tier Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2007 Przesylam kilka fotek z wczorajszej produkcji marynowanej papryki, papryka rozna od pepperoni po meksykanskie itp. Zalewa tradycyjnie woda, ocet ale z wieksza iloscia soli (od 2 do 4 lyzek na litr) mozna rowniez zrobic tradycyjna ja jednak wole bardziej slone. Do calosci dodalem troche gorczycy oraz cebuli, czas wekowania do 10-15min max. Doskonaly dodatek do wszelkiego rodzajow sosow, pizzy a nawet jaka zakaska do piwa. http://monki.us/~tier/papryka/DSC09850.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09854.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09863.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09897.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09906.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09921.JPG a kilka sztuk zostawilem do suszenia... http://monki.us/~tier/papryka/DSC09943.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2007 Tier gdzie znalazłeś sznurek sizalowo-konopny? Dawno takiego nie spotkałem.:shock: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2007 Masz na mysli ostatnie zdjecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2007 Masz na mysli ostatnie zdjecie?Nie, ten rodzaj jest dostępny. Miałem na myśli ten którym podwiązywne były krzaki papryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2007 Sznurek jak i papryczki pochodza z niemiec, co do sznurka to takiego uzywa sie do podwiazywania papryki oraz wszystkiego co rosnie wysoko w szklarni. Na ostatnim zdjeciu to zwykly kabel/skretka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2007 Tier - piękne zdjęcia.W jaki sposób chronisz swoje roślinki przed chorobami i szkodnikami? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2007 No piekne te papryczki , szkoda, że gdzies bliżej nie mieszkam , to może bym się załapała na parę :grin: , niestety w Łodzi można kupić tylko czerwoną i niestety w tym roku cóś bardzo droga a ja dokładam duże ilości do ogórków :grin: , a moja działkowa pod nieogrzewną folią malutka w tym roku brakło słoneczka Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetrus Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Września 2007 Może i ja coś upichcę, bo obrodziło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witam. Ja robiłem na sposób macedoński, tylko dostosowany do naszych warunków. Otóż tam robi się w occie winnym, najczęściej jabłkowym. Ja zrobiłem tak, że ugotowałem esencjonalny "kompot" ze skórek jabłkowych i na jego bazie robiłem zalewę. Dałem mniej octu, a więcej soli i dość sporo cukru. Wyszły bardzo dobre... tylko, że z 8 słoików litrowych zostały się 2.. no nic, w przyszłym roku sadzę więcej papryczki Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Grudnia 2007 ... no to dorzucę swoje "trzy grosze" w papryczkowym temacie "ostra" papryka pasteryzowana Składniki: 1 kg papryki - (najchętniej używam gatunku "cyklon" jest bardzo ostra) 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego (10%) 1 łyżka soli kamiennej 1 łyżka cukru 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 główki czosnku 6 łyżek oliwy http://www.chefpaul.net/spizarnia/Cyklon1.jpg Przygotowanie: Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól i cukier we wrzącej wodzie, wlewamy ocet i dodajemy listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz pieprz, gotujemy 10 minut, studzimy zalewę do temperatury około 80oC przecedzamy przez sitko. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Wykrawamy gniazda nasienne i usuwamy część pestek, ciasno układamy paprykę w słoje i dodajemy po kilka ząbków czosnku. Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch 2 łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje. Pasteryzujemy około 10 minut, (słoje 1/2 litra). Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie. http://www.chefpaul.net/spizarnia/Cyklon3.jpg Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Grudnia 2007 A spróbujcie zrobić paprykę w zalewie po śliwkach marynowanych.Coś wspaniałego!Może ktoś zna przepis na pastę z papryki o nazwie ADŻIKA.Kupiłem to kiedyś na Ukrainie.Ostra i bardzo słona,ale świetna do pizzy.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Witam Chefie Ja kiszę paprykę chyba według Twojego przepisu , bardzo wszystkim smakuje . Będę próbował również tej ostrej pasteryzowanej Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Grudnia 2007 kusy, potrzebna adżyka? My tutaj na tym forum rzeczy niemożliwe załatwiamy od ręki, natomiast na cuda trzeba poczekać dwa dni! :grin: Adżyka: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31 http://gotowanie.onet.pl/7157,przepis.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2007 andy!Serdeczne dzięki! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Andy masz rację na cuda trzeba poczekać dwa dni!Popieram. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Marca 2008 Jako ,że nadszedł czas wysiewów papryki(moja hodowla balkonowa, znowu w tym roku nie ma szans na tzw"zaistnienie" ) zainteresowanym polecam forum, gdzie można się znaleźć kilka przydatnych porad na temat hodowli ,ostrych odmian papryki. http://www.habanero.pl/forum/index.php Na zdjeciu nasionka ,które swego czasu ofiarował mi Chef Paul... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Września 2008 Jak co roku nowa partia marynowanej papryki: - pepperoni - meksykanska - super ostra mala (niestety nazwy nie pamietam) Te odmiany wychodza najlepiej a najlepsza jest zielona pepperoni. Jedna czesc papryki zrobilem w slonej zalewie, na 2.5l zalewy dodalem: ( podaje w gramach :tongue: ) - sol 70g - ocet 110g Do drugiej partii uzylem zalewy z przepisu Chefpaula: http://www.chefpaul.net/pepper1.html 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego (10%) 1 łyżka soli kamiennej 1 łyżka cukru 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 główki czosnku Do papryki dodalem drobna pokrojana cebule, marchewke i duuuzo gorczycy. Zalane jeszcze goraca zalewa i pasteryzacja przez 10min. http://monki.us/~tier/papryka/1p.jpghttp://monki.us/~tier/papryka/2p.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Września 2008 No,kochany.Samo patrzenie wprowadza człowieka w zachwyt. :tongue: :tongue: A gdyby tak jeszcze popróbował.Tier,gratulacje i jeszcze raz gratulacje.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.