KURP Posted May 13, 2014 Report Share #1 Posted May 13, 2014 Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek robiłm taką kiełbasę.Co na taką kiełbasę się nadaje z barana, jakie mięso trzeba dokupić, w jakich proporcjach aby kiełbasa wyszła smaczna i nie rozpadała się? Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/ Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 13, 2014 Report Share #2 Posted May 13, 2014 (edited) robiłem rok temu , tu masz moje wypociny - jak potrzebujesz tłumaczenia to pisz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6457-%C5%9Blonske-beblanie-wele-wyndzoka-%C5%82o-bele-czym/page-23 5 post Edited May 13, 2014 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351682 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 13, 2014 Report Share #3 Posted May 13, 2014 Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek robiłm taką kiełbasę.Co na taką kiełbasę się nadaje z barana, jakie mięso trzeba dokupić, w jakich proporcjach aby kiełbasa wyszła smaczna i nie rozpadała się?Zerknij do mnie na podhalańską. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351684 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted May 13, 2014 Author Report Share #4 Posted May 13, 2014 robiłem rok temu , tu masz moje wypociny - jak potrzebujesz tłumaczenia to pisz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6457-%C5%9Blonske-beblanie-wele-wyndzoka-%C5%82o-bele-czym/page-23 5 postto jest ten przepis? ze kamratym kupiyli my po toniu na społa piznyty jogniywykrołech z moij połowy 4 kiladociepłech 4 kila gusikowego brzuchazemlyte jogniy na 4 , brzuch na 8sól 18 g/kg , saletra16 zombków czosku50 ml gorczycy4 łyżeczki pieprzucołki wymieszone i na cołki dziyń do kulszrankuna drugi dziyń nabite w szczewa 30łosadzone bez 4 godziyny i do wyndzoka a teraz tłumaczeniewykroiłeś ze swojej połowy jagnięciny/baraniny 4kgdokupiłeś 4kg boczku wieprzowegojagięcinę zmieliłeś na sitku 4, boczek na sitku 8dodałeś przyprawyi co odstawiłeś na cały dzień aby się to przepeklowałopotem nabite w jelita 30osadzone 4 godziny i uwędzone dobrze kontenpluję? Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek robiłm taką kiełbasę.Co na taką kiełbasę się nadaje z barana, jakie mięso trzeba dokupić, w jakich proporcjach aby kiełbasa wyszła smaczna i nie rozpadała się?Zerknij do mnie na podhalańską. Paweł na ten przepis patrzyłem - dobra w smaku wychodzi? Najprawdopodobnie z barana udźce tylne pójdą w marynatę i do pieczenia, zaś resztę trzeba przerobić w kiełbasę - da się coś wykroić z reszty barana - co się nada do kiełbasy, a co lepiej udusić z cebulką? Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351708 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 13, 2014 Report Share #5 Posted May 13, 2014 Paweł na ten przepis patrzyłem - dobra w smaku wychodzi?Jest smaczna, ja nie miałem do dyspozycji całego zwierza, wiec kupiłem części jak kazali. To dobra kiełbasa. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351713 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 13, 2014 Report Share #6 Posted May 13, 2014 (edited) dobrze - tylko - na cały dzień do lodówki - tam jeszcze jest Na kiełbasę możesz dać wszystko , ale możesz zrobić też pasztet , wtedy wykorzystasz wywar i resztki mięsa z kości Z elementów baranich moim ulubionym jest kark - duszony w całości , pikowany słoniną i czosnkiem .... ech trzeba znowu na narty jechać Edited May 13, 2014 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351721 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted May 13, 2014 Author Report Share #7 Posted May 13, 2014 Ja mam do Was pytanie - bo mi tutaj znawcy tematu (czytaj Ci co tego baranka bili i oprawiali) powiedzieli że trzeba wszystko to sadło baranie ściąć - nie daje się jego do kiełbasy.Prawda to? Nadmiar tego tłuszczu tak wpływa na smak kiełbasy? Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351854 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 13, 2014 Report Share #8 Posted May 13, 2014 Kurp to prawda, ja zwykle wykrajam barani tluszcz, on na taki specyficzny smak i zapach ,ktorego nie lubie. Choc ponoc na swiecie mamy najlepsza baranine razem z NZ. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351855 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 13, 2014 Report Share #9 Posted May 13, 2014 (edited) Po pierwsze sadło baranie , czy tłuszcz barani międzymięsniowy - myślę ,że chodzi o to drugieJa nie scinałem - ale miałem młobegojak starszy baranek to co niektórzy obrabiają z tłuszczu , bo ma "inny smak" i klei sie do zębówale znajomi Arabowie moczyli w tym tłuszczu po pieczeniu chlebCzy ktoś z administracji zauważył , że po wysłaniu posta ze słowem Arab , oglądalność owego wpisu znacząco a nawet bardziej wzrosła? Edited May 13, 2014 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351857 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted May 13, 2014 Author Report Share #10 Posted May 13, 2014 (edited) No bo sobie tak dumam co za sens zamieniać tłuszcz barani na tłuszcz wieprzowy (z boczku) i tak tłuste i tak tłuste no gdyby zostawić oba tłuszcze ta kiełbasa byłaby za tłusta. chyba że ktoś faktycznie nie znosi smaku baraniny.Baranek z którego będę robił kiełbasę jest roczny.A co byście proponowali zamiast boczku wieprzowego - bo w Twoim przepisie Jumbo jest proporcja 50/50 baranina/boczek.Może czymś się da wymienić boczek? Czy obligatoryjnie musi byćJa do dyspozycji będę miał 2 łopatki karczek, fragment