Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ilości przypraw jakie używacie do kiełbasy białej ? Biała kiełbasa do żurku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#41 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 kwi 2014 - 10:05

W zalażności od składu surowcowego i cen nabycia wyjdzie między 14 a 20pln za kg nie licząc roboty ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#42 Pulek

Pulek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 280 postów
  • MiejscowośćGaworzyce

Napisano 19 kwi 2014 - 10:07

 

paweljack

:) Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy   :facepalm: to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej "

 

Kilogramów jest 10, więc sól jest spoko 22 g, natomiast pieprz i majeranek ogień.  :)

 

 

Kilogramów jest 11 ;)  więc wychodzi 20 g soli / kg. 



#43 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 kwi 2014 - 10:27

Receptura jest na  10 kg surowca - reszta to przyprawy i dodatki  wchodzące w skład farszu.



#44 LP57

LP57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćGrodzisk Maz.

Napisano 19 kwi 2014 - 10:31

Średni koszt surowca w naszej białej kiełbasie to 10,50 a i surowiec przedni zakupiony w zaprzyjaźnionej masarni.

 

4 kg  I wp - z szynek -10,20/kg

10 kg II wp 80/20 - 10,80/kg

5 kg II wp 70/30 - 10,50/kg

2 kg II wołowej - 10,50/kg

 

Przyprawy

solenie ( jak ktoś lubi to peklowanie, ale wtedy będzie a'la biała) - 20g/kg

majeranek - 1,5 g/kg

pieprz świeżo mielony - 1,1g/kg

Czosnek polski harnaś - 2g/kg


Użytkownik LP57 edytował ten post 19 kwi 2014 - 10:35


#45 pioro

pioro

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 19 kwi 2014 - 16:33

a ja dałem    soli   18 g/kg,

czosnku świeżego 10 g/kg,

pieprzu    4 g/kg,

majeranku 3 g/kg

i myślę po spróbowaniu że każdego składnika można by dać ciut więcej ale jest ok.



#46 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 354 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 20 kwi 2014 - 18:54

W Anglii, koszt kilograma ok 26PLN.

A przyprawy do smaku, lub jak moj tata mi radzil przy pierwszej bialej, jak sypalem pieprz to mowil ze farsz ma byc czarny od pieprzu. Jak sypalem majeranek mowil ze farsz ma byc zielony :)



#47 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 20 kwi 2014 - 21:14

Hmm a ciekawe jak z solą :)



#48 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 354 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 21 kwi 2014 - 14:39

Soli daje 18 gram na kilogram :) ale przyprawy "do smaku", chyba że robię wyrób pierwszy raz lub próbuję zrobić wyrób standardowy. Z reguły jednak jest to kiełbasa a'la Sobol :D



#49 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 23 kwi 2014 - 20:40

Na kg mięsa przed dodaniem wody:

sól 20g

pieprz 2g

majeranek 3g

czosnek 3-5g

woda ok 5%

koszt ok 14 zł/kg



#50 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 19 mar 2015 - 08:43

 

5 g/kg pieprzu

6g/kg majeranku 

 

Dr Russak ostro jedzie z przyprawami



#51 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 19 mar 2015 - 09:09

mam pytanie dotyczące soli dodanej do białej : czy będzie różnica w smaku kiełbasy po dodaniu soli kłodawskiej niejodowanej czy soli morskiej ?



#52 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 19 mar 2015 - 12:00

sól to sól..... różnica zapewne jest w dodatkowych mikroelementach w poszczególnych solach..... ważne żeby była słona  :facepalm:  :thumbsup:



#53 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 mar 2015 - 12:11

Teraz szukalam, zdawalo mi sie ,ze gdzies na stronie glownej bylo na temat soli morskiej, aby jej nie stosowac. A jak juz to w jaki sposob ja neutralizowac. Nie moge tego znalezc.Zdaje mi sie, ze to bym wpis Maxell'a.Ale glowy nie poloze   na pieniek  :D



#54 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1291 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 19 mar 2015 - 12:18

Sól morska jest dla mnie dużo mniej słona i więcej trzeba jej dać ale ile więcej ?



#55 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 mar 2015 - 12:21

Plisiak, ja stosuje tylko taka sol, ale nie zauwazylam, zeby byla mniej slona, a moze sie przyzwyczailam.



#56 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1291 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 19 mar 2015 - 12:26

Ja jak odstawiałem sól to właśnie morską soliłem i soliłem tego pomidora i słony nie był :D a zwykła to odrobina i już było czuć.



#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 mar 2015 - 12:39

U nas nawet zwykla sol jest mniej slona niz ta w PL 



#58 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 mar 2015 - 23:53

5 g/kg pieprzu 6g/kg majeranku    Dr Russak ostro jedzie z przyprawami

Tragedii nie ma może miał zwietrzały mielony "znanej firmy" :D 

 Ja do ostatnich kabanosów tak dałem i powiem Ci, że jakoś specjalnie pieprzne nie były, a pieprz miałem ziarnisty, ten co zwykle i świeżo mieliłem.

Wydaje mi się, że pan Zbyszek miał chyba spotkanie ze ślimakiem od alfy 15:09



#59 waz_2000

waz_2000

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćWawa

Napisano 20 mar 2015 - 10:41

Czosnek to taki sproszkowany z torebki?

#60 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 02 kwi 2015 - 15:48

 

5 g/kg pieprzu 6g/kg majeranku    Dr Russak ostro jedzie z przyprawami

Tragedii nie ma może miał zwietrzały mielony "znanej firmy" :D

 Ja do ostatnich kabanosów tak dałem i powiem Ci, że jakoś specjalnie pieprzne nie były, a pieprz miałem ziarnisty, ten co zwykle i świeżo mieliłem.

Wydaje mi się, że pan Zbyszek miał chyba spotkanie ze ślimakiem od alfy 15:09

 

 

Zrobiłem jak Zbyszek Russak miał w przepisie i powiem jedno. Trafiłem idealnie w smak. Nie będę już robił żadnych zmian. Rodzinka jest wniebowzięta. Zamiast boczku czy podgardla użyłem słoniny. 

 

Czosnek to taki sproszkowany z torebki?

 

Nigdy w życiu. I tylko polski...

Oby tylko następowała powtarzalność :)

fdwns2.jpg


Użytkownik krzysiek-krze edytował ten post 02 kwi 2015 - 15:49





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych