ralf325 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2014 Witam ma ktos moze sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy, próbowałem jakies przepisy z netu ale kupa. Po wystygnięciu sie kruszy , jest suchy i ogólnie do du.. Potrzeba upieczenia takiego chleba nie jest spowodowana moim widzi misie ale niestety koniecznoscią. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2014 Ja z pieczywa zrezygnowałem całkowicie. Próby wypieku dawały żałosne rezultaty, a te chlebki bezglutenowe sprzedawane w sklepach, to jedna wielka porażka smakowa i w dodatku mnóstwo chemii. Przez pewien czas jechałem na chlebkach ryżowych, ale z czasem dałem sobie całkowicie spokój z tymi neolitycznymi wynalazkami Życie bez pieczywa jest możliwe Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Maja 2014 No własnie Maad to dobre okreslenie "załosne rezultaty", mój Kuba ma 8 lat i narazie ciezko mu bedzie bez chleba. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Maja 2014 Może niech mały spróbuje placuszków twarogowo-jajecznych ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2014 Może niech mały spróbuje placuszków twarogowo-jajecznych ? Jumbo, a może ja bym ich też skosztował. Przepis pleace ! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Maja 2014 Może niech mały spróbuje placuszków twarogowo-jajecznych ? Jumbo, a może ja bym ich też skosztował. Przepis pleace ! O masz jakis sprawdzony przepis? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Z diety Kwaśniewskiego , proste jak wybory 1kg twarogu tłustego1kg jajek (ok 18szt)pieprz , sól masło albo smalec do pieczenia (niektórzy smażą na oleju ,ale mi to śmierdzi) wyrabiasz całość na jednolitą masęnabierasz łyżką i kładziesz na rozgrzany tłuszcz2 minuty z jednej strony ,minuta z drugiej i jużjak za rzadkie można łyżkę albo dwie mąki dodać - w Twoim ralf przypadku bezglutenowej po ostygnięciu można do 3-4 dni przechowywać Edytowane 25 Maja 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Maja 2014 Dzięki. Interesujace.Ostatnio na naszym forum dowiedziałem się, że nie powinno się smażyć na maśle i jajka, aby zachowały swoje zdrowotne właściwości nie powinny być traktowane temperaturą wyższą niż 92°C. Mam dylemat. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Maja 2014 To zastosuj masło klarowane - daje radę do chyba 200* - w kwestii jajek zapytaj EAnny Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Maja 2014 dyzio ja pamietam jak moja ciotka robila dzieciakom jajecznice w szklance w garnku z woda, napewno woda sie nie gotowala a jajecznica z dotatkiem masla smakowala nawet niezle Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Maja 2014 Sorrki ale mnie jajecznica mało interesuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Maja 2014 dyzio ja pamietam jak moja ciotka robila dzieciakom jajecznice w szklance w garnku z woda, napewno woda sie nie gotowala a jajecznica z dotatkiem masla smakowala nawet niezle Rozmawiałem ostatnio z wieloma znajomymi o smażeniu na maśle i dodawania go do różnych potraw. Potwierda się to, że nasze mamy i babcie dodawały masła tuż przed podaniem gotowego dania.Jajecznica, o której piszesz, jest tego dobitnym przykładem. Ralf, sorry mi bardzo very, że tak w Twoim temacie. Jeśli uznasz to niezastosowne, to proszę o kosz. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Maja 2014 ralf , a próbowaliście piec czysto żytni na zaczynie ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Maja 2014 @ralf325,przepraszam za zasmiecaniu Twojego tematu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Maja 2014 ralf , a próbowaliście piec czysto żytni na zaczynie ?