Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Białe szaleństwo

Sery i inne wyroby nabiałowe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 07:45

dzień dobry wszystkim :-) wczoraj wieczorem kupiłam jeszcze ciepłe 3 literki mleka od mućki , wstawiłam do lodówki na noc , z rana zebrałam trochę smietany i teraz chcę zrobić twaróg , więc muszę dodać jogurtu do zakwaszenia i około 48 godzin czekać na zakwaszenie . pytanie moje jest takie czy w trakcie zakwaszania zbiera się śmietanę ?



#22 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 05 maj 2015 - 07:47

...a czemu jogurt i czemu wczoraj nie zakwasiłaś..?



#23 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 08:17

czemu wczoraj nie zakwasiłaś ? - pomroczność jasna  :mad:


a jogurt bo chcę mieć delikatny twaróg , jogurt nadaje się do zakwaszenia przecież :-)


jak dzisiaj dodałam jogurtu do schłodzonego mleka to dupa z tego wyjdzie?



#24 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 05 maj 2015 - 08:21

Z tego co EAnna nakładła do mojej pustej głowy to pamiętam , iż bakterie jogurtowe mają o wiele wyższą temperaturę namnażania - coś ok 40* - więc tak do końca nie wiem jak Ci wyjdzie to zakwaszanie. Ja zakwasił bym bakteriami kwasu mlekowego i już...



#25 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 08:27

:facepalm: to już po twarogu  :cry: zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu 


jak 40st to wychodzi jogurt raczej z tego co ja zrozumiałam i robiłam już raz jogurt z mleka kupnego z Piątnicy a tu jogurt dodany do zimnego mleka z lodówki i stoi w temperaturze pokojowej ( u mnie 20st) czyli zakwaszenie - tak  myślę , może osoby doświadczone w temacie potwierdzą lub zaprzeczą - tego nie wiem :-(



#26 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 05 maj 2015 - 08:28

..a tam zaraz , dolej kwaśnego mleka , a jogurt się w tym "straci"...



#27 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 05 maj 2015 - 08:35

:) dupa nie wyjdzie (tak piszesz) teraz podgrzej do 30*C i zawiń w koc na dwa dni a potem dopiszemy resztę :)



#28 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 08:50

dzięki Panowie , to działam  :)

 

aha dodam , że ten twaróg chcę zrobić sposobem mieszania : zakwaszone mleko + przegotowane słodkie w stosunku 2:1 , dam znać co wyszło  :)



#29 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 05 maj 2015 - 09:16

:) twaróg zawsze wychodzi,najważniejsze tylko nie przegrzać podczas podgrzewania bo wyjdzie suchy i twardy :)

 

A kiedy robisz :)



#30 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 05 maj 2015 - 09:22

twaróg zawsze wychodzi,

Nie umiałam robić twarogu ... dobrego twarogu dopóki nie skorzystałam z przepisu EL GREGORA ... i zapewniam, że zawsze jest super ..i  nigdy się nie kruszy :)



#31 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 09:45

Anuś dzięki za podpowiedź :kiss:

 

El Gregorze miałam taki plan  :yes: dzisiaj podgrzałam przed chwilką to mleko do 30st i ma być zakwaszone za dwa dni ( wg Twoich instrukcji ) i wówczas chciałam dokupić znowu prosto z udoju i dodać w proporcji 2:1 ( tak naoglądałam się na filmiku na necie ) .

 

Anuś podpowiedziała mi , że Twój twaróg jest zarąbisty więc mój plan legł w gruzach i proszę o wskazówki lub wskazanie miejsca na forum gdzie mogę wyczytać Twój sposób 

 

p.s. dostęp do świeżego mleka prosto od krowy mam codziennie od 19:30 do 20:30  :D



#32 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 05 maj 2015 - 09:51

Proszę :)

https://wedlinydomow...-pytanie/page-4



#33 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 05 maj 2015 - 10:02

:) nigdy jeszcze nie dodawałem świeżego mleka,robię tylko zsiadłego,

 

Prosty przepis jak sznurek w kieszeni :) robię zawsze z 5l mleka do którego dodaje zsiadłe mleko kupione w biedrące jest najlepsze tak samo jak robię jogurt to tylko dodaje jogurt bałkański z biedronki sprawdzone.

 

mieszam świeże mleko z zsiadłym trzepaczka i podgrzewam do 30*C zawijam w groby koc i odstawiam na dwa dni (zbieram śmietanę bo będzie za tłusty,Ty nie musisz) kroję nożem na kwadraty i lekko mieszam tez nożem i odczekuje około 1-2h,podgrzewam na gazie do 30*C (tak myślę bo mierzę palcem) w tym czasie cały czas bardzo delikatnie mieszając łopatką.Od stawiam na co najmniej 1h i potem łyżką z dziurkami przekładam do chusty serowarskiej (może być gaza) i tak ocieka z 8h lubisz twardszy to dłużej i cala filozofia :)

 

o widzę,że podgrzewałem do 38*C teraz mierze palcem to widoczne jest około 35*C


Użytkownik EL GREGOR edytował ten post 05 maj 2015 - 10:04


#34 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 10:33

i tak zrobię jak mi doradzasz bo to proste jak budowa cepa  :)

a chciałam zrobić wg tego co napisał yogi  : https://wedlinydomow...1-twaróg/page-2



#35 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 maj 2015 - 11:26

Anuś dzięki za link 

El Gregor a jakie proporcje zsiadłego mleka do świeżego ? świeże to prosto od krowy mam rozumieć - nic z nim nie robić - tylko przynieść , dodać zsiadłe mleko i dalej wg Twoich instrukcji?



#36 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 05 maj 2015 - 11:37

:) kupuję pojemnik w biedrące i wlewam cały na 5l mleka :) te dwa dni to jak np. dzisiaj rano kupię to jutro wieczorem około 20h robię :)



#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 maj 2015 - 11:47

@EL GREGOR,mam pytanie czy kiedykolwiek zamiast podgrzewac zsiadle juz mleko probowales je zamrozic i zrobic twarog?

ja robilam ale z kupnego zsiadlego mleka w kartonie i w porownaniu z podgrzewanym jedyna roznice zauwazylam ze tworog byl jakby delikatniejszej konsystencji. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 07 maj 2015 - 09:13

nic nie wyszło z mojej produkcji , bo mleko nie zsiadło się tylko zrobiła się jakaś maź , bez zapachu ale to nie skrzep . Zakupię mleko zsiadłe z Biedrony , mleko od mućki i  prawidłowo przeprowadzę proces od początku do końca o ! trening czyni mistrza  :hmm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych