Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ilości przypraw jakie używacie do kiełbasy białej ? Biała kiełbasa do żurku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#101 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6042 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2016 - 09:38

ja bym mrozila bez tego wycieku.



#102 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 08 kwi 2017 - 06:55

na czasie :D


#103 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 26 mar 2018 - 19:03

Białe w trakcie przygotowań to i temat na wierzch  ;) 



#104 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 28 mar 2018 - 17:22

Białe w trakcie przygotowań to i temat na wierzch  ;)

Dzięki temu przeczytałem cały od początku :)



#105 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 28 mar 2018 - 17:29

przeczytałem cały
:clap: i masz wiedzy więcej  ;)  :thumbsup: 

#106 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 28 mar 2018 - 20:56

Ja też przeczytałem z uwagą, podliczyłem 19 receptur, odrzuciłem skrajne dawki i   ...

 

- pieprz 2,77g

- czosnek 4,63g

- majeranek 2,63g

- sól 19,85g



#107 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 28 mar 2018 - 21:02

Kilka ostatnich moich
Pieprz 3-3,5 g
Czosnek 4-5 g
Majeranek 3,5 g
Czasem z garści gorczycę żółtą

Użytkownik Muski edytował ten post 28 mar 2018 - 21:03


#108 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10334 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 mar 2018 - 21:48

Kilka ostatnich moich

To już wiadomo, kto robi tę statystykę   :)



#109 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 mar 2018 - 21:58

Ja będę napychał białą jutro wieczorem - Przyprawy klasycznie : Czosnek 5g/kg (niestety z biedry to może dam więcej)  pieprz z hurtowni więc śmiało 4g i majeranek 1,5g/kg bo mam swój i jest b.aromatyczny. Dam sól morską i 15% peklosoli.  Do rozdysponowania zostało mi 10kg szynki i 5 kg karkówki , podgardla mam jakieś 2kg - może się uda ;). Po klasyfikacji   pomielę -   I kę -13ką , II kę -8ką , III-3ką i podgardle na 6. Ot taki plan.

Sugestie mile widziane :)



#110 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2020 postów

Napisano 29 mar 2018 - 10:24

Ja daję następujące przyprawy do białej kiełbasy:

Pieprz naturalny              2,5 g/kg

Czosnek świeży              4 g/kg

Majeranek                       5 g/kg

Sól /peklosól   50/50    17 g /kg

Mięso:

Wp. kl. I

Wp. kl. II

wp. kl. III lub wołowina kl.II



#111 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 mar 2018 - 11:48

Witt, uważaj aby Twoja k. Biała przy ilości majeranku 5g/kg nie zrobiła się zielona :tongue: .

 

Pozdrowienia świąteczne ślę :) .



#112 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1261 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 29 mar 2018 - 11:53

Witt, uważaj aby Twoja k. Biała przy ilości majeranku 5g/kg nie zrobiła się zielona :tongue: .

 

Pozdrowienia świąteczne ślę :) .

 

I zrobi ;) Moja pierwsza biała - w smaku dobra choć baaaaardzo majerankowa - zawierała właśnie 5g/kg majeranku i do tego 5g/kg czosnku... ;) a jaki był zapach w domu... :laugh:



#113 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 mar 2018 - 12:44

Wszystko się wyjaśniło jak spojrzałem z jakiej miejscowości witt pochodzi, oni uwielbiają majeranek :D .



#114 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 16 kwi 2019 - 20:52

Jak kolejnego roczku ...dla przypomnienia  :D  :thumbsup:



#115 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2020 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 06:13

W tym roku zmieniłem nieco skład przypraw i kiełbasa biała wyszła smakowo bardzo dobra. 

Chyba z wiekiem zmienia się również smak  :)

 

Pieprz naturalny   3,5 g

Czosnek               3 g

Majeranek            3 g

Sól daję 17 g



#116 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 08:44

W tym roku bedzie  troche inaczej skład /1kg:

pieprz 3g

czosnek 3g

majeranek 3g

gorczyca żółta drobna - 1g

sól - 17g


Użytkownik Muski edytował ten post 17 kwi 2019 - 08:45


#117 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6276 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 08:48

U mnie tradycyjnie i niezmiennie:

https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/



#118 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8028 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 09:08

Być może przyzwyczaiłem rodzinę ,że biała oprócz tego ,że ma byc pyszna jest jeszcze aromatyczna - i specjalnie nie ma odwrotu - sam z reszta taką lubię  :D



#119 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 21 mar 2020 - 16:09

Odświeżę temat, ale skoro mowa o przyprawach to czuje się niejako wywołany do tablicy :) Mianowicie ja używam niezależnie czy to do białej, czy do wędzonej i parzonej znaczne ilości przypraw. Może jestem dziwny, ale mimo, że mam pewność co do używanych surowców z jakich robię kiełbasę to musi być ona aromatyczna, i musi być czuć przyprawy. Jakbym chciał czuć tylko mięso to bym sobie zmielił kawałek i po prostu zjadł na żywca bez żadnego doprawiania, ale to wtedy nie byłaby kiełbasa :)



#120 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30285 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 mar 2020 - 16:26

De gustibus non est disputandum

Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych