jumbo Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Maja 2015 ..a tam zaraz , dolej kwaśnego mleka , a jogurt się w tym "straci"... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Maja 2015 dupa nie wyjdzie (tak piszesz) teraz podgrzej do 30*C i zawiń w koc na dwa dni a potem dopiszemy resztę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Maja 2015 dzięki Panowie , to działam aha dodam , że ten twaróg chcę zrobić sposobem mieszania : zakwaszone mleko + przegotowane słodkie w stosunku 2:1 , dam znać co wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Maja 2015 twaróg zawsze wychodzi,najważniejsze tylko nie przegrzać podczas podgrzewania bo wyjdzie suchy i twardy A kiedy robisz Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Maja 2015 twaróg zawsze wychodzi, Nie umiałam robić twarogu ... dobrego twarogu dopóki nie skorzystałam z przepisu EL GREGORA ... i zapewniam, że zawsze jest super ..i nigdy się nie kruszy Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Maja 2015 Anuś dzięki za podpowiedź El Gregorze miałam taki plan dzisiaj podgrzałam przed chwilką to mleko do 30st i ma być zakwaszone za dwa dni ( wg Twoich instrukcji ) i wówczas chciałam dokupić znowu prosto z udoju i dodać w proporcji 2:1 ( tak naoglądałam się na filmiku na necie ) . Anuś podpowiedziała mi , że Twój twaróg jest zarąbisty więc mój plan legł w gruzach i proszę o wskazówki lub wskazanie miejsca na forum gdzie mogę wyczytać Twój sposób p.s. dostęp do świeżego mleka prosto od krowy mam codziennie od 19:30 do 20:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Maja 2015 Proszę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page-4 Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) nigdy jeszcze nie dodawałem świeżego mleka,robię tylko zsiadłego, Prosty przepis jak sznurek w kieszeni robię zawsze z 5l mleka do którego dodaje zsiadłe mleko kupione w biedrące jest najlepsze tak samo jak robię jogurt to tylko dodaje jogurt bałkański z biedronki sprawdzone. mieszam świeże mleko z zsiadłym trzepaczka i podgrzewam do 30*C zawijam w groby koc i odstawiam na dwa dni (zbieram śmietanę bo będzie za tłusty,Ty nie musisz) kroję nożem na kwadraty i lekko mieszam tez nożem i odczekuje około 1-2h,podgrzewam na gazie do 30*C (tak myślę bo mierzę palcem) w tym czasie cały czas bardzo delikatnie mieszając łopatką.Od stawiam na co najmniej 1h i potem łyżką z dziurkami przekładam do chusty serowarskiej (może być gaza) i tak ocieka z 8h lubisz twardszy to dłużej i cala filozofia o widzę,że podgrzewałem do 38*C teraz mierze palcem to widoczne jest około 35*C Edytowane 5 Maja 2015 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Maja 2015 i tak zrobię jak mi doradzasz bo to proste jak budowa cepa a chciałam zrobić wg tego co napisał yogi : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twaróg/page-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Maja 2015 Anuś dzięki za link El Gregor a jakie proporcje zsiadłego mleka do świeżego ? świeże to prosto od krowy mam rozumieć - nic z nim nie robić - tylko przynieść , dodać zsiadłe mleko i dalej wg Twoich instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Maja 2015 kupuję pojemnik w biedrące i wlewam cały na 5l mleka te dwa dni to jak np. dzisiaj rano kupię to jutro wieczorem około 20h robię Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Maja 2015 @EL GREGOR,mam pytanie czy kiedykolwiek zamiast podgrzewac zsiadle juz mleko probowales je zamrozic i zrobic twarog?ja robilam ale z kupnego zsiadlego mleka w kartonie i w porownaniu z podgrzewanym jedyna roznice zauwazylam ze tworog byl jakby delikatniejszej konsystencji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Maja 2015 nic nie wyszło z mojej produkcji , bo mleko nie zsiadło się tylko zrobiła się jakaś maź , bez zapachu ale to nie skrzep . Zakupię mleko zsiadłe z Biedrony , mleko od mućki i prawidłowo przeprowadzę proces od początku do końca o ! trening czyni mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.