 18 kwi 2014 - 20:01


#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5885 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 kwi 2014 - 20:18

a moja biala kosztowala ok 18 zl /kg :) -mieso szwedzkie dodatki polskie



#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 18 kwi 2014 - 20:19

paweljack

:) Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy   :facepalm: to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej "

 

Kilogramów jest 10, więc sól jest spoko 22 g, natomiast pieprz i majeranek ogień.  :)



#39 matys

matys

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćIława

Napisano 19 kwi 2014 - 08:34

Wczoraj ponownie robiłem białą. Tym razem zwiększyłem ilość majeranku a zmniejszyłem czosnku (chyba był mocniejszy ;) ) :

 3gr/kg - pieprz grubo mielony

 4gr/kg - majeranek
 
 14gr/kg - czosnek

 20gr/kg - sól



#40 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2673 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 19 kwi 2014 - 09:48

W czwartek robiłem i dałem tak:

 

sól               21,35 g/kg

pieprz           4,05  g/kg

czosnek        6,21  g/kg

majeranek    1,62  g/kg

oregano        1,08 g/kg

 

Jak dla mnie super smak :cool:


Użytkownik BazylWidzew edytował ten post 19 kwi 2014 - 09:48





Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych


    Google (1)