przepony. Żeberek chyba nie będę trybował - niewiele mięsa wykroję, chyba lepiej je upiec, lub udusić z przyprawami. Może ktoś ma przepis na jakieś duszone żeberka lub żeberka z grill'a to poproszę przepis na PW. Edited May 13, 2014 by KURP Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351865 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 13, 2014 Report Share #11 Posted May 13, 2014 (edited) jak nie masz starszego niż 12 mc , to kochany rób tak jak ja , jeżeli chodzi o tłusz to najwyżej zapodaj chudszy boczoE -= Edited May 13, 2014 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351866 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted May 13, 2014 Author Report Share #12 Posted May 13, 2014 no i tak zrobię - kupię jutro chudszy boczek, wykroję tyle ile dam radę tego tłuszczu.A na żeberka masz jakiś sposób - tak myślę zrobić duszone w sosie - ja kiedyś jak byłem mały jadłem baraninę z takiego baranka, mi jej smak nie przeszkadza. Podobno na gorąco baranina jest lepsza niż na zimno Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351869 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 13, 2014 Report Share #13 Posted May 13, 2014 Kochany , nie bój się tego tłuszczu ,bo masz młodego , tym bardziej , jak będziesz podpiekał w wędzoku, Ogólnie baranina - a tym bardziej z młodego - jest dobra - a na gorąco jeszcze lepsza bo się do ust nie klei Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351874 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 14, 2014 Report Share #14 Posted May 14, 2014 No bo sobie tak dumam co za sens zamieniać tłuszcz barani na tłuszcz wieprzowy (z boczku) i tak tłuste i tak tłuste Z tego co się orientuję jest jagnięcina i baranina. jagnięcina młoda, baranina stara. A baran to baran, stary jest z nazwy i z założenia, więc jak nie wykroisz tłuszczu to będzie capić starym baranem. Tak najkrócej. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-351923 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 14, 2014 Report Share #15 Posted May 14, 2014 Baranek z którego będę robił kiełbasę jest roczny. Niemniej wykrój z niego starannie łojówki.Już u rocznego "pana" potrafia capić (a może baranić) nieźle.Wiem, bo co jakiś czas kupuję sztukę. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-352005 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted May 14, 2014 Author Report Share #16 Posted May 14, 2014 No wykroiłem według Waszych rad, torchę mi to zajęło (ze 4godziny), ale w sumie uzyskałem z 10,5kg mięsa.Teraz czas zrobić dobrą kiełbasę - wg. przepisu Jumbo muszę tyle samo zapelkować boczku (dziś zapeklowałem 5 kilo, bo nie spodziewałem się że tyle wykroję mięsa). Dziś rozmawiałem też z właściclelem baranka - mówił że ktoś mu już robił kiełbasę w proporcjach 66% baraniny, 33% słoniny.Czy sama słonina może iść do baraniny - czy ta kiełbasa wtedy nie jest za tłusta? @Jumbo co z tym pasztetem po obgotowaniu kości? - żebra zamarynowane idą na grill, a reszta kości z obróbki poszła do zgotowania + płucka i serce, dorzuciłem też kilka skórek jakie pozostały po wykrojeniu boczku? Jak TY to robisz, jakie przyprawy dorzucasz? I czy dobrze zrobiłem że zapelkowałem teraz mięso (baranina+boczek) a w piątek je zmielę, dodam przyprawy i odstawię jeszcze na dobę, bo nadziewać i wędzić będę w sobotę? Myślę też że skoro mam tyle tej baraniny może by tak spróbować zrobić 2 rodzaje kiełbasy (z 2 różnych przepisów) - czy ktoś oprócz Jumbo i paweljack'a robił kiełbasę z baraniny? Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-352120 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 14, 2014 Report Share #17 Posted May 14, 2014 Z kiełbasą możesz spróbować w różnych proporcjach jagnięciny - ja robiłem 50/50 tak jak mój Dziadek, ale jadłem też cienkie 90/10 słoniny - były smakowo mocno baranie i doprawione na ostro. Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie , aby robić , jak piszesz , na słoninie , zależy to tylko od smaku odbiorcy Co do pasztetu , ugotuj te kości w małej ilości wody z włoszczyzną , obierz całe mięso , zważ i w tej samej wodzie ugotuj dwa razy tyle rozmaitej tłustej wieprzowiny , skórki też muszą być , namocz w wywarze 2 bułki 100g na kg masy, zmiel całość na 2 , dodaj 2 - 3 jajka na kg masy , dopraw jak lubisz , i do foremek i do piekarnika na godzinę w 160*. Nadziej w piątek i niech się osadzają w zimnym przez noc. A płucka serce daj do białego żurku , a nie do pasztetu Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-352128 Share on other sites More sharing options...
T800 Posted May 14, 2014 Report Share #18 Posted May 14, 2014 Jumbo wymiata Szacun Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-352129 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted May 14, 2014 Author Report Share #19 Posted May 14, 2014 A płucka serce daj do białego żurku , a nie do pasztetuNie będzie chętnych do białego żurku na płuckach baranich.Na sobotę szykują się udźce z barana (już się marynują), kiełbasa (wędzona i biała z grill'a) i żeberka.Pasztet to pomysł poddany przez Ciebie aby zagospodarować mięso z kości - one dziś zostały obgotowane i mięso z nich obrane (mam nadzieję bo tego nie nadzorowałem).Wiesz - wszystko trochę na mojej głowie, ja miałem sobie w tym tygodniu kolejne warki piwa warzyć, a tu przyszła dodatkowa robota. Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9834-kie%C5%82basa-z-baraniny/#findComment-352130 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.