Skocz do zawartości

Pojawiająca się pleśń na wędzonkach


Adik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, na początku chciałbym się przywitać. Dotychczas wystarczało mi stosowanie się do wskazówek zamieszczonych na portalu jednakże ostatnio coś poszło nie tak. 

 

Moje etapy:

 

Peklowanie na morko, 11,5 kg mięsa 560 g peklosoli 4,5 litra wody peklowanie trwało 4 i pół dnia. Ilość peklosoli mniejsza niż w tabeli bo gdy ostatnio było zgodnie to wyroby wyszły dla mnie za słone. Kolor solanki na koniec różowy, apetyczny zapach.

 

Rozgrzewanie wędzarnika (zrobiony z cegieł klinkierek, stalowy dach z kominem który otwieram do przewietrzenia oraz do regulacji temperatury) trwa aż klinkierki są po prostu ciepłe.

 

włożenie do wędzarnika mięs (szynek) po zamknięciu temp około 50 do 60 stopni, suszenie do pół godziny

 

wędzenie z pieczeniem 

temperatura około 90 stopni, termometr wbity w jedną z mniejszych szynek i tak aż w środku jest niecałe 70 stopni wyciągam i sprawdzam te o większym przekroju.

 

Tym razem wszystko łącznie trwało jakieś 7 godzin. 

Wyroby wyszły dobre o fajnym kolorze nie za suche (co mi się przydarzyło przy wędzeniu w styczniu, ale to była chyba kwestia problemu z utrzymaniem stałej temperatury)

 

Wyroby sobie wiszą w piwnicy, okna otwarte także przewiew jest

 

Po raz drugi pojawiła mi się pleśń na wyrobach, ostatnio sądziłem że to wina owinięcia szynek w bawełniany materiał (konkretnie poszewki na małe poduszki, zastosowane ze względu na kurz w piwnicy, w sąsiednim pomieszczeniu piec c.o.), jednak ostatnio pojawiło się to po miesiącu jak szynki wisiały, teraz pojawiła się po dwóch tygodniach a szynki niczym nie owinięte (ciepło jest to się tak w piecu nie pali)

Pleśń koloru białego na szyce a na kiełbasach biało-szary  zakładam żeto co zostało to do wyrzucenia....

 

Chciałbym dodać że w zeszłym roku też po uwędzeniu mięs (karczek, szynka, schab) + kiełbasa surowa biała (dopiero chcę się zabrać za kiełbasy swojego wyrobu) wisiały sobie w piwnicy i tylko schły i schły czasem aż na kamień.

Edytowane przez Adik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biały nalot nie jest zły.

Jeśli chodzi o miejsce, to piwnica musi mieć gdzieś grzyba, który przenosi się na Twoje wędzonki.

Na przyszłość przechowuj uwędzone mięso w lodówce, albo zamroź.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam,
Od tego roku zacząłem przygodę z wędzeniem uważnie śledząc forum jak i wszystkie porady.

Pierwsze trzy wsady wyszły idealnie i rodzina nie nadąża z zamówieniami.

Ale pierwszy raz mi się zdażyło, że spleśniało mi 2 kg wędzonek przechowywanych w lodówce po 10 dniach od uwędzenia.

Dodam, że nic nie kombinowałem podczas kolejnych wędzeń - zawsze te same sztywne zasady peklowania, ociekania, suszenia i wędzenia.
Jedyne co za radą szwagra robię ciut inaczej niż standardy o tym mówią to fakt, że po parzeniu nie wyjmuję szynek tylko zostawiam w wodzie aż ostygnie. Są bardziej wilgotne i lepiej smakują. Ale czy nie to właśnie mogło być przyczyną tej pleśni?

Proszę o wskazówki bo za 2 tyg. znowu kolejny wsad pójdzie w dym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 kg wędzonek przechowywanych w lodówce po 10 dniach od uwędzenia.
To się może zdarzyć,jeżeli w lodówce były też przechowywane sery pleśniowe. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

2 kg wędzonek przechowywanych w lodówce po 10 dniach od uwędzenia.
To się może zdarzyć,jeżeli w lodówce były też przechowywane sery pleśniowe. 

 

Cenna wskazówka na przyszłość ale nie było serów. Czysta lodówka - wędlina oddzielnie trzymana w pojemniku na warzywa na dole lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędlina oddzielnie trzymana w pojemniku na warzywa na dole lodówki.

Ten pojemnik cechuje brak wymiany powietrza aby warzywa nadmiernie nie obsychały.

Wędliny powinny być trzymane luzem na półce, zawinięte najwyżej w papier lub lnianą ściereczkę i powinny być codziennie odwracane.

Lodówki są różne, niektóre bardzo wilgotne, inne zaś obsuszające produkty. Te ostatnie to lodówki z odszranianiem, w których okresowo włącza się wentylator.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jak długo wisi to sie osusza i wysycha a jak wysycha to na flaku powstaje biały nalot i nie jest to żadna pleśń a sól.

Przy produkcji np salami które dojrzewaja przez pół roku również całe batony pokryte są białym nalotem i nikt z tego powodu paniki nie robi.

Sam kupuje w sklepie takie suche kiełbasy z białym nalotem bo każdy mysli że to juz do wyrzucenia a to nic innego jak sól i takie kiełbasy kosztuja za 1kg 6zł, kiedys pamietam kupiłem ich 20kg to w sklepie oczy wytrzeszczali na co mi tego tyle - a ja że część do bigosu a cześć do zamrożenia na pózniej. Jak im powiedzialem co to ten bialy nalot to odrazu cena podskoczyla do 18zł /kg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam kupuje w sklepie takie suche kiełbasy z białym nalotem bo każdy mysli że to juz do wyrzucenia a to nic innego jak sól i takie kiełbasy kosztuja za 1kg 6zł, kiedys pamietam kupiłem ich 20kg to w sklepie oczy wytrzeszczali na co mi tego tyle - a ja że część do bigosu a cześć do zamrożenia na pózniej

 

A ja myślałam że TY sam bawisz się w domową '' produkcję wędlin " :D  :D  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego nie myl pojęć. Nie mieszaj wykwitów solnych z pleśnią na długo dojrzewających. To świadczy o braku wiedzy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może na początek znajdz w sobie odrobinę pokory i potem zgłębiaj tą swoją wiedzę ,bo na razie sypiesz tu radami jak magik z kapelusza ... Pomału ogarnia mnie strach ,że jak otworzę lodówkę to znajdę tam ciebie .

PS Zgłębianie najlepiej zacznij od podstaw...

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego nie myl pojęć. Nie mieszaj wykwitów solnych z pleśnią na długo dojrzewających. To świadczy o braku wiedzy.
 

 

 

 

Po to tu jestem by zgłębiać swoja wiedzę drodzy znawcy tematu;xD

 

 

 

hahahaha proszę Cię nie rozśmieszaj mnie ....

 

Maxell .....Śmierdzi mi to na odległość... 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twoje zachowanie.....szacunku do ludzi nie masz za grosz.


[Dodano: 01 sie 2017 - 18:00]

Reklamę sobie zrobiłeś ekstra....miszcz...!!!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.