Skocz do zawartości

Kiełbasa krakowska parzona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Okres Świąteczny minął, czas potrenować.

 

Krakowska parzona na podstawie 16-stki str.198

 

Surowiec na 5 kg:

 

Wieprzowina kl. I - łopatka/szynka - 50/50 - 2,25 kg

 

post-55133-0-44892600-1400542044_thumb.jpg

 

Wieprzowina kl. II - 1,75 kg

 

post-55133-0-42880600-1400542046_thumb.jpg

 

Wieprzowina kl. III - łopatka - 0,5 kg

 

post-55133-0-39557600-1400542048_thumb.jpg

 

Wołowina kl II - 0,5 kg

 

post-55133-0-43936500-1400542045_thumb.jpg

 

 

Przyprawy:

 

użyte do peklowania:

 

peklosól 20 g /kg

 

użyte do produkcji:

 

sól 3 g /kg

pieprz 1,2 g/kg

czosnek 0,5 g/kg

kolendra 0,2 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Rozdrabnianie:

 

I wp. pokrojona w kostkę 3 x 4 cm

II wp. z braku 20 sitko 16

III wp. i II woł. rozdrobiona 3 razy na sitkach 8,4,3. z dodatkiem 40-50 % lodu lub wody

 

Kutrowanie:

 

Wołowinę kl II i wieprzowinę kl III kutruje się z dodatkiem 40-50 % wody lub lodu, podczas kutrowania dodajemy resztę soli i przyprawy.

 

 

Mieszanie:

 

Do wieprzowiny klasy I i II dodajemy wykutrowaną masę i mieszamy dokładnie.

 

 

Osłonki fi 80

 

post-55133-0-95553500-1400542052_thumb.jpg

 

Osadzanie 30-60 minut

 

Wędzenie dymem gorącym 110-130 minut.

 

post-55133-0-39761800-1400542050_thumb.jpg

 

Zdarzył się mały wypadek ale zacerowałem jakoś.

 

post-55133-0-51878600-1400542049_thumb.jpg

 

Parzenie w 72-75 st. C około 55-75 min. do osiągnięcia w środku 68-70 st. C

 

post-55133-0-39984500-1400542052_thumb.jpg

 

post-55133-0-37900300-1400542051_thumb.jpg

 

post-55133-0-89549300-1400542051_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no Ten to ma zapal    :)  smacznie wyglada ,ja robilam cos a'la  Krakowska ale moja nie taka piekna ,mimo brzydoty polowe juz nie ma :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co daje takie mielenie:

https://www.youtube.com/watch?v=eMLrbABIOZw

Wyrób super :clap:

Dzięki, chociaż do super to jeszcze daleko, ale jak na pierwszy raz to chyba może być.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O widzisz znowu sie człowiek czegoś dowiedział :)

Poza tym myślę, że mniej się grzeje mięso niż 3 razy na trójce. Niby dajemy do tego lodu czy wody ale zawsze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym mieszasz?

Na razie niestety lewicą mą.  :)

Choć tym razem I wieprzową przepusciłem dwa razy bez noża i sitka oczywiście i przez najgrubszy lejek.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło?

Galaretka fajna jest  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło?
 

 Jak to kiedys ktos gdzies na forum napisal, ze "galaretka to  czarny sen rzeznika" ( tylko gdzie to bylo?)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Fajnie to wygląda, ale chyba trochę galaretki Ci wyszło?
 

 Jak to kiedys ktos gdzies na forum napisal, ze "galaretka to  czarny sen rzeznika" ( tylko gdzie to bylo?)

Na szczęście nim nie jestem i nie mam czarnych snów  :) Zawsze można dodać mąki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu czy o to chodziło ??? :facepalm:

 

 

 

O galaretce nic nie jest mowione. 

 

Bo kiełbasa z galaretką to czarny sen masarza a Dziadek to fachowiec i galaretki w kiełbasie u niego nie uświadczysz . :)  



Dodano: 07 listopad 2013 - 21:19


 

 

Wiem że galaretka powstaje kiedy dodajemy dużą ilość wody

 

Gorącej wody Grzesiu ,gorącej do farszu o temperaturze otoczenia.Lej ile wlezie i mięso przyjmie .Myślę ,że tak ze 3 literki na 10 kg farszu powinno dać Ci ten efekt.Powodzenia :facepalm:

 

P.S

Tylko proszę mnie tu nie nazywać wodolejcą :D

 

 

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy, chętnie zobaczę Waszą Krakowską i wtedy może się pośmiejemy.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel ,smieja sie bo zazdroszcza :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To moja pierwsza Krakowska. Robilam wg przepisu Kostka, a wlasciwie druga, bo pierwsza zjadl moj pies, ktora ukradl z wedzarni 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-19

 Ja tyle wyrobownie robie co ty Pawel. U mnie duzo ludzi ,ale wybredne towarzystwo. Ta krakowska bardzo smakowala nam.  A ja sie nie smieje, tylko powiedzialm co kiedys ktos napisal. Nie martw sie u mnie tez czasem galaretka wyjdzie.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uwazam ze grunt to smak, to juz polowa sukcesu ,walory pogladowe mozna wraz z czasem dopracowac,pozatym wszystko tez zalezy jaki ma sie sprzet ,nieraz trudno coz zrobic tylko lapkami i lyzka  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo ze kazdy chce zeby jego wyroby byly jak najbardziej perfekcyjne, i dobrze, wszystko malymi kroczkami  :)  nie od razu Krakow zbudowano ..cieszmy sie z tego ze nam smakuja i naszym znajomym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.