Skocz do zawartości

Ilości przypraw jakie używacie do kiełbasy białej ? Biała kiełbasa do żurku


świadziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witaski,

zrobiłem dwa tygodnie temu swoją pierwszą białą kiełbasę dodając poniższe przyprawy:

Pieprz mielony gruboziarnisty - 2 gr / 1 kg
Czosnek – 3  gramów / 1 kg 
Majeranek – 1 gram / 1 kg

Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd. Szukam informacji jak Wy robicie swoją białą kiełbasę.

Poniżej jak mój przepis na kiełbasę białą: http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie/wyprawy/04-04-2014/437  - smakuje OK, ale nie wyczuwam przypraw :(

 

Mam pytanie jakich przypraw i w jakich ilościach używacie ?

 

Czy duża różnica jest w smaku jeśli kiełbasą najpierw sparzę i zamrożoną dodam do żurku lub podpiekę z cebulą a taką którą surową dodam do żurku lub usmażę - nie wiem ile tracimy w smaku podczas parzenia kiełbasy ( woda nam odbiera przyprawy, sól, itd. ) a robiąc to samo z kiełbasą surową.

Jeśli surową kiełbasę białą zamrożę i chciałbym dodać ją do żurku to jak z nią postępować - odmrozić i dodać do zurku i parzyć, po odmrożeniu sparzyć i potem dodać do żurku, inne propozycje bardzo mile widziane :)

Pozdrówka

 

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moje proporcje przypraw to: pieprz (do wszystkich kiełbas daję grubo mielony) 2,5 gr/kg

                                             czosnek 5 gr/kg

                                             majeranek 3 gr/kg

do żurku idzie kiełbaska wcześniej sparzona bo zostaje ze śniadania ale daję ją pokrojoną do gotowego żurku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma swoje proporcje.:)

Moje to pieprz ziarnisty świeżo mielony tuż przed doprawianiem - 2g/kg

czosnek 6g/kg

majeranek 2g/kg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jak parzysz a nie zwiększyłeś ilości soli to w małej ilosci wody i krócej, majeranku i czosnku możesz spokojnie podwoić (marjanek jak babcia mówiła nawet x3 bo to biała) a pieprz to zależnie od pieprzu i gustu od 2-4g ;)

 

PS

Do takiej kiłbasy nie daję żadnych innych przypraw papryki również ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj zrobiłem białą z taką ilością przypraw :

- pieprz czarny 3g/kg,

- majeranek 4 g/kg,

- czosnek 4g/kg (czasami daję 5),

- sól kłodawska 20g/kg.

Taka mi smakuje i tutaj przyprawy czuć bardzo dobrze.

Ja białą parze w rosole na żurek. Później kroje w plastry i podsmażam razem z cebulą i boczkiem i dodaje do żurku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Parzyłem dość długo bo prawie 40 minut w temperaturze 74 -78 stopni - wiem dzięki Bagno że to błąd.
A jak powinno być poprawnie?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

 

Z tego co wyczytałem tu na Forum i jak ja robię to 20-25 minut w wodzie o temperaturze 70-75 st. Kiełbasa w jelitach o kalibrze 28-30

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie jakich przypraw i w jakich ilościach używacie ?

 

To jeszcze ja od siebie "dwa" słowa :cool:

 

Grześ, z przyprawami to tak jak pisał roger.

Ja osobiście jak robię białą to już daję przyprawy na oko, rodzaj przypraw to ni mniej nie więcej tylko jak 16-tka zapodaje.

Czosnku daję dużo bo lubię, 3-4g, a nawet 5 g/kg farszu.

