Maxell Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Wiosna jest drugim okresem (po jesieni) kiedy plantatorzy dokonują zbioru korzeni chrzanu. Mając zatem dostęp do świeżego surowca, warto pokusić się na własnoręczne wykonanie tego znanego i niezastąpionego dodatku do potraw mięsnych i w kuchni. Chrzan marynowany Składniki: 1. Chrzan tarty świeży - 500 g2. Ocet 10% - 160 g3. Cukier kryształ - 40 g4. Sól kuchenna - 20 g5. Woda wrząca - 280 g Wykonanie: Niezbędny jest świeży, jędrny, nie zdrewniały korzeń chrzanu.1. Korzenie chrzanu wymoczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny, a następnie bardzo dokładnie umyć.2. Chrzan dokładnie obrać, usunąć części z rdzawymi plamami i uszkodzone, opłukać.3. Podzielić każdy korzeń na mniejsze (2-3 cm) kawałki. Jeśli korzeń chrzanu jest wiotki, gdyż był wykopany kilka dni wcześniej, kawałki moczymy w zimnej wodzie przez noc (odzyskają dawną sprężystość).4. Chrzan rozdrabniamy maszynką do mięsa lub tarką (proponuję operację tarcia wykonać na dworze lub przy użyciu wentylatora). Masa powinna być puszysta, jednorodna, bez włókien, biała.Aby masa nie zszarzała (reakcja związków siarki z powietrzem) wskazane jest rozdrabnianie jej bezpośrednio do naczynia zawierającego wrzącą wodę z octem i częste mieszanie. Gorąca woda i kwas zapobiegają zmianom kolorystycznym rozdrobnionego chrzanu.5. Doprawić chrzan solą i cukrem do smaku, dokładnie całość wymieszać a następnie nakładać do czystych, wyjałowionych niedużych słoików, dokładnie ubijając (celem usunięcia z masy powietrza.Słoiki szczelnie zamknąć, by zapobiec wysychaniu chrzanu i ulatnianiu się octu.Gotowe. Życzę smacznego. Edytowane 3 Maja 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luiza Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) . Doprawić chrzan solą i cukrem do smaku, dokładnie całość wymieszać a następnie nakładać do czystych, wyjałowionych niedużych słoików, dokładnie ubijając (celem usunięcia z masy powietrza. Słoiki szczelnie zamknąć, by zapobiec wysychaniu chrzanu i ulatnianiu się octu Przepis dobry ale nie najlepszy.Zamiast octu lepiej urzyjmy soku z cytryny.A żeby podjnieść walory smakowe chrzanu - na dół słoika/iczka dajemy parę (nie znaczy 2 ) rodzynek.Im dłużej się to przegryza , tym lepsze.A tak odnośnie chrzanu, to sposób Bagna jest bezkonkurencyjny. Mogę jeszcze podać przepis na ćwikłę z chrzanem (baza według Bagna)- tam buraki muszą być "pieczone" w piekarniku, gotowane odpadają Edytowane 4 Maja 2014 przez Luiza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja 2014 sposób Bagna jest bezkonkurencyjny Gdzie można znaleźć przepis na tą bazę Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Maja 2014 A tak odnośnie chrzanu, to sposób Bagna jest bezkonkurencyjny. Być może "Luizo", ale o smakach się nie dyskutuje zwłaszcza, jeśli się nie wypróbowało kilku metod. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2014 jak dla mnie to wersja z cytryna to juz nie chrzan ...tak ze o walorach smakowych nie dyskutujmy bo kazdy ma inne smaki ,i cale szczescie bo jakze wszystko by bylo jednolite Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Maja 2014 Gdzie można znaleźć przepis na tą bazę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/?p=63314 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Maja 2014 Dzięki Andrzej za linka :-) Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Maja 2014 lepiej urzyjmy Jak na polonistkę Luizo to .... Gonzo,uważaj, kobieta Cię zlinczuje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Lipca 2014 Mam pytanko w ciągu najbliższych dni mogę zostać posiadaczką około 2 kg dorodnych korzeni chrzanu. Chciałabym zrobić wg tego przepisu co podał Maxell, i przechować na zimę, ale nie wiem czy to nie za wcześnie, czy może lepiej poczekać