dyzio Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2014 Witam. Podpierając się klasykiem powiem, że nadejszła wiekopomna chwila. Zakupiłem w sklepie discountowym dwa litry mleka /3,9% /. Trochę z drżącą ręką, bo mleko pasteryzowane, ale nie homogenizowane. Do pierwszego litra dodałem dla skwaśnienia jogurt naturalny pełnotłusty /3,5%/, do drugiego kwaśną śmietanę.Oba warianty z pełnym sukcesem zakwasiły mleko po dwuch dniach. Oczywiście lekka różnica smaków zsiadłego mleka była wyczuwalna.Zdecydowałem, że oba litry wylądują w tym samym garnku w kompieli wodnej. Podgrzałem do 38 C i schłodziłem, jak doradzał Kol. swerige2. Odcedziłem i tadam. Wyszedł był piękny, aksamitny i prawie bezgrudkowy. A tak się mają dwa litry mleka do wagi twarogu. Przystąpiłem do nastepnego etapu, któren zakończył sie pełnym niepowodzeniem. Schłodzoną serwatkę podgrzałem do 95°C i dodałem 25g soku z cytryny i tyleż samo octu winogronowego, aby otrzymać ricottę. Cóś nie tak pewnie zrobiłem. Musze zajrzeć do postów Koleżanek i Kolegów. Ale nic to. Białe szaleństwo wyjszło i to jest najważniejsze. Pierwsze koty za płoty. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) a Ricotta wyjdzie jak zrobisz ser podpuszczkowy a nie twarog.ja ze sklepowego mleka 4l (Ok 3l serwatki) zrobilam "az "120 g rikotty Edytowane 22 Maja 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2014 a Ricotta wyjdzie jak zrobisz ser podpuszczkowy a nie twarog. Ja robię z obu serwatek. Po serze podpuszczkowym zostawiam serwatkę na 12 h i podgrzewam do 95*C, po twarogu po kilku godzinach. Nic nie dodaje i ricotta zawsze jest smaczna Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Maja 2014 No piękny Dyziu ten serek, a ricottę zrób tak jak radzi Bazyl. Też tak właśnie robię, z tym że jeszcze serwatkę zakwaszam w trakcie podgrzewania octem jabłkowym, i też zawsze wychodzi, nie mniej . A jaki pyszny sernik wychodzi z takiego serka, paluchy lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Maja 2014 Schłodzoną serwatkę podgrzałem do 95°C i dodałem 25g soku z cytryny i tyleż samo octu winogronowego, aby otrzymać ricottę Serwatki z twarogu już się nie dokwasza. Ona jest przecież już kwaśna po fermentacji mlekowej.Kwasek lub ocet dodaje się do serwatki słodkiej, z serów podpuszczkowych.Z przekwaszonej serwatki nie wytrąci sie precypitat. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Maja 2014 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Z przekwaszonej serwatki nie wytrąci sie precypitat. No i się nie wytrącił. Nie miał prawa. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Maja 2014 No i się nie wytrącił. Nie miał prawa. Ale jest na to rada . Można serwatkę już podgrzaną alkalizować sodą spożywczą dosypując małymi porcjami aż do momentu powstania skrzepu ricotty Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Maja 2014 Czy soda spożywcza jest neutralna dla ludzkiego organizmu ??? - pytanie lamera. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Maja 2014 Czy soda spożywcza jest neutralna dla ludzkiego organizmu ??? Jest to mała ilość sody i rozpuszczona w kilku lub kilkunastu litrach serwatki . Zresztą pokazał to Nasz technolog Precyzyjnie niech się wypowiedzą chemicy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Maja 2014 saoda uzywana jest jako spulchniacz tak jak proszek do pieczenia ,wiec male ilosci chyba nas nie zabija Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Maja 2014 Soda oczyszczona nie jest trucizną (oczywiście używana w rozsądnych ilościach). Ma wiele pożytecznych zastosowań domowych a czasem życie ratuje : http://www.winka.net/kac/sodowka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Maja 2014 Andy, i to jest argument. Ratuje życie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Maja 2014 Czy soda spożywcza jest neutralna dla ludzkiego organizmu ??? - pytanie lamera. Z punktu widzenia toksykologii to: szkodliwość zależy od dawki. Soda spożywcza-kwaśny węglan sodu ma odczyn lekko zasadowy więc nie szkodzi wątrobie i trzustce ale zmienia kwasowość żołądka.W