świadziu Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witaski,zrobiłem dwa tygodnie temu swoją pierwszą białą kiełbasę dodając poniższe przyprawy:Pieprz mielony gruboziarnisty - 2 gr / 1 kgCzosnek – 3 gramów / 1 kg Majeranek – 1 gram / 1 kgParzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd. Szukam informacji jak Wy robicie swoją białą kiełbasę.Poniżej jak mój przepis na kiełbasę białą: http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie/wyprawy/04-04-2014/437 - smakuje OK, ale nie wyczuwam przypraw Mam pytanie jakich przypraw i w jakich ilościach używacie ? Czy duża różnica jest w smaku jeśli kiełbasą najpierw sparzę i zamrożoną dodam do żurku lub podpiekę z cebulą a taką którą surową dodam do żurku lub usmażę - nie wiem ile tracimy w smaku podczas parzenia kiełbasy ( woda nam odbiera przyprawy, sól, itd. ) a robiąc to samo z kiełbasą surową.Jeśli surową kiełbasę białą zamrożę i chciałbym dodać ją do żurku to jak z nią postępować - odmrozić i dodać do zurku i parzyć, po odmrożeniu sparzyć i potem dodać do żurku, inne propozycje bardzo mile widziane Pozdrówka Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Moje proporcje przypraw to: pieprz (do wszystkich kiełbas daję grubo mielony) 2,5 gr/kg czosnek 5 gr/kg majeranek 3 gr/kgdo żurku idzie kiełbaska wcześniej sparzona bo zostaje ze śniadania ale daję ją pokrojoną do gotowego żurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Każdy ma swoje proporcje.Moje to pieprz ziarnisty świeżo mielony tuż przed doprawianiem - 2g/kgczosnek 6g/kgmajeranek 2g/kg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Grzesiu jak parzysz a nie zwiększyłeś ilości soli to w małej ilosci wody i krócej, majeranku i czosnku możesz spokojnie podwoić (marjanek jak babcia mówiła nawet x3 bo to biała) a pieprz to zależnie od pieprzu i gustu od 2-4g PS Do takiej kiłbasy nie daję żadnych innych przypraw papryki również Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd. A jak powinno być poprawnie?Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ja dzisiaj zrobiłem białą z taką ilością przypraw :- pieprz czarny 3g/kg,- majeranek 4 g/kg,- czosnek 4g/kg (czasami daję 5),- sól kłodawska 20g/kg. Taka mi smakuje i tutaj przyprawy czuć bardzo dobrze. Ja białą parze w rosole na żurek. Później kroje w plastry i podsmażam razem z cebulą i boczkiem i dodaje do żurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd.A jak powinno być poprawnie?Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę Z tego co wyczytałem tu na Forum i jak ja robię to 20-25 minut w wodzie o temperaturze 70-75 st. Kiełbasa w jelitach o kalibrze 28-30 Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Mam pytanie jakich przypraw i w jakich ilościach używacie ? To jeszcze ja od siebie "dwa" słowa Grześ, z przyprawami to tak jak pisał roger.Ja osobiście jak robię białą to już daję przyprawy na oko, rodzaj przypraw to ni mniej nie więcej tylko jak 16-tka zapodaje.Czosnku daję dużo bo lubię, 3-4g, a nawet 5 g/kg farszu.Jak dasz więcej przypraw, kiełbasę zamrozisz i prawidłowo odmrozisz to smak troszkę ucieknie, ale nie za dużo, zależy też jak długo będzie mrożona Ja kiełbasy sporadycznie mrożę nieparzone, mrożę raczej już parzone, lub wędzono/parzone, w zamrażarce długo nie leżą więc można już gotową wpierwej dobrze wychłodzić w lodówce i do zamrożenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) frapio, ja również jak Hektor - jelita 28-30 25 minut od wrzucenia kiełbasy, jelita 32+ 30-35 minut (jak to ktoś kiedyś powiedział, lepiej brzmi: "zjem jedną" niż "zjem trzy" ) świadziu, ja dodaję na kg: sól - 17 gpieprz czarny drobno mielony - 1,5 gczosnek - 4 gmajeranek - 2 g (mam własny, bardzo aromatyczny) U Ciebie pewnie rozchodzi się o zbyt małą ilość majeranku i przez to wydaje Ci się, że nie czuć przypraw Zauważyłem, że czasem wystarczy zwiększyć ilość jednej z nich, a już gotowa kiełbasa smakuje zupełnie inaczej uwydatniając też inne przyprawy Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez Pulek Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matys Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) U mnie wszyscy w rodzinie lubią mocno przyprawione kiełbasy. 