Asano Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2007 Witam całą Wędzarniczą Brać. Potrzebuję porady od bardziej doświadczonych, bo na tym etapie mam już wątpliwości... Zbudowałem w lato taką wędzarnie - plan taki tylko na wygląd - zdjęcie podeślę Wam później. Jestem na etapie budowy dachu i usłyszałem od znajomego że ta wędzarnia jest do d..y. On ma wędzarnie z paleniskiem bezpośrednio pod mięskiem i mówi że tylko taka jest ok. Że w tej mojej mięso będę miał czarne, że za dużo tam będzie dymu, a powinno się wędzić prawie bez dymu :mellow: Wędzi podobno prawie bez dymu - drzewo jak wkłada do paleniska ..."to ma się od razu palić, a nie dymić"... Trochę mnie to wybiło z tropu. Prosze, powiedzcie co mam o tym myśleć.... Pozdrawiam Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2007 Czesc Asanonie sluchac kolegi to On nie ma pojecia o czym mowiTy robisz poprawnie przestudiuj strone glowna dzial budowa wedzarnikolega sie nie zrazaj , pewnie zaluje ze swoja sknocilPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2007 Jasiu dobrze prawi :grin: Wedzarnia wyglada OK ( tak sadzac tylko po planach )Ogolnie to wedzonki suszysz bez dymu, a wedzisz w dymie ( czsami bardzo gestym ).Poczytaj rowniez akademie Dziadka na stronie glownej, to wyjasnisz kilka rzeczy koledze, miedzy innymi kiedy wedzonki robia sie czarne :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2007 Wędzi podobno prawie bez dymu - drzewo jak wkłada do paleniska ..."to ma się od razu palić, a nie dymić"... Pozdrawiam Powiedz temu koledze, że jak chce wędzić bez dymu to niech sobie piekarnik kupi. Ty się nie przejmuj, tylko rób swoje, bo wg mnie wszystko masz ok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2007 Wędzi podobno prawie bez dymu - drzewo jak wkłada do paleniska ..."to ma się od razu palić, a nie dymić"...Zapytaj się kolegi czy on wędzi czy grilluje :grin: pozdrowienia Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2007 wedzarnia dobra, ja skrocilbym troche komin do 75 cm zeby zaoszczedzic na drewnie (drewno musze kupowac) pozd.Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2007 a wlot dymu do komory wedzarniczej zrobilbym od dolu i na srodku, zeby cieplo bylo rownomiernie rozprowadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2007 a więc tak:po pierwsze wielkie dzięki za taki ekspres w odpowiedzi jestem mile zaskoczony ;]po drugie... stronę główną studiowałem i to chyba dość dokładnie - ten projekt wedzarni jest właśnie z tej stronki - nie pamiętam już jego autora, ale wielkie mu dzięki za ten projekt :-) Też tak myślałem że będzie ok, ale mnie wątpliwości naszły, bo w sumie widziałem jego wędzonki i były całkiem, całkiem... Co prawda trochę mi aromatu starej dobrej szynki dziadka brakowało, ale zawsze to lepsze niż kupne ochłapy stąd moje pytania i watpliwości. Ale teraz je w 100% rozwialiście i nie będę już ich miał.Dzisiaj jeszcze zrobie fotki i je spróbuje wrzucic, to sobie zobaczycie moje pomysły twórcze.... przed kimś się muszę pochwalić moją inwencją, a gdzie lepiej niż przed Wędzarniczą Bracią Może mi dodatkowo coś jeszcze podpowiecie. Miłego dnia wszystkim życze - u mnie jest cudowny - wymarzony na prace w ogrodzie ;] P.S. Yogi, u mnie nie ma problemy z drzewem - ogród spory, więc i drzewa pod dostatkiem. A komina narazie nie ma - jestem narazie na etapie budowu komory - tak naprawdę mam narazie tylko projekt w głowie - nie ma czasu iść na warsztat i robic:( Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2007 a wlot dymu do komory wedzarniczej zrobilbym od dolu i na srodku, zeby cieplo bylo rownomiernie rozprowadzone popieram w 100% popatrz na temat odwiedziny u Fentela jaki ma rozprowadzacz dymu ,a to