Skocz do zawartości

Ostre papryczki w slonej zalewie


tier

Rekomendowane odpowiedzi

Przesylam kilka fotek z wczorajszej produkcji marynowanej papryki, papryka rozna od pepperoni po meksykanskie itp. Zalewa tradycyjnie woda, ocet ale z wieksza iloscia soli (od 2 do 4 lyzek na litr) mozna rowniez zrobic tradycyjna ja jednak wole bardziej slone. Do calosci dodalem troche gorczycy oraz cebuli, czas wekowania do 10-15min max. Doskonaly dodatek do wszelkiego rodzajow sosow, pizzy a nawet jaka zakaska do piwa. :D

 

 

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09850.JPG

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09854.JPG

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09863.JPG

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09897.JPG

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09906.JPG

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09921.JPG

 

a kilka sztuk zostawilem do suszenia...

 

http://monki.us/~tier/papryka/DSC09943.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No piekne te papryczki , szkoda, że gdzies bliżej nie mieszkam , to może bym się załapała na parę :grin: , niestety w Łodzi można kupić tylko czerwoną i niestety w tym roku cóś bardzo droga :cry: a ja dokładam duże ilości do ogórków :grin: , a moja działkowa pod nieogrzewną folią malutka w tym roku brakło słoneczka

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Ja robiłem na sposób macedoński, tylko dostosowany do naszych warunków. Otóż tam robi się w occie winnym, najczęściej jabłkowym. Ja zrobiłem tak, że ugotowałem esencjonalny "kompot" ze skórek jabłkowych i na jego bazie robiłem zalewę. Dałem mniej octu, a więcej soli i dość sporo cukru. Wyszły bardzo dobre... tylko, że z 8 słoików litrowych zostały się 2.. no nic, w przyszłym roku sadzę więcej papryczki :)

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

... no to dorzucę swoje "trzy grosze" w papryczkowym temacie :)

 

"ostra" papryka pasteryzowana

Składniki:

1 kg papryki - (najchętniej używam gatunku "cyklon" jest bardzo ostra)

1 litr wody

1 szklanka octu spirytusowego (10%)

1 łyżka soli kamiennej

1 łyżka cukru

3 listki laurowe

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka ziela angielskiego

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 główki czosnku

6 łyżek oliwy

http://www.chefpaul.net/spizarnia/Cyklon1.jpg

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól i cukier we wrzącej wodzie, wlewamy ocet i dodajemy listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz pieprz, gotujemy 10 minut, studzimy zalewę do temperatury około 80oC przecedzamy przez sitko.

Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Wykrawamy gniazda nasienne i usuwamy część pestek, ciasno układamy paprykę w słoje i dodajemy po kilka ząbków czosnku.

Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch

2 łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje.

Pasteryzujemy około 10 minut, (słoje 1/2 litra).

Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie.

http://www.chefpaul.net/spizarnia/Cyklon3.jpg

Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jako ,że nadszedł czas wysiewów papryki(moja hodowla balkonowa, znowu w tym roku nie ma szans na tzw"zaistnienie" :cry: ) zainteresowanym polecam forum, gdzie można się znaleźć kilka przydatnych porad na temat hodowli ,ostrych odmian papryki.

http://www.habanero.pl/forum/index.php

Na zdjeciu nasionka ,które swego czasu ofiarował mi Chef Paul...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jak co roku nowa partia marynowanej papryki:

 

- pepperoni

- meksykanska

- super ostra mala (niestety nazwy nie pamietam)

 

Te odmiany wychodza najlepiej a najlepsza jest zielona pepperoni.

Jedna czesc papryki zrobilem w slonej zalewie, na 2.5l zalewy dodalem:

( podaje w gramach :tongue: )

 

- sol 70g

- ocet 110g

 

Do drugiej partii uzylem zalewy z przepisu Chefpaula: http://www.chefpaul.net/pepper1.html

 

1 litr wody

1 szklanka octu spirytusowego (10%)

1 łyżka soli kamiennej

1 łyżka cukru

3 listki laurowe

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka ziela angielskiego

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 główki czosnku

 

 

Do papryki dodalem drobna pokrojana cebule, marchewke i duuuzo gorczycy. Zalane jeszcze goraca zalewa i pasteryzacja przez 10min.

 

http://monki.us/~tier/papryka/1p.jpghttp://monki.us/~tier/papryka/2p.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.