3gr/kg - pieprz grubo mielony 3gr/kg - majeranek20gr/kg - sólczosnku nie podam bo mnie wariatem okrzykniecie Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Co się łamiesz? Wariat też człowiek, ja kiedyś dałem 9g/kg i żonka stwierdziła że wcale nie za dużo . Zdrowych i wesołych świąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Co się łamiesz? Wariat też człowiek, ja kiedyś dałem 9g/kg i żonka stwierdziła że wcale nie za dużo . Pewnie był chiński Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Dwa lata temu dałem do białej 7 g majeranku na kg i była bardzo dobra do tego 3 g czosnku i 3 g pieprzu.Majeranek był sklepowy i dlatego tak dużo. Teraz robię z własnego i daję połowę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A ja tam nigdy nie wiem ile ostatecznie przypraw dodaje do białej:). Mi zawsze za mało, ważę dokładnie sól, majeranek, pieprz i czosnek, doprawiam smakuję no i dosypuję i dosypuję i .... smakuję no może być. Skręcam na szybko parę sztuk, parzę zjadam i albo doprawiam albo zostawiam. Czosnek musowo polski ma być, biała z dużą ilością majeranku to jest to. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wczoraj do białej dodałem: sól - 21 gr/kgpieprz czarny drobno mielony - 4 gr/kgczosnek - 5 gr/kgmajeranek - 4 gr/kg Kiełbasa smaczna, aromatyczna tylko trochę z pieprzem jak dla mnie przesadzone albo... przepieprzone Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Przepieprzone i chyba przesolone Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 i chyba przesolone dlaczego przesolone ??ja wczoraj robiłem po raz pierwszy białą posiłkując się przepisem ze strony głównej i tu jest soli po przeliczeniu 22gr/kg.:http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/kacik-dietetyczny/481-kielbasa-biala-surowa u mnie wyszło tak (na kg.) :sól (u mnie morska) 20gr majeranek 1grczosnek 7gr. ( ja dałem 5 ząbków średnich na 1,25kg. farszu)pieprz 1gr.jak wyszła nie wiem bo do żuru przeznaczona, dziś popróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu... Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 ja się zawsze trzymam takiej receptury:sól -2%pieprz -0,5%czosnek granulowany -0,5%majeranek -0,15% Dziś wykręciłem dokładnie 50kg. jaki śliczny mam w domu zapach Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja również dzisiaj zrobiłem białą wg. przepisu ze strony głownej.Przyprawy trochę zmieniłem i tak :- sól - 22g/kg- pieprz - 1,5g/kg- majeranek - 2g/kg- czosnek - 3g/kg ( polski )- lubczyk - mała czubata łyżeczka na 3,2kg- woda wg. przepisu za stronySkład mięsny :I wp. z szynki 0,6kgII wp. 2,2kg z łopatki i boczku w proporcji 50/50III wp. z golonki oraz resztki ścięgien z łopatki - 0,4kg wg. mnie przyprawy w sam raz dopasowane. zdrowych i pogodnych Świąt dla wszystkich Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez jpionka Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ja do mojej dzisiejszej dalam 20 g /sol. ( 50/50 bo moja jest na bialo)2.5 g /kg majeranek4g/kg czosnek3g/kg pieprz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zrobiłem białą dziś, smakować nie będę, Wielki Piątek , ale czosnek mam swój- 1,5g/kg, pieprz niezwietrzały świeżo mielony-2g/kg, majeranek aromatyczny - 1,5g/kgi mięsa nie kupuję z promocji, jego smaku wtedy nie trzeba "zabijać" przyprawami. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Moja rodzinka uwielbia dużo majeranku w białej i z tego powodu przekraczam normę trzykrotnie. Czosnku nie ważę, daję dwa ząbki na kilogram. Reszta wg. przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 i mięsa nie kupuję z promocji, jego smaku wtedy nie trzeba "zabijać" przyprawami. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif Wesołych Świąt! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 To znaczy mam rozumieć, że każdy sypie według własnego uznania ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A czego się spodziewaleś ... teoria sobie a życie sobie A tak całkiem na poważnie różnice są w czosnku i pieprzu bo każdy jest inny a że biała specyficzną jest to i "marjanka" się nie żałuje Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.