Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ponieważ gorąca woda z kwasem (ocet, kwasek cytrynowy, kwas mlekowy) zatrzymuje związki siarki zawarte w chrzanie, a w trakcie jego tarcia, wiążące się z powietrzem. To jest tzw. zaparzanie chrzanu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Czy taki zaparzony chrzan nie traci na mocy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Absolutnie. Właśnie dzięki zatrzymaniu procesów utleniania związków siarki (i nie tylko) bardzo na niej zyskuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Dziekuje pieknie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Electro, w ramach próby zrób część chrzanu tak, a część po swojemu. Już mi ślinka leci jak pomyślę o takim "swojskim" chrzaniku położonym na plasterku szynki wędzonej na zimno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Dwa dni temu starłem chrzan i dałem go do słoików po dżemie .Na drugi dzień jeden słoik ściemniał więcej a drugi mniej.Dolałem do obu ocet jabłkowy (mam go sporo) oraz sól.Ciemny kolor nie pzeszkadza mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Marca 2018 WitamSzukam, czytam, patrzę i widzę dwa sposoby tarcie tradycyjne lub rozdrabnianie za pomocą blendera stojącego. Którą metodę wybrać? Mam około kilograma chrzanu i jak to zrobić żeby trzeć bezpośrednio do gorącej wody z octem, bo samo tarcie chwile trwa a woda stygnie. Stąd pomysł na użycie blendera stacjonarnego (szybciej ale czy lepiej), poproszę o podpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Marca 2018 Ja używam sokowirówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Marca 2018 tarcie tradycyjne lub rozdrabnianie za pomocą blendera stojącego. Są jeszcze roboty z odpowiednią przystawką do ścierania czy elektryczne maszynki do mielenia mięsa też z przystawką do ścierania - ścierają wszystko piorunem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Marca 2018 elektryczne maszynki do mielenia mięsa też z przystawką do ścierania Mój zelmerek 8 ma właśnie coś takiego Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Marca 2018 elektryczne maszynki do mielenia mięsa też z przystawką do ścierania Mój zelmerek 8 ma właśnie coś takiego Też mam, bardzo przydatna przystawka w tarciu ziemniaków na placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Marca 2018 w tarciu ziemniaków na placki. a zetrzyj do tych placków 3/4 na grubych wiórkach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Marca 2018 Ja trę ziemniaki tylko na grubych oczkach i placki wychodzą Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Marca 2018 To że przystawki są to wiem ale nie posiadam, do dyspozycji mam blender stacjonarny zelmer sb1000 lub tarkę tradycyjną. Proszę o konkretne opinie bo chrzan już się moczy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Blender da radę .Jak masz możliwość to rób to na wolnym powietrzu albo przy otwartych oknach. Edytowane 31 Marca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Marca 2018 przystawka w tarciu ziemniaków na placki I nie tylko Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Dziękuję za podpowiedzi. Moc jest aż za duża :-) z buraczkami będzie ok. Pierwsze podejście z tarką i po kilku ruchach łzy i wszystko z zatok zeszło, w ruch poszedł blender w trybie pulsacyjnym i z niewielką pomocą poradził sobie znakomicie. Powstał bardziej krem chrzanowy niż chrzan tarty. Dodam tylko że korzenie miałem własne z ogrodu. Od lat starałem się wytępić tą roślinę a w tym roku powstanie osobny zagon na Chrzan.Tak to wygląda po około 2h. Edytowane 31 Marca 2018 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Marca 2018 Od lat starałem się wytępić tą roślinę Chcesz trochę sprzedać? Bo po Świętach będę kupował na Al..., ale wolę sprawdzonego dostawcę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Marca 2018 Ja używam sokowirówki . Henio ...... jesteś wielki .. Jak to dobrze posłuchać mądrzejszego . :thumbsup: Tarcie chrzanu kombinowałem na różne sposoby , ale dzisiaj co zrobiła sokowirówka to było super przyjemnością . Obym do przyszłego roku nie zapomniał tej metody . Jeszcze raz dzięki za podanie tej metody :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Marca 2018 jesteś wielki Wzruszyłem się , aż mi łzy pociekły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Marca 2018 Wzruszyłem się , aż mi łzy pociekły Jestes pewien, ze ze wzruszenia , a nie od chrzanu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Od lat starałem się wytępić tą roślinę a w tym roku powstanie osobny zagon na Chrzan. Dobra decyzja i wcale nie musi to być orne pole, wystarczy kilka korzonków wsadzić w jakieś miejsce działki. Od kilku lat mam w ogrodzie taki kącik, gdzie chrzan sobie rośnie i sukcesywnie podbieram dobroci natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.