do jesieni i czy można tak przetworzony chrzan przechować w słoikach w piwnicy czy musi być w lodówce?Z góry dziękuję za rady Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Aniu, wykop gdzieś w ogródku dołek, wsyp żółtego piasku, rozłóż korzenie i zasyp je pisakiem. Od czasu do czasu podlej wodą, by korzenie nie wyschły. Możesz go tak przechowywać do Świąt Wielkanocnych, a nawet dalej i brać sobie tyle korzeni, ile potrzebujesz do bieżącego użycia. Nawet, jesli mokry piasek z korzeniami zamarznie, nic się nie stanie. Zamarznięte korzenie wrzucisz na noc do wody, a rano będą jędrne jak świeże.Żółty piasek zapewnia wilgoć i nie pozwala korzeniom rosnąć wiosną. Edytowane 29 Lipca 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Lipca 2014 Bardzo dziękuję za podpowiedź na to bym nie wpadła Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Lipca 2014 zasyp je pisakiem Czarnym czy w określonym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Czarnym czy w określonym kolorze? To Ci chyba wystarczy. Trzeba czytać ze zrozumieniem wsyp żółtego piasku Żółty piasek zapewnia wilgoć i nie pozwala korzeniom rosnąć wiosną. Edytowane 30 Lipca 2014 przez jagra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) ? że niby chrzan do mielonki ? czy mielonka do chrzanu czy pomyłka Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Żaden chrzan..... spójrz na etykiety, i co tam pisze Podpowiem, Paweł przyznał się że.... spamuje Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 A ja podpowiem, że ktoś tu w swym pierwszym poście umieścił reklamę chrzanu pewnej firmy. Post usunięto. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Będę robić domowy chrzan.Dysponuję stężoym kwasem mlekowym, który podobno idealnie go wybiela.Nie wiem jednak jakiego stężenia użyć i jakiej ilości, żeby chrzan nie był wściekle kwaśny. 1. Chrzan tarty świeży - 500 g2. Ocet 10% - 160 g3. Cukier kryształ - 40 g4. Sól kuchenna - 20 g5. Woda wrząca - 280 g A jak to robią w przetwórniach? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Aniu, jeśli korzeń po obraniu i na przekroju jest biały, daruj sobie kwas mlekowy. Jeśli nie, spróbuj od łyżeczki na słoik (nawet od połowy łyżeczki). W sumie szarawy kolor chrzanu świadczy właśnie o jego domowym pochodzeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Ale w jakim rozcieńczeniu?Na użytek domowy robię dziesiecioprocentowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Znam technologię produkcji i wiem, że kwas mlekowy dodaje sie głównie wtedy, gdy przerabiany jest cienki korzeń lub sadzonka. Ten sort nie jest obierany ze skóry (jest delikatna i żółtawa) i dla wybielenia daje się kwas mlekowy.Co do stężenia, to każdy z producentów ma swą recepturę, której nie zdradza. Z tego co wiem, 10% będzie dobry. Wypróbuj na części. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Grudnia 2016 O.K.Czyli lepiej użyć octu domowego? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Oczywiście. ja mam kwas mlekowy, ale nigdy go nie dodawałem. Gorąca woda z octem (wrzątek), do której trzemy korzeń pięknie wybieli produkt. Później tylko śmietana, cukier i sól i na ..... szynkę. Acha. Aniu, przytnij korzenie do takiej zgrabnej, pasującej do ręki długości i obowiązkowo, wrzuć je na noc do zimnej wody. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Dziękuję za wszystkie cenne informacje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Prosze podpowiedzcie czemu do goracej wody , ja zawsze leje przegotowana letnia ,mam dziki chrzan baaardzo mocny ,nigdy mi nie ciemnieje a ostatnio stal jakies pol roku conajmniej .w lodowce stoi w duzym sloiku zapakowany do czarnej torebki , przekladam do mniejszego sloiczka co jest do ciaglej konsumcji Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.