Skocz do zawartości

popsute mięsko i uwędzone :)


Legioner

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

pokrzywy nie kładź raczej :wink:

 

ale jak możesz to zrób dodatkową próbę - troszę zalewy /tej co będziesz moczył mięsko/

i ta pokrzywa - ciekawe co będzie się działo /bez mięsa/

chyba, że masz kontakt z tym gostkiem od tego przepisu i niech Ci powie jaki ma być efekt dodania pokrzywy, może to kawał ?

gdzieś czytałem, że do wędzenia dobrze jest spalać krowie placki :wink:

z tego co ja wiem to pokrzywa działa odkażająco - konserwująco ale w postaci zielonej i suchej, np. transport świeżych ryb.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokrzywa może być ale dodałbym ją jako wywar z pokrzywy i pozostałych przypraw.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witaj legioner

mysle ze znajomy ktory podawal ci ten przepis nie sadzil ze

ty tak bedziesz robil,a ty konsekwentnie zrobiles wg jego

wskazowek za co bym mu powiedzial delikatnie ze zniszczyles

fajny towar przez nieodpowiedzialnosc.

 

rada nie pros go juz o nic bo jest niepowaznym kolega.

 

przy takiej solance,tak slabym stezeniu i dodanych przypraw

az cud ze ta solanka nie skisla,moze i skisla lecz dodane

przyprawy zlagodzily zapach.

wedzenie twoje to bylo bardziej wedzenie z pieczeniem,co potwierdza

fakt ze poparzyles bardzo palce,to temp.musiala byc ponad 90'C

 

napisales ze:

 

Szynki mówiąc po ludzku "trochę" śmierdzą ale w środku są smaczne.

 

odpowiedzia na to jest to ze z zewnatrz juz je bralo i to dosc mocno,

ale w glebi jeszcze to mieso bylo dobre.

 

dodales takie przyprawy do solanki:

 

1 główka czosnku

2 pokrzywy

1/4 opakowania kolendry

pieprz do smaku (1 łyżeczka)

10 rozgniecionych ziaren jałowca

3 liście laurowe

 

uwazam ze dominujacy smak to byl czosnek ktory juz w takiej solance

zaczal pachniec a potem jalowiec ktory doladowal aromat calej solanki,

po przecholowaniu z jalowcem wedliny czy wedzanki lubia powiem wprost

capiec zamiast dajac lekka nute posmaku.

czytalem wiele starych receptur ale nie czytalem aby dawac pokrzywe do

solanki?do przechowywania miesa owszem ale do solanki,jak mozesz napisz jaki

byl posmak tej szynki ale tak szczerze czy sie nie pomylilem czasem w opisie.

 

uwaga jak masz zastrzezenia do swojego wyrobu,nie dawaj innym go jesc

poniewaz konsekwencje moga byc wieksze niz za cene 2kg miesa

 

przepraszam ze pisze ostro do ciebie,ale mysle ze tylko ta droga moze

dojdzie do ciebie co tak naprawde narobiles i ciesz sie ze to tylko

2kg a nie 150kg na wesele i wszyscy sa zdrowi.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

 

p.s. jak chcesz cos zrobic to pytaj fachowcow na tej stronie,a mysle nikt

nie odmowi ci pomocy,wskazowki juz wielu ci dalo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Legioner żyje

Legioner

Twardy Gość jesteś.

Nadajesz się na Zlot w funkcji "rozprowadzającego" ( mój rekord z ostatniego zlotu to 5 dni ) :devil:

Ale nie rób takich eksperymentów z mięskiem bo to bardzo ekstremalne zajęcie :sad:

Korzystaj tylko i wyłącznie z przepisów z naszej stronki, a będziesz żył długo i szczęśliwie :grin:

 

Pokrzywa w zalewie ?

Jeśli dodasz suszoną to zalewa się nie "zkwasi", ale nadal nie bardzo kumam jakiemu celowi ma służyć :question: W żadnym przepisie nie widziałem pokrzywy :???:

Ale w tym temacie niech się wypowiedzą fachowcy.

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rany Legioner toż ja z pokrzyw robię gnojówką do podlewania pomidorów , strasznie capi :shock: po dwóch dniach leżenia w wodzie , także współczuję , że musiałeś to wąchać :cry: na drugi raz to przeczytaj na stronie głównej AKADEMIĘ DZIADKA to ten artykuł Ci dużo wyjaśni (na stronie głównej oczywiście :lol: )

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadajesz się na Zlot w funkcji "rozprowadzającego" ( mój rekord z ostatniego zlotu to 5 dni )

Fentelku nastepny zlot nie mniej niz 7 dni :grin: :grin: :grin:

a z biegiem czasu dojdziemy ze na zlot to jak na wczasy 3 tygodnie :tongue:

tylko co na to nasze kochane Panie?