Żytni chleb to też gluten.Niestety, raczej nie uda się upiec chleba bezglutenowego, który się nie będzie kruszył. Wszak to gluten jest spoiwem i dlatego zwykły chleb jest zwarty i sprężysty. Ja piekę chleb z kaszy gryczanej, który może nie jest szczytem marzeń przeciętnego zjadacz chleba, ale doskonale zastępuje ten zwykły.Na jeden kilogram zmielonej kaszy (nie kupuję mąki gryczanej, bo też nie wiem co w niej jest, a szybko się psuje) daję 2 dkg drożdży, wody tyle aby ciasto dało się wlać do formy, 2 łyżki soli, odrobinę cukru do zaczynu, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, kminek, słonecznik, siemię lniane, sezam (w zależności od tego, co akurat mam w domu). Drożdże mieszam z odrobiną cukru, letniej wody i mąki i zostawiam do podrośnięcia, potem dodaję resztę składników, mieszam robotem i wlewam do szklanych podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia, a boki smaruję smalcem. Ciasto bardzo przywiera do boków i dna, a formy blaszane zmieniają kolor chleba i wygląda jak spleśniały. Pozostawiam w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, nastawiam piekarnik na 230 stopni i jak już się rozgrzeje piekę chleb 15 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 190 i piekę jakieś 50 minut.Jak tylko wystygnie kroję na kromki, zawijam w papier śniadaniowy, wkładam do woreczków i do zamrażarki. Zjadam 2 kromki dziennie, więc takie dwa chlebki starczają mi na dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Żytni chleb to też gluten.To prawda -coś mnie zaćmiło Ja piekę chleb z kaszy gryczanej, który może nie jest szczytem marzeń przeciętnego zjadacz chleba, ale doskonale zastępuje ten zwykły.W moim regionie jest pieczony chleb zwany tatarczuchem ( kaszę gryczaną nazywają tutaj tatarką ) - jego receptura jest pilnie strzeżona. Miałam okazję go jeść - lekko słodkawy ,bez najmniejszej tendencji do kruszenia .http://www.umigzarki.pl/kategorie/warto_srobowac Edytowane 25 Maja 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Maja 2014 Kaszy gryczanej nie mogę jeść, nie wiem czemu strasznie mnie po niej suszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Maja 2014 za mocno solisz może... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Maja 2014 Żytni chleb to też gluten. ale to inny gluten, np. na mnie działa o wiele słabiej niż pszennymoże kiedyś w przyszłości, jak zrobię w końcu porządek z jelitkowem, będę mógł zjeść razowego, żytniego na zakwasie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Maja 2014 Podawalam chyba pol roku temu, przepis bez glutenu na mace kokosowej. Tylko nie jest on drozdzowy a proszkowy i jest wilgorny, jednak skodkawy , a tutaj przepis :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8537-chleb-dla-tluszczowcow/ POszukaj na necie : Teresa Cutter, jej przepisy sa bezglutenowe, moze tam cos znajdziesz. Zwykle te pieczone sa dobre. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Maja 2014 Dziekuje wam za pomoc , to jest tak Kuba ma celiakie niby są gotowe chleby ale to jak Maad napisał sama chemia.Bo jesli chleb ma 1,5 miesiąca ważnosci to raczej nie jest normalne. W lipcu jedziemy na pięc tygodni nad morze a w Pogorzelicy raczej cieżko bedzie kupic więc zabieram maszyne do chleba i tylko musze dobry przepis dopasowac. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Maja 2014 Obawiam się, że w dłuższej perspektywie czasowej jedynym rozsądnym wyjściem, pod względem zdrowotnym, finansowym i organizacyjnym, jest przejście na dietę niskowęglowodanową, opartą na mięsie i tłuszczu z własnoręcznie wykonanych wyrobów. Wiem, że w przypadku pięciolatka jest to trudne do wprowadzenia w życie, ale takie radykalne wywalenie z menu większości węglowodanów ma też swoje plusy. W znacznej mierze uwalnia chorego od ciągłej obawy przed tym, co można, a czego nie można zjeść. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Maja 2014 Masz rację Maad, Bardzo sobie chwalę okres mojego życia, w którym stosowałem dietę nisko węglowodanową (Kwaśniewskiego). Jest jednak jeden minus, jest dość monotonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Maja 2014 monotonna? nie rozumiem, przecież są jaja, sery, mięsa i wędliny wszelakie, większość warzyw ... to nieskończona liczba różnych kombinacji Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Maja 2014 Zgadza się, tylko w moim wypadku to był okres w którym miałem bardzo dużo pracy, i za bardzo nie miałem czasu na kucharzenie. Stosowałem starą zasadę: nie żyje się po to żeby jeść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.