andrzej k Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Września 2007 To może palił fajki . Jak ja paliłem to też chrapałem Pozdr. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Września 2007 Jak ja paliłem to też chrapałemA ja palę i nie chrapię. :grin: ( moze czasami, .....ale tego nie słyszę) Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 13 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Września 2007 Legioner żyje i zaraz pójdzie przekroić i zrobić zdjęcie dziś muszę zrobić zalewę na pozostałem 2 kg - samą solankę zrobić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Września 2007 samą solankę zrobić ??? To już zależy od Twoich upodobań smakowych. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Września 2007 pokrzywy nie kładź raczej :wink: ale jak możesz to zrób dodatkową próbę - troszę zalewy /tej co będziesz moczył mięsko/ i ta pokrzywa - ciekawe co będzie się działo /bez mięsa/chyba, że masz kontakt z tym gostkiem od tego przepisu i niech Ci powie jaki ma być efekt dodania pokrzywy, może to kawał ?gdzieś czytałem, że do wędzenia dobrze jest spalać krowie placki :wink: z tego co ja wiem to pokrzywa działa odkażająco - konserwująco ale w postaci zielonej i suchej, np. transport świeżych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Września 2007 Pokrzywa może być ale dodałbym ją jako wywar z pokrzywy i pozostałych przypraw. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Września 2007 witaj legionermysle ze znajomy ktory podawal ci ten przepis nie sadzil zety tak bedziesz robil,a ty konsekwentnie zrobiles wg jegowskazowek za co bym mu powiedzial delikatnie ze zniszczylesfajny towar przez nieodpowiedzialnosc. rada nie pros go juz o nic bo jest niepowaznym kolega. przy takiej solance,tak slabym stezeniu i dodanych przyprawaz cud ze ta solanka nie skisla,moze i skisla lecz dodaneprzyprawy zlagodzily zapach.wedzenie twoje to bylo bardziej wedzenie z pieczeniem,co potwierdzafakt ze poparzyles bardzo palce,to temp.musiala byc ponad 90'C napisales ze: Szynki mówiąc po ludzku "trochę" śmierdzą ale w środku są smaczne. odpowiedzia na to jest to ze z zewnatrz juz je bralo i to dosc mocno,ale w glebi jeszcze to mieso bylo dobre. dodales takie przyprawy do solanki: 1 główka czosnku 2 pokrzywy 1/4 opakowania kolendry pieprz do smaku (1 łyżeczka) 10 rozgniecionych ziaren jałowca 3 liście laurowe uwazam ze dominujacy smak to byl czosnek ktory juz w takiej solancezaczal pachniec a potem jalowiec ktory doladowal aromat calej solanki,po przecholowaniu z jalowcem wedliny czy wedzanki lubia powiem wprostcapiec zamiast dajac lekka nute posmaku.czytalem wiele starych receptur ale nie czytalem aby dawac pokrzywe dosolanki?do przechowywania miesa owszem ale do solanki,jak mozesz napisz jakibyl posmak tej szynki ale tak szczerze czy sie nie pomylilem czasem w opisie. uwaga jak masz zastrzezenia do swojego wyrobu,nie dawaj innym go jescponiewaz konsekwencje moga byc wieksze niz za cene 2kg miesa przepraszam ze pisze ostro do ciebie,ale mysle ze tylko ta droga mozedojdzie do ciebie co tak naprawde narobiles i ciesz sie ze to tylko2kg a nie 150kg na wesele i wszyscy sa zdrowi. slonecznie pozdrawiamMarek p.s. jak chcesz cos zrobic to pytaj fachowcow na tej stronie,a mysle niktnie odmowi ci pomocy,wskazowki juz wielu ci dalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Września 2007 Legioner żyje Legioner Twardy Gość jesteś. Nadajesz się na Zlot w funkcji "rozprowadzającego" ( mój rekord z ostatniego zlotu to 5 dni ) :devil: Ale nie rób takich eksperymentów z mięskiem bo to bardzo ekstremalne zajęcie :sad: Korzystaj tylko i wyłącznie z przepisów z naszej stronki, a będziesz żył długo i szczęśliwie :grin: Pokrzywa w zalewie ? Jeśli dodasz suszoną to zalewa się nie "zkwasi", ale nadal nie bardzo kumam jakiemu celowi ma służyć :question: W żadnym przepisie nie widziałem pokrzywy :???: Ale w tym temacie niech się wypowiedzą fachowcy. pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Września 2007 Rany Legioner toż ja z pokrzyw robię gnojówką do podlewania pomidorów , strasznie capi :shock: po dwóch dniach leżenia w wodzie , także współczuję , że musiałeś to wąchać na drugi raz to przeczytaj na stronie głównej AKADEMIĘ DZIADKA to ten artykuł Ci dużo wyjaśni (na stronie głównej oczywiście :lol: ) Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Września 2007 Nadajesz się na Zlot w funkcji "rozprowadzającego" ( mój rekord z ostatniego zlotu to 5 dni )Fentelku nastepny zlot nie mniej niz 7 dni :grin: :grin: :grin: a z biegiem czasu dojdziemy ze na zlot to jak na wczasy 3 tygodnie :tongue: tylko co na to nasze kochane Panie? Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Września 2007 a z biegiem czasu dojdziemy ze na zlot to jak na wczasy 3 tygodnie tylko co na to nasze kochane Panie? Nasze kochane Panie jakoś to zrozumieją :wink: Ale co na to nasze kochane wątroby i nne podroby ? :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Września 2007 trenowac trenowac a dojdziemy do I ligi :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 13 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Września 2007 Dobra Panie i Panowie obecnie zrobiłem tak solanka do bólu soli aż wypłynęło jajko surowe 2 kg szynki podzielonej na małe 300-450 gramowe 1 x łyżeczka kolendry 1 x łyżeczka pieprzu 3 x liść laurowy 1 x główka czosnku - ząbki obrane 1 x kawałek obranego i pociętego w paski korzenia chrzanu 5 x ziarno jałowca rozgniecione pokrzywy sobie darowałem mam zamiar trzymać to 4 dni w zalewie w lodówce zakryte i przyciśnięte kamieniem codziennie zaglądając i wyciskając szynki. Następnie uwędzić w temperaturze około 45 stopni przez około 6 h. Po czym parzyć w wodzie przez 40 minut w temperaturze 70-80 stopni A POTEM ZJEŚĆ !!! :grin: Czy ten plan ma słabe punkty ??? Czy czegoś dodać do zalewy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Września 2007 A POTEM ZJEŚĆ !!! Czy ten plan ma słabe punkty ??? Słabym punktem jest fakt, że chcesz te specjały sam zjeść. :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Września 2007 Czy ten plan ma słabe punkty ??? Wg mnie słabą stroną jest to, że dałeś "do bólu soli", a nie wg tabeli. :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Września 2007 że dałeś "do bólu soli", Po ostatnich doświadczeniach Legioner uważa, że jest "niezniszczalny"...... ........co mu tam ból... :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 13 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Września 2007 Nie jestem niezniszczalny tylko zwyczajnie głupi bez wyobraźni i doświadczenia :tongue: ale dam radę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Września 2007 Czytasz po łepkach ,zrobiłeś solankę na jajko i nie wiesz ile dałeś soli popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1329 Solanka w tym przypadku najbardziej optymalna moim sprawdzonym sposobem powinna wynosić 1,35 kg mieszanki peklującej na 10L wody Skład mieszanki może być 50% peklosól i 50% sól Jak wyliczyć ilość solanki na 2kg szynki, proste gdy wiemy że wszystkie wyliczenia oparte są na ilości 0.40l solanki na 1 kg mięsa na wędzonki. Solanka 2x 0,40l = 0,80l Mieszanka peklująca 0,80l x 1,35 kg podzielić na 10 = 0,108 kg Dlacze0go dzielić na 10 bo proporca podana jest na 10 L Najlepiej sprowadzić ilość mieszanki na litr wody w tym przypadku jest to 0,135 kg wtedy nie dzielimy już tylko wyliczamy np 4 kg szynki 4x0,40= 1,60L x 0,135kg = 0,216 kg mieszanki peklującej itd.Przy peklowaniach 4 dni potrzebny nastrzyk.Przyprawy się zaparza i wystudzony wywar wraz z przyprawami dodaje się do solanki ,nie zaparzamy czosnku i chrzanu od razu wrzucamy do solanki . Czytaj, czytaj i ucz się .Szynki wrzucamy do gotującej sie wody przy tak maleńkich szynkach wystarczy na 5- 8 min choć w normach czas określony jest na 15 min ,a następnie obniżamy temp. na 80-82 st C. dolewając zimnej wody i parzymy w tej temp. 50 minut na kg szynki w twoim przypadku przy szynkach 0,25- 0,30 kg łączny czas to około 30 min Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Września 2007 Dziadku, drogi Dziadku a co z pokrzywami? :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Września 2007 To co pamiętam to pokrzywy się sparzało i dodawało się do karmy dla świń mieszając je z ziemniakami i osypką . Tak więc jakiś ślad w mięsie pozostał i technologie nie przewidują tego dodatku Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 13 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Września 2007 Kurcze poprzedni post Dziadka zrobił na mnie wrażenie :shock: - szacunek za wiedzę. Kolejny mój produkt postaram się zrobić według Tej receptury. teraz była specyficzna sytuacja - 1 podejście to schrzaniony troszkę czyjś przepis a drugie to próba jego szybkiej naprawy w celu zalania już rozmrożonej szynki. Zobaczymy co wyjdzie a ja jak uspie dzieci postaram sie zrobić zdjęcia tego pierwszego produktu co psy jedzą dziękuje i pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Września 2007 legioner nie zapomnij wymoczyć tych kawałków przed wędzeniem Tak by w środku /na smak/ było bobre pod względem słoności. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Września 2007 jesli zrobi tak jak pisal Dziadek, to nie trzeba moczyc wystarczy oplukac (ja nigdy nie mocze) i powiesic celem ocieknieciapozd.Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Września 2007 jesli zrobi tak jak pisal Dziadek, to nie trzeba moczyc wystarczy oplukac (ja nigdy nie mocze) i powiesic celem ociekniecia pozd.Yogi ale pisał, że zrobił zalewe na jajo czyli może być za słone :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Września 2007 eeee mięso dla mnie nie może być "za słone" po za tym w porównaniu z tym co jadłem po poprzednim wędzeniu to i tak będzie "niebo w gębie" - ile je wymoczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.