Jak dasz więcej przypraw, kiełbasę zamrozisz i prawidłowo odmrozisz to smak troszkę ucieknie, ale nie za dużo, zależy też jak długo będzie mrożona :D

Ja kiełbasy sporadycznie mrożę nieparzone, mrożę raczej już parzone, lub wędzono/parzone, w zamrażarce długo nie leżą więc można już gotową wpierwej dobrze wychłodzić w lodówce i do zamrożenia.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

frapio, ja również jak Hektor - jelita 28-30 25 minut od wrzucenia kiełbasy, jelita 32+ 30-35 minut (jak to ktoś kiedyś powiedział, lepiej brzmi: "zjem jedną" niż "zjem trzy" :D;) )  

 

świadziu, ja dodaję na kg:

 

sól - 17 g

pieprz czarny drobno mielony - 1,5 g

czosnek - 4 g

majeranek - 2 g (mam własny, bardzo aromatyczny)

 

U Ciebie pewnie rozchodzi się o zbyt małą ilość majeranku i przez to wydaje Ci się, że nie czuć przypraw ;)  Zauważyłem, że czasem wystarczy zwiększyć ilość jednej z nich, a już gotowa kiełbasa smakuje zupełnie inaczej uwydatniając też inne przyprawy :)

Edytowane przez Pulek
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co się łamiesz? Wariat też człowiek, ja kiedyś dałem 9g/kg i żonka stwierdziła że wcale nie za dużo :D .

 

 

Pewnie był chiński  :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa lata temu dałem do białej 7 g majeranku na kg i była bardzo dobra do tego 3 g czosnku i 3 g pieprzu.

Majeranek był sklepowy i dlatego tak dużo. Teraz robię z własnego i daję połowę.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja tam nigdy nie wiem ile ostatecznie przypraw dodaje do białej:). Mi zawsze za mało, ważę dokładnie sól, majeranek, pieprz i czosnek, doprawiam smakuję no i dosypuję i dosypuję i .... smakuję no może być. Skręcam na szybko parę sztuk, parzę zjadam i albo doprawiam albo zostawiam. Czosnek musowo polski ma być, biała z dużą ilością majeranku to jest to.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

i chyba przesolone

dlaczego przesolone ??

ja wczoraj robiłem po raz pierwszy białą posiłkując się przepisem ze strony głównej i tu jest soli po przeliczeniu 22gr/kg.:

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/kacik-dietetyczny/481-kielbasa-biala-surowa

 

u mnie wyszło  tak (na kg.) :

sól (u mnie morska) 20gr 

majeranek 1gr

czosnek 7gr. ( ja dałem 5 ząbków średnich :devil: na 1,25kg. farszu)

pieprz 1gr.

jak wyszła nie wiem bo do żuru przeznaczona, dziś popróbuję :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja również dzisiaj zrobiłem białą wg. przepisu ze strony głownej.

Przyprawy trochę zmieniłem i tak :

- sól - 22g/kg

- pieprz - 1,5g/kg

- majeranek - 2g/kg

- czosnek - 3g/kg ( polski )

- lubczyk - mała czubata łyżeczka na 3,2kg

- woda wg. przepisu za strony

Skład mięsny :

I wp. z szynki 0,6kg

II wp. 2,2kg z łopatki i boczku w proporcji 50/50

III wp. z golonki oraz resztki ścięgien z łopatki - 0,4kg

 

wg. mnie przyprawy w sam raz dopasowane.

 

zdrowych i pogodnych Świąt dla wszystkich

Edytowane przez jpionka
Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Ja do mojej dzisiejszej dalam 

20 g /sol. ( 50/50 bo moja jest na bialo)

2.5 g /kg majeranek

4g/kg czosnek

3g/kg pieprz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem białą dziś, smakować nie będę, Wielki Piątek , ale czosnek mam swój- 1,5g/kg, pieprz niezwietrzały świeżo mielony-2g/kg, majeranek aromatyczny - 1,5g/kg

i mięsa nie kupuję z promocji, jego smaku wtedy nie trzeba "zabijać" przyprawami.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i mięsa nie kupuję z promocji, jego smaku wtedy nie trzeba "zabijać" przyprawami.  :cool:

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif  Wesołych Świąt!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To znaczy mam rozumieć, że każdy sypie według własnego uznania ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czego się spodziewaleś ... teoria sobie a życie sobie ;)

A tak całkiem na poważnie różnice są w czosnku i pieprzu bo każdy jest inny a że biała specyficzną jest to i "marjanka" się nie żałuje

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.