po to by sie rowno wedzilo Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2007 Asano ... Twoja wędzarnia wygląda na skonstruowaną prawidłowo ... przed wędzeniem osuszaj wędzonki, wędź suchym drewnem i ... zajadaj się do woli pozdrawiam niezmiernie serdecznie a zarazem witam wśród Wędzarniczej Braci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Września 2007 Widzę że sam mistrz się odezwał. Dziękuję za wiarę w moje siły;) na pewno bedą pomocne ;]Fotki mam już zrobione, ale niestety problem z ich wrzuceniem. Ważą trochę, a na łączu z Orange niewiele można Ale bedę kombinował pozdrawiam Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2007 Wedzarnia wygląda na fajną. :wink: A co do łącza z Orange to po prostu wrzucaj po jednym zdięciu jak piszesz posta i się uda. Wkładaj miniaturki będzie jeszcze szybciej.PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 26 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Września 2007 tak jak obiecałem, zapodaję fotki mojego maleństwa:) Troszkę późno, ale niestety u siebie nie mogłem przez to łącze:/ A więc pokolei: Niestety samego początku nie mam, ale to z "prawie" samego początku A to już wymurowane palenisko w stanie surowym: A tu palenisko "troszkę" upiększone A to faza obecna paleniska. prawie skończona - brakuje tylko popielnika na dole - bedzie wykonany z zespawanych ze sobą blatów żeliwnych ze starego pieca - a to dlatego że chcę mieć z tego małego grilla ot, takie 2w1 :] Widoczek do środka - już po pierwszych mocnych paleniach "Wnętrzności" od góry A to kolejny pomysł mojego autorstwa - góra paleniska zrobiona z 8mm blachy stalowej - w lecie robi jako piecyk do grzania wody Widoczek na wlot kanału dymnego: Kanał dymny od strony paleniska - widoczny regulator - taki jak w zwykłych piecykach na drzewo czy wegiel: I na koniec dwie ostatnie fotki - wiem ze macie juz dosc 1. widok całości przed robotą - tylko fundamenty i lekko nawieziona ziemia pod kanal dymny ( tylko 14 taczek ) 2. widok obecny z tego samego ujecia: http://images28.fotosik.pl/88/962a9ae9de46bc5dmed.jpg No to narazie by było tyle:) Niedługi się biorę za budę, więc dodam kolejne fotki. pozdrawiam Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Września 2007 Bardzo ładne, podoba mi się. Nasuwa mi się jedno pytanie. Czy popielnik nie będzie miał dzrzwiczek ? Poprzez kratkę, palenisko będzie zaciągać powietrze od dołu i ciężko Ci będzie ustawić ogień. Tak mi się przynajmniej wydaje. Reasumując zapowiada się kolejna piękna wędzarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 26 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Września 2007 Oczywiście że będzie miał drzwiczki, a raczej takie coś czym można regulować dopływ powietrza - dokładnie takie samo jakie jest w piecach węglowych//na drzewo w starych kuchniach ( i nie tylko) poza tym popielnik będzie szczelnie zamknięty - tylko ta regulacja. Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Września 2007 WitamPanowie proszę nie wprowadzać kolegi w błędne informacje.!!!!Palenisko jest ok. tylko kanał ma odprowadzenie bokiem do drzwiczek, co spowoduje Brak ciągu WĘDZENIE DO BANI!!!Druga sprawa odnośnie wędzarni bez kanałowych tz. Palenisko na dole bardzo dobrze się spisują.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Września 2007 kanał ma odprowadzenie bokiem do drzwiczek, co spowoduje Brak ciągudlaczego tak sądzisz? czy chodzi Ci o to że powietrze będzie omijać żar? Zwróć uwagę że tutaj doplyw powietrza będzie od spodu - więc nie ma znaczenia gdzie będą drzwiczki do załadunku odnośnie wędzarni bez kanałowych tz. Palenisko na dole bardzo dobrze się spisująpod warunkiem ze są dobrze skonstruowane Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Września 2007 Witaj Abratku!Zauważyłem!! I dokładnie zwróciłem uwagę na wędzarnie wyżej pokazaną.Z mojego punktu widzenia jest zbudowana nie poprawnie a mianowicie sprawa dotyczy Paleniska, które będzie zżerać drewno o 150% więcej -nie równomierne wędzenie-wędzenie gorącym dymem nie możliwe. