paweljack Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2014 Okres Świąteczny minął, czas potrenować. Krakowska parzona na podstawie 16-stki str.198 Surowiec na 5 kg: Wieprzowina kl. I - łopatka/szynka - 50/50 - 2,25 kg Wieprzowina kl. II - 1,75 kg Wieprzowina kl. III - łopatka - 0,5 kg Wołowina kl II - 0,5 kg Przyprawy: użyte do peklowania: peklosól 20 g /kg użyte do produkcji: sól 3 g /kgpieprz 1,2 g/kgczosnek 0,5 g/kgkolendra 0,2 g/kg Peklowanie 48 godzin Rozdrabnianie: I wp. pokrojona w kostkę 3 x 4 cmII wp. z braku 20 sitko 16III wp. i II woł. rozdrobiona 3 razy na sitkach 8,4,3. z dodatkiem 40-50 % lodu lub wody Kutrowanie: Wołowinę kl II i wieprzowinę kl III kutruje się z dodatkiem 40-50 % wody lub lodu, podczas kutrowania dodajemy resztę soli i przyprawy. Mieszanie: Do wieprzowiny klasy I i II dodajemy wykutrowaną masę i mieszamy dokładnie. Osłonki fi 80 Osadzanie 30-60 minut Wędzenie dymem gorącym 110-130 minut. Zdarzył się mały wypadek ale zacerowałem jakoś. Parzenie w 72-75 st. C około 55-75 min. do osiągnięcia w środku 68-70 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2014 Wyrób super Co daje takie mielenie:III wp. i II woł. rozdrobiona 3 razy na sitkach 8,4,3. z dodatkiem 40-50 % lodu lub wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2014 no Ten to ma zapal smacznie wyglada ,ja robilam cos a'la Krakowska ale moja nie taka piekna ,mimo brzydoty polowe juz nie ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2014 Co daje takie mielenie:https://www.youtube.com/watch?v=eMLrbABIOZwWyrób super Dzięki, chociaż do super to jeszcze daleko, ale jak na pierwszy raz to chyba może być. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2014 O widzisz znowu sie człowiek czegoś dowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2014 O widzisz znowu sie człowiek czegoś dowiedział Poza tym myślę, że mniej się grzeje mięso niż 3 razy na trójce. Niby dajemy do tego lodu czy wody ale zawsze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2014 Czym mieszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2014 Czym mieszasz?Na razie niestety lewicą mą. Choć tym razem I wieprzową przepusciłem dwa razy bez noża i sitka oczywiście i przez najgrubszy lejek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2014 Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło? Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Maja 2014 Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło?Galaretka fajna jest Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Maja 2014 to się wie Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Maja 2014 Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło? Jak to kiedys ktos gdzies na forum napisal, ze "galaretka to czarny sen rzeznika" ( tylko gdzie to bylo?) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Maja 2014 Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło? Jak to kiedys ktos gdzies na forum napisal, ze "galaretka to czarny sen rzeznika" ( tylko gdzie to bylo?)Na szczęście nim nie jestem i nie mam czarnych snów Zawsze można dodać mąki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Maja 2014 Aniu czy o to chodziło ??? O galaretce nic nie jest mowione. Bo kiełbasa z galaretką to czarny sen masarza a Dziadek to fachowiec i galaretki w kiełbasie u niego nie uświadczysz . Dodano: 07 listopad 2013 - 21:19 Wiem że galaretka powstaje kiedy dodajemy dużą ilość wody Gorącej wody Grzesiu ,gorącej do farszu o temperaturze otoczenia.Lej ile wlezie i mięso przyjmie .Myślę ,że tak ze 3 literki na 10 kg farszu powinno dać Ci ten efekt.Powodzenia P.STylko proszę mnie tu nie nazywać wodolejcą Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Maja 2014 http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Maja 2014 Moi drodzy, chętnie zobaczę Waszą Krakowską i wtedy może się pośmiejemy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Maja 2014 @paweljack, Ładna kiełbacha nic się nie przejmuj ... PSTen przekrój jest z tej pękniętej prawda ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Maja 2014 Pawel ,smieja sie bo zazdroszcza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) To moja pierwsza Krakowska. Robilam wg przepisu Kostka, a wlasciwie druga, bo pierwsza zjadl moj pies, ktora ukradl z wedzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-19 Ja tyle wyrobownie robie co ty Pawel. U mnie duzo ludzi ,ale wybredne towarzystwo. Ta krakowska bardzo smakowala nam. A ja sie nie smieje, tylko powiedzialm co kiedys ktos napisal. Nie martw sie u mnie tez czasem galaretka wyjdzie. Edytowane 20 Maja 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Maja 2014 A co złego jest w tej galaretce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Maja 2014 A co złego jest w tej galaretce? a to że zawsze jej mało Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2014 Ja uwazam ze grunt to smak, to juz polowa sukcesu ,walory pogladowe mozna wraz z czasem dopracowac,pozatym wszystko tez zalezy jaki ma sie sprzet ,nieraz trudno coz zrobic tylko lapkami i lyzka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Maja 2014 Electra swiete slowa. A smak i tak nie do pobicia, nie mowiac, ze czlowiek wie co je http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,013_T6_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Maja 2014 Wiadomo ze kazdy chce zeby jego wyroby byly jak najbardziej perfekcyjne, i dobrze, wszystko malymi kroczkami nie od razu Krakow zbudowano ..cieszmy sie z tego ze nam smakuja i naszym znajomym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2014 Trochę się pogubiłem Czyli dobrze jak galaretka jest czy jak jej nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.