wyniku dodania do serwatki następuje reakcja z kwasem mlekowym gdzie powstaje dwutlenek węgla, woda i mleczan sodu. W serwatce pozostanie woda i mleczan sodu, który nie jest związkiem "krytycznym" dla naszego organizmu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) w Szwecj od lat jest sprzedawana w aptekach i stosowana przy dolegliwościach żołądkowych i zgadze. Nazywa się ta mieszanka "Samarin". Ratuje również życie tak jak to podaje Andy . Działa doskonale. https://www.google.com/search?q=samarin&client=firefox-a&hs=pvv&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5P-BU77JOYeH4gSas4DQDQ&ved=0CDwQsAQ&biw=1024&bih=640 Edytowane 25 Maja 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Maja 2014 Dzięki serdeczne za wyjaśnienia Kol.Bagno. Jutro następne moje podejście do białego szaleństwa. Tym razem na zakwaszanie mleka użyję tylko jogurtu pełnotłustego.Serwatki po uzyskaniu twarogu nie będę kwasił i mam nadzieję na choć trochę ricotty. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Maja 2014 Tym razem na zakwaszanie mleka użyję tylko jogurtu pełnotłustego. Nie zapomnij o temperaturze kwaszenia mleka. Powinna być 42 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Maja 2014 Nie zapomnij o temperaturze kwaszenia mleka. Powinna być 42 st.C. EAnna, Poprzednio zrobiłem tak: do kupionego pierwszego litra mleka dodałem 250g jogurtu pełnotłustego, a do drugiego litra 250g kwaśnej śmietany.Oba litry mleka stały w kuchni w temperaturze pokojowej. Po 48 godzinach miałem 2 litry zsiadłego mleka. Ten proces wstępny nazwałem zakwaszaniem.Czy słusznie ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Maja 2014 Ten proces wstępny nazwałem zakwaszaniem. Czy słusznie ??? Tak, słusznie Ale zakwaszenie nie było spowodowane bakteriami jogurtowymi tylko jakimiś domieszkami do nich. To, co otrzymałeś, słusznie nazywasz zsiadłym mlekiem.Gdybyś zakwaszał w 42 st. C to z nastawu z jogurtem otrzymałbyś jogurt. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Maja 2014 Gdybyś zakwaszał w 42 st. C to z nastawu z jogurtem otrzymałbyś jogurt. A czy z takiego jogurtu z nastawu otrzymam białe szaleństwo ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Maja 2014 Dyzio, tak, z jogurtu bedziesz mial ser, bedzie miekki. BArdzo smaczny jest ,kiedy po odprowadzeniu serwatki robi sie z niego kule ,(mozna tez pomieszac ten ser z ziolam wczesniej) i do sloja z olejem. Tak sie robi z jogurtem typu greckim tutaj gdzie jestem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Maja 2015 dzień dobry wszystkim :-) wczoraj wieczorem kupiłam jeszcze ciepłe 3 literki mleka od mućki , wstawiłam do lodówki na noc , z rana zebrałam trochę smietany i teraz chcę zrobić twaróg , więc muszę dodać jogurtu do zakwaszenia i około 48 godzin czekać na zakwaszenie . pytanie moje jest takie czy w trakcie zakwaszania zbiera się śmietanę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Maja 2015 ...a czemu jogurt i czemu wczoraj nie zakwasiłaś..? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Maja 2015 czemu wczoraj nie zakwasiłaś ? - pomroczność jasna a jogurt bo chcę mieć delikatny twaróg , jogurt nadaje się do zakwaszenia przecież :-)jak dzisiaj dodałam jogurtu do schłodzonego mleka to dupa z tego wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Maja 2015 Z tego co EAnna nakładła do mojej pustej głowy to pamiętam , iż bakterie jogurtowe mają o wiele wyższą temperaturę namnażania - coś ok 40* - więc tak do końca nie wiem jak Ci wyjdzie to zakwaszanie. Ja zakwasił bym bakteriami kwasu mlekowego i już... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Maja 2015 to już po twarogu zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu jak 40st to wychodzi jogurt raczej z tego co ja zrozumiałam i robiłam już raz jogurt z mleka kupnego z Piątnicy a tu jogurt dodany do zimnego mleka z lodówki i stoi w temperaturze pokojowej ( u mnie 20st) czyli zakwaszenie - tak myślę , może osoby doświadczone w temacie potwierdzą lub zaprzeczą - tego nie wiem :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.