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Września 2007 Przyznam Ci ze nie bardzo łapię Twoich argumentów - mógłbyś opisać dlaczego? - szczególnie to: "-nie równomierne wędzenie ", fakt drzwiczki nie są szczelne :mellow: sam miałem zrobić podobny układ - tyle że bez rusztu :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 26 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Września 2007 qrcze, to teraz ja już zgłupiałem :/ Jedni piszą że ok, inni że do bani Wędzarnia jest zrobiona wg projektu/pomysłu Jackosza - z tematu [Nowa, bardzo ciekawa wędzarnia Jackosza].Nie żebym zwalał winę na autora ;-) I tam też wlot jest tak samo ułożony względem paleniska - jedyna w sumie różnica, że są chyba szczelne drzwiczki.Szkoda że nikt w tamtym temacie nie napisał jakie ewentualnie moga byc jej wady Czyli mam ją burzyc? ojjj, będzie sporo roboty ewentualnie, co mam poprawic//zmienic zeby bylo ok? W sumie jestem jeszcze na etapie budowy, więc ewentualnie jakieś poprawki jeszcze wchodza w gre - a najwyżej kilof i jazdaaaa Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Września 2007 Z mojego krótkiego doświadczenia z beczką i różnymi jej konfiguracjami mogę jedynie "na czuja" powiedzieć, że przekrój kanału jest zdecydowanie za mały... Poza tym reszta wydaje mi się OK. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Września 2007 Wedzarka ok ,a czy zuzyjesz ciut wiecej drzewa na 1 wedzenie to nie odczujesz przeciez nie wedzisz co tydzien,jak nasz kochany Szczepan wiec nie zaprzataj sobie glowy tylko wedzicPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Września 2007 Asanoczy ta rura dymowa jest w poziomie czy dym będzie szedł pod górkę :question: Dlaczego dałeś ruszt poprzecznie do paleniska :question: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Września 2007 Druga sprawa odnośnie wędzarni bez kanałowych tz. Palenisko na dole bardzo dobrze się spisują.Pozdrawiam Sprawdziłem to i to są święte słowa. Szczepan, nawiązując do naszej rozmowy na zlocie - uwzględniłem wszystkie Twoje rady co do modernizacji mojego pieca "babajagi"(tak nazwałem moją wędzarnie) i jest super - w całej komorze wędzarniczej jest jednakowa temperatura i równe zadymienie, nie ma potrzeby przekładania kijów a wędzi się super - dzięki Ci za to. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 27 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Września 2007 czy ta rura dymowa jest w poziomie czy dym będzie szedł pod górkę :question:Rura jest ułożona idealnie poziomo - to dobrze czy źle? Dlaczego dałeś ruszt poprzecznie do paleniskaruszt... Ruszt jest ułożony pod leciutkim skosem - delikatnie opada w kierunku drzwiczek - ale to dosłownie kilka stopni. Moje plany były takie, żeby na ruszcie palił się ogień, a to pod spodem to nie palenisko, a popielnik - przynajmniej takie ma spełniać zadanie;] nie wiem czy w tym jest jakiś błąd, ale chyba "coś" jest nie tak skoro pytasz... A co do przekroju kanału - dałem to co miałem - kamionkowe rurki mają 17,5cm przekroju wewnętrznego, czy to za mało to nie wiem. A tak jak pisałem wcześniej - drzewem, a raczej jego zurzyciem się nie przejmuje, bo mam go pod dostatkiem. Od 2 tygodni codziennie go tnę i rabię na kawałki, a końca roboty nie widać! no ale czego sie nie robi dla pysznych wyrobów Dzięki Jasiu za Twoje stałe słowa pociechy :-) Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.