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a z biegiem czasu dojdziemy ze na zlot to jak na wczasy 3 tygodnie

tylko co na to nasze kochane Panie?

Nasze kochane Panie jakoś to zrozumieją :wink:

 

Ale co na to nasze kochane wątroby i nne podroby ? :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra Panie i Panowie

 

obecnie zrobiłem tak

 

solanka do bólu soli aż wypłynęło jajko surowe

 

2 kg szynki podzielonej na małe 300-450 gramowe

 

1 x łyżeczka kolendry

 

1 x łyżeczka pieprzu

 

3 x liść laurowy

 

1 x główka czosnku - ząbki obrane

 

1 x kawałek obranego i pociętego w paski korzenia chrzanu

 

5 x ziarno jałowca rozgniecione

 

pokrzywy sobie darowałem

 

mam zamiar trzymać to 4 dni w zalewie w lodówce zakryte i przyciśnięte kamieniem codziennie zaglądając i wyciskając szynki. Następnie uwędzić w temperaturze około 45 stopni przez około 6 h. Po czym parzyć w wodzie przez 40 minut w temperaturze 70-80 stopni

 

A POTEM ZJEŚĆ !!! :grin:

 

Czy ten plan ma słabe punkty ??? Czy czegoś dodać do zalewy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A POTEM ZJEŚĆ !!!

 

Czy ten plan ma słabe punkty ???

Słabym punktem jest fakt, że chcesz te specjały sam zjeść.

:wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że dałeś "do bólu soli",

Po ostatnich doświadczeniach Legioner uważa, że jest "niezniszczalny"......

........co mu tam ból... :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytasz po łepkach ,zrobiłeś solankę na jajko i nie wiesz ile dałeś soli popatrz

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1329 Solanka w tym przypadku najbardziej optymalna moim sprawdzonym sposobem powinna wynosić 1,35 kg mieszanki peklującej na 10L wody Skład mieszanki może być 50% peklosól i 50% sól Jak wyliczyć ilość solanki na 2kg szynki, proste gdy wiemy że wszystkie wyliczenia oparte są na ilości 0.40l solanki na 1 kg mięsa na wędzonki. Solanka 2x 0,40l = 0,80l Mieszanka peklująca 0,80l x 1,35 kg podzielić na 10 = 0,108 kg Dlacze0go dzielić na 10 bo proporca podana jest na 10 L Najlepiej sprowadzić ilość mieszanki na litr wody w tym przypadku jest to 0,135 kg wtedy nie dzielimy już tylko wyliczamy np 4 kg szynki 4x0,40= 1,60L x 0,135kg = 0,216 kg mieszanki peklującej itd.Przy peklowaniach 4 dni potrzebny nastrzyk.

Przyprawy się zaparza i wystudzony wywar wraz z przyprawami dodaje się do solanki ,nie zaparzamy czosnku i chrzanu od razu wrzucamy do solanki . Czytaj, czytaj i ucz się .Szynki wrzucamy do gotującej sie wody przy tak maleńkich szynkach wystarczy na 5- 8 min choć w normach czas określony jest na 15 min ,a następnie obniżamy temp. na 80-82 st C. dolewając zimnej wody i parzymy w tej temp. 50 minut na kg szynki w twoim przypadku przy szynkach 0,25- 0,30 kg łączny czas to około 30 min Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co pamiętam to pokrzywy się sparzało i dodawało się do karmy dla świń mieszając je z ziemniakami i osypką . Tak więc jakiś ślad w mięsie pozostał i technologie nie przewidują tego dodatku Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze poprzedni post Dziadka zrobił na mnie wrażenie :shock: - szacunek za wiedzę. Kolejny mój produkt postaram się zrobić według Tej receptury. teraz była specyficzna sytuacja - 1 podejście to schrzaniony troszkę czyjś przepis a drugie to próba jego szybkiej naprawy w celu zalania już rozmrożonej szynki.

 

Zobaczymy co wyjdzie a ja jak uspie dzieci postaram sie zrobić zdjęcia tego pierwszego produktu co psy jedzą :)

 

dziękuje i pozdrawiam

